Scielo RSS <![CDATA[Cuban Journal of Agricultural Science]]> http://scielo.sld.cu/rss.php?pid=2079-348020250001&lang=en vol. 59 num. lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.sld.cu/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.sld.cu <![CDATA[Classification of small-scale dairy production in the Ecuador-Colombia border area. A comparative study of automatic learning techniques]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802025000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en The socioeconomic factors determining production in dairy farms were researched. The classification of small-scale farmers in the border area between Ecuador and Colombia was involved. A total of 532 farmers participated in the survey and the data collected was analyzed using automatic learning techniques. The data were subjected to an exhaustive preprocessing to remove errors and outliers related to socioeconomic factors in milk production in Carchi, Ecuador. Among the variables examined, economic income, the price per liter of milk and the quantity of liters used for cheese production emerged as the most influential factors. The results showed that automatic learning techniques can effectively classify small-scale dairy production, with accuracy above 96 %. The presence of a child who provides economic support to the house, the allocation of milk for the production and sale of cheese, together with its use for family consumption, significantly influenced 90 % of the surveyed participants.<hr/>Se investigaron los factores socioeconómicos determinantes en la producción en granjas lecheras. Se involucró la clasificación de los productores a pequeña escala en la zona fronteriza entre Ecuador y Colombia. Un total de 532 agricultores participaron en la encuesta y los datos recopilados se analizaron mediante técnicas de aprendizaje automático. Los datos se sometieron a un preprocesamiento exhaustivo para eliminar errores y valores atípicos relacionados con los factores socioeconómicos en la producción de leche del Carchi, Ecuador. Entre las variables examinadas, el ingreso económico, el precio por litro de leche y la cantidad de litros utilizados para la producción de queso surgieron como los factores más influyentes. Los resultados mostraron que las técnicas de aprendizaje automático pueden clasificar eficazmente la producción láctea a pequeña escala, con precisión superior a 96 %. La presencia de un hijo que proporciona apoyo económico al hogar, la asignación de leche para la producción como para la venta de queso, junto con su utilización para el consumo familiar, influyeron significativamente en 90 % de los participantes encuestados. <![CDATA[Pancreatic trypsin enzymatic activity in broilers which intake royal palm nut meal]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802025000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en To study the pancreatic trypsin enzymatic activity in broilers which intake royal palm nut meal, a total of 40 animals (HE21) distributed in a completely random design were used. Four treatments were designed: control and inclusion of 5, 10 and 15 % royal palm nut meal. The animals were weighed and sacrificed at 42 days and the pancreas were extracted, they were weighed and expressed relative to live weight and the trypsin enzymatic activity was determined, which increased with the inclusion of 5 and 10 % compared to the control and 15 % (5744.50 and 5131.50 vs 2415.67 and 1540.67 mg of released tyrosine. min-1. mg-1 of protein, respectively). It is concluded that the inclusion of royal palm nut meal up to 10 % in broilers diets increase the pancreatic trypsin enzymatic activity to digest proteins in the gastrointestinal tract.<hr/>Para estudiar la actividad enzimática de la tripsina pancreática en pollos de ceba que consumen harina de palmiche, se utilizaron 40 animales (HE21), distribuidos en un diseño completamente aleatorizado. Se diseñaron cuatro tratamientos: control e inclusión de 5, 10 y 15 % de harina de palmiche. Los animales se sacrificaron a los 42 días y se extrajeron los páncreas, se pesaron y expresaron como relativos al peso vivo y se determinó la actividad enzimática de la tripsina, que aumentó con la inclusión de 5 y 10 % respecto al control y 15 % (5744.50 y 5131.50 vs 2415.67 y 1540.67 mg de tirosina liberada. min-1. mg-1 de proteína, respectivamente). Se concluye que la inclusión de hasta 10 % de harina de palmiche en la dieta de pollos de ceba aumenta la actividad de la enzima tripsina pancreática para digerir las proteínas en el tracto gastrointestinal.