Scielo RSS <![CDATA[Revista de Salud Animal]]> http://scielo.sld.cu/rss.php?pid=0253-570X20130003&lang=es vol. 35 num. 3 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.sld.cu/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.sld.cu <![CDATA[<b>Cambios climáticos y su efecto sobre algunos grupos de parásitos</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2013000300001&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se realiza un análisis del efecto de los cambios climáticos sobre los riesgos de enfermedades causadas por agentes parasitarios patógenos. Los cambios climáticos parecen influir sobre la distribución temporal y espacial, así como sobre la dinámica estacional e interanual de patógenos, vectores, hospedadores y reservorios. Para algunos parásitos protozoos, de humanos, transmitidos por vectores, la temperatura es un factor crítico del que depende tanto la densidad como la capacidad vectorial. Las enfermedades parasitarias (babesiosis y anaplasmosis del perro, ehrlichiosis y leishmaniosis), transmitidas por vectores, como los ixodidos, mediante hábitos hematófagos, han comenzado a cambiar su epidemiología (distribución geográfica, incidencia y patogenicidad). Según nuestra experiencia con Amblyomma cajennese y Anocentor nitens, la temperatura tiene influencia directa sobre los procesos de protoquia y cotoquia; en el segundo caso se comprobó que cuando la temperatura se eleva hasta cuatro grados esos eventos se acortan varios días. Algunos helmintos estudiados, modulan su fase exógena ante elevaciones de temperatura con un aumento de su población y mayores tasas de infestación. En el caso de las enfermedades zoonóticas, el patógeno y vector pueden estar presentes en una determinada zona, pero también es necesaria la presencia de un reservorio vertebrado diferente al ser humano, lo que puede suponer un factor que restrinja la dispersión geográfica en zonas donde las condiciones climáticas son favorables.<hr/>An analysis of the effect of climate changes on the risk of parasitic disease caused by pathogenic agents is carried out. Climatic changes appear to influence on the temporal and spatial distribution, as well as seasonal and interannual dynamics of pathogens, vectors, hosts and reservoirs. For some protozoan parasites of humans, transmitted by vectors, temperature is a critical factor that depends on the density and the capacity vector. Parasitic diseases (dog babesiosis and dog anaplasmosis, ehrlichiosis and leishmaniasis), transmitted by vector-borne, such as ixodid by hematophagous habits, have started to change their epidemiology (geographic distribution, incidence and pathogenicity). In our experience with Anocentor nitens and Amblyomma cajennese, temperature has a direct influence on the processes cotoquia and protoquia. In the second case, it was found that when temperature rises to four degrees, these events get shorter. Some helminths studied modulate the exogenous phase and when temperature rises, their population and infection rates increase. In the case of zoonotic diseases, the pathogen and vector may be present in a given area, but also the presence of different vertebrate reservoirs to humans is required, which can be a factor that restricts the geographical spread in areas where climate conditions are favorable. <![CDATA[<b>Aplicaciones biotecnológicas en el diagnóstico de enfermedades veterinarias</b>: <b>Oportunidades y retos</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2013000300002&lng=es&nrm=iso&tlng=es La Biotecnología ha impactado en todas las áreas del conocimiento de la Biología. En particular, las biotecnologías aplicadas a la Salud Animal, tienen un amplio abanico de fines diversos que va desde el diagnóstico de enfermedades de animales, el desarrollo de nuevas generaciones de vacunas, la mejora genética de las poblaciones animales para incrementar su resistencia contra determinadas enfermedades; entre otras. La contribución que las biotecnologías agrícolas pueden brindar, para enfrentar los grandes retos de garantizar la seguridad alimentaria sin destruir la base de los recursos del medio ambiente, es un aspecto a considerar. Desde mediados de la década de los años 80, el Centro Nacional de Sanidad Agropecuaria (CENSA), institución científica creada en 1969, comienza a trabajar en la introducción y utilización de herramientas biotecnológicas aplicadas a la salud animal. En la presente revisión se presentan algunos resultados de la aplicación de estas tecnologías en el diagnóstico de enfermedades de interés veterinario en nuestro centro, así como sus oportunidades y retos actuales para nuestro país.<hr/>Biotechnology has had revolutionary impact in all areas of knowledge on Biology. Specifically, biotechnologies applied to animal health can be applied to a wide range of different purposes ranging from the diagnostic of animal diseases, vaccine development and genetic improvement of animal populations, increasing resistance against different diseases, among others. The contribution offered by agricultural biotechnologies to face the challenges of ensuring food safety without destroying the base of environment resources is an aspect to be considered. Since the beginning of the 80s, the National Centre for Animal and Plant Health (CENSA), which is a scientific institution created in 1969, began working on the introduction and use of biotechnological tools in the diagnosis of animal diseases. In this review, some results on the application of these technologies on animal health are presented considering their opportunities and challenges. <![CDATA[<b>Seroprevalencia de S<i>arcocystis </i>spp. en un hato lechero del municipio de Toca, Colombia</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2013000300003&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se determinó la seroprevalencia de Sarcocystis spp. en los bovinos de un hato lechero del municipio de Toca, Colombia y su relación con la edad, estado reproductivo y número de partos, utilizando la técnica de ELISA desarrollada por la Fundación Colombiana de Estudios de Parásitos (FUNCEP); la muestra calculada con un nivel de confianza de 95% fue de 100 animales para la realización de la investigación. La prevalencia de Sarcocystis spp. encontrada en este estudio fue del 64%; se observó que el parásito puede presentarse a cualquier edad pero con mayor cantidad de individuos infectados en edades entre los 37 y 48 meses (20.3%). La infección con Sarcocystis spp. puede presentarse en vacas gestantes o vacías sin diferencias entre ellas; sin embargo, se encontró una relación significativa entre la seroprevalencia de Sarcocystis spp. y el número de partos, con valores superiores en vacas con un solo parto (25%). Se recomienda que en estudios posteriores de sarcoporidiosis se tenga en cuenta la edad y el número de partos del animal.<hr/>The seroprevalence of Sarcocystis spp. in cattle of a dairy herd of the municipality of Toca, Colombia and its relationship with age, reproductive status and number of deliveries were determined using ELISA technique developed by the Colombian Foundation of Parasite Studies (FUNCEP). The sample was calculated with a confidence level of 95% in 100 animals for the conduction of this research. The prevalence of Sarcocystis spp. found in this study was of 64%. It was observed that the parasite could be present at any age, but with a higher number of individuals infected between the ages of 37 and 48 months (20.3%). The infection with Sarcocystis spp. could equally occur in empty or pregnant cows with no differences between them. However, a significant relationship was found between the seroprevalence of Sarcocystis spp. and the number of births, with higher values in cows with a single delivery (25%). It was recomended that, in future studies of sarcoporidiosis, to take into account the animal age and number of births. <![CDATA[<b>Factores de riesgo de fasciolosis para la salud pública en Huambo, Angola</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2013000300004&lng=es&nrm=iso&tlng=es La fasciolosis ocasiona grandes pérdidas económicas al sector ganadero y se considera como una zoonosis emergente o reemergente por su creciente impacto en la salud pública. Dado que en Huambo existe elevada prevalencia de fasciolosis bovina, aunque sin reportes de casos en humanos, es importante conocer los riesgos potenciales para la salud pública. Con un cuestionario diseñado para ese propósito se entrevistaron 195 criadores de ganado de ocho municipios en Huambo. Aunque las mujeres son las dedicadas a la crianza animal familiar, solo representaron el 15.9 % de los entrevistados, por lo que la divulgación sanitaria debe incluirlas con prioridad. El 57.95 % de los propietarios (113) refirió parasitismo en sus animales y el 86.5% lo señaló como causa de muerte. En el 86.2% de los predios hay bovinos, y en convivencia con ovinos, caprinos, o ambos en el 24.6%, lo que tuvo relación con referencia al parasitismo (p<0.05). El tratamiento a los rebaños afectados (72.6%), químico o con plantas medicinales, no es efectivo, y se comportó como un factor de riesgo (OR: 54.91, p<0.001), así como la falta de atención veterinaria (p<0.05). La mayoría de los criadores (69.0%) utiliza plantas medicinales para tratar a los animales, y su contaminación potencial con metacercarias puede también ser un riesgo para las personas que utilizan la medicina tradicional. Se constató relación entre la observación de parásitos en forma de hoja y los localizados en el hígado (p<0.05), por lo que se infiere la posible presencia de Fasciola sp. en el 41.03% de predios donde fueron observados. También la referencia a parásitos similares a fasciolas mostró relación fuerte con el parasitismo animal (OR: 7.18, p<0.05). Se analiza el riesgo para los humanos del uso común de fuentes de agua por animales, y el consumo de cultivos con acceso a los mismos. Se destaca que todos los entrevistados refirieron parasitismo familiar; el 71.8% tanto en adultos como infantes. El 76.9% de los criadores consideró al parasitismo como enfermedad importante, y el 92.8% mostró interés por recibir más información para su prevención y control. Se demostró la importancia del parasitismo tanto animal como humano en Huambo, y se infiere que Fasciola sp. es parte relevante del mosaico etiológico asociado a este problema sanitario, además de tener un impacto potencial considerable para la salud pública, lo que requiere acciones dirigidas a su prevención y control integral.<hr/>Fasciolosis causes high economical losses for the agricultural sector and it is considered as emerging or re-emerging zoonosis due to its increasing impact on public health. Since there is a high prevalence of bovine fasciolosis in Huambo, despite any case reported in humans, it is important to know the potential risk factors for public health. A questionnaire was made for this purpose, and 195 animal breeders of eight municipalities in Huambo were interviewed. Although the persons dedicated to animal husbandry are women, they only represented the 15.9% among the persons interviewed, thus the sanitary education programs should give them priority. The 57.95% of the breeders (113) referred to parasitism in their animals, and the 86.5% indicated it as death cause. Farms had bovines in 86.2 % and a 24.6% living with ewes, goats, or both species, which influenced in parasitism (84.1%) (p<0.047). The treatment of infected herds (72.6%) (with chemicals or medicinal herbs) was not effective, and it acted as a risk factor (OR: 54.91, p<0.001), as well as the lack of the veterinary assistance (p<0.05). Most of breeders (69.0%) use medicinal herbs for animal treatment, and their potential contamination with metacercaries may be a risk for the persons which use the traditional medicine. There was a relationship between the parasites in leaf form and those localized in the liver (p<0.05). So, the possible presence of Fasciola sp. in the 41.03% of farms was inferred. The reference of parasites like fasciolas showed a strong relationship with the animal parasitism (OR: 7.18, p<0.05). The risks for human fasciolosis commonly using water sources by animals and the consumption of crops with animal access were also discussed. It is highlighted that all breeders referred to familiar parasitism; in both adults and children (71.8%). Also the 76.9% of breeders considered parasitism as an important disease, while the 92.8 % showed interest in more information for its prevention and control. It was shown that parasitism was important either in animals or in persons in Huambo; and it was inferred that Fasciola sp. is a relevant part into the etiological mosaic associated to this sanitary problem. Also, it had a significant impact on public health requiring actions directed for the integral prevention and control of fasciolosis. <![CDATA[Prevalencia de anticuerpos al virus de la diarrea viral bovina, Herpesvirus bovino 1 y Herpesvirus bovino 4 en bovinos y búfalos en el Departamento de Caquetá, Colombia]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2013000300005&lng=es&nrm=iso&tlng=es Con el objetivo de analizar y comparar la prevalencia de anticuerpos a Herpesvirus bovino 1 (HVB-1), Herpesvirus bovino 4 (HVB-4) y al virus de la diarrea viral bovina (DVB), se investigaron 7 predios, 2 de bovinos, 2 bubalinos y 3 mixtos; además, se incluyeron 3 instalaciones de venta de búfalos. Todos los rebaños tanto de búfalos como de bovinos fueron positivos a HVB-1 y 4. La seroprevalencia a HVB-1 en los bovinos estuvo por encima del 90%, mientras que en búfalos fue 80,3 %; sin embargo, para HVB-4, los valores de seropositividad fueron mayores en los búfalos (84%) que en los bovinos (72,4%). Se destaca la elevada prevalencia encontrada en las instalaciones de venta tanto para HVB-1 (86,3%) como para HVB-4 (78,4%), lo que sin duda contribuye a empeorar la situación sanitaria de los rebaños. No se encontraron diferencias entre los tipos de predios para ninguno de los virus evaluados. Se observó que bovinos y búfalos que resultaron negativos a HVB-4 en el primer muestreo, fueron positivos en el segundo, lo que evidencia la circulación del virus en los predios evaluados. Este resultado constituye la primera evidencia de la presencia de HVB-4 en Colombia. Para el caso de diarrea viral bovina hubo presencia únicamente en los bovinos de todos los predios mixtos y en uno de los hatos bovinos y la seroprevalencia encontrada fue 58,0% y 51,9% en hatos bovinos y mixtos, respectivamente, sin diferencias entre ambos. Se concluye que en hatos bovinos y bubalinos del Departamento de Caquetá existe una elevada prevalencia de anticuerpos para HVB-1 y 4 y que es necesario continuar las investigaciones relacionadas con el virus de la DVB en búfalos.<hr/>In order to analyze and compare the prevalence of antibodies to bovine herpesvirus 1 (BoHV-1), bovine herpesvirus 4 (BoHV-4) and bovine viral diarrhea (BVD), 2 cattle, 2 buffaloes and 3 mixed (both species) farms, were researched, besides including 3 buffaloe sale facilities. All cattle and buffalo herds were positive to BoHV-1 and 4. The seroprevalence to BoHV-1 in cattle was above 90%, while in buffaloes, it was 80.3%; however, seropositive values to BoHV-4 were higher in buffaloes (84%) than in cattle (72.4%). It is highlighted the high prevalence found in buffalo sale facilities to BoHV-1 (86.3%) and BoHV-4 (78.4%), which undoubtedly contributed to worsen the sanitary status of the herds. No differences between the types of farms were found for any of the viruses tested. It was observed that cattle and buffaloes which were negative to BoHV-4 in the first sample, were positive in the second one, which showed the circulation of this virus in the farm evaluated. This work constitutes the first evidence of the presence of BoHV-4 in Colombia. In the case of bovine viral diarrhea, it was present only in cattle of all mixed farms and in one cattle herd; and seroprevalence was found in 58.0% and 51.9% respectively with no differences between them. It was concluded that in cattle and buffaloe herds of Caquetá Department, there is a high prevalence of antibodies to BoHV-1 and 4, thus it is needed to continue research related to BVD virus in buffaloes. <![CDATA[<b>Detección de <i>Mycobacterium avium paratuberculosis</i> en caprinos ubicados en una zona semi-árida en el municipio de Tecozautla Hidalgo</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2013000300006&lng=es&nrm=iso&tlng=es La paratuberculosis o «Enfermedad de Johne» es una enfermedad infecciosa que afecta a los rumiantes domésticos principalmente ovinos, bovinos y caprinos. El agente etiológico de dicha enfermedad es Mycobacterium avium paratuberculosis (Map) y los principales signos de esta enfermedad son pérdida de peso y diarrea crónica, ocasionados como consecuencia de la enteritis granulomatosa producida por Map. Esta enfermedad ocasiona grandes pérdidas económicas en el sector pecuario. En Estados Unidos se estimó para el 2001, una pérdida anual de 150,000 millones de dólares; en México no hay estudios económicos de las pérdidas ocasionadas por esta enfermedad y son pocos los trabajos sobre la presencia del agente etiológico en distintas áreas. El objetivo de este trabajo fue identificar la presencia de Map en heces y muestras de suero de caprinos, utilizando técnicas de diagnóstico como PCR, ELISA y Tinción Ziehl-Neelsen (ZN). Se analizaron 139 muestras de heces y suero de diferentes hatos para la identificación de Map. Para la detección de Map por PCR se utilizaron dos pares de cebadores que detectan un segmento de la IS900, específica para Map. De las 139 muestras analizadas, siete de ellas fueron positivas por PCR, seis fueron positivas por la tinción ZN. En la prueba de ELISA cinco muestras resultaron positivas. Este trabajo es el primer reporte de la presencia de Map en Tecozautla Hidalgo y muestra la utilidad de las pruebas de diagnóstico molecular para establecer la presencia de agentes infecciosos que afectan la producción. También propone una nueva metodología de extracción de ADN de heces, la cual es compatible con métodos de detección basados en la técnica de PCR.<hr/>Paratuberculosis or «Johne's disease» is an infectious disease that affects domestic ruminants mainly sheep, cattle and goats. The etiologic agent of this disease is Mycobacterium avium paratuberculosis (Map). The main signs of this disease include weight loss and chronic diarrhea caused as a result of granulomatous enteritis caused by Map. This disease causes severe economic losses in the livestock sector. In the United States it was estimated for 2001, an annual loss of 150.000 million dollars; in Mexico, there are no economic studies of the losses caused by this disease and there are few studies on the presence of the etiologic agent in different areas. The aim of this study was to identify the presence of Map in feces and serum samples from goats, using diagnostic techniques such as PCR, ELISA and Ziehl-Neelsen stain (ZN). One hundred-thirty nine samples of feces and serum from different herds were analyzed to identify Map. For the detection of Map by PCR, two primer pairs detecting a segment of the IS900-specific Map were used. From the 139 samples tested, seven of them were positive by PCR and six by ZN staining. In the ELISA test, five were positive. This work is the first report about the presence of Map in Tecozautla Hidalgo, and shows the utility of molecular diagnostic tests to establish the presence of infectious agents affecting production. It also proposes a new methodology for extracting DNA from feces, which is compatible with detection methods based on PCR. <![CDATA[<b>Producción de biofilme en genotipos de <i>Staphylococcus aureus</i> aislados de mastitis bovina en Cuba</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2013000300007&lng=es&nrm=iso&tlng=es Staphylococcus aureus es uno de los patógenos más importante de la mastitis bovina. La producción de biofilme por parte de las bacterias asociadas a las infecciones intramamarias, les confiere mayor capacidad de colonizar el tejido y de protección contra el sistema inmune y contra la acción de antimicrobianos. En este estudio, se trabajó con 98 aislados cubanos de S. aureus, previamente genotipados para la región X de la proteína A, colectados de cinco provincias de Cuba y se testaron para la producción de slime y biofilme. Se observó que el 98% de los aislados tuvieron algún tipo de producción de biofilme. Se considera que el método por tinción con Violeta Cristal utilizando placas de poliestireno es el método de elección, pues el método de producción de slime por siembra en medio con Rojo Congo no fue adecuado para inferir producción de biofilme por la aparición de gran cantidad de falsos negativos. Se determinó además que el genotipo t605 está asociado a la alta producción de biofilme, por lo que presenta un mayor potencial patogénico.<hr/>Staphylococcus aureus is one of the major causes of bovine mastitis. Biofilm production by intramammary pathogens provides microorganisms a higher capacity to colonize the host tissue and protection against the host immune system and the protective action against antimicrobial agents. In this study, 98 S. aureus isolates were collected from five Cuban provinces; all isolates were tested for slime and biofilm formation, and the genetic background related to the polymorphic X-region of protein A was recorded. A high percent (98%) of Cuban isolates presented some biofilm production. These results suggest that microplate by Crystal Violet staining method for biofilm detection is the election method, since slime methodology by inoculation in Red Congo Medium is not useful for inferring biofilm production, due to a high false negative number of strains found. It was determined that t605 genotype it is associated to a high biofilm production, then a greater pathogenic potential should be expected. <![CDATA[Evaluación en condiciones de laboratorio de la eficacia de tres insecticidas de nuevo uso en la avicultura cubana para el control de <i>Alphitobius diaperinus</i>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2013000300008&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo del presente estudio fue evaluar en condiciones de laboratorio, la eficacia de tres insecticidas de nuevo uso en la avicultura cubana, para el control de Alphitobius diaperinus, hospedero intermediario de helmintos que afectan a las aves. Se emplearon 500 individuos de Alphitobius diaperinus y se diseñaron cinco tratamientos: Clorpirifos, Diclorvos, Lambda Cihalotrina y Cipermetrina (como control positivo) y un grupo control, tratado con agua. Los insectos fueron sumergidos en cada una de las soluciones durante un minuto. Se realizaron muestreos para determinar la mortalidad de los insectos a las 24 y 48 horas de aplicados los tratamientos. Los tres insecticidas ocasionaron la mortalidad del 100 % de los insectos tratados. La Cipermetrina se comportó de forma similar.<hr/>The objective of this study was evaluate the effectiveness of three new use insecticides for Cuban poultry in order to control Alphitobius diaperinus, which is an intermediate host of helminths affecting birds. The study was done at Poultry Diagnosis and Research Laboratory belonging to Poultry Research Institute. Five hundred individuals were employed and 5 treatments were designed: Clorpiriphos, Diclorvos, Lambda Cihalothrine and Cipermethrine (as positive control) and a water treated control group. Insects were introduced in each solution during 1 minute. At 24 and 48 hours after applying the treatments, samplings were carried out in order to determine insect mortality. The tree insecticides caused mortality in 100 % of the insects treated. Cipermethrine had similar behaviour. <![CDATA[<b>Adaptación de un ensayo de RT-PCR en tiempo real para la detección del virus de Schmallenberg</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2013000300009&lng=es&nrm=iso&tlng=es Schmallenberg virus was first detected in Germany in October 2011, associated with congenital malformations in cattle, sheep and goats. This novel emergent agent causes mild disease in cattle with decreased milk production, fever and diarrhea. In March 2012, the German Institute of Diagnostic Virology, Friedrich-Loeffler-Institut, reported the development and validation of a real-time RT-PCR for the diagnosis of this new virus. The Animal Virology Laboratory at the National Center for Animal and Plant Health in Cuba has adapted the protocol previously reported on the LightCycler platforms using two different mix conditions. In all cases, amplification curves obtained were specific and all the dilutions tested showed an increase in the Ct-values. Nevertheless, the sensitivity of the test was not affected. Thus, the test for Schmallenberg virus detection is enabled for the possible emergency of this agent in Cuba.<hr/>El virus de Schmallenberg fue diagnosticado por primera vez en octubre de 2011 en Alemania, asociado a malformaciones congénitas en bovinos, ovinos y cabras. Este nuevo agente emergente causa enfermedad ligera en bovinos, con disminución de la producción de leche, fiebre y diarreas. En marzo de 2012 se reportó el desarrollo y validación de un RT-PCR en tiempo real para el diagnóstico de este nuevo virus por el grupo alemán del Institute of Diagnostic Virology, Friedrich-Loeffler-Institut. El Laboratorio de Virología Animal del Centro Nacional de Sanidad Agropecuaria, en Cuba, adaptó el protocolo previamente reportado a la plataforma de LighCycler usando dos condiciones de mezcla diferentes. En todos los casos las curvas de amplificación obtenidas fueron específicas y todas las diluciones evaluadas mostraron un incremento en los valores de Ct. A pesar de esto, la sensibilidad de la técnica no se afectó. Por lo tanto, la técnica para la detección del virus de Schmallenberg está disponible ante la posible emergencia de este agente en Cuba. <![CDATA[<b>Anticuerpos a <i>Mycoplasma synoviae</i> en pollos de engorde en granjas de la provincia de Manabí, Ecuador</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2013000300010&lng=es&nrm=iso&tlng=es Con el objetivo de determinar la seroprevalencia de Mycoplasma synoviae en pollos de engorde en granjas de la provincia de Manabí, Ecuador, se realizó un muestreo en cuatro granjas con historia de padecer síndrome respiratorio crónico. Se seleccionaron al azar 15 aves de cada granja y el estudio serológico se realizó utilizando el Kit comercial ELISA-IDEXX para la detección de anticuerpos contra este microorganismo. Como resultado de este estudio en tres (O, E y N) de las cuatro granjas investigadas se detectaron animales seropositivos. La granja O mostró una seroprevalencia significativamente mayor que el resto de las granjas. Este trabajo constituye la primera evidencia de M. synoviae en la provincia Manabí, Ecuador. A partir de este resultado se recomienda continuar las investigaciones relacionadas con el papel de este agente en las patologías respiratorias de las aves en la provincia y confirmar este hallazgo con otro tipo de pruebas más sensibles y específicas como el PCR y el cultivo microbiológico con vistas a determinar la patogenicidad de las cepas circulantes.<hr/>The objective of this work was to determine the seroprevalence of Mycoplasma synoviae in broiler chickens from farms in Manabí province, Ecuador. For this work a sampling in four farms suffering from chronic respiratory syndrome was carried out. Fifteen birds were selected at random from each farm, and serological study was performed using a commercial Kit IDEXX ELISA for detecting antibodies against this microorganism. As a result of this study in three (O, E and N) of the four farms researched, seropositive animals were detected. In the case of farm O, there was a seroprevalence significantly higher than in the rest. This work constitutes the first evidence of M. synoviae in Manabí province. From this result, it is recommended to continue further researches regarding the role of this agent in poultry respiratory diseases in the province and to confirm this finding with other more sensitive and specific tests such as PCR and microbiological culture, in order to determine the pathogenicity of the circulating strains. <![CDATA[<b>Evaluación de la calidad e inocuidad de quesos frescos artesanales de tres regiones de una provincia de Cuba</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2013000300011&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se evaluó la calidad e inocuidad en quesos frescos artesanales de tres regiones de una provincia de Cuba. Se analizó un total de 73 muestras colectadas de forma aleatoria. Los componentes grasa, proteína y lactosa, por ciento de humedad, contenido de sólidos totales y sales fueron determinados mediante el equipo FoodScanLab®. El conteo de microorganismos totales, coliformes totales, Escherichia coli, Staphylococcus aureus; así como, hongos y levaduras se realizó mediante placas Rida Count (R-Biopharm®). La determinación de Salmonella spp., Escherichia coli O157 y Listeria monocytogenes se efectuó por aislamiento en medios de cultivo selectivos. El contenido de humedad se encontró por encima del 36%, mientras que los valores de grasa y proteína se encontraron superiores al 30 y 20%, respectivamente. El conteo de microorganismos a 30ºC y coliformes totales fueron superiores a 5x10³ UFC/g y 5x10² UFC/g en los quesos de las tres zonas estudiadas. El contenido de Staphylococcus coagulasa positivo se encontró por encima de 1x10³ UFC/g y el conteo de Escherichia coli mostró valores superiores a 1x10³ UFC/g. El conteo de hongos y levaduras mostró valores superiores a 5x10³ UFC/g. En el 19% de las muestras analizadas se detectó la presencia de Salmonella spp. y en el 14% estaba presente Escherichia coli O157. Los resultados demostraron que la calidad nutricional de los quesos se encontró en correspondencia con lo establecido en las normas de quesos frescos aprobadas en la región de Latinoamérica, mientras que el deterioro microbiológico puede encontrarse asociado a problemas higiénico sanitarios por contaminación con bacterias patógenas como Salmonella spp., que evidencian la deficiente calidad e inocuidad de los quesos frescos analizados.<hr/>Quality and safety of fresh artisan cheeses from three regions of a Cuban province were evaluated. A total of 73 samples collected at random was analyzed. Fat, protein and lactose components, percent of humidity, content of total solids and salts were determined by means of the FoodScanLab®. The count of total microorganisms, total coliforms, Escherichia coli, Staphylococcus aureus as well as fungi and yeasts was carried out by means of badges Rida Count (R-Biopharm®). The determination of Salmonella spp., Escherichia coli O157 and Listeria monocytogenes was made by isolation in selective culture media. The content of humidity was above 36%, while fat and protein values were superior to the 30% and 20% respectively. The count of microorganisms at 30ºC and total coliforms were superior to 5x10³ UFC/g and 5x10² UFC/g in all the areas analyzed. The content of Staphylococcus positive coagulase was above 1x10³ UFC/g and the count of Escherichia coli showed values superior to 1x10³ UFC/g. The count of fungi and yeasts showed values superior to 5x10³ UFC/g. The 19% of the analyzed samples was positive to the presence of Salmonella spp. and the 14% for Escherichia coli O157. The results demonstrated that the nutritional quality of cheeses was in correspondence with that established in the legislation regarding fresh cheeses approved in the Latinoamerican region, while the microbiology deterioration can be associated to the hygienic sanitary problems due to contamination with pathogenic bacteria such as Salmonella spp., evidencing the faulty quality and safety of the fresh cheeses analyzed. <![CDATA[<b>Optimización del sistema de vigilancia activa de la influenza aviar en la región occidental de Cuba</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2013000300012&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se evaluó la calidad e inocuidad en quesos frescos artesanales de tres regiones de una provincia de Cuba. Se analizó un total de 73 muestras colectadas de forma aleatoria. Los componentes grasa, proteína y lactosa, por ciento de humedad, contenido de sólidos totales y sales fueron determinados mediante el equipo FoodScanLab®. El conteo de microorganismos totales, coliformes totales, Escherichia coli, Staphylococcus aureus; así como, hongos y levaduras se realizó mediante placas Rida Count (R-Biopharm®). La determinación de Salmonella spp., Escherichia coli O157 y Listeria monocytogenes se efectuó por aislamiento en medios de cultivo selectivos. El contenido de humedad se encontró por encima del 36%, mientras que los valores de grasa y proteína se encontraron superiores al 30 y 20%, respectivamente. El conteo de microorganismos a 30ºC y coliformes totales fueron superiores a 5x10³ UFC/g y 5x10² UFC/g en los quesos de las tres zonas estudiadas. El contenido de Staphylococcus coagulasa positivo se encontró por encima de 1x10³ UFC/g y el conteo de Escherichia coli mostró valores superiores a 1x10³ UFC/g. El conteo de hongos y levaduras mostró valores superiores a 5x10³ UFC/g. En el 19% de las muestras analizadas se detectó la presencia de Salmonella spp. y en el 14% estaba presente Escherichia coli O157. Los resultados demostraron que la calidad nutricional de los quesos se encontró en correspondencia con lo establecido en las normas de quesos frescos aprobadas en la región de Latinoamérica, mientras que el deterioro microbiológico puede encontrarse asociado a problemas higiénico sanitarios por contaminación con bacterias patógenas como Salmonella spp., que evidencian la deficiente calidad e inocuidad de los quesos frescos analizados.<hr/>Quality and safety of fresh artisan cheeses from three regions of a Cuban province were evaluated. A total of 73 samples collected at random was analyzed. Fat, protein and lactose components, percent of humidity, content of total solids and salts were determined by means of the FoodScanLab®. The count of total microorganisms, total coliforms, Escherichia coli, Staphylococcus aureus as well as fungi and yeasts was carried out by means of badges Rida Count (R-Biopharm®). The determination of Salmonella spp., Escherichia coli O157 and Listeria monocytogenes was made by isolation in selective culture media. The content of humidity was above 36%, while fat and protein values were superior to the 30% and 20% respectively. The count of microorganisms at 30ºC and total coliforms were superior to 5x10³ UFC/g and 5x10² UFC/g in all the areas analyzed. The content of Staphylococcus positive coagulase was above 1x10³ UFC/g and the count of Escherichia coli showed values superior to 1x10³ UFC/g. The count of fungi and yeasts showed values superior to 5x10³ UFC/g. The 19% of the analyzed samples was positive to the presence of Salmonella spp. and the 14% for Escherichia coli O157. The results demonstrated that the nutritional quality of cheeses was in correspondence with that established in the legislation regarding fresh cheeses approved in the Latinoamerican region, while the microbiology deterioration can be associated to the hygienic sanitary problems due to contamination with pathogenic bacteria such as Salmonella spp., evidencing the faulty quality and safety of the fresh cheeses analyzed. <![CDATA[<b>Evaluación de un candidato vacunal de subunidad proteica E2 contra la peste porcina clásica en condiciones de campo</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2013000300013&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se evaluó la calidad e inocuidad en quesos frescos artesanales de tres regiones de una provincia de Cuba. Se analizó un total de 73 muestras colectadas de forma aleatoria. Los componentes grasa, proteína y lactosa, por ciento de humedad, contenido de sólidos totales y sales fueron determinados mediante el equipo FoodScanLab®. El conteo de microorganismos totales, coliformes totales, Escherichia coli, Staphylococcus aureus; así como, hongos y levaduras se realizó mediante placas Rida Count (R-Biopharm®). La determinación de Salmonella spp., Escherichia coli O157 y Listeria monocytogenes se efectuó por aislamiento en medios de cultivo selectivos. El contenido de humedad se encontró por encima del 36%, mientras que los valores de grasa y proteína se encontraron superiores al 30 y 20%, respectivamente. El conteo de microorganismos a 30ºC y coliformes totales fueron superiores a 5x10³ UFC/g y 5x10² UFC/g en los quesos de las tres zonas estudiadas. El contenido de Staphylococcus coagulasa positivo se encontró por encima de 1x10³ UFC/g y el conteo de Escherichia coli mostró valores superiores a 1x10³ UFC/g. El conteo de hongos y levaduras mostró valores superiores a 5x10³ UFC/g. En el 19% de las muestras analizadas se detectó la presencia de Salmonella spp. y en el 14% estaba presente Escherichia coli O157. Los resultados demostraron que la calidad nutricional de los quesos se encontró en correspondencia con lo establecido en las normas de quesos frescos aprobadas en la región de Latinoamérica, mientras que el deterioro microbiológico puede encontrarse asociado a problemas higiénico sanitarios por contaminación con bacterias patógenas como Salmonella spp., que evidencian la deficiente calidad e inocuidad de los quesos frescos analizados.<hr/>Quality and safety of fresh artisan cheeses from three regions of a Cuban province were evaluated. A total of 73 samples collected at random was analyzed. Fat, protein and lactose components, percent of humidity, content of total solids and salts were determined by means of the FoodScanLab®. The count of total microorganisms, total coliforms, Escherichia coli, Staphylococcus aureus as well as fungi and yeasts was carried out by means of badges Rida Count (R-Biopharm®). The determination of Salmonella spp., Escherichia coli O157 and Listeria monocytogenes was made by isolation in selective culture media. The content of humidity was above 36%, while fat and protein values were superior to the 30% and 20% respectively. The count of microorganisms at 30ºC and total coliforms were superior to 5x10³ UFC/g and 5x10² UFC/g in all the areas analyzed. The content of Staphylococcus positive coagulase was above 1x10³ UFC/g and the count of Escherichia coli showed values superior to 1x10³ UFC/g. The count of fungi and yeasts showed values superior to 5x10³ UFC/g. The 19% of the analyzed samples was positive to the presence of Salmonella spp. and the 14% for Escherichia coli O157. The results demonstrated that the nutritional quality of cheeses was in correspondence with that established in the legislation regarding fresh cheeses approved in the Latinoamerican region, while the microbiology deterioration can be associated to the hygienic sanitary problems due to contamination with pathogenic bacteria such as Salmonella spp., evidencing the faulty quality and safety of the fresh cheeses analyzed. <![CDATA[<b>Estudios toxicológicos del extracto acuoso seco de corteza de <i>Rhizophora mangle</i> L.</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2013000300014&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se evaluó la calidad e inocuidad en quesos frescos artesanales de tres regiones de una provincia de Cuba. Se analizó un total de 73 muestras colectadas de forma aleatoria. Los componentes grasa, proteína y lactosa, por ciento de humedad, contenido de sólidos totales y sales fueron determinados mediante el equipo FoodScanLab®. El conteo de microorganismos totales, coliformes totales, Escherichia coli, Staphylococcus aureus; así como, hongos y levaduras se realizó mediante placas Rida Count (R-Biopharm®). La determinación de Salmonella spp., Escherichia coli O157 y Listeria monocytogenes se efectuó por aislamiento en medios de cultivo selectivos. El contenido de humedad se encontró por encima del 36%, mientras que los valores de grasa y proteína se encontraron superiores al 30 y 20%, respectivamente. El conteo de microorganismos a 30ºC y coliformes totales fueron superiores a 5x10³ UFC/g y 5x10² UFC/g en los quesos de las tres zonas estudiadas. El contenido de Staphylococcus coagulasa positivo se encontró por encima de 1x10³ UFC/g y el conteo de Escherichia coli mostró valores superiores a 1x10³ UFC/g. El conteo de hongos y levaduras mostró valores superiores a 5x10³ UFC/g. En el 19% de las muestras analizadas se detectó la presencia de Salmonella spp. y en el 14% estaba presente Escherichia coli O157. Los resultados demostraron que la calidad nutricional de los quesos se encontró en correspondencia con lo establecido en las normas de quesos frescos aprobadas en la región de Latinoamérica, mientras que el deterioro microbiológico puede encontrarse asociado a problemas higiénico sanitarios por contaminación con bacterias patógenas como Salmonella spp., que evidencian la deficiente calidad e inocuidad de los quesos frescos analizados.<hr/>Quality and safety of fresh artisan cheeses from three regions of a Cuban province were evaluated. A total of 73 samples collected at random was analyzed. Fat, protein and lactose components, percent of humidity, content of total solids and salts were determined by means of the FoodScanLab®. The count of total microorganisms, total coliforms, Escherichia coli, Staphylococcus aureus as well as fungi and yeasts was carried out by means of badges Rida Count (R-Biopharm®). The determination of Salmonella spp., Escherichia coli O157 and Listeria monocytogenes was made by isolation in selective culture media. The content of humidity was above 36%, while fat and protein values were superior to the 30% and 20% respectively. The count of microorganisms at 30ºC and total coliforms were superior to 5x10³ UFC/g and 5x10² UFC/g in all the areas analyzed. The content of Staphylococcus positive coagulase was above 1x10³ UFC/g and the count of Escherichia coli showed values superior to 1x10³ UFC/g. The count of fungi and yeasts showed values superior to 5x10³ UFC/g. The 19% of the analyzed samples was positive to the presence of Salmonella spp. and the 14% for Escherichia coli O157. The results demonstrated that the nutritional quality of cheeses was in correspondence with that established in the legislation regarding fresh cheeses approved in the Latinoamerican region, while the microbiology deterioration can be associated to the hygienic sanitary problems due to contamination with pathogenic bacteria such as Salmonella spp., evidencing the faulty quality and safety of the fresh cheeses analyzed.