Scielo RSS <![CDATA[Cuban Journal of Agricultural Science]]> http://scielo.sld.cu/rss.php?pid=2079-348020160001&lang=es vol. 50 num. 1 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.sld.cu/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.sld.cu <![CDATA[<b>Carta al editor</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802016000100001&lng=es&nrm=iso&tlng=es <![CDATA[<b>Nota del Editor</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802016000100002&lng=es&nrm=iso&tlng=es <![CDATA[<b>El análisis de alta resolución en la temperatura de disociación permite genotipificación de marcadores relacionados con la carne de bovino</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802016000100003&lng=es&nrm=iso&tlng=es Some SNPs within µ-calpain (CAPN1), calpastatin (CAST) and leptin (LEP) genes have been associated to beef tenderness and, in order to optimize the processes of genetic improvement in cattle rearing farms, it is necessary to apply fast, reliable and accessible methodologies to producers, for determining the genotype of these polymorphisms. Although there are several methodologies, the HRM is stated as a promising alternative that meets these conditions. Therefore, the PCR-HRM was standardized and validated for genotyping the SNPs CAPN4751, CAPN316, CAST2959, CAST282, E2FB and E2JW of 50 animals from Bos taurus and Bos indicus breeds, using PCR-RFLP as gold standard test. There was an agreement among the results obtained by PCR-HRM, compared to PCR-RFLP, and high sensitivity, specificity and appropriate negative and positive predictive values for PCR-HRM. Similarly, repeatability and reproducibility were verified after obtaining homogeneity in the intra-run and inter-run results. Although the results show that the PCR-HRM is an efficient technique, and allows to obtain reliable results in a short time, these can be affected by the extraction method, quality and quantity of DNA, among other undetermined factors that can generate false positives and atypical dissociation profiles. Therefore, these variables must be controlled and the PCR should be monitored to identify unusual dissociation curves, caused by excess or deficiency in the amplification<hr/>Algunos SNPs presentes en los genes µ-calpaína (CAPN1), calpastatina (CAST) y leptina (LEP) han sido asociados a la terneza de la carne de bovino, y con el fin de optimizar los procesos de mejoramiento genético en ganaderías de carne, es necesario adoptar metodologías rápidas, confiables y accesibles a los productores para determinar el genotipo de estos polimorfismos. Aunque existen varias metodologías, la HRM se plantea como alternativa promisoria que cumple con estas condiciones. Por lo anterior, se estandarizó y validó la PCR-HRM para la genotipificación de los SNPs CAPN4751, CAPN316, el CAST2959, CAST282, E2FB y E2JW en 50 animales de razas Bos taurus y Bos indicus, utilizando la PCR-RFLP, como prueba de oro. Se observó concordancia entre los resultados obtenidos por PCR-HRM, comparado con la PCR-RFLP, y se observó alta sensibilidad, especificidad y valores predictivos negativos y positivos adecuados para la PCR-HRM. De igual manera se corroboró la repetitividad y reproducibilidad al obtener homogeneidad en los resultados intracorrida e intercorrida. Aunque los resultados muestran que la PCR-HRM es una técnica eficiente y permite obtener resultados confiables en poco tiempo, sin embargo, éstos pueden ser afectados por el método de extracción, la calidad y cantidad del DNA, entre otros factores no determinados que pueden generar perfiles de disociación atípicos y falsos positivos. Por lo anterior se deben controlar estas variables y la reacción de PCR para identificar las curvas de disociación inusuales ocasionadas por exceso o deficiencia en la amplificación <![CDATA[<b>El bootstrap: un joven de 35 años muy útil para analizar datos biológicos</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802016000100004&lng=es&nrm=iso&tlng=es In diverse scientific discussion forums and in specialized journals the word “bootstrap” has been mentioned or read. Will it be that for analyzing our data we must use boots with straps for its use as support points for jumping? (How odd…but this is the word for word translation!). In this paper the significance and development of the bootstrap is reviewed as rigorous statistical calculation method for data analysis. The diverse algorithms associated with the estimation by bootstrap intervals are shown and its application with the problem relative to mean estimation is explained. Finally mention is made of the implications and limitations of this method, as well as of the great usefulness it has in biological and agricultural sciences which have adopted it as analysis tool since its invention by Bradley Efron (U. of Stanford) since more than 35 years ago<hr/>En diversos foros de discusión de científicos, en revistas especializadas hemos oído mencionar o leído la palabra “bootstrap”. ¿Será que para analizar nuestros datos debemos usar botas con cintillos y usar éstos como puntos de apoyo para saltar? (¡Que cosa más rara... pero esta es la traducción literal de la palabra!). En este trabajo revisaremos el significado y desarrollo del bootstrap como método estadístico de cómputo intensivo para el análisis de datos. Se mostrarán los diversos algoritmos asociados con la estimación por intervalos bootstrap y se ilustrará su aplicación con el problema relativo a la estimación de la mediana. Finalmente, se hará mención de los alcances y limitaciones de este método, así como la gran utilidad que tiene dentro de las ciencias biológicas y agropecuarias, que las han adoptado como herramienta de análisis desde su invención por Bradley Efron (U. de Stanford) hace más de 35 años <![CDATA[<b>Validación de un modelo matemático desarrollado para el proceso de fermentación en estado sólido de la caña de azúcar (<em>Saccharum officinarum</em>) con boniato (<em>Ipomoea batata</em> Lam)</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802016000100005&lng=es&nrm=iso&tlng=es The objective of this research was to validate the mathematical model developed by Sosa et al. (2012) with the experimental data of the solid state fermentation of the sugar cane with sweet potato. This model took into account the mass and energy balances, the logistic equation for microbial growth and an auxiliary equation for the specific growth rate in function of temperature. Sensitivity analysis of the model main variables responses was conducted. It was verify that the parameters which affect predictions in a range of ± 30% variation were the substrate apparent density, the biomass/oxygen yield and the initial inoculum concentration. The heat capacity, thermal conductivity, porosity, biomass/substrate, biomass/water yields and higher biomass concentration did not cause variations in the results. The mathematical model allowed determining the total fermentation time and the time in which is necessary to turn the substrate to get a more efficient process<hr/>El objetivo de este estudio fue validar el modelo matemático desarrollado por Sosa et al. (2012) con los datos experimentales de la fermentación en estado sólido de la caña de azúcar con boniato. Este modelo tuvo en cuenta los balances de masa y energía, la ecuación logística para el crecimiento microbiano y una ecuación auxiliar para la velocidad específica de crecimiento en función de la temperatura. Se realizó el análisis de sensibilidad de las principales variables respuestas del modelo. Se constató que los parámetros que afectaron las predicciones en un intervalo de ± 30 % de variación fueron la densidad aparente del sustrato, el rendimiento biomasa/oxígeno y la concentración inicial de inóculo. La capacidad calorífica, conductividad térmica, porosidad, rendimientos biomasa/sustrato, biomasa/agua y concentración máxima de biomasa no provocaron variaciones en los resultados. El modelo matemático permitió determinar el tiempo total de fermentación y el tiempo en que es necesario voltear el sustrato para lograr un proceso más eficiente <![CDATA[<b>Destete precoz: una alternativa tecnológica eficiente y eficaz para los rodeos de cría en sistemas ganaderos pastoriles de América Latina</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802016000100006&lng=es&nrm=iso&tlng=es The effect of early weaning in beef cattle is reviewed. Data on the impact of early weaning for restarting the post-calving sexual activity and consequently, on pregnancy percentage, are offered. Also the interaction of early weaning with the nutritional status of the cow, which was assessed by the body condition before mating, is underlined. Information on the nutritional management alternatives of the early weaned calf is presented classified according to grassland or confinement conditions. The nutritional management of the early weaned calf under grazing conditions is characterized by the management based on concentrate supplementation (18 % crude protein), at a rate of 1 % of the animal live weight. This strategy allowed attaining similar performances to those in which the calf remain with the cow. The nutritional management of the early weaned calf and managed under confinement is suggested as a strategy allowing higher profits than those attained under grazing with feed conversion around 3.5 kg of feed/kg live weight of calf produced. It is concluded that early weaning is an efficient and effective technological alternative for improving the productivity of the calf rearing corral and that there are different ways of realizing it that are adaptable to the cattle production system in question<hr/>Se revisa el efecto del destete precoz en ganado de carne. Se presenta información del impacto del destete precoz en el reinicio de la actividad sexual post-parto y consecuentemente, en el porcentaje de preñez, destacándose la interacción del destete precoz con el estado nutricional de las vacas, que se evaluó por la condición corporal a inicio del entore. La información acerca de las alternativas de manejo nutricional del ternero destetado precozmente se presenta clasificada, según las condiciones pastoriles o de confinamiento. El manejo nutricional del ternero destetado precozmente en condiciones de pastoreo se caracteriza por el manejo basado en suplementación con concentrados (18 % de proteína cruda), a razón del 1 % del peso vivo animal. Esta estrategia permitió alcanzar comportamientos similares a los que el ternero hubiera experimentado de haber permanecido al pie de la vaca. El manejo nutricional del ternero destetado precozmente y manejado en confinamiento se plantea como una estrategia que permite obtener ganancias superiores a las que se logran en pastoreo, con conversión del alimento en torno a 3.5 kg de alimento/kg de peso vivo de ternero producido. Se concluye que el destete precoz es una alternativa tecnológica eficiente y eficaz para mejorar la productividad del rodeo de cría y que existen diferentes formas de realizarlo, que son adaptables al sistema de producción ganadero que se trate <![CDATA[<b>Comportamiento de hembras de reemplazo Charolais de Cuba en un sistema silvopastoril con respecto a un monocultivo</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802016000100007&lng=es&nrm=iso&tlng=es The productive performance of growing females of the Cuban Charolais breed under a silvopastoral system with Leucaena leucocephala cv. Peru, in a 3 x 5 sowing frame, associated with an improved grass (Cynodon nlemfuensis) was studied compared to a monoculture. The experiment was conducted at the Empresa de Genética y Cría “Manuel Fajardo”, Granma province, Cuba. Thirty animals per cycle were used and the experiment lasted three years. Data were processed through a multivariate analysis and measurement of the impact index. The best live weights gains with 0.55 kg.animal.d-1 and age at incorporation to reproduction of the females of 19 months of age were obtained in the leucaena silvopastoral system. The best gain and the lowest cost per animals were recorded in the silvopastoral system. It is recommended using this leucaena sowing density for maintaining favorable total pasture productions, live weight gains and adequate weight for age relationship at the incorporation in rearing systems of replacement Cuban Charolais growing females<hr/>Se estudió el comportamiento productivo de hembras en crecimiento de la raza Charolais de Cuba en silvopastoreo con Leucaena leucocephala vc. Perú, en marco de siembra 3 x 5, asociada a gramínea mejorada (Cynodon nlemfuensis), con respecto a un monocultivo. La investigación se realizó en la Empresa de Genética y Cría “Manuel Fajardo”, Granma, Cuba. Se utilizaron 30 animales por ciclo y el experimento duró tres años. La información se procesó mediante análisis multivariado y medición del índice de impacto. Las mejores ganancias de peso vivo, con 0.55 kg.animal.d-1 y edad de incorporación a la reproducción de las hembras de 19 meses se obtuvieron en el silvopastoreo con leucaena. La mayor ganancia y el menor costo por animal se registraron en el silvopastoreo. Se recomienda utilizar esta densidad de siembra de leucaena para sostener favorables producciones totales de pasto, ganancias de peso vivo y adecuada relación de peso por edad a la incorporación en sistemas de crianza de hembras bovinas en crecimiento Charolais de Cuba, destinadas al reemplazo <![CDATA[<b>Características clínicas del estro inducido con hormonas y su relación con el porcentaje de gestación en búfalas de río nulíparas</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802016000100008&lng=es&nrm=iso&tlng=es An amount of 82 nulliparous female water buffaloes were studied to compare the signs of induced estrus with hormone protocols (P). Treatments PI (n=29), PII (n=28) and PIII (n=25) received 2.0 mg of estradiol benzoate and intravaginal device of progesterone for nine days. After removing the device, 0.5 mg of prostaglandin F2α, 500 IU of equine chorionic gonadotropin and 0.5 mg of estradiol cypionate (PI and PII) were applied. In PIII, cypionate was replaced by 1000 IU of human chorionic gonadotropin after 48 h. Inseminations were carried out between 48-50 (PI), 56- 58 (PII) and 14-16 h (PIII) after the last hormone. A generalized linear mixed model was applied, which considered the protocol as fixed effect, and the animal nested in the protocol as random effect. Tukey-Kramer test was applied for the multiple comparisons. The animals of PI showed higher swollen vulva (77.5 %) and higher pink coloration of the vaginal vestibule (75.2 %) than those from PII (16.7 and 16.26 %) and PIII (15.4 and 13.26%). Female buffaloes of PI (61.6 %) and PII (81.2 %) showed higher secretions than those of PIII (22.8 %). Uterine texcitement, tone cervical passage and insemination time showed no differences among protocols. Cervical passage showed a positive and high correlation with the gestation percentage. This last was negatively related to excitement and time during the insemination. It can be concluded that differences in the expression of signs had no influence on the percentage of gestation among protocols<hr/>Se estudiaron 82 búfalas nulíparas para comparar los signos del estro inducido con tres protocolos hormonales (P). Los P I (n=29), P II (n=28) y P III (n=25) recibieron 2.0 mg de benzoato de estradiol y un dispositivo intravaginal de progesterona durante nueve días. Al retirarse el dispositivo, se aplicó 0.5 mg de prostaglandina F2α, 500 UI de gonadotropina coriónica equina y 0.5 mg de cipionato de estradiol (PI y PII). En el PIII se sustituyó el cipionato por 1000 UI de gonadotropina coriónica humana 48 h posteriores. Las inseminaciones se realizaron entre 48-50 (PI), 56-58 (PII) y 14-16 h (PIII) después de la última hormona. Se aplicó un modelo lineal generalizado mixto, que consideró al protocolo como efecto fijo y como aleatorio, al animal anidado en el protocolo. Se aplicó dócima de Tukey-Kramer para la comparación múltiple de medias. Los animales del PI mostraron mayor edema vulvar (77.5 %) y coloración rosada del vestíbulo vaginal (75.2 %) que los del PII (16.7 y 16.26 %) y PIII (15.4 y 13.26%). Las búfalas de los PI (61.6 %) y PII (81.2 %) mostraron mayores secreciones que en el PIII (22.8 %).La turgencia uterina, excitemento, permeabilidad cervical y tiempo de inseminación no mostraron diferencias entre los protocolos. La permeabilidad cervical mostró correlación positiva y alta con el porcentaje de gestación. Este último se relacionó negativamente con el excitemento y tiempo durante la inseminación. Se concluye que las diferencias en la expresión de los signos no influyeron en el porcentaje de gestación entre los protocolos <![CDATA[<b>Degradabilidad ruminal y digestibilidad fecal del forraje verde hidropónico de maíz (<em>Zea mays</em>) en caprinos criollos en Santa Elena, Ecuador</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802016000100009&lng=es&nrm=iso&tlng=es Dry matter, organic matter and crude protein degradability and digestibility were assessed in hydroponic fresh forage hay of maize, cultivated with three nutritive solutions (Hoagland, La Molina and FAO)at 12 d of harvested. The experiment was developed from July to September, 2014 at “La Sevilla” farm located in San Marcos commune, canton and province of Santa Elena, Ecuador. Eight domestic goats were used (four fistulae fitted and without fistulae) which were adapted to the feed for 14 d. For determining ruminal degradability and fecal digestibility, 5 g of each sample were introduced in the rumen in nylon bags (45 - 50 µm) and at 0, 3, 6, 9, 12, 24, 48 and 72 h were assessed. Later they were removed and washed until attaining crystalline water and the bromatological analyses were carried out. Ruminal degradation parameters showed high levels of dry matter, organic matter and crude protein degradability. Results evidence that there were no differences in the degradability parameters for dry and organic matter which was demonstrated by the forage produced through different nutritive solutions. On evaluating the effect of the nutritive solution on the degradability parameters of the crude protein of the hydroponic fresh forage of maize, the “a” fraction and the effective rumen degradation with the FAO and Hoagland solutions were higher (P < 0.05) regarding that obtained with the solution La Molina. It is concluded that the hydroponic fresh forage of maize cultivated with three nutritive solutions exhibited high levels of degradability and fecal digestibility of the dry mater, organic matter and crude protein in goats. However, results of fecal digestibility of the nutrients studied show that the Hoagland and FAO solutions are the most promissory for producing this forage in the studied region<hr/>Se evaluó la degradabilidad y digestibilidad de la materia seca, materia orgánica y proteína bruta del heno de forraje verde hidropónico de maíz, cultivado con tres soluciones nutritivas (Hoagland, La Molina y FAO) a 12 d de cosechado. El experimento se desarrolló de julio a septiembre de 2014 en la finca “La Sevilla”, situada en la comuna San Marcos, cantón y provincia de Santa Elena, Ecuador. Se utilizaron ocho caprinos criollos (cuatro fistulados y cuatro no fistulados) que se adaptaron al alimento durante 14 d. Para determinar la degradabilidad ruminal y la digestibilidad fecal, se introdujeron en el rumen 5 g de cada muestra en bolsas de nailon (45 - 50 µm) y se procedió a la evaluación a las 0, 3, 6, 9, 12, 24, 48 y 72 h. Luego, se retiraron y lavaron hasta lograr cristalinidad en el agua, y se realizaron análisis bromatológicos. Los parámetros de degradación ruminal mostraron niveles altos de degradabilidad de materia seca, materia orgánica y proteína bruta. Los resultados evidenciaron que no hubo diferencias en los parámetros de degradabilidad para la materia seca y la orgánica, lo que se constató por el forraje producido mediante diferentes soluciones nutritivas. Al evaluar el efecto de las soluciones nutritivas en los parámetros de degradabilidad de la proteína bruta del forraje verde hidropónico de maíz, la fracción “a” y la degradación efectiva en rumen con las soluciones FAO y Hoagland, fueron superiores (P < 0.05) con respecto al que se obtuvo con la solución La Molina. Se concluye que el forraje verde hidropónico de maíz cultivado con tres soluciones nutritivas mostró niveles altos de degradabilidad y digestibilidad fecal de la materia seca, materia orgánica y proteína bruta en caprinos. No obstante, los resultados de digestibilidad fecal de los nutrientes estudiados muestran que las soluciones Hoagland y FAO son las más promisorias para producir este forraje en la región estudiada <![CDATA[<b>Efecto de un extracto crudo de saponinas en la población microbiana ruminal y en la producción de metano in vitro con sustrato de pasto estrella (<em>Cynodon nlemfuensis</em>)</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802016000100010&lng=es&nrm=iso&tlng=es An experiment was conducted under in vitro conditions for determining the effect of a raw saponin extract on the ruminal microbial population and in vitro methane production with star grass (Cynodon nlemfuensis) substrate. Treatments were designed according to the quantity of saponin extract: 1) control, without saponins, 2) 0.6 %, 3) 1.2 % and 4) 1.8 % of the DM of raw saponin extract. The basal diet was star grass (C. nlemfuensis). The saponin extract was obtained from Sapindus saponaria fruit and its saponin content was of 139.5 mg, equivalent of diogenin.mL-1. There was a reduction in protozoa population, regardless the saponin level. Its effect on the main cellulolytic bacteria, determined by PCR-RT, showed that the amount of Fibrobacter succinogenes was not modified while the values of Ruminococcus albus were 25.92; 26.72; 25.2 and 22.35 CT for the levels 0; 0.6; 1.2 and 1.8 %, respectively. The acetic acid concentration was not modified by the saponins; the propionic was reduced with 1.2 % inclusion. The concentration of valeric acid was 0.68; 0.62; 0.52 and 0.49 mmol.L-1 for 0, 0.6; 1.2 and 1.8 % of saponin extract, respectively. Saponins increased methanogenic representation and methane production. It is concluded that the saponin extract modulates the fermentative process on reducing protozoa, does not modify the presence of F. succinogenes and decreases that of R. albus, probably due to the fact that both utilize the same resource, space and carbon source in the rumen. The quantity of methanogens was higher with 1.2 and 1.8 % coinciding with the highest methane production<hr/>Para determinar el efecto de un extracto crudo de saponinas en la población microbiana ruminal y producción de metano in vitro con sustrato de pasto estrella (Cynodon nlemfuensis) se condujo un experimento en condiciones in vitro. Los tratamientos se diseñaron de acuerdo con la cantidad de extracto de saponinas: 1) control, sin saponinas, 2) 0.6 %, 3) 1.2 % y 4) 1.8 % de la MS de extracto crudo de saponinas. La dieta base fue pasto estrella (Cynodon nlemfuensis). El extracto de saponinas se obtuvo a partir del fruto de Sapindus saponaria y su contenido en saponinas fue 139.5 mg, equivalente de diogenina.mL -1. Se encontró reducción en la población de protozoos, independientemente del nivel de saponinas. Su efecto en las principales bacterias celulolíticas, determinadas mediante PCR-RT, mostró que la cantidad de Fibrobacter succinogenes no se modificó, mientras que los valores de Ruminococcus albus fueron 25.92; 26.72; 25.2 y 22.35 CT para los niveles 0; 0.6; 1.2 y 1.8 %, respectivamente. La concentración de acido acético no se modificó por las saponinas, el propiónico se redujo con el 1.2 % de inclusión. La concentración de ácido valérico fue 0.68; 0.62; 0.52 y 0.49 mmol.L-1 para los niveles de 0, 0.6; 1.2 y 1.8 % de extracto de saponinas, respectivamente. Las saponinas incrementaron la representación de metanógenos y la producción de metano. Se concluye que el extracto de saponinas modula el proceso fermentativo al reducir los protozoos, no modifica la presencia de F. succinogenes y disminuye la de R. albus, debido probablemente a que ambas utilizan el mismo recurso, espacio y fuente de carbono en el rumen. La cantidad de metanógenos fue superior con 1,2 y 1.8 %, lo que coincidió con mayor producción de metano <![CDATA[<b>Efecto biológico de taninos de cuatro especies arbóreas tropicales en indicadores de la fermentación ruminal <em>in vitro</em></b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802016000100011&lng=es&nrm=iso&tlng=es In order to estimate the in vitro biological effect of tannins within moringa (Moringa oleifeira cv. Super Genius), mulberry (Morus alba Linn cv. Cubana), trichanthera (Trichanthera gigantea) and leucaena (Leucaena leucocephala cv. Perú) foliage meals on ruminal fermentation indicators, the in vitro gas production was measured and the kinetics parameters were estimated according to Gompertz model, the in vitro degradability of the neutral detergent fiber (NDF) and the nitrogen. The biological effect was estimated as the quotient between the value of each indicator when the tannins are inactive and active, expressed as increase percent. A random block design was applied, with four incubations as repelicates and the biological effect of tannins as treatment. At the beginning of fermentation (4h), the trichanthera tannins had little effect on gas production (P < 0.05). At 12h, the mulberry and moringa tannins showed the lowest biological effects, while those of leucaena and trichanthera the highest (P < 0.01). After 24 h of incubation, the moringa and leucaena tannins had similar effects and lower to the trichanthera tannins (P <0.001). From 48 h, the performance of the biological effect of tannins was trichanthera&gt; leucaena&gt; moringa&gt; mulberry (P <0.001). There was only moderate biological effect on the kinetic parameters for leucaena and trichanthera tannins (P <0.001). Only the trichanthera tannins showed effect on the organic matter degradability (12%) and NDF (17.3%, P <0.01).The leucaena tannins had moderate biological effect in the NH3 concentration (11.3 %). The highest effects were observed for trichanthera tannins (29.4%, P <0.001). It is concluded that trichanthera tannins showed higher biological effect on the analyzed ruminal fermentation indicators, while in leucaena tannins were more moderate; those of moringa and mulberry did not influence on the nutritional value of them<hr/>Para estimar el efecto biológico in vitro de los taninos de harinas de follaje de moringa (Moringa oleifeira vc. Super Genius), morera (Morus alba Linn vc. Cubana), trichanthera (Trichanthera gigantea) y leucaena (Leucaena leucocephala vc. Perú) en indicadores de la fermentación ruminal, se midió la producción de gas in vitro y se estimaron los parámetros cinéticos según modelo de Gompertz, la degradabilidad in vitro de la fibra neutro detergente (FND) y del nitrógeno. El efecto biológico se estimó como el cociente entre el valor de cada indicador cuando los taninos están inactivos y activos, expresado como por ciento de incremento. Se aplicó diseño de bloques al azar, con las cuatro incubaciones realizadas como réplicas y el efecto biológico de los taninos como tratamiento. Al inicio de la fermentación (4 h), los taninos de trichanthera tuvieron poco efecto en la producción de gas (P < 0.05). A las 12 h, los taninos de morera y moringa mostraron los menores efectos biológicos, mientras que los de leucaena y trichanthera los mayores (P < 0.01). Luego de 24 h de incubación, los taninos de moringa y leucaena tuvieron efectos similares e inferiores a los taninos de trichanthera (P< 0.001). A partir de las 48 h, el comportamiento del efecto biológico de los taninos fue trichanthera &gt; leucaena &gt; moringa &gt; morera (P < 0.001). Solo hubo efecto biológico moderado en los parámetros cinéticos para los taninos de leucaena y trichanthera (P < 0.001). Solo los taninos de trichanthera mostraron efecto en la degradabilidad de la materia orgánica (12 %) y la FND (17.3 %, P< 0.01). Los taninos de leucaena tuvieron efecto biológico moderado en la concentración de NH3 (11.3 %). Los mayores efectos se observaron para los taninos de trichanthera (29.4 %, P< 0.001). Se concluye que los taninos de trichanthera mostraron mayor efecto biológico en los indicadores de la fermentación ruminal analizados, mientras que en los taninos de leucaena fueron más moderados; los de moringa y morera no influyeron en el valor nutritivo de ellas <![CDATA[<b>Combinación de sorgo con las leguminosas subutilizadas <em>Canavalia ensiformis</em> (L.) D.C. y <em>Mucuna pruriens</em> (L.) DC: evaluación integrada de sus potenciales como alimento conservado para rumiantes</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802016000100012&lng=es&nrm=iso&tlng=es The present research studied the integrated assessment of the potential as conserved ruminant feed of combined sorghum-Jack bean or Velvet bean.Data of whole plant sorghum silage supplemented with dry beans of Jack beans (JB) and whole plant sorghum-Jack beans silage or whole plant sorghum-Velvet bean (VB) silage from Lima-Orozco et al. (2014) were used to assess the integration of agronomic considerations in an overall evaluation including biomass production, nutritive value and conservation quality. The metabolisable energy (ME) content of the combined sorghum-JB silages was 1.26 times greater than the ME content of pure sorghum silage supplemented with dry beans from JB. Additionally a greater amount of protein digestible in the small intestine (dCPSI) was observed (62.9 vs 43.5 g/kg DM). It was concluded that the ME content and dCPSI of the sorghum-JB silages are 1.26 or 1.44 times higher than sorghum-JB silage or for pure sorghum silage supplemented with dry beans from JB. Moreover, a much larger surface is required for the sorghum silage and dry JB alternative. Hence, combined sorghum-JBsilage seemed the best alternative studied here in terms of DM yield, dCPSI and ME supply<hr/>Esta investigación estudió la evaluación integrada del potencial como alimento conservado para rumiantes de la combinación sorgo-canavalia o mucuna. Se utilizaron los datos del ensilaje de la planta entera de sorgo suplementada con granos secos de canavalia y el ensilaje de la planta entera de sorgo-canavalia o el ensilaje de la planta entera de sorgo con mucuna según Lima-Orozco et al. (2014) para evaluar la integración de las consideraciones agronómicas en la evaluación general que incluyó producción de biomasa, valor nutritivo y calidad de la conservación. La energía metabolizable (EM) de los ensilajes combinados de sorgo-canavalia fue 1.26 veces mayor que el contenido de EM del ensilaje de sorgo puro supplementado con granos secos de canavalia. Adicionalmente, se observó una mayor cantidad de proteína digerible en el intestino delgado (dPBID) (62.9 vs. 43.5 g/kg MS). Se concluye que el contenido de EM y dPBID de los ensilajes de sorgo-canavalia son 1.26 o 1.44 veces superiores que el ensilaje de sorgo-canavalia o para el ensilaje de sorgo puro con granos secos de canavalia. Por otra parte, se requiere una superficie mayor para el ensilaje de sorgo y la alternativa de granos secos de canavalia. Por tanto, la combinación del ensilaje de sorgo-canavalia pareció la mejor alternativa estudiada aquí en términos de MS, rendimiento, dPBD and suministro de EM <![CDATA[<b>Efecto de la utilización de los promotores de la fermentación, con probióticos o sin ellos, en el perfil de ácidos grasos, aminoácidos y colesterol de la leche de vacas en pastoreo</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802016000100013&lng=es&nrm=iso&tlng=es This study reviews the development and use of fermentation promoters and probiotics on the profile of fatty acids, amino acids and cholesterol of milk from grazing cows. A herd of 35 cows (511 ± 12 kg), which were in the middle of lactation, Zebu crossings, over a silvopastoral system with star grass (Cynodon plectostachyus) and brachiaria (Brachiaria brizantha), and browsing legumes, with 3 kg of fermented promoters (FP), were provided with 1.5 kg of lactobacilli per day as supplement (LAB). The grazing area was 20.9 ha. Another herd of 28 animals (514 ±14 kg), grazing on 18.5 ha, supplemented with 6 kg/d of a commercial concentrate with 160 g of commercial probioric (CP), was used. An amount of 8 commercial milks were sampled. The milk from the three treatments was weighed each week. The average of production was 17 kg for LAB, of 14 kg/d in silvopastoril system (SP) and 16 kg in CP (P<0.05). The saturated fatty acids and unsaturated fatty acids showed differences in the three treatments (P<0.05). Polyunsaturated fatty acids, omega 3 and conjugated linoleic acid were 34%, 46% and 68% higher in CP, silvopastoral system and LAB compared to commercial milk (CM). Results have demonstrated that grazing diverse green fresh forages improve milk quality due to the increase of unsaturated fatty acids. The LAB allowed a decrease of biohydrogenation. LAB and SP provided the milks with highest amount of omega 3<hr/>En este estudio se hace una revisión del desarrollo y utilización de los promotores de la fermentación y probióticos y su efecto en el perfil de ácidos grasos, colesterol y aminoácidos de la leche en pastoreo. Se utilizó un hato de 35 vacas (511 ± 12 kg), cruzas Cebú, en la mitad de la lactación, en sistema silvopastoril de estrella (Cynodon plectostachyus) e insurgente (Brachiaria brizantha), con ramoneo de leguminosas, con 3 kg de promotores de la fermentación, a los que se les adicionó 1.5 kg al día de lactobacilos como suplemento. El área de pastoreo fue de 20.9 ha. Se utilizó además un hato de 28 animales (514 ±14 kg) en pastoreo en 18.5 ha, suplementados con 6 kg/d de un concentrado comercial con 160 g de probiótico comercial. Se muestrearon ocho leches comerciales. Se pesó la leche de los tres tratamientos cada semana. El promedio de producción fue de 17 kg para lactobacilos, de 14 kg/d en sistema silvopastoril y 16 kg en concentrado comercial (P < 0.05). Los ácidos grasos saturados y ácidos grasos no saturados mostraron diferencias en los tres tratamientos (P < 0.05). Los ácidos grasos polinsaturados, el omega 3 y el ácido linoleico conjugado fueron 34 %, 46 % y 68 % mayores en concentrado comercial, sistema silvopastoril y lactobacilos, con respecto a la leche comercial. Los resultados demostraron que el pastoreo de forrajes frescos verdes diversos mejora la calidad de la leche, debido al incremento de ácidos grasos no saturados. Los lactobacilos permitieron que disminuyera la biohidrogenación. Con los lactobacilos y el sistema silvopastoril se obtuvieron las leches con mayor cantidad de omega <![CDATA[<b>Indicadores físico-químicos y biológicos en ensilados de tubérculos de (<em>Colocasia esculenta</em> (L.) </b><b>Schott) para la alimentación animal</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802016000100014&lng=es&nrm=iso&tlng=es For assessing the physicochemical and biological indicators in silages of taro (Colocasia esculenta (L.) Schott) tubers for animal feeding, four silages with waste tubers were made. Treatments were: (1_NY) natural yogurt, (2_W) whey, (3_WMB5) whey and 5 %molasses B and 4_WMB10) whey and 10 % molasses B. The experimental design was a completely randomized of simple classification. Regarding the temperature at day zero, treatment 2_W showed the highest value (P < 0.05) (22.65 ºC). At day one, 1_NY exhibited the highest value (P < 0.05) (22.53 ºC). At days two and three in treatment 2_W the highest values were obtained (P < 0.05) (22.53 - 22.49 ºC). From day four, to 180 in the 4_WMB10 the highest temperature was reached 22.83 - 22.54 ºC. Regarding pH, at day 0, treatment 3_WMB5 presented the highest value (P < 0.05) 5.4. From day 1 to 4, pH was proportionally reduced in the silages being higher in treatment 2_W, in 0.71 units from day 5 to 180. Later, the pH was stabilized in all silages. Treatment 3_WMB5 showed the lowest value (P < 0.05) (3.93 - 3.83). Fungi, yeasts, total coliform and Escherichia coli were present on day zero and later were absent. There was no Clostridium spp. or Salmonella spp. throughout the study. The physicochemical and microbiological indicators in the silages until day 180 showed a perfect performance, fit for animal feeding<hr/>Con el propósito de evaluar los indicadores físico-químicos y biológicos en ensilados de tubérculos de papa china (Colocasia esculenta (L.) Schott) para su empleo en la alimentación animal, se realizaron cuatro ensilados con tubérculos de desecho. Los tratamientos fueron: (1_YN) yogurt natural, (2_SL) suero de leche, (3_SLMB5) suero de leche y miel B 5 % y (4_SLMB10) suero de leche y miel B 10 %. El experimento se condujo mediante un diseño completamente aleatorizado de clasificación simple. Con respecto a la temperatura, en el día cero, el tratamiento (2_SL) presentó el mayor valor (P < 0.05) (22.65 ºC). En el día uno, el (1_YN) mostró el valor más alto (P < 0.05) (22.53 ºC). En los días dos y tres, en el tratamiento (2_SL) se obtuvieron los mayores valores (P < 0.05) (22.53 - 22.49 ºC). Desde el día cuatro, al 180, en el (4_MB10) se alcanzó la mayor temperatura (22.83 - 22.54 ºC). Con respecto al pH, en el día cero, el tratamiento (3_MB5) presentó el mayor valor (P < 0.05) 5.4. A partir del día 1 al 4, el pH se redujo proporcionalmente en los ensilados, y fue mayor en tratamiento (2_SL), en 0.71 unidades del día 5 al 180. Luego, el pH se estabilizó en todos los ensilados. El tratamiento (3_MB5) mostró el menor valor (P < 0.05) (3.93-3.83). Los hongos, levaduras, coliformes totales y Escherichia coli estuvieron presentes en el día cero, y después se ausentaron. No hubo Clostridium spp. ni Salmonella spp. durante el estudio. Los indicadores físico-químicos y microbiológicos de los ensilajes hasta el día 180 tuvieron un comportamiento idóneo, aptos para su uso en la alimentación animal <![CDATA[<b>Evaluación de tres variedades de Megathyrsus maximus en el período poco lluvioso</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802016000100015&lng=es&nrm=iso&tlng=es To characterize morphoagronomical and quality indicators of Megathyrsus maximus cv. Likoni, Mombaza and Tanzania in the dry period, a random block design with five replications and three treatments which corresponding to the studied varieties was used. Plots of 5x7 m were sown and the cutting height was of 10 cm above soil level. The study was developed during two consecutive years. The determined indictors were: dry matter content of the whole plant, height, dry matter yield, morphological composition, length and width of leaves, number of tillers and number of plants/m². The quality indicators of plants were also analyzed: crude protein, neutral detergent fiber and acid detergent fiber. Mombaza and Tanzania had the highest yields (P < 0.001) during the first year, with values of 3.84 and 3.94 t/ha, respectively, while Likoni and Tanzania showed the highest yields(P < 0.001) in the second year (2.49 and 2.46 t/ha, respectively). The Likoni variety showed the lower (P < 0.001) leaves percentage (65.42 % and 67.84 %) and higher (P < 0.001) of stems (34.58 % and 20.47 %) during the first and second year, respectively. The quality indicators: crude protein, EE, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, lignin, cellulose, hemicelluloses and in vitro dry matter digestibility showed no differences between varieties. It is concluded that the plants studied had an adequate agroproductive performance under the edphoclimatic and management conditions in which the study was carried out. The Mombaza and Tanzania varieties are a good option to counteract the lack of food in the dry period because of its higher leaves proportion, which provides a higher quality to the food<hr/>Para caracterizar indicadores morfoagronómicos y de calidad de Megathyrsus maximus vc. Likoni, Mombaza y Tanzania en el período poco lluvioso, se utilizó un diseño de bloques al azar con cinco réplicas y tres tratamientos que se correspondieron con las variedades estudiadas. Se sembraron parcelas de 5 x 7 m y la altura de corte fue de 10 cm sobre la superficie del suelo. El estudio se desarrolló durante dos años consecutivos. Los indicadores determinados fueron: contenido de materia seca de la planta íntegra, altura, rendimiento de materia seca, composición morfológica, largo y ancho de hojas, número de hijos y número de plantas/m². Se analizaron además, indicadores de calidad de las plantas: proteína bruta, fibra neutro detergente y fibra ácido detergente. Mombaza y Tanzania tuvieron los mayores rendimientos (P < 0.001) durante el primer año, con valores de 3.84 y 3.94 t/ha, respectivamente, mientras que en el segundo año Likoni y Tanzania mostraron los mayores (P < 0.001) rendimientos (2.49 y 2.46 t/ha, respectivamente). La variedad Likoni mostró el menor (P < 0.001) porcentaje de hojas (65.42 % y 67.84 %) y mayor (P < 0.001) de tallos (34.58 % y 20.47 %) durante el primero y segundo año, respectivamente. Los indicadores de la calidad: proteína bruta, EE, fibra neutro detergente, fibra ácido detergente, lignina, celulosa, hemicelulosa y digestibilidad in vitro de la materia seca no mostraron diferencias entre variedades. Se concluye que las plantas estudiadas tuvieron comportamiento agroproductivo adecuado en las condiciones edafoclimáticas y de manejo en las que se desarrolló el estudio. Las variedades Mombaza y Tanzania constituyen una buena opción para contrarrestar el déficit de alimentos del período seco por su mayor proporción de hojas, lo que le brinda una mayor calidad al alimento <![CDATA[<b>Caracterización de la calidad de granos y panículas de cultivares cubanos de sorgos cosechados en dos estados vegetativos del grano y dos épocas de cosecha</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802016000100016&lng=es&nrm=iso&tlng=es The effect of harvesting season (HS: rainy vs. dry) and grain vegetative stage (GVS: soft dough vs. hard dough) at harvesting time on grains and panicles quality parameters from three sorghum (Sorghum bicolor (L. Moench)) cultivars (new cultivar: CIAP MC-04-12, subsp. bicolor, race guinea; commercial cultivars: CIAP 2E-95 and CIAP 132R-05, subsp. bicolor, race bicolor) during two years (2011 and 2012) were determined. The GVS at harvesting time affected all studied parameters, while HS at harvesting time affected the dry matter, crude protein (CP), neutral detergent fiber, the slowly digestible starch fraction, organic matter (OM) digestibility and digestible energy (DE). The starch (St) of the new sorghum cultivar was classified as a St of slow digestibility and showed lower proportion of highly digestible St fraction as compared with the commercial sorghum cultivars. The hard dough grains showed the best nutritive value independent of HS (e.g., new sorghum cultivar: 127-130 g CP/kg DM, 673-677 g St/kg DM, 867-884 g digested OM/kg DM and 14.6-14.9 MJ DE/kg DM). In this study grains from new sorghum cultivar have good nutritional value to pigs and provide a basis for further studies as an interesting animal feed alternative, especially for non-ruminants<hr/>El efecto de la época de cosecha (EC: lluviosa vs. poco lluviosa) y estado vegetativo del grano (EVG: masa suave vs. masa dura) en el momento de la cosecha en los indicadores de calidad de granos y panículas de tres sorgos (Sorghum bicolor (L. Moench)) cultivares (nuevo cultivar: CIAP MC-04-12, subsp. bicolor, raza Guinea; cultivares comerciales: CIAP 2E-95 y CIAP 132R-05, subsp. bicolor, raza bicolor) durante dos años (2011 y 2012) fueron determinados. El EVG en el momento de la cosecha afectó todos los indicadores estudiados, mientras que en el momento de cosecha la EC afectó a la materia seca, proteína bruta (PB), fibra neutro detergente, la fracción de almidón de digestión lenta, digestibilidad de la materia orgánica (MO) y energía digestible (ED). El almidón (A) del nuevo cultivar de sorgo fue clasificado como un A de digestibilidad lenta y mostró menor proporción de fracción A altamente digerible en comparación con los cultivares comerciales de sorgo. Los granos de masa dura mostraron el mejor valor nutritivo independiente de la EC (por ejemplo: nuevo cultivar de sorgo: 127-130 g PB/kg MS, 673-677 g A/kg MS, 867-884 g MO digerida/kg MS y14.6- 14.9 MJ ED/kg MS). En este estudio los granos del nuevo cultivar de sorgo tienen buen valor nutricional para los cerdos y proporcionan las bases para estudios posteriores como una alternativa interesante para la alimentación animal, especialmente para los no rumiantes <![CDATA[<b>Calidad nutritiva del mijo de cola de zorra (<em>Setaria italica</em>), heno y ensilaje, y perfil de ácidos grasos de las semillas</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802016000100017&lng=es&nrm=iso&tlng=es Foxtail millet (Setaria italica) is grown for green grass, hay and silage and is good forage for livestock. The aim of this study was to determine the nutritive quality of foxtail millet grass, hay and silage harvested in the Po valley (northern Italy) at cut or at wilted level. The forage samples used for the trial were cut at budding stage on 8 subplots of 1 m², randomLy located in 2 x 4 m plots. Two replicates were collected for each wilting levels: at cut (299 g/kg FM) and after 24 h of wilting (487 g/kg FM). Finally, two replicates of hay samples were collected after 36 h of wilting (918 g/kg FM) on the same two subplots, in order to determine chemical composition, gross energy, in vitro true digestibility (IVTD), indigestible neutral detergent fibre (INDF) of hay and grass samples. Moreover, herbage samples for ensiling were taken at cut and after 24 h of wilting, respectively. Foxtail millet forage was ensiled in sterile 2-litre laboratory glass silos. Two replications were performed at each dry matter level, in order to determine chemical composition, gross energy, IVTD, INDF, and fermentation characteristics of silages. The variability in herbage quality characteristics after different wilting periods and the variability in silage characteristics were analyzed for their statistical significance via analysis of variance (ANOVA) to test the effect of wilting level. Herbage wilting had no effects on nutritional parameters, reflecting excellent drying conditions. The results of ensiling indicate that the fermentation of foxtail millet is characterized by the presence of some alcohols and volatile fatty acids. No significant differences were found in crude protein, fibre, gross energy, pH or fermentation characteristics, with the exception of ethanol and butyric acid. The values of IVTD and INDF were improved in wilting silage. The good results obtained in lab-scale silos, with silage characterized by restricted fermentation at high wilting level, would seem to suggest that foxtail millet has the potential for large-scale ensiling, if it is harvested at budding stage and wilted to a DM level of more than 470 g/kg FM. Moreover, because few data are available in literature, the fat content and fatty acid (FA) profile of the seeds used in the agronomic trial were also determined. The lipid content of the foxtail millet seeds was 31.9 g/kg FM, while the predominant FAs were linoleic, oleic, and palmitic acid. The contents of stearic and linolenic acids were 32 and 27 g/kg total FA, respectively. The contents of palmitoleic, arachidic, gadoleic and behenic acid were lower than 7 g/kg total FA<hr/>El mijo de cola de zorra (Setaria italica) se cultiva para pasto verde, heno y ensilaje, y es bueno como forraje para el ganado. El objetivo de este estudio fue determinar la calidad nutritiva del pasto, heno y ensilaje de mijo de cola de zorra, cultivado en el valle del Po (norte de Italia), a nivel de corte o marchitos. Las muestras de forraje utilizadas se cortaron en etapa de yema, en ocho subparcelas de 1 m², ubicadas al azar en parcelas de 2 x 4 m. Se recolectaron dos réplicas para cada nivel de marchitez: en el momento del corte (299 g/kg MV) y después de 24 horas de marchitez (487 g/kg MV). Por último, se recolectaron réplicas de las muestras de heno después de 36 h de marchitez (918 g/kg MV) en las mismas subparcelas para determinar la composición química, energía bruta, digestibilidad verdadera in vitro (DVIV), fibra detergente neutra no digerible (FDNND) de las muestras de pasto y heno. Además, las muestras de plantas para ensilaje se tomaron en el momento del corte y después de 24 h de marchitez, respectivamente. El forraje de mijo cola de zorra se almacenó en silos de cristal de laboratorio de 2 litros esterilizados. Se realizaron dos réplicas en cada nivel de la materia seca para determinar la composición química, energía bruta, DVIV, FDNND y las características de la fermentación de los silos. La variabilidad en las características de la calidad de las plantas, después de diferentes períodos de marchitez y la variabilidad en las características del ensilaje se analizaron para establecer su significación estadística con el uso de el análisis de varianza (ANOVA) para probar lo efecto del nivel de marchitez. La marchitez de las plantas no influyó en los indicadores nutricionales, lo cual reflejó unas condiciones excelentes para el secado. Los resultados del ensilado indican que la fermentación del mijo de cola de zorra se caracteriza por la presencia de algunos alcoholes y ácidos grasos volátiles. No se encontraron diferencias significativas en la proteína cruda, fibra, energía bruta, características de fermentación o pH, con excepción del etanol y el ácido butírico. Los valores de DVIV y FDNND se mejoraron en el ensilaje de plantas marchitas. Los buenos resultados obtenidos en silos a escala de laboratorio, con ensilaje caracterizado por la fermentación restringida a alto nivel de marchitez, parecieran sugerir que el mijo de cola de zorra tiene el potencial para su ensilaje a gran escala, solo si se cosecha en la etapa de yema y se marchitó a un nivel de MS superior a 470 g/kg MV. Además, debido a que existen pocos datos disponibles en la literatura, se determinaron también el contenido de grasas y el perfil de ácidos grasos (AG) de las semillas utilizadas en la prueba agronómica. El contenido de lípidos de las semillas de mijo de cola de zorra fue 31.9 g/kg MV, mientras que los AG predominantes fueron el linolénico , oleico y palmítico. Los contenidos de los ácidos esteárico y linolénico fueron 32 y 27 g/kg AG totales, respectivamente. Los contenidos de los ácidos palmitoleico, araquídico, gadoleico y behénico fueron menores que 7 g/kg de AG totales