Scielo RSS <![CDATA[Cultivos Tropicales]]> http://scielo.sld.cu/rss.php?pid=0258-593620250003&lang=en vol. 46 num. 3 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.sld.cu/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.sld.cu <![CDATA[Origin, development and current situation of the soil classification in Cuba]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362025000300001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La Clasificación de Suelos es uno de los principales resultados en las Ciencias Agrícolas en Cuba. Gracias al trabajo sistemático y sostenido durante más de 50 años en esta línea de trabajo se ha desarrollado un sistema que ha sido planteado como una de las clasificaciones de suelos tropicales más importantes a nivel internacional. En el año 2006 se escribió el libro “La Historia de la Clasificación de Suelos de Cuba”, trabajo que fue seleccionado como Primer Premio “Andrés Aguilar Santelises In Memoriam” en el Congreso Latinoamericano de la Ciencia del Suelo, celebrado en León Guanajuato, México. Como han pasado casi 20 años de esta publicación, el objetivo de este trabajo es presentar en forma resumida una recopilación actualizada de esta línea de trabajo que resulta muy importante para nuestro país, ya que es uno de los dos países que tiene un sistema propio de clasificación de suelos en América Latina.<hr/>Abstract Soil Classification is one of the main results in Agriculture Science in Cuba. Thanks to the support and systematic work during more than 50 years in this specialty, give the opportunity to develop a system of soil classification that is grateful as a most important classification for tropical soils. In 2006 was published a book “The History of Soil Classification of Cuba” that obtained the first Prize “Andres Aguilar Santelises In Memoriam” un the Latin-American Congress of Soil Science held in Leon Guanajuato, Mexico. Before almost 20 years of this publication, the objective of this paper is present in a short form an outline of this line work, that is very important for our country, because Cuba is one of the countries in American Latin that have an inner system of soil classification. <![CDATA[Learning of trained diplomats on the agricultural innovation system in Cuba]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362025000300002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La gestión del conocimiento es un proceso de creación de valores, componente fundamental del desarrollo de innovaciones. En los sistemas alimentarios locales, los enfoques multiactorales del proceso demandan, la identificación de las herramientas adquiridas y las maneras de que las mismas son implementadas para contribuir a la adopción o no de las mismas por los múltiples actores que interactúan a nivel local. Por tal motivo, el presente trabajo se enfocó en evaluar el aprendizaje de diplomantes formados de variados territorios, después de un periodo de ejecución de sus acciones finalizado el aprendizaje. Mediante la aplicación de entrevistas semiestructuradas y encuestas, se logró visualizar el proceso de gestión del conocimiento desarrollado y se identificaron las capacidades formadas para lograr el cambio de paradigma en torno a la innovación agraria. Se comprobó que, a pesar de las diferencias detectadas en los contextos, las habilidades formadas en los diplomantes le permitieron trazar estrategias a favor de la integración institucional con enfoques participativos para gestionar innovaciones en sistemas agrarios. A través del aprendizaje en la acción y sus modalidades metodológicas, se lograron identificar desafíos y planificar acciones para solucionarlos; así como diseñar ciclos de aprendizajes continuos en nuevos actores clave de las municipalidades involucradas.<hr/>Abstract Knowledge management is a process of creating values, a fundamental component of the development of Innovations. In local food systems, multi-stakeholder approaches to the process demand the identification of the tools acquired and the ways in which they are implemented to contribute to the adoption or not of them by the multiple actors interacting at the local level. For this reason, this work focused on evaluating the learning of trained diplomats from various territories, after a period of execution of their actions after the learning was completed.Through the application of semi-structured interviews and surveys, it was possible to visualize the knowledge management process developed and the capacities formed to achieve the paradigm shift around agricultural innovation were identified. It was found that, despite the differences detected in the contexts, the skills trained in the diplomats allowed them to draw up strategies in favor of institutional integration with participatory approaches to manage innovations in agricultural systems. Through learning in action and its methodological modalities, it was possible to identify challenges and plan actions to solve them; as well as to design continuous learning cycles in new key actors of the municipalities involved. <![CDATA[Agronomic response of the tomato crop (<em>Solanum lycopersicum</em> L.) to the combined application of national biostimulants]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362025000300003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La aplicación y uso de bioproductos locales en beneficio de la agricultura se expande con mucha fuerza en Cuba. La misma representa una práctica necesaria, orientadas a mejorar la eficiencia de los cultivos, sustituir importaciones y lograr soberanía alimentaria. El tomate (Solanum lycopersicum L.) es una de las hortalizas de mayor demanda, su producción con bioproductos nacionales como Fitomas-EC® y Gluticid® constituye una alternativa ante la falta de financiamiento que limita la producción del mismo. En este sentido se diseñó un experimento con el objetivo de evaluar el efecto de la aplicación combinada de Fitomas-EC® y Gluticid®, como estimuladores del rendimiento del tomate. El estudio se realizó sobre un suelo Ferralítico Rojo Agrogénico en condiciones de campo, en las áreas experimentales del Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas (INCA). Se estudiaron cuatro tratamientos bajo un diseño de bloques al azar con cuatro réplicas. Ambos bioproductos fueron aplicados por aspersión foliar a razón de 6 g L-1 y 2,8 ml L-1 respectivamente. Los resultados obtenidos mostraron una respuesta positiva sobre el rendimiento y sus componentes. Los tratamientos Fitomas-EC® y Fitoglu alcanzaron un comportamiento estadísticamente superior al control. Ambos estimularon el número de racimos y flores, así como la productividad del cultivo en 44 y 49 % respectivamente con respecto al control. Las variables evaluadas en cada una de las etapas fenológicas, mostraron resultados positivos entre ambos bioproductos por lo que se propone su aplicación combinada.<hr/>Abstract The application and use of local bioproducts for the benefit of agriculture is expanding very strongly in Cuba. It represents a necessary practice, aimed at improving crop efficiency, substituting imports and achieving food sovereignty. Tomato (Solanum lycopersicum L.) is one of the vegetables in greatest demand; its production with national bioproducts such as Fitomas EC and Gluticid constitutes an alternative to the lack of financing that limits its production. In this sense, an experiment was designed with the objective of evaluating the effect of the combined application of Fitomas-EC® and Gluticid®, as stimulators of tomato yield. The study was carried out on an Agrogenic Red Ferralitic soil under field conditions, in the experimental areas of the National Institute of Agricultural Sciences (INCA). Four treatments were studied under a randomized block design with four replications. Both bioproducts were applied by foliar spray at a rate of 6 g L-1 and 2.8 ml L-1 respectively. The results obtained showed a positive response on performance and its components. Fitomas-EC® and Fitoglu treatments achieved a statistically superior performance than the control. Both stimulated the number of clusters and flowers, as well as crop productivity by 44 and 49 % respectively with respect to the control. The variables evaluated in each of the phenological stages showed positive results between both bioproducts, which is why their combined application is proposed. <![CDATA[Bioproducts and NPK fertilization in beans grown on Eutric Nitisols soils]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362025000300004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen El frijol es un alimento importante en la dieta del cubano y su producción se encuentra limitada por un deficiente suministro de nutrientes, derivado de la difícil situación económica. En el país se han desarrollado diferentes bioproductos los cuales aportan nutrientes y/o incrementan la eficiencia en la utilización de estos. Este trabajo se realizó con el objetivo de establecer criterios para el manejo efectivo de bioproductos y su relación con las dosis de fertilizantes requeridas. Se ejecutaron cinco experimentos en áreas experimentales del Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas, con el cultivar CC-25-9N en suelos Nitisoles éutricos, durante el periodo 2013-2016. Se estudiaron en bloques al azar diversas combinaciones de los bioproductos EcoMic®, Fitomas-E®, Azofert-f®, Biobras-16®, Quitomax® y Pectimorf®, desde la aplicación de dos hasta los seis y varias dosis de fertilizante NPK. Se encontró una respuesta beneficiosa a la aplicación conjunta de bioproductos, dependiente de la dosis de fertilizante aplicada y del rendimiento máximo obtenido. Para niveles de rendimientos entre 1.96 y 2.05 t ha-1 fue necesario aplicar dosis de 36-39-51 kg ha-1 que descendieron a 36-26-34 para rendimientos entre 1.6 y 1.8 t ha-1. La aplicación de Quitomax® y Biobras-16® de conjunto con EcoMic®, Fitomas-E® y Azofert-f® resultó efectiva e incrementó los rendimientos (p≤0.1) en comparación a cuando se adicionó solo uno de los dos. La inclusión del Pectimorf® no fue eficiente. La aplicación conjunta al frijol de los bioproductos EcoMic®, Fitomas-E®, Azofert-f®, Biobras-16® y Quitomax® resultó efectiva aún en presencia de dosis bajas de fertilizantes NPK.<hr/>Abstract Beans are an important food in the Cuban diet and their production is limited by a deficient supply of nutrients, due to the difficult economic situation. Different bioproducts have been developed in the country that provide nutrients and increase the efficiency of nutrient utilization. This work was carried out to establish criteria for effectively managing bioproducts and their relationship with the required fertilizer doses. Five experiments were carried out in experimental areas of the National Institute of Agricultural Sciences, with the cultivar CC-25-9N in Eutric Nitisols soils, from 2013 to 2016. Various combinations of the bioproducts EcoMic®, Fitomas-E®, Azofert-f®, Biobras-16®, Quitomax®, and Pectimorf® were studied in randomized blocks, from the application of two to six and various doses of NPK fertilizer. A beneficial response to the combined application of bioproducts was found, depending on the dose of fertilizer applied and the maximum yield obtained. For yield levels between 1.96 and 2.05 t ha-1, it was necessary to apply doses of 36-39-51 kg ha-1 which decreased to 36-26-34 for yields between 1.6 and 1.8 t ha-1. The application of Quitomax® and Biobras-16® together with EcoMic®, Fitomas-E®, and Azofert-f® was effective and increased yields (p≤0.1) compared to when only one of the two was added. The inclusion of Pectimorf® was not efficient. The combined application of the bioproducts EcoMic®, Fitomas-E®, Azofert-f®, Biobras-16®, and Quitomax® to beans was effective even in the presence of low NPK fertilizer doses. <![CDATA[Influence of sowing seasons on the agricultural yield of soybean cultivars]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362025000300005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La investigación se desarrolló en áreas de la Unidad Científico Tecnológica de Base, Los Palacios, Pinar del Río, perteneciente al Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas, con el objetivo de analizar la influencia de la época de siembra en el rendimiento agrícola de cuatro cultivares de soya, de origen vietnamita, en la localidad de Los Palacios. Se evaluaron cuatro cultivares de soya (DT-20, DT-22, DT-26 y DT-84), de procedencia vietnamita, los que se sembraron sobre un suelo Gleysol Nodular Ferruginoso Petroférrico, en tres fechas diferentes (diciembre 2019, mayo y julio 2020), correspondientes a las ‟épocas invierno, primavera y verano”, respectivamente. Se utilizó un diseño experimental de bloques al azar con cuatro tratamientos (los cultivares) y tres réplicas y se evaluaron el rendimiento agrícola y sus componentes, además de la masa seca total de la parte aérea y el índice de cosecha. Los resultados mostraron una variación entre cultivares para una misma fecha de siembra y entre épocas; en la siembra de mayo 2020, los cultivares alcanzaron un mayor valor de la masa seca total de la parte aérea, así como del rendimiento agrícola, mientras que en la siembra de diciembre 2019 se obtuvieron los mejores resultados para el índice de cosecha, y en las tres fechas de siembra, analizadas de manera general, las variables más asociadas al rendimiento agrícola fueron el número de vainas por planta, el número de granos por planta y la masa seca total.<hr/>Abstract The research was carried out in areas of the Base Scientific and Technological Unit, Los Palacios, Pinar del Río, belonging to the National Institute of Agricultural Sciences, with the objective of analyze the influence of sowing season on the agricultural yield of four soybean cultivars of Vietnamese origin in the town of Los Palacios. Four soybean cultivars (DT-20, DT-22, DT-26 and DT-84), of Vietnamese origin, were evaluated, which were sowing on a Gleysol Nodular Ferruginous Petroferric soil, on three different dates (December 2019, May and July 2020), corresponding to the ‟winter, spring and summer seasons”, respectively. A randomized block experimental design was used with four treatments (cultivars) and three replicates, and crop yield and its components, shoot dry weight and harvest index were evaluated. The results showed a variation between cultivars for the same sowing date and between seasons; in the sowing of May 2020, the cultivars reached a higher value of the total dry mass of the aerial part, as well as of the agricultural yield, while in the sowing of December 2019 the best results were obtained for the harvest index, and in the three sowing dates, analyzed in a general way, the variables most associated with agricultural yield were the number of pods per plant, the number of grains per plant and the total dry mass. <![CDATA[Effect of algal extracts on the bean (<em>Phaseolus vulgaris</em> L.) production]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362025000300006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen En los últimos años, la producción de frijol en Cuba ha venido decreciendo; por lo que el reto actual de los productores es lograr incrementarla usando tecnologías amigables con el medio ambiente. Por esta razón, el objetivo del presente trabajo fue determinar el efecto que las aplicaciones con extractos de algas ejercen en la producción de granos del frijol. Para esto, se ejecutó un experimento en el Área Central del INCA (Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas), donde se utilizaron semillas de dos líneas de frijol que están en fase de registro, una de granos de color rojo (C-8) y la otra de granos de color blanco (C-13), las cuales se sembraron el 22 de enero de 2023. Se efectuaron tres aspersiones foliares (25, 39 y 53 días después de la siembra); en el caso de la línea C-8 se evaluaron tres tratamientos: 1) control, 2) dos aspersiones con extracto de espirulina 20 mg ha-1 y una con extracto de sargazo 2 % y 3) dos aspersiones con extracto de espirulina 40 mg ha-1 y otra con 20 mg ha-1. En la línea C-13 se evaluó el efecto de tres aspersiones con extracto de sargazo, la primera con 0,3 % y las otras dos con 2 %. Los resultados demostraron que dos aspersiones foliares con extracto de espirulina 20 mg ha-1 y una con extracto de sargazo 2 %; así como tres aspersiones foliares con extracto de sargazo fueron efectivas, incrementando la masa de granos de las líneas C-8 y C-13 en 30 y 48,6 %, respectivamente.<hr/>Abstract In Cuba, bean production has been decreasing in recent years; therefore, the current challenge for producers is to increase it using environmentally friendly technologies. For this reason, the objective of this research was to determine the effect that applications with algae extracts have on the bean grain production. For this, an experiment was carried out in the Central Area of INCA (National Institute of Agricultural Sciences), where seeds from two lines that are in the registration phase were used, one with red grains (C-8) and another with white grains (C-13), which were sown on January 22, 2023. Three foliar sprays were carried out (25, 39 and 53 days after sowing); in the case of line C-8, three treatments were evaluated: 1) control, 2) two sprays with spirulina extract 20 mg ha-1 and one with sargassum extract 2 % and 3) two sprays with extract of spirulina 40 mg ha-1 and another with 20 mg ha-1. In line C-13, the effect of three sprays with sargassum extract was evaluated, the first with 0.3 % and the other two with 2 %. The results showed that two foliar sprays with spirulina extract 20 mg ha-1 and one with sargassum extract 2 %; as well as three foliar sprays with sargassum extract were effective increasing the grain weight of lines C-8 and C-13 by 30 and 48.6 %, respectively.