Scielo RSS <![CDATA[Cultivos Tropicales]]> http://scielo.sld.cu/rss.php?pid=0258-593620100004&lang=es vol. 31 num. 4 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.sld.cu/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.sld.cu <![CDATA[<strong>CARACTERIZACIÓN AGROBIOLÓGICA DE LOS SUELOS PARDOS DE LA REGIÓN DE CAMPO FLORIDO EN RELACIÓN CON LOS CAMBIOS EN EL MANEJO AGRICOLA</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362010000400001&lng=es&nrm=iso&tlng=es Sobre la base del estudio de perfiles de los suelos siguientes: Cambisol mólico calcárico, Cambisol vértico calcárico y Cambisol ócrico, calcárico y lítico, bajo diferentes manejos -desde condiciones naturales permanentes hasta suelos con alta degradación por la influencia antrópica en la agricultura-, se llevó a cabo una caracterización biológica mediante los indicadores de conteo de esporas nativas de HMA, peso del endófito, densidad visual, porcentaje infección y contenido de glomalina (PSRG). Se observó una estrecha relación entre la degradación del suelo y la biodiversidad micorrízica edáfica; los mayores valores se encontraron en los suelos mejor conservados, con una disminución progresiva hacia los más degradados por la influencia antrópica.<hr/>Based on the study of the following soil profiles: calcaric molic Cambisol, calcaric vertic Cambisol and calcaric litic Cambisol, under different managements -from permanent natural conditions until soils with a high degradation as a result of the anthropic influence on agriculture-, a biological characterization was carried out by measuring the indicators of AMF native spore counting, endophyte weight, visual density, infection percentage and glomalin (GRSP) content. A narrow relationship was observed between soil degradation and edaphic mycorrhizal biodiversity; the highest values were recorded in the best preserved soils, with a progressive decrease towards the most degraded ones due to the anthropic influence. <![CDATA[<strong>CRECIMIENTO Y PRODUCTIVIDAD DE CHAYA (Cnidoscolus chayamansa MCVAUGH, EUPHORBIACEAE) CON DENSIDAD DE PLANTACIÓN VARIABLE</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362010000400002&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se evaluó el efecto que tiene la competencia interespecífica en el crecimiento y la productividad de la chaya con densidad de plantación (DP) variable, en un suelo calcáreo de tipo vertisol pélico en Noh-Bec, Quintana Roo, México. La chaya se estableció a 1.50 x 3.00 m, utilizando estacas sin hojas; se asoció con árboles jóvenes (menores de dos años) de Cedrela odorata y Citrus latifolia en un diseño de plantación en círculo 'Nelder' de 3154 m2. Se establecieron ocho DP de 2602 a 3772 plantas.ha-1 con 10 repeticiones. Las variables de respuesta fueron: capacidad de enraizamiento, tasa de crecimiento, índice de vigor, índice de área foliar y producción de biomasa. El mayor enraizamiento de estacas de chaya se obtuvo en DP intermedias a altas (2889 a 3772 plantas.ha-1); sin embargo, el mejor crecimiento y productividad se obtuvo en DP intermedias (2706 a 2889 plantas.ha-1).<hr/>The interspecific competition effect on chaya growth and productivity was evaluated with variable planting density (PD), on a calcareous vertisol pelic type in Noh-Bec, Quintana Roo, Mexico. Chaya was set at 1.50 x 3.00 m, using cuttings without leaves; it was associated with young trees (less than 2 years old) of Cedrela odorata and Citrus latifolia in a 'Nelder' circle planting design of 3154 m2. Eight PD from 2602 to 3772 plants.ha-1 were established with 10 repetitions. Response variables were: rooting capacity, growth rate, vigor index, leaf area index and biomass production. The highest rooting of chaya cuttings occurred from intermediate to high PD (2889 to 3772 plants.ha-1); however, the best growth and productivity was obtained at the intermediate PD (2706 to 2889 plants.ha-1). <![CDATA[<strong>SITIO WEB PARA LA DETERMINACIÓN DE LAS NECESIDADES DE SEMILLA, GRANOS Y HORTALIZAS SEGÚN CATEGORÍA</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362010000400003&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se elaboró un sitio Web, con el objetivo de garantizar la información necesaria para propiciar un flujo de semilla estable y de calidad en los cultivos, utilizando los sistemas formales e informales de producción y manejo, de manera que se logre la autosuficiencia en dicha actividad y una mayor integración del trabajo entre las instituciones universitarias, de investigación, productores y otros actores locales. El software le ofrece al usuario diferentes opciones a través de un entorno sencillo, entre las que se destacan calcular el área y la cantidad de semillas necesarias para sembrar en un consejo popular de un municipio, garantizando los volúmenes de certificadas que se requieren en los renglones de hortalizas, granos, viandas y frutas. Se puede acceder al sitio a través de cualquier computadora que tenga la Intranet del INCA. Los resultados muestran un mayor conocimiento, rapidez de la información y disminución de los errores.<hr/>A Web site was made up, with the objective of guaranteeing the necessary information to create a stable and quality seed flow in crops, by means of using formal and informal production and management systems, so that self-sufficiency is reached in this activity as well as higher work integration between university and research institutions, producers and other local actors. This software gives the user different options through a single environment, among those standing out how to calculate the area and the necessary seed quantity to sow in a popular council of a municipality, guaranteeing the certified seed volumes required for the staples of garden beans, grains, vegetables and fruits. The access to the site can be done in any computer that has the Intranet of INCA. Results show a wider knowledge, quick information and error reduction. <![CDATA[<strong>AVANCES EN EL CONOCIMIENTO DE LAS PROTEÍNAS TRANSPORTADORAS DE SACAROSA EN LAS PLANTAS MONOCOTILEDÓNEAS. </strong><strong>UN NUEVO TRANSPORTADOR EN CAÑA DE AZÚCAR</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362010000400004&lng=es&nrm=iso&tlng=es Los transportadores de sacarosa tienen un papel fundamental en el transporte de este azúcar a través de las membranas y en su distribución a lo largo de la planta desde los tejidos fuentes hacia los sumideros y entre los diferentes sumideros. A pesar de que había sido sugerida la existencia de una proteína transportadora para la sacarosa desde los finales de la década de los 70, no es hasta 1992 que se comprobó su existencia, al ser identificada la primera secuencia de ADNc de un transportador de sacarosa en Spinacea oleracea y ser este sometido a análisis funcionales, bioquímicos y estructurales. El primero identificado en plantas monocotiledóneas fue en Oryza sativa en 1997, al que le siguieron posteriormente otros cuatro en O. sativa, Zea mays (3), Triticum aestivum (3), Hordeum vulgare (2), Saccharum híbrido (1), Ananas comosus (1), Bambusa oldhamii (1) y Sorghum bicolor (2). En este trabajo se pretende hacer una revisión del conocimiento actual acerca de los transportadores de sacarosa en estas plantas, a la vez que se muestran las primeras evidencias de un segundo transportador de sacarosa en Saccharum híbrido, ShSUT4. Esta proteína posee una secuencia deducida de alta identidad con transportadores de reconocida funcionalidad y, al igual que estos, le ha sido predicha una estructura secundaria de 12 dominios transmembrana. Por último, se ha localizado en el tonoplasto, al igual que otros transportadores del Clado SUT4 del árbol filogenético.<hr/>Sucrose transporters have a pivotal role in sucrose transport through membranes and its distribution along the plant from source tissues to sinks and among different sinks. Although a sucrose-transporting protein has been postulated since late 70´s, it was not proved until 1992, when the first DNAc sequence of a sucrose transporter was identified in Spinacea oleracea, which was subjected to functional, biochemical and structural analyses. The first sucrose transporter identified in monocotyledon plants was in Oryza sativa, 1997, followed by the other four in O. sativa, Zea mays (3), Triticum aestivum (3), Hordeum vulgare (2), Saccharum hybrid (1), Ananas comosus (1), Bambusa oldhamii (1) and Sorghum bicolor (2). This paper intends to review the current knowledge about sucrose transporters in these plants, besides presenting the first evidence of a second sucrose transporter in Saccharum hybrid, ShSUT4. This protein has a high identity deduced sequence with renowned functionality transporters and, similar to them, it has been predicted to possess a secondary structure of 12 transmembrane domains. Finally, it has also been spotted in the tonoplast, like some other sucrose transporters of Clade SUT4 in the phylogenetic tree. <![CDATA[<strong>EFECTO DEL ESTRÉS POR NaCl EN EL CRECIMIENTO Y LAS RELACIONES HÍDRICAS EN PLANTAS DE TOMATE (Solanum lycopersicum L.) DURANTE EL PERÍODO VEGETATIVO</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362010000400005&lng=es&nrm=iso&tlng=es Con el objetivo de determinar el comportamiento de plantas de tomate durante el período vegetativo frente a diferentes tratamientos salinos, se evaluaron el crecimiento y las relaciones hídricas en el cv. Amalia, sometido a distintos tratamientos con NaCl en el medio durante 264 h. El trabajo se realizó en una cámara de crecimiento con fotoperíodo de 13 h, una radiación fotosintéticamente activa de 380 µmol.m-2.s-1, temperatura día/noche de 25/180C y humedad relativa día/noche de 60/70 %. Las plantas se desarrollaron en macetas con arena sílice colocadas en bandejas, en las que se adicionó solución nutritiva de Hoagland. Los tratamientos utilizados fueron 0, 50, 100 y 200 mM de NaCl. Una vez concluida la fase de aplicación de los tratamientos, las plantas se colocaron en condiciones de solución nutritiva sin NaCl durante 264 h para evaluar su recuperación. Las evaluaciones de biomasa, conductancia estomática, transpiración, los potenciales hídrico foliar, osmótico, de presión y osmótico a máxima saturación antes del alba y la conductividad hidráulica de las raíces se realizaron a las 24, 48, 120 y 264 h de aplicados los tratamientos, así como a las 264 h de permanecer en condiciones de recuperación. El análisis de los datos reflejó una disminución significativa de las distintas variables evaluadas, al incrementarse el contenido de NaCl en el medio y se precisó que a las 24 h de aplicados los tratamientos, aún no se había producido ajuste osmótico.<hr/>This study was conducted with the aim of determining tomato plant behavior during the vegetative period under different saline treatments; thus, growth and water relations were evaluated in cv. Amalia, subjected to several NaCl treatments in the medium for 264 h. It was performed in a growth chamber with a 13-h photoperiod, a photosynthetically active radiation of 380 µmol.m-2.s-1, a day/night temperature of 25/180C and a day/night relative humidity of 60/70 %. Plants developed in pots containing silica sand and put in trays, besides adding Hoagland nutrient solution. The treatments used were 0, 50, 100 and 200 mM NaCl. Once treatment application phase was concluded, plants were placed under nutrient solution conditions without NaCl for 264 h to evaluate their recovery. Evaluations of biomass, stomatal conductance, transpiration and leaf water, osmotic, pressure and osmotic at a top saturation potentials before dawn and root water conductivity were recorded after 24, 48, 120 and 264 h of applying treatments, as well as after staying for 264 h under recovery conditions. The analysis of data showed a significant reduction of different variables evaluated, when increasing NaCl content in the medium, besides observing that after 24 h of applying treatments, the osmotic adjustment had not yet occurred. <![CDATA[<strong>EFECTO DE LA EDAD DE LAS POSTURAS, DISTANCIA DE PLANTACIÓN Y DENSIDAD DE SIEMBRA EN LOS GRANOS LLENOS POR PANICULA, EL PESO DE 1000 GRANOS Y RENDIMIENTO AGRICOLA EN EL CULTIVO DEL ARROZ</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362010000400006&lng=es&nrm=iso&tlng=es La investigación se desarrolló en la Estación Experimental del Arroz Los Palacios, Pinar del Río, donde se plantó la variedad de arroz INCA LP-5 durante el 2005, 2006 y 2007, sobre un suelo Hidromórfico Gley Nodular Ferruginoso, con el objetivo de determinar el efecto de tres edades de la postura, dos distancias de plantación y dos posturas por sitio en los granos llenos por panícula, el peso de 1000 granos y rendimiento agrícola. Se utilizó un diseño experimental de Bloques al Azar con arreglo trifactorial, donde se probaron 12 tratamientos con tres réplicas cada uno en parcelas de 2m x 3m. Se evaluaron los granos llenos por panícula, el peso de 1000 granos y rendimiento agrícola al final de la cosecha. Los resultados indican que las variables estudiadas influyeron en los componentes del rendimiento del cultivo del arroz. De manera general, cuando se utiliza cualquiera de las combinaciones de SICA, se incrementan los componentes y el rendimiento respecto al testigo.<hr/>The research study was developed in Los Palacios Rice Research Station, Pinar del Rio, where INCA LP-5 rice variety was planted during 2005, 2006 and 2007, on a Ferruginous Nodular Gley Hydromorphic soil, with the objective of determining the effect of three seedling ages, two plant spacings and two seedlings per site on filled grains per panicle, 1000-grain weight and crop yield. A randomized block design with trifactorial arrangement was used, testing 12 treatments with there replicates each in 2m x 3m plots. Filled grains per panicle, 1000-grain weight and crop yield were evaluated at the end of harvest. Results indicate that these variables influenced rice yield components. In general, when any SICA combination is used, both yield and its components increase compared to the control. <![CDATA[<strong>SITIO WEB PARA LA RED TEMÁTICA MANEJO DE LA SIMBIOSIS MICORRÍZICA EN AGROSISTEMAS</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362010000400007&lng=es&nrm=iso&tlng=es La red temática Manejo de la Simbiosis Micorrízica en Agrosistemas se constituyó oficialmente en diciembre del 2003, como consecuencia de los avances alcanzados en ella en nuestro país y del trabajo mancomunado entre diferentes centros de investigación y universidades. En la actualidad, contar con un sitio Web es una oportunidad de ser visto en Internet y constituye un valioso medio de comunicación. Este sitio Web se desarrolló con el objetivo de crear un marco de colaboración, que favorezca la gestión de información que generan los miembros de la red y ponerla al servicio de la comunidad científica, además de permitir el intercambio de conocimientos y la cooperación, como método de trabajo, para que en el futuro surjan acciones conjuntas. Con la publicación del sitio en Internet, se divulga y promueve el trabajo investigativo realizado por los miembros de esta red y sus principales resultados.<hr/>The subject network Management of Mycorrhizal Symbiosis in Agrosystems was officially created in December, 2003, as a result of the advances reached on this concern by our country and the joint work performed among different research centers and universities. Nowadays, having a Website is an opportunity to be seen in Internet and constitutes a valuable means of communication. This Website was developed with the aim of creating a collaborative framework that foster the management of information generated by the network members and to put it at the scientific community service, besides allowing the exchange of knowledge and cooperation, as a working approach, for the emerging future joint activities. The presence of this site in Internet enables and promotes the research work carried out by the network members and its main results. <![CDATA[<strong>RELACIONES HÍDRICAS Y CONTENIDO IÓNICO EN PLANTAS DE MANDARINA CV FORTUNE DURANTE UN CICLO DE SEQUÍA Y RECUPERACIÓN EN LA ETAPA DE RÁPIDO CRECIMIENTO DEL FRUTO</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362010000400008&lng=es&nrm=iso&tlng=es Plantas de mandarina cv Fortune de 18 años fueron sometidas a un ciclo de sequía durante la fase de rápido crecimiento del fruto hasta alcanzar un potencial hídrico de tallo (?tallo) al mediodía de -2,5 MPa. El agua de riego se caracterizó por una CE de 25ºC y un contenido de Cl- que oscilaron entre 3,97-4,39 dS.m-1 y 14-25 meq.L-1, respectivamente, y un pH en torno a 8,4. La sensibilidad a la pérdida o ganancia de agua en hojas, frutos y tallos se manifestó a través de tasas específicas diferentes y el ?tallo fue el indicador donde primero se detectaron diferencias a favor de las plantas bien regadas. Se encontró una buena relación entre el potencial hídrico del fruto (?fruto), el potencial osmótico real de la corteza (?ORcorteza) y el potencial de presión de la corteza (?Pcorteza). Condiciones favorables de abastecimiento hídrico y transpiración propiciaron mayores contenidos de Cl- y Na+ en hojas, corteza y jugo, por considerarse las vesículas un sumidero pobre de solutos inorgánicos y escaso flujo de masa. Los mayores contenidos de Cl- en las hojas, corteza y jugo con respecto al Na+ se deben a la retención de este último en la parte maderable de raíces y tallo. El rendimiento y la calidad de la cosecha no se afectaron negativamente por la supresión del riego en esta etapa.<hr/>18-year-old mandarin plants cv Fortune were subjected to a drought cycle during the fast fruit growth phase until reaching a stem water potential (?stem) of -2,5 MPa at noon. Irrigation water was characterized by a CE of 25ºC and Cl- content ranging between 3,97-4,39 dS.m-1 and 14-25 meq.L-1, respectively, and a pH of about 8,4. The sensibility to water loss or gain in leaves, fruits and stems was showed through different specific rates and ?stem was the indicator where differences were first detected in favour of well-watered plants. A good correlation was found between fruit water potential (?fruit), bark actual osmotic potential (?ORbark) and bark pressure potential (?Pbark). Favourable conditions of water supply and transpiration propitiated greater Cl- and Na+ contents in leaves, bark and juice, since vesicles were considered a poor drain of inorganic solutes and scarce mass flow. The major Cl- contained in leaves, bark and juice with regard to Na+ are due to the retention of the latter one in the woody part of roots and stem. Yield and crop quality were not negatively affected by irrigation suppression in this stage. <![CDATA[<strong>CONTENIDOS DE PROLINA, GLICINA BETAÍNA Y PROTEÍNAS SOLUBLES TOTALES EN 12 VARIEDADES CUBANAS DE TRIGO EN CONDICIONES SALINAS</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362010000400009&lng=es&nrm=iso&tlng=es En este experimento se determinaron los contenidos de prolina, glicina betaína y proteínas solubles totales en 12 variedades cubanas de trigo, de las especies T. aestivum y T. durum, cultivadas en condiciones salinas. Para ello se montaron dos variantes experimentales basadas en una solución nutritiva concentrada. El primer tratamiento se salinizó con NaCl a una conductividad eléctrica de 8 dS.m-1 y el tratamiento control sin aplicar NaCl. Este ensayo se realizó en condiciones de hidroponía y los tratamientos se aplicaron desde el momento de la siembra hasta los 45 días de germinadas las semillas, cuando se realizaron las determinaciones. Los datos obtenidos en los tratamientos control y de estrés se compararon por la prueba de t-student para los niveles de significación del 5 y 1 %. Como resultado se obtuvo un significativo incremento del contenido de prolina en la mayoría de las variedades, siendo mayor la acumulación en el follaje que en las raíces. El contenido de glicina betaína solo fue altamente significativo en las variedades de trigo de la especie T. durum. El contenido de proteínas solubles totales presentó un comportamiento muy variable, incluso entre variedades de la misma especie, por lo que no se consideró un indicador eficiente de tolerancia a la salinidad. Las variedades Cuba C-204, INIFAT RM-26, INIFAT RM-37 e INIFAT RM-26 fueron las de mejor acumulación de prolina.<hr/>Proline, glicine betaíne and total soluble protein contents were determined in 12 Cuban wheat varieties, of T. aestivum and T. durum species, growing under saline conditions. Thus, two experimental variants were conducted based on a concentrated nutrient solution. The first treatment became salty with NaCl to an electric conductivity of 8 dS.m-1 and the control treatment without applying NaCl. This test was performed under hidropony conditions and treatments were applied from sowing time until 45 days after seed germination, when determinations were recorded. Data obtained in the control and stress treatments were compared by t-student test for 5 and 1 % significant levels. As a result, an important increment of proline content was obtained in most varieties, the accumulation in foliage being bigger than in roots. Glicine betaíne content was highly significant just in wheat varieties of T. durum species. Total soluble protein content showed a rather variable behaviour, even among varieties from the same species; that is why it was not considered an efficient indicator of salinity tolerance. The varieties Cuba-C-204, INIFAT RM-36, INIFAT RM-37 and INIFAT RM-26 showed the highest proline accumulation. <![CDATA[MATERIA PRIMA MÁS LIMPIA EN EL INGENIO SAN MIGUELITO CON EL USO DE CONTENEDORES EN LA COSECHA DE LA CAÑA DE AZÚCAR (Saccharum spp.)]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362010000400010&lng=es&nrm=iso&tlng=es El alza mecanizada de la caña cosechada ocasiona la introducción de materias extrañas al proceso de elaboración de azúcar, lo cual no solo disminuye los rendimientos en fábrica, sino que también provoca el desgaste y la rotura de elementos mecánicos existentes en los equipos de la industria. El ingenio San Miguelito no está ajeno a esta problemática. En virtud de lo anterior, en la zafra 2007/2008, el departamento de campo comenzó a utilizar el sistema de contenedores ecológicos (sistema de dos bultos de 25 tallos cada uno, que se colocan paralelos al surco y sobre ellos se depositan los tallos una vez cortados) y metálicos durante el alza mecanizado. Se compararon los resultados con los principales indicadores industriales de la zafra 2006/2007, en la cual no se usaron contenedores. Además, se compararon los resultados con los dos tipos de contenedores y sin el uso de ellos en la zafra 2007/2008. En dicha zafra se trasladó menos tierra, piedra y residuos agrícolas hacia el patio del ingenio, disminuyó el tiempo perdido en fábrica, la cachaza acumulada y la cantidad de miel final, mientras que se incrementó la pureza del jugo mezclado y el rendimiento en azúcar físico. La presencia de residuos agrícolas en fábrica fue mayor cuando se utilizó el contenedor ecológico; fueron igualmente eficientes ambos tipos de contenedores, en lo que respecta a la cantidad de tierra y piedras, y nuevamente el metálico resultó mejor para minimizar las impurezas totales. Ambos contenedores redujeron las impurezas presentes en la materia prima.<hr/>The mechanized sugarcane harvest loading causes the introduction of foreign matters to sugar manufacturing process, which not only decreases factory yields, but also makes the existing mechanical elements of industrial equipments be spoiled and broken. San Miguelito sugar mill is not free from this set of problems. Thus, within 2007/2008 sugarcane harvest, the field department started to use the system of ecological containers (a system of two bundles of 25 stalks each that are placed in parallel to the row and on its top once they are cut) and metallic ones during the mechanized loading. Results were compared with the main industrial indicators from 2006/2007 sugarcane harvest, which did not use any container. Besides, results were compared with both kinds of containers and without using them during 2007/2008 sugarcane harvest. In such harvest, less soil, stone and agricultural residues were transferred towards the mill yard, decreasing the lost time in the factory, the accumulated filter cake and the amount of molasses, whereas the mixed juice purity and physical sugar yield increased. The presence of agricultural residues in the factory was higher when using the ecological container; both kinds of containers were exactly the same efficient, concerning the amount of soil and stones, and the metallic container was again better to reduce total impurities. Both containers reduced all impurities present in the raw material. <![CDATA[<strong>CRECIMIENTO Y PRODUCTIVIDAD DE VARIEDADES DE ARROZ DE DIFERENTES CICLOS EN DOS FECHAS DE SIEMBRA EN LA ÉPOCA DE FRÍO EN LOS PALACIOS, PINAR DEL RÍO</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362010000400011&lng=es&nrm=iso&tlng=es El trabajo se llevó a cabo en áreas de la Estación Experimental del Arroz Los Palacios, Pinar del Río, perteneciente al INCA, con las variedades INCA LP-5 y Reforma de ciclo corto e INCA LP-2 y J-104 de ciclo medio, en la época de frío de enero 2004 y febrero 2005, sobre un suelo Hidromórfico Gley Nodular Ferruginoso Petroférrico, con el objetivo de evaluar el comportamiento del crecimiento y la productividad en cultivares de arroz. Se empleó la tecnología de siembra directa con una norma de 120 kg.ha-1. Las actividades fitotécnicas se desarrollaron según lo recomendado por el Instructivo técnico del cultivo del arroz. Se utilizó un diseño experimental de bloques al azar con cuatro réplicas y parcelas experimentales de 25 m2. Se determinó la masa seca de la parte aérea (g.m-2) de las plantas en un marco de 0.25 m2 y se realizaron muestreos cada 15 días a partir de los 25 días después de la germinación hasta la cosecha. Se calcularon la Tasa Absoluta de Crecimiento (TAC) y el Índice de Área Foliar (IAF); también se determinó el rendimiento agrícola y sus principales componentes, datos que se procesaron mediante un Anova simple a través de la prueba de rangos múltiples de Duncan (p<0.05). Entre los principales resultados se debe destacar que el rendimiento agrícola fue mayor en las variedades de ciclo corto que en las de ciclo medio, con mayores valores de IAF en estas variedades. La disponibilidad de radiación durante la fase reproductiva en la fecha de siembra de febrero 2005 resultó una limitante para que las variedades pudieran lograr la máxima producción de materia seca y, por ende, lograr mayores rendimientos. Los mejores resultados de INCA LP-5 y Reforma pueden estar relacionados con las características genéticas de estas variedades, las que recomendamos para los trabajos de mejoramiento en la búsqueda de nuevos cultivares más productivos.<hr/>This work was carried out in the areas from Los Palacios Rice Research Station of INCA, Pinar del Río, using INCA LP-5 and Reforma as short-cycle varieties, besides INCA LP-2 and J-104 as mid-cycle ones, during the dry season of January 2004 and February 2005, on an Ironstone Nodular Gley Hydromorphic soil, with the objective of evaluating the behavior of rice varietal growth and productivity. A direct seeding technology was employed with a pattern of 120 kg.ha-1. Agrotechnical activities followed rice crop technical instructions. A randomized block design with four replications and 25-m2 experimental plots was used. Dry matter of the aerial part of plants (g.m-2) was determined in a 25-m2 frame and samplings were fortnightly performed 25 days after germination until harvest. The absolute growth rate and leaf area index were calculated, besides determining agricultural yields and its main components; all data were processed by means of a single Anova through Duncan´s multiple range test (p<0.05). Considering the results, it should be highlighted that agricultural yield was higher in short-cycle varieties than in the mid-cycle ones, with higher leaf area index values in those varieties. Radiation availability during the reproductive phase at the sowing date of February 2005 was a limiting factor for the varieties to reach top dry matter production and so to achieve higher yields. The best results of INCA LP-5 and Reforma could be related to varietal genetic characteristics, which are recommended for the breeding programs to search for new more productive cultivars. <![CDATA[<strong>LA BIODIVERSIDAD FLORÍSTICA</strong><strong> EN LOS SISTEMAS AGRÍCOLAS</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362010000400012&lng=es&nrm=iso&tlng=es Actualmente, la floricultura es un renglón productivo que gana espacio en el mercado nacional e internacional. La introducción de flores en los sistemas agrícolas urbanos es una forma de diversificar los agroecosistemas, con vistas a elevar la variedad de especies y los rendimientos. Las malas prácticas de manejo agrícola, el abuso de pesticidas y fertilizantes así como el monocultivo han traído como consecuencia una importante disminución de la biodiversidad en los agroecosistemas; sin embargo, se ha demostrado que esta es una vía para proteger los cultivos del ataque de plagas y enfermedades. Hasta el momento, los estudios referidos a las relaciones que se establecen entre la diversidad de cultivos y la incidencia de plagas han sido encaminados principalmente a especies comestibles, medicinales y aromáticas; no obstante, es preciso conocer el rol que juegan las flores dentro del agroecosistema, de manera que contribuyan a su equilibrio ecológico y sostenibilidad.<hr/>Nowadays, floriculture is a productive staple that wins space in the national and international market. The introduction of flowers in urban agricultural systems is a form of diversifying agroecosystems, with the aim of raising the variety of species and yields. The wrong agricultural managements, misapplication of pesticides and fertilizers as well as monoculture have involved an important biodiversity reduction in agroecosystems; however, this way has been proved to protect crops from the attack of pests and diseases. So far, studies referred to the relationships established between crop diversity and pest occurrence have been mainly directed towards edible, medicinal and aromatic species; nevertheless, it is necessary to know the role that flowers play inside the agroecosystem, so that they contribute to its ecological balance and sustainability. <![CDATA[<STRONG>EVALUACIÓN DE LA INOCULACIÓN CONJUNTA Bradyrhizobium japonicum-HONGOS MICORRÍZICOS ARBUSCULARES Y LA APLICACIÓN DE UN BIOESTIMULADOR DEL CRECIMIENTO VEGETAL EN SOYA CULTIVADA EN ÉPOCA DE INVIERNO</STRONG>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362010000400013&lng=es&nrm=iso&tlng=es El estudio se desarrolló en el Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas (INCA) sobre un suelo Ferralítico Rojo Lixiviado, con el objetivo de evaluar el efecto de la inoculación combinada de Bradyrhizobium japonicum y hongos micorrízicos arbusculares, junto con la aplicación de un bioestimulador del crecimiento vegetal, sobre la respuesta del cultivar de soya INCAsoy-24. Se empleó un diseño de bloques al azar con cuatro réplicas por tratamiento, los cuales consistieron en la inoculación de estos microorganismos, en sus formas simples y combinados, mediante la tecnología de recubrimiento de semillas, así como la aplicación por diferentes vías del bioestimulador del crecimiento vegetal a los tratamientos anteriores. Los resultados del estudio mostraron un efecto positivo de la inoculación conjunta de ambos biofertilizantes sobre el crecimiento y rendimiento de este cultivar de soya, con incrementos de 31,2 %, lo que corroboró los efectos sinérgicos y beneficiosos de la coinoculación Bradyrhizobium japonicum-hongos micorrízicos arbusculares en este cultivo. Los incrementos fueron ligeramente superiores con la aplicación a dicho tratamiento del estimulador del crecimiento vegetal, sin diferencias significativas con este, tanto recubriendo las semillas como con la aplicación foliar, con valores alrededor de 37,6 y 34,4 % respectivamente. Los tratamientos donde se aplicó el bioestimulante produjeron rendimientos superiores a sus controles donde no se aplicó el producto, obteniéndose incrementos en la producción entre 2,44 y 14,91 %, de acuerdo al tratamiento evaluado, demostrando su efectividad en la estimulación del crecimiento vegetal.<hr/>The study was carried out at the National Institute of Agricultural Sciences (INCA) on a Lixiviated Red Ferralitic soil, with the objective of evaluating the effect of the combined inoculation of Bradyrhizobium japonicum and arbuscular mycorrhizal fungi, along with the application of a crop growth biostimulator, on soybean response of INCAsoy-24 cv. A randomized block design with four repetitions per treatment was employed, which consisted of inoculating these microorganisms, in their single and cocktail forms, by means of a seed recovery technology, as well as applying a crop growth biostimulator through different ways to the previous treatments. Results showed a positive effect of the combined inoculation of both biofertilizers on soybean cultivar growth and yield, with increments of 31,2 %, so confirming the synergical and beneficial effects of Bradyrhizobium japonicum-arbuscular micorrhiza fungal coinoculation in this crop. Increments were slightly higher when applying crop growth stimulator to this treatment, it showing no significant differences, either by seed recovery or leaf application, with values of about 37,6 and 34,4 % respectively. Treatments where the biostimulant was applied showed better yields than the controls; thus, production increments from 2.44 to 14,91 % were achieved, according to the treatment evaluated, it proving its effectiveness on crop growth stimulation. <![CDATA[<strong>EL DISEÑO Y LA EVALUACIÓN PARTICIPATIVOS DE EFECTOS DIRECTOS (CAMBIO DE ACTITUD) EN LOS PROYECTOS DE INNOVACIÓN AGROPECUARIA LOCAL (PIAL)</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362010000400014&lng=es&nrm=iso&tlng=es El monitoreo y la evaluación participativos en los procesos de innovación agropecuaria local se consolidan como el cambio del enfoque metodológico, en el cual la comunidad, los donantes y decidores de políticas en conjunto deciden cómo medir el progreso de los proyectos y qué acciones implementar para mantener y mejorar los resultados. A partir de los indicadores de efectos directos y productos, se dan a conocer dos herramientas prácticas para la planificación, el automonitoreo, la autoevaluación y evaluación externa en los procesos de innovación agropecuaria local, que permiten diseñar los planes operativos, identificar los avances graduales en el cumplimiento de los objetivos previstos, así como la visualización de los posibles impactos. En este artículo se presenta y discute la información fruto de los talleres realizados durante el 2007 y 2008 en los Centros Locales de Innovación Agropecuaria (CLIA), con la participación de productores y otros actores locales en nueve provincias del occidente, centro y oriente cubano. Se muestra el caso del CLIA Las Tunas. También se presenta la autoevaluación de un grupo de agricultores participantes del Fitomejoramiento Participativo (FP) del 2000 al 2008, para evaluar los efectos directos e impactos logrados, todos ellos enmarcados en proyectos de FP ya terminados y en el Proyecto de Innovación Agropecuaria Local (PIAL), liderados por el Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas (INCA), con la participación de otras instituciones de investigación y capacitación vinculadas al sector agropecuario. En el primer caso, se describe el seguimiento escalonado del cambio de actitud y se utiliza una escala cualitativa de cinco escalones, que permite evaluar con una mejor claridad los indicadores de efectos directos en su evolución y donde el valor inicial es la línea base. En el segundo caso, para medir el impacto del FP sobre la finca y la familia, se utilizó un grupo de indicadores con escala de diez niveles, autoevaluándose los implicados como estaban y donde están hoy. Se demuestra que ambas formas son buenos indicadores del efecto directo logrado sobre los grupos meta.<hr/>The participatory monitoring and evaluation of the local agricultural innovation processes strengthen as a change of the methodological approach, in which community, donors y politicians get together to decide how to measure project advances and what actions should be implemented to maintain and improve results. Starting from the indicators of direct effects and products, two practical tools are known for planning, self-monitoring, self-evaluating and externally evaluating local agricultural innovation processes, to let design operation plans, identify gradual progress when fulfilling the predicted goals, as well as visualize possible impacts. This paper presents and discusses information gathered at the workshops celebrated during 2007 and 2008 in the Local Centers of Agricultural Innovation (CLIA), with producers and other local actors participating in nine provinces from the west, center and east of Cuba. It shows the CLIA case of Las Tunas. Also, it presents the self-evaluation of a group of farmers taking part in the Participatory Plant Breeding (FP) since 2000 to 2008, in order to evaluate the direct effects y impacts reached, all of them set in concluded FP and PIAL projects guided by the National Institute of Agricultural Sciences (INCA), along with other research and training institutions linked to the agricultural sector. The first case describes the steps followed up to change attitude by using a five-steps qualitative scale that enables to evaluate more clearly the indicators of direct effects on its evolution and where the initial value is the base line. The second case employs a group of indicators with a 10-levels scale to measure FP impact on the farm and family, self-evaluating those involved as they were and where they are today. Both forms are proved to be nice indicators of the direct effect reached on the target groups. <![CDATA[<strong>EFECTOS DE LA CONTAMINACIÓN MICROBIANA Y OXIDACIÓN FENÓLICA EN EL ESTABLECIMIENTO In Vitro DE FRUTALES PERENNES</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362010000400015&lng=es&nrm=iso&tlng=es Los frutales constituyen hoy en día una fuente inagotable de riquezas, no solo por su aceptación en varias regiones del mundo, sino también por los elementos nutritivos que aportan a la salud humana. A nivel mundial, existen frutales con muy bajas poblaciones y, en ocasiones, son casi nulas, debido a la poca atención en las áreas donde estas especies son cultivadas, su débil variabilidad genética y la difícil propagación, por las características específicas que presentan muchas de estas especies. La propagación natural de los frutales leñosos es generalmente mediante semillas, las que frecuentemente se producen en poca cantidad y son fuertemente dañadas por parásitos y depredadores, razón por la cual es un factor limitante para la obtención de material para futuras plantaciones. Las técnicas biotecnológicas pueden jugar un rol importante, para el suministro adecuado de vitroplantas como material de plantación. La germinación in vitro posibilita dicho proceso en condiciones asépticas y controladas en cualquier época del año, permitiendo disminuir el proceso de germinación así como obtener plántulas en condiciones fitosanitarias apropiadas para trabajos de cultivo in vitro. Sin embargo, para el establecimiento exitoso de estas especies, se hace necesario prevenir y controlar la contaminación microbiana y oxidación fenólica, ya que constituye uno de los problemas más graves en la micropropagación de frutales leñosos.<hr/>Nowadays, fruit trees constitute an inexhaustible source of wealth, not only for its acceptance in various regions of the world but also for the nutrients they contribute to human health. Fruit tree populations are very low all over the world; even they are sometimes almost inexistent, since these cultivated areas are poorly attended, besides their weak genetic variability and hard propagation, as a result of the specific characteristics of many of these species. The natural propagation of woody fruit species is usually by seeds, which are often released in small amounts and strongly damaged by pests and predators; therefore, it is a limiting factor for obtaining future planting material. Biotechnological techniques can play an important role for the adequate supply of vitroplants as planting material. In vitro germination makes this process possible under aseptic and controlled conditions at any season of the year, enabling to reduce germination process and obtain seedlings under appropriate phytosanitary conditions for in vitro culture studies. However, for the successful establishment of these species, it is necessary to prevent and control microbial contamination and phenolic oxidation, as it is one of the most serious problems in woody fruit tree micropropagation.