Scielo RSS <![CDATA[Pastos y Forrajes]]> http://scielo.sld.cu/rss.php?pid=0864-039420240001&lang=es vol. 47 num. lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.sld.cu/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.sld.cu <![CDATA[El azufre, mineral esencial en el manejo agroecológico de los sistemas agropecuarios]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942024000100001&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Objetivo: Evaluar la importancia del azufre como un mineral esencial en la gestión agroecológica de los sistemas agropecuarios. Materiales y Métodos: Para desarrollar esta investigación se consultaron más de 80 publicaciones científicas que tratan sobre el azufre y el caldo sulfocálcico en los sistemas agropecuarios. Se documentó la función fundamental que desempeñan estos elementos en el suelo, su uso por las plantas para la prevención de las plagas, así como su efecto en ácaros y garrapatas que se hospedan en animales; además de su valor en la nutrición de rumiantes. También se estudiaron artículos que abordan en el contexto actual, los efectos del cambio climático, la condición del suelo como base de todos los sistemas y la importancia de la gestión agroecológica en la agricultura y la ganadería. Resultados: El azufre se puede utilizar de diversas maneras, como reductor del pH del suelo, fertilizante, pesticida y medicamento para plantas y animales. También se contempla su uso en la fabricación del ácido sulfúrico y en la nutrición de rumiantes. Además, cuando se combina con calcio como caldo sulfocálcico, el azufre es efectivo como insecticida, fungicida, y medicamento contra ácaros y garrapatas. También es necesario su uso debido a que el 33 % de los suelos en Cuba presentan un estado de degradación que va desde moderada hasta alta. Esto se debe a diversos factores como la erosión, la salinización, la compactación, la acidificación y la contaminación química, lo cual también provoca la pérdida de biodiversidad. Conclusiones: La utilización de azufre o caldo sulfocálcico es esencial en el manejo agroecológico del suelo, debido al elevado porcentaje de áreas con diversas afectaciones, a lo que se adicionan sus múltiples aplicaciones en plantas y animales. En Cuba la utilización de esta sustancia es un desafío por las cantidades disponibles y las pequeñas dosis que se utilizan. No obstante, con su aplicación se facilita la producción de alimentos sanos y abundantes a costo bajo, sin causar daños al medioambiente, y contribuir significativamente al bienestar humano.<hr/>Abstract Objective: To evaluate the importance of sulfur as an essential mineral in the agroecological management of agricultural systems. Materials and Methods: To develop this research, more than 80 scientific publications dealing with sulfur and sulfocalcic broth in agricultural systems were consulted. The fundamental role of these elements in the soil, their use by plants for pest prevention, as well as their effect on mites and ticks hosted by animals, and their value in ruminant nutrition were documented. Papers were also studied that address in the current context, the effects of climate change, the condition of the soil as the basis of all systems and the importance of agroecological management in agriculture and animal husbandry. Results: Sulfur can be used in a variety of ways, as a soil pH reducer, fertilizer, pesticide and medicine for plants and animals. Its use in the manufacture of sulfuric acid and in ruminant nutrition is also contemplated. In addition, when combined with calcium as a sulfocalcic broth, sulfur is effective as an insecticide, fungicide, and medicine against mites and ticks. Its use is also necessary because 33 % of the soils in Cuba show a state of degradation ranging from moderate to high. This is due to various factors such as erosion, salinization, compaction, acidification and chemical contamination, which also causes the loss of biodiversity. Conclusions: The use of sulfur or sulfocalcic broth is essential in agroecological soil management, due to the high percentage of areas with diverse affectations, to which its multiple applications in plants and animals are added. In Cuba, the use of this substance is a challenge due to the available quantities and the small doses that are used. However, their application facilitates the production of healthy and abundant food at low cost, without causing damage to the environment, and contributes significantly to human welfare. <![CDATA[La biodiversidad y los servicios ecosistémicos en sistemas agroecológicos. Una revisión]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942024000100002&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Objetivo: Analizar las relaciones entre la biodiversidad y los servicios ecosistémicos en un contexto agroecológico. Materiales y Métodos: Se consultaron y analizaron diferentes fuentes de información (114), referentes a la literatura disponible en los ámbitos de la biología, ciencias agrícolas y agroecología, con el propósito de la profundización en el estado del conocimiento relacionado con la biodiversidad y los servicios ecosistémicos que proporcionan los sistemas agroecológicos. Resultados: Esta revisión aborda un proceso de actualización constituido por los principales esfuerzos en esta rama del conocimiento y propone una búsqueda sistemática de los temas y enfoques clave que se han desarrollado para comprender los servicios que proporciona la biodiversidad como principio clave de la agroecología. Además, aporta una guía para el desarrollo de investigaciones que permitan una comprensión integral de los servicios ecosistémicos generados por el manejo de la biodiversidad. Los análisis de la relación entre la biodiversidad y los servicios ecosistémicos en los agroecosistemas deben formar parte de los estudios integrales en el contexto agroecológico, de manera que desde la ciencia se evidencie qué prácticas son más efectivas para la sostenibilidad de las producciones. Conclusiones: Los ecosistemas multifuncionales, biodiversos, que implementen prácticas de manejo que optimicen el uso de la tierra y gestionen eficientemente los servicios ecosistémicos, se deben convertir en el paradigma del manejo sostenible de los agroecosistemas. Existe una fuerte interrelación entre el funcionamiento de la biodiversidad y el desarrollo de los procesos ecosistémicos que, posteriormente, serán la base de la producción, fundamentada por la riqueza y variabilidad espacial y temporal de especies, su desempeño en la complejidad de los ecosistemas y el mantenimiento de los servicios ecosistémicos en diferentes escalas.<hr/>Abstract Objective: To analyze the relationships between biodiversity and ecosystem services in an agroecological context. Materials and Methods: Different sources of information (114) were consulted and analyzed, referring to the available literature in the fields of biology, agricultural sciences and agroecology, with the purpose of deepening the state of knowledge related to biodiversity and ecosystem services provided by agroecological systems. Results: This review addresses an updating process constituted by the main efforts in this branch of knowledge and proposes a systematic search of the key topics and approaches that have been developed to understand the services provided by biodiversity as a key principle of agroecology. It also provides a guide for the development of research that allows a comprehensive understanding of the ecosystem services generated by biodiversity management. Analyses of the relationship between biodiversity and ecosystem services in agroecosystems should be part of comprehensive studies in the agroecological context, so that from science it becomes evident which practices are more effective for the sustainability of productions. Conclusions: Multifunctional, biodiverse ecosystems that implement management practices that optimize land use and efficiently manage ecosystem services should become the paradigm for sustainable agroecosystem management. There is a strong interrelationship between the functioning of biodiversity and the development of ecosystem processes that will subsequently form the basis of production, based on the richness and spatial and temporal variability of species, their performance in the complexity of ecosystems and the maintenance of ecosystem services at different scales. <![CDATA[Caracterización de la producción de <em><em>Megathyrsus maximus</em> (Jacq.) B.K. Simon & S.W.L. Jacobs y <em>Urochloa decumbens</em> (Stapf) R.D. Webster</em> en pastoreo con caprino]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942024000100003&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Objetivo: Caracterizar la producción por unidad de área de los pastos Megathyrsus maximus (Jacq.) B.K. Simon &amp; S.W.L. Jacobs y Urochloa decumbens (Stapf) R.D. Webster en un sistema de pastoreo racional Voisin con ganado caprino en Manabí, Ecuador. Materiales y Métodos: El área total de estudio fue de 0,22 ha, dividida en once cuartones de cada pasto, con carga animal de 12 caprinos adultos, agua ad libitum y suplementación con bloques nutricionales. Los tratamientos fueron: T1) M. maximus y T2) U. decumbens. Los datos se analizaron con modelos lineales generales y mixtos. Se aplicó un diseño de bloques completos al azar, con nivel de significación de 0.05 (Tukey) y se utilizó el programa R. Durante la época seca del 2022, Se midió la producción del forraje verde/ha, los días de recuperación y el remanente. Resultados: En la producción de forraje verde/ha hubo diferencias (p= 0,0068) y el pasto M. maximus obtuvo los mejores rendimientos (11 800 kg). Este mismo pasto mostró el menor tiempo de descanso (56 días). Se registraron diferencias (p= 0,0036) para el remanente. El promedio más alto se alcanzó en el pasto M. maximus (3 700 kg). Conclusiones: M. maximus y U. decumbens mostraron alta producción de forraje verde por unidad de área en el sistema de pastoreo racional Voisin con ganado caprino, aunque el pasto M. maximus obtuvo mayores rendimientos, mejor recuperación y mayor remanente durante la evaluación.<hr/>Abstract Objective: To characterize the production per area unit of Megathyrsus maximus (Jacq.) B.K. Simon &amp; S.W.L. Jacobs and Urochloa decumbens (Stapf) R.D. Webster in a rational Voisin grazing system with goats in Manabí, Ecuador. Materials and Methods: The total study area was 0,22 ha, divided into eleven quarters of each pasture, with a stocking rate of 12 adult goats, water ad libitum and supplementation with nutritional blocks. The treatments were: T1) M. maximus and T2) U. decumbens. Data were analyzed with general linear and mixed models. A randomized complete block design was applied, with a significance level of 0,05 (Tukey) and the R program was used. During the dry season of 2022, green forage production/ha, days of recovery and remnant were measured. Results: In green forage production/ha there were differences (p= 0,0068) and M. maximus pasture obtained the best yields (11 800 kg). This same grass showed the shortest resting time (56 days). Differences (p= 0,0036) were recorded for remnant. The highest average was reached in M. maximus (3 700 kg). Conclusions: M. maximus and U. decumbens showed high green forage production per area unit in the rational Voisin grazing system with goats, although M. maximus obtained higher yields, better recovery and higher remnant during the evaluation. <![CDATA[Reservas de carbono orgánico en diferentes tipos de utilización de la tierra]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942024000100004&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Objetivo: Evaluar el efecto de diferentes tipos de utilización de la tierra en las reservas de carbono orgánico en un suelo Ferrítico Rojo oscuro típico. Materiales y Métodos: La investigación se desarrolló en un punto de observación permanente, ubicado en la localidad de Guaro, municipio Mayarí, provincia Holguín. Se tomaron muestras de suelo a la profundidad de 0-20, 20-40 y 40-60 cm, en tres tipos de utilización de la tierra: bosque de Pinus cubensis Griseb., pasto natural (Paspalum notatum Alain ex Flügge) y Saccharum spp., a los que se les determinó el carbono orgánico total. Además, se tomaron muestras sin disturbar para determinar la densidad aparente. Resultados: Se encontraron diferencias significativas en las reservas de carbono orgánico del suelo entre los tres tipos de utilización de la tierra, a una profundidad de 0-20 cm. En el pasto natural fue donde hubo mayor reserva. Le siguió Saccharum spp y el bosque de P. cubensis. Hubo incremento en la tasa de acumulación de carbono edáfico con la profundidad en todos los tipos de utilización de la tierra. Se encontraron los mayores valores en la profundidad de 0-20 cm, que disminuyeron con el perfil. Solo hubo cifras negativas en el bosque de P. cubensis, a profundidad de 40-60 cm. Conclusiones: Las mayores reservas de carbono se hallaron en terrenos con P. notatum. Le siguieron Saccharum spp. y P. cubensis. Los tipos de uso de la tierra con menor actividad humana mostraron las tasas más altas de acumulación de carbono y mejor calidad del suelo.<hr/>Abstract Objective: To evaluate the effect of different types of land use on organic carbon stocks in a typical dark red ferritic soil. Materials and Methods: The research was developed in a permanent observation point, located in the Guaro locality, Mayarí municipality, Holguín province. Soil samples were taken at 0-20, 20-40 and 40-60 cm depth, in three types of land use: Pinus cubensis Griseb. forest, natural pasture (Paspalum notatum Alain ex Flügge) and Saccharum spp. to which total organic carbon was determined. In addition, undisturbed samples were taken to determine the bulk density. Results: Significant differences in soil organic carbon stocks were found among the three types of land use, at a depth of 0-20 cm. The natural pasture had the highest stock. It was followed by Saccharum spp and P. cubensis forest. There was increase in the rate of edaphic carbon accumulation with depth in all types of land use. The highest values were found in the 0-20 cm depth, which decreased with profile. There were negative figures only in the P. cubensis forest, at 40-60 cm depth. Conclusions: The highest carbon stocks were found in soils with P. notatum. This was followed by Saccharum spp. and P. cubensis. Land use types with less human activity showed the highest rates of carbon accumulation and better soil quality. <![CDATA[Caracterización agronómica de variedades forrajeras de <em>Saccharum</em> spp. en cuatro ciclos de cosecha]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942024000100005&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Objetivo: Caracterizar variables agronómicas en variedades forrajeras de Saccharum spp. en cuatro ciclos de cosecha. Materiales y Métodos: Se realizó un estudio en áreas del Instituto de Investigaciones de la Caña de Azúcar Florida, Camagüey, Cuba. Se plantó un experimento en el ciclo de primavera (marzo) en condiciones de secano, con un diseño experimental de bloques al azar. Se establecieron tres tratamientos (variedades forrajeras C97-366, C99-374 y testigo My5514) y tres réplicas. Se evaluaron variables agronómicas del potencial forrajero a los 12 meses de edad (marzo) durante cuatro ciclos de cosecha (2015-2018). Se realizó análisis de varianza y prueba de comparación múltiple de medias (Duncan) cuando existieron diferencias significativas entre variedades. Se utilizó el paquete estadístico STATGRAPHICS Plus®, Version 5 para Windows. Resultados: Se encontraron diferencias estadísticamente significativas (p &lt; 0,05) entre variedades para todas las variables evaluadas por ciclos de cosecha, excepto en la longitud del tallo desde el primer al tercer retoño. La mayor productividad en el estudio la alcanzaron las variedades C97-366 y C99-374 con rendimiento promedio de los cuatro ciclos de 85,4 y 104,4 t ha-1 de biomasa verde y 28,9 y 32,6 t ha-1 de biomasa seca, respectivamente. Estos rendimientos superaron al testigo, que alcanzó 83,7 y 26,0 t ha-1 de biomasa verde y seca. Conclusiones: Las variedades C97-366 y C99-374 mostraron gran potencial forrajero, por lo que se recomienda su utilización para la alimentación de los rumiantes en áreas de fincas ganaderas con características similares.<hr/>Abstract Objective: To characterize agronomic variables in forage varieties of Saccharum spp. in four harvest cycles. Materials and Methods: A study was carried out in areas of the Florida Sugarcane Research Institute, Camagüey, Cuba. An experiment was planted in the spring cycle (March) under rainfed conditions, with a randomized block experimental design. Three treatments (forage varieties C97-366, C99-374 and control My5514) and three replicas were established. Agronomic variables of forage potential were evaluated at 12 months of age (March) during four harvest cycles (2015-2018). Analysis of variance and multiple mean comparison test (Duncan) were performed when there were significant differences between varieties. The statistical package STATGRAPHICS Plus®, Version 5 for Windows was used. Results: Statistically significant differences (p &lt; 0,05) were found between varieties for all variables evaluated per harvest cycles, except for stem length from the first to the third shoot. The highest productivity in the study was achieved by varieties C97-366 and C99-374 with average yields for the four cycles of 85,4 and 104,4 t ha-1 of green biomass and 28,9 and 32,6 t ha-1 of dry biomass, respectively. These yields exceeded the control, which reached 83,7 and 26,0 t ha-1 of green and dry biomass. Conclusions: Varieties C97-366 and C99-374 showed great forage potential, for which their use is recommended for ruminant feeding in areas of animal husbandry farms with similar characteristics. <![CDATA[Respuesta productiva de <em>Cenchrus clandestinus</em> (Hochst. ex Chiov.) Morrone a la fertilización, la altura residual y el momento de defoliación]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942024000100006&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Objetivo : Evaluar la respuesta de Cenchrus clandestinus (Hochst. ex Chiov.) Morrone a la fertilización mediante la tasa de extracción de nutrientes, la altura residual y el momento de defoliación en el trópico alto colombiano. Materiales y Métodos: Se evaluaron dos alturas residuales (6 y 12 cm) y cuatro dosis de fertilización en parcelas que se cortaron con cuatro, cinco o seis hojas vivas. La respuesta agronómica se evaluó durante un año y la composición química durante los meses de mayor y menor precipitación. La información se analizó mediante un diseño de parcelas divididas en el espacio y el tiempo, con tres repeticiones. Resultados: El crecimiento de C. clandestinus fue superior cuando se cosechó con cinco hojas y altura residual de 6 cm, en la época seca, y seis hojas y 6 cm de altura residual o cinco hojas y 12 cm de altura residual, en la época de lluvias. La calidad nutricional de C. clandestinus fue mayor cuando se cosechó con mayor altura residual o se utilizó dosis de 648 kg de N/ha y 114 kg de P/ha. Además, fue superior cuando la planta presentó cuatro hojas vivas en la época seca, pero similar en la época de lluvias. Conclusión: El momento para obtener la máxima tasa de crecimiento de C. clandestinus depende de la época y la altura residual de la cosecha. Además, se logra mayor eficiencia en este forraje cuando la fertilización edáfica se aplica durante la época de lluvia.<hr/>Abstract Objective: To evaluate the response of Cenchrus clandestinus (Hochst. ex Chiov.) Morrone to fertilization by nutrient extraction rate, residual height and defoliation timing in the Colombian high tropics. Materials and Methods: Two residual heights (6 and 12 cm) and four fertilization doses were evaluated in plots that were cut with four, five or six live leaves. Agronomic response was evaluated during one year and chemical composition during the months of highest and lowest rainfall. The information was analyzed using a spatially and temporally divided-plot design with three replications. Results: The growth of C. clandestinus was superior when harvested with five leaves and 6-cm residual height in the dry season, and six leaves and 6 cm residual height or five leaves and 12 cm residual height in the rainy season. The nutritional quality of C. clandestinus was higher when it was harvested with greater residual height or when doses of 648 kg N/ha and 114 kg P/ha were used. In addition, it was higher when the plant showed four live leaves in the dry season, but similar in the rainy season. Conclusion: The moment to obtain the maximum growth rate of C. clandestinus depends on the time and residual height of harvest. In addition, higher efficiency is achieved in this forage when edaphic fertilization is applied during the rainy season. <![CDATA[Consideraciones teóricas acerca del manejo sostenible de tierras a escala de paisaje]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942024000100007&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Objetivo: Reflexionar acerca de los fundamentos más relevantes para el apoyo de la gestión estratégica del manejo sostenible de tierras a nivel de paisajes, así como la gestión integrada de recursos, el desarrollo territorial sostenible y la seguridad alimentaria. Materiales y Métodos Este estudio, de tipo descriptivo, se basó en la revisión bibliográfica de conceptos como el manejo sostenible de tierras, el paisaje, el desarrollo sostenible y sus implicaciones en la mitigación y enfrentamiento al cambio climático. Se consultaron artículos científicos relacionados con el tema en Google Académico y Researchgate y otras formas genéricas de literatura científica. Resultados: Se analizaron distintas concepciones que se presentan en torno a la necesidad de que el manejo sostenible de tierras sea extendido a espacios geográficos más amplios, en este caso el paisaje. Se conoce la demostrada efectividad de las técnicas de manejo para asegurar la resiliencia de agroecosistemas. No obstante, estas áreas resultan muy pequeñas en comparación con la magnitud que alcanzan los problemas ambientales. Lograr el escalado del manejo sostenible de tierras al paisaje constituye un reto que puede generar beneficios ambientales, económicos y sociales. Conclusiones: En este contexto de cambio climático es necesario lograr la implementación del manejo sostenible de tierras a escala de paisaje por los múltiples beneficios que implica en diferentes órdenes, sea en lo natural como en lo económico, lo que se revierte en el mejoramiento de las condiciones de vida de las comunidades y su soberanía alimentaria.<hr/>Abstract Objective: To reflect on the most relevant fundamentals to support strategic management of sustainable land management at landscape level, as well as integrated resource management, sustainable territorial development and food security. Materials and Methods: This descriptive study was based on a literature review of concepts such as sustainable land management, landscape, sustainable development and its implications in mitigating and coping with climate change. Scientific papers related to the topic were consulted in Google Scholar and Researchgate and other generic forms of scientific literature. Results: Different conceptions of the need for sustainable land management to be extended to broader geographic spaces, in this case the landscape, were analyzed. The proven effectiveness of management techniques to ensure the resilience of agroecosystems is well known. However, these areas are very small compared with the magnitude of environmental problems. Achieving the scaling up of sustainable land management to the landscape constitutes a challenge that can generate environmental, economic and social benefits. Conclusions: In this context of climate change it is necessary to achieve the implementation of sustainable land management at landscape scale because of the multiple benefits that it implies in different orders, both natural and economic, which is translated into the improvement of the living conditions of communities and their food sovereignty. <![CDATA[Indicadores productivos de cabras Murciano-Granadina en condiciones de poscuarentena en Cuba]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942024000100008&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Objetivo: Caracterizar el comportamiento de algunos indicadores productivos de cabras de la raza Murciano-Granadina en condiciones de poscuarentena en el occidente de Cuba. Materiales y Métodos: Para evaluar la producción y calidad de la leche se seleccionaron 10 hembras en lactancia y 12 cabritos de su descendencia durante un período de 30 días. Los indicadores de calidad fueron: densidad, grasa, sólidos no grasos, acidez y reductasa. Se estableció un sistema productivo semintensivo, con pastoreo controlado y complementación en canoa con la planta forrajera proteica Cratylia argentea (Desvaux O. Kuntze). Resultados: Se obtuvo supervivencia de 97,4 % y 1,2 cabrito por parto durante el estudio. El peso del cabrito al nacer fue de 1,7 kg y la ganancia diaria de 0,08 kg. La producción de leche promedio diaria fue superior a 1,4 kg/cabra. Conclusiones: El análisis de los indicadores evaluados permitió la caracterización del comportamiento productivo del primer núcleo genético de cabras de la raza Murciano-Granadina establecido en Cuba. Además, la producción y la calidad de la leche producida por estas cabras cumplen con el potencial genético de esta raza.<hr/>Abstract Objective: To characterize the performance of some productive indicators of Murciano-Granadina goats under post-quarantine conditions in western Cuba. Materials and Methods: To evaluate the production and quality of milk, 10 lactating females and 12 kids of their offspring were selected during a period of 30 days. The quality indicators were: density, fat, nonfat solids, acidity and reductase. A semi-intensive production system was established, with controlled grazing and feeding trough supplementation with the protein forage plant Cratylia argentea (Desvaux O. Kuntze). Results: Survival of 97,4 % and 1,2 kids per birth were obtained during the study. Birth weight of the kids was 1,7 kg and daily gain was 0,08 kg. Average daily milk production was higher than 1,4 kg/goat. Conclusions: The analysis of the evaluated indicators allowed the characterization of the productive performance of the first genetic nucleus of Murciano-Granadina breed goats established in Cuba. In addition, the production and quality of milk produced by these goats comply with the genetic potential of this breed. <![CDATA[Caracterización agroproductiva de fincas de la provincia Mayabeque, Cuba]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942024000100009&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Objetivo: Caracterizar la situación agroproductiva de fincas en la provincia Mayabeque, Cuba. Materiales y Métodos: La investigación se llevó a cabo en la provincia Mayabeque. Cubrió 57 fincas en los municipios San José de las Lajas, Güines, Nueva Paz, Madruga, Batabanó y Jaruco. Se aplicó la metodología de investigación-acción-participación (IAP). Se aplicaron entrevistas semiestructuradas para la recopilación de datos y el análisis de distribución de frecuencia relativa para las variables estudiadas. Resultados: Se identificaron 36 especies agrícolas cultivadas. De ellas, 27 son de alta demanda en los mercados o para la alimentación animal. Con respecto a la capacitación en el uso de biofertilizantes, 56,0 % de los productores han participado en algún tipo de formación, mientras que 47,0 % no ha recibido capacitación. Se observó preferencia significativa por el uso de abonos orgánicos (83,6 %) y fertilizantes minerales (81,8 %). La mayoría de los campesinos (85,0 %) utilizan sistemas de riego en comparación con los que practican agricultura de secano (15,0 %). Los desafíos principales identificados incluyen las plagas y enfermedades, la falta de herbicidas, la escasez de fertilizantes químicos y los abonos orgánicos, la fertilidad del suelo, la mano de obra y la falta de incentivos para la producción y comercialización. Conclusiones: La investigación destaca la necesidad de la innovación y capacitación en las prácticas agrícolas sostenibles, lo que se evidenció en la falta de conocimiento en el uso de abonos verdes, orgánicos y biofertilizantes. Este hallazgo deja ver la importancia de fortalecer la educación y adoptar tecnologías que promuevan el uso eficiente de recursos naturales y la sostenibilidad ambiental.<hr/>Abstract Objective: To characterize the agro-productive situation of farms in the Mayabeque province, Cuba. Materials and Methods: The research was carried out in the Mayabeque province. It covered 57 farms in the San José de las Lajas, Güines, Nueva Paz, Madruga, Batabanó and Jaruco municipalities. The participatory action research methodology (PAR) was applied. Semi-structured interviews were used for data collection and analysis of relative frequency distribution for the studied variables was applied. Results: Thirty-six cultivated agricultural species were identified. Of these, 27 are in high demand in markets or for animal feeding. With regards to training in the use of biofertilizers, 56,0 % of the farmers have participated in some type of training; while 47,0 % have not received training. There was a significant preference for the use of organic fertilizers (83,6 %) and mineral fertilizers (81,8 %). Most farmers (85,0 %) use irrigation systems compared with those practicing rainfed agriculture (15,0 %). The main identified challenges include pests and diseases, lack of herbicides, shortage of chemical fertilizers and organic fertilizers, soil fertility, labor, and lack of incentives for production and marketing. Conclusions: The research highlights the need for innovation and training in sustainable agricultural practices, which was evidenced by the lack of knowledge in the use of green manures, organic fertilizers and biofertilizers. This finding shows the importance of strengthening education and adopting technologies that promote the efficient use of natural resources and environmental sustainability.