Scielo RSS <![CDATA[Pastos y Forrajes]]> http://scielo.sld.cu/rss.php?pid=0864-039420170003&lang=pt vol. 40 num. 3 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.sld.cu/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.sld.cu <![CDATA[<strong>Intensive silvopastoral systems with <i>Leucaena leucocephala</i>(Lam.) de Wit</strong>: <strong>productive alternative in the tropic in view of the climate change</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942017000300001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En este artículo se presenta un análisis descriptivo y valorativo de los beneficios productivos y ambientales de los SSPi con Leucaena leucocephala (Lam.) de Wit, con énfasis en los aspectos de calidad nutricional, producción de biomasa, consumo voluntario, productividad animal y emisiones de gases de efecto invernadero. Para ello se hizo una revisión bibliográfica acerca de las investigaciones durante los últimos 15 años, referentes a los sistemas de producción animal en condiciones tropicales, con énfasis en las realizadas en Colombia. Se comprobó que la oferta forrajera en SSPi con leucaena tiene un contenido de proteína superior al 22 % y un menor contenido de fibra (20-30 %) respecto a la mayoría de los pastos tropicales. Adicionalmente, la leucaenatiene la capacidad de soportar el ramoneo intenso, y su presencia incrementa la productividad vegetal y animal. Los animales producen al menos dos o tres veces más carne y leche ha-1 año-1 como resultado de un mayor consumo de nutrientes y una mayor oferta forrajera, dado que con esta leguminosa el consumo de materia seca (MS) puede ser 1,3 veces mayor que el observado en sistemas convencionales, y la producción forrajera puede incrementarse de 5 a 18 t de MS ha-1 año-1.Por otra parte, la inclusión de L. leucocephala permite disminuir las emisiones entéricas de CH4 en cantidades cercanas a un 20 % por kilogramo de carne o leche producida y por kilogramo de materia seca consumida. En comparación con los sistemas tradicionales, en los que se incluye L. leucocephala, se incrementa la eficiencia en la producción y disminuyen los efectos ambientales negativos de la ganadería.<hr/>This paper presents a descriptive and evaluative analysis of the productive and environmental of SPSi with Leucaena leucocephala (Lam.) de Wit, emphasizing the nutritional quality, biomass production, voluntary intake, animal productivity and greenhouse gas emission aspects. For such purpose, a bibliographic review was made about the studies in the last 15 years, concerning animal production systems under tropical conditions, stressing the ones conducted in Colombia. It was noticed that the forage offer in SPSi with leucaena has a protein content higher than 22 % and a lower fiber content (20-30 %) with regards to most tropical pastures. Additionally, leucaena has the capacity to withstand intense browsing, and its presence increases plant and animal productivity. The animals produce at least two or three times more meat and milk ha-1 year-1 as the result of a higher nutrient intake and higher forage offer, because with this legume the dry matter (DM) intake can be 1,3 times higher than the one observed in conventional systems, and the forage production can be from 5 to 18 t DM ha-1. On the other hand, the inclusion of L. leucocephala allows to decrease the enteric emissions of CH4 in amounts close to 20 % per kilogram of produced meat or milk and per kilogram of consumed dry matter. Compared with the traditional systems, in the ones in which L. leucocephala is included, the efficiency in production is increased and the negative environmental effects of animal husbandry are decreased. <![CDATA[<strong>Morphobotanical characterization of <i>Cenchrus purpureus </i>(Schumach.) Morrone plants from a national collection</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942017000300002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El estudio tuvo como objetivo realizar la caracterización morfobotánica de un grupo de plantas de Cenchrus purpureus, provenientes de una colecta efectuada en condiciones de campo en dos zonas geográficas de Cuba, en un suelo Ferralítico Rojo. Se evaluaron ocho caracteres cuantitativos y siete cualitativos, en dos fases fenológicas: vegetativa y reproductiva. La variabilidad en esta colección se determinó a través de un análisis de componentes principales (ACP). Los descriptores cuantitativos con mayor variabilidad fueron el número de internodios, la longitud y el ancho del limbo, la longitud de la vaina de la hoja y la altura vegetativa. Entre los descriptores cualitativos, todas las plantas tuvieron hábito de crecimiento erecto e inflorescencia en forma de panícula espiciforme; la coloración de las partes de la hoja fue generalmente verde, al igual que la del tallo, aunque las plantas con las claves 603 y 607 mostraron matices de color marrón. En las accesiones no se observaron pelos en el envés del limbo de la hoja, pero sí en la haz, lo cual es característico de la especie. Se concluye que el material evaluado posee alta variabilidad en varios descriptores cuantitativos, los que se deben tener en consideración en investigaciones futuras acerca de la mejora y selección de esta especie para su inclusión en los sistemas ganaderos.<hr/>The objective of the study was to make the morphobotanical characterization of a group of Cenchrus purpureus plants, from a collection carried out under field conditions in two geographical zones of Cuba, on a Ferralitic Red soil. Eight quantitative and seven qualitative traits were evaluated, in two phenological phases: vegetative and reproductive. The variability in this collection was determined through a principal component analysis (PCA). The quantitative descriptors with higher variability were the number of internodes, limbo length and width, length of the leaf sheath and vegetative height. Among the qualitative descriptors, all the plants had erect growth habit and inflorescence shaped as a spiciform panicle; the color of the leaf parts was generally green, just like that of the stem, although the plants with keys 603 and 607 showed maroon shades. In the accessions no hairs were observed on the underside of the leaf limbo, but they were observed on the bundle, which is characteristic of the species. It is concluded that the evaluated material has high variability in several quantitative descriptors, which should be taken into consideration in future research about the breeding and selection of this species for its inclusion in animal husbandry systems. <![CDATA[<strong>Pre-germination treatments in <i>Moringa oleifera</i> seeds and their effect on agronomic variables</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942017000300003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El experimento se llevó a cabo en el laboratorio de calidad de semillas del SENASEM, con el objetivo de evaluar en semillas de Moringa oleifera Lamarck procedencia Supergenius el efecto de diferentes tiempos de hidratación (TH): 3 horas (T1), 6 horas (T2), 12 horas (T3) y 24 horas (T4), sobre la germinación (G), la altura de planta (A) y la velocidad de crecimiento (C) a los 5, 7, 9, 12 y 14 días después de la siembra (DDS); así como su efecto sobre el peso de follaje (PF), el peso de las raíces (PR), el promedio del peso diario del follaje (PPF) y del peso total de la planta (PPT) a los 14 DDS. Se usaron bandejas que contenían como sustrato arena inerte, las cuales se colocaron en cámaras de germinación. El diseño fue de bloques completamente al azar, con cuatro repeticiones. El análisis de varianza se hizo por variable para cada fecha de evaluación, y para la comparación de medias se usó la prueba de Tukey para un 5 % de significación. Los resultados solo permitieron detectar diferencias significativas para la germinación (a los 5 DDS), y para la A y la C (a los 6 y 12 DDS). La hidratación de las semillas de M. oleifera durante 12 o 24 horas puede contribuir a mejorar el desempeño de las variables de desarrollo de esta especie. Por otra parte, el PR y el PF contribuyeron en un 14 y 86 %, respectivamente, en el peso total de las plántulas a los 14 DDS, lo que indica que esta planta puede ser muy eficiente para la producción de forraje durante su etapa inicial de crecimiento.<hr/>The trial was conducted in the seed quality laboratory of SENASEM, in order to evaluate in seeds from Moringa oleifera Lamarck provenance Supergenius the effect of different hydration times (HT): 3 hours (T1), 6 hours (T2), 12 hours (T3) and 24 hours (T4), on germination (G), plant height (H) and growth rate (GR) 5, 7, 9, 12 and 14 days after sowing (DAS); as well as their effect on foliage weight (FW), root weight (RW), average of daily foliage weight (AFW) and total plant weight (TPW) 14 DAS. Trays that contained inert sand as substrate, which were placed in germination chambers, were used. The design was completely randomized blocks, with four repetitions. The variance analysis was done per variable for each evaluation date, and for the comparison of means Tukey's test was used for 5 % of significance. The results only allowed to detect significant differences for germination (5 DAS) and for H and GR (6 and 12 DAS). The hydration of M. oleifera seeds during 12 or 24 hours can contribute to improve the performance of the growth variables of this species. On the other hand, the RW and FW contributed in 14 and 86 %, respectively, in the total weight of the seedlings 14 DAS, which indicates that this plant can be very efficient for forage production during its initial growth stage. <![CDATA[<strong>Expression of the peroxidase enzyme in hybrid <i>Saccharum</i> sp. plants inoculated with <i>Xanthomonas albilineans</i> Ashby (Dowson)</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942017000300004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En este estudio se evaluó la expresión de la enzima peroxidasa (POX) en dos cultivares de caña de azúcar (Saccharumsp. híbrido) y la correlación con la respuesta de cada uno ante la invasión del patógeno Xanthomonas albilineans, su agente causal. Los cultivares evaluados fueron Mayarí 55-14 (tolerante) y Cuba 85-102 (susceptible); ambos se inocularon a los cinco meses de edad con la bacteria, y los controles, con el tampón fosfato de sodio. Se utilizó un diseño totalmente aleatorizado, con tres réplicas. A los datos se les realizó análisis de varianza (ANOVA), mediante el paquete estadístico Stargraphic plus versión 5.1. En ambos cultivares la actividad específica POX se incrementó después de la inoculación con la bacteria; en el My55-14 fue superior respecto al C85-102 a partir de dos horas. La respuesta a la infección del patógeno se detectó más rápido en el cultivar tolerante (2 horas) que en el susceptible (4 horas). Se concluye que la actividad peroxidasa está involucrada en los procesos de defensa de la caña de azúcar contra la bacteria X. albilineans; de ahí que se pueda utilizar, por su importancia, en la identificación de genotipos resistentes a este patógeno, en el marco de los programas de mejoramiento de esta planta, con vistas a garantizar la obtención de biomasa de mayor calidad, tanto para la industria azucarera como para la alimentación animal.<hr/>In this study the expression of the peroxidase enzyme (POX) in two sugarcane cultivars (hybrid Saccharum sp.) and the correlation with the response of each one to the invasion of the pathogen Xanthomonas albilineans, its causative agent, were evaluated. The evaluated cultivars were Mayarí 55-14 (tolerant) and Cuba 85-102 (susceptible); they were both inoculated at five months of age with the bacteria, and the controls, with sodium phosphate buffer. A completely randomized design, with three replications was used. Variance analysis (ANOVA) was performed on the data, through the statistical package Statgraphics plus version 5.1. In both cultivars the POX specific activity increased after the inoculation with the bacteria; in My55-14 it was higher with regards to C85-102 since two hours. The response to the pathogen infection was detected faster in the tolerant cultivar (2 hours) than in the susceptible one (4 hours). It is concluded that the peroxidase activity is involved in the defense processes of sugarcane against the bacteria X. albilineans; hence it can be used, because of its importance, in the identification of resistant genotypes to this pathogen, in the framework of the breeding programs of this plant, in order to guarantee obtaining higher quality biomass, for the sugar industry as well as for animal feeding. <![CDATA[<strong>Effect of the bioproduct IHplus<sup>®</sup> on the productive and health indicators of pre-fattening pigs</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942017000300005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se desarrolló una investigación en condiciones de producción para evaluar el efecto del bioproductoIHplus® en los indicadores productivos [(incremento del peso vivo, PV; ganancia media diaria, GMD; conversión alimentaria (CA) y de salud (enfermos, recuperados y muertos)]; e indicadores epizootiológicos: prevalencia IPV; incidencia negativa por recuperación, INR; mortalidad, (Mt) de precebas porcinas. Se utilizaron 480 animales, con edad promedio de 26 días y peso promedio de 5,96 kg. Como alimento se usó concentrado de inicio de cría (de origen nacional). El período experimental fue de 21 días. Se evaluaron cuatro tratamientos: un control y tres dosis de IHplus®: 40, 80 y 120 mL cerdo-1 día-1, en un diseño completamente aleatorizado. Los peores resultados productivos se obtuvieron con el tratamiento control (7,26 kg de PV; 60,5 g día-1 de GMD y 6,01 de CA) y con la dosis más baja de probiótico (7,22 kg de PV; 60,5 g día-1 de GMD y 6,01 de CA), mientras que con la dosis de 120 mL se alcanzaron los mejores resultados (7,92 kg de PV; 92,3 g día-1 de GMD y 3,98 de CA). Los indicadores de salud con 80 y 120 mL cerdo-1 día-1 mostraron menor prevalencia, y la mayor dosis ejerció el mejor efecto en ellos; estos tratamientos alcanzaron una tasa de recuperación de 100 %, con 0 % de mortalidad. Se concluye que la dosis de 120 mL de IHplus® cerdo-1 día-1 produjo un efecto superior al resto en los indicadores productivos y de salud de precebas porcinas, por lo que se recomienda como dosis óptima de aplicación en las dietas.<hr/>A study was conducted under production conditions in order to evaluate the effect of the bioproductIHplus® on the productive [(live weight increase, LW; mean daily gain, MDG; feed conversion, (FC) and health indicators (sick, recovered and dead piglets]; and epizootiological indicators: prevalence, IPV; negative incidence per recovery, NIR; mortality, (Mt) of pre-fattening pigs. A total of 480 animals were used, with average age of 26 days and average weight of 5,96 kg. Starter concentrate feed for piglets (of national origin) was used as feedstuff. The experimental period was 21 days. Four treatments were evaluated: a control and three doses of IHplus®: 40, 80 and 120 mL piglet-1 day-1, in a completely randomized design. The worst productive results were obtained with the control treatment (7,26 kg LW; 60,5 g day-1 MDG and 6,01 FC) and with the lowest probiotic dose (7,22 kg LW; 60,5 g day-1 MDG and 6,01 FC); while with the dose of 120 mL the best results were obtained (7,92 kg LW; 92,3 g day-1 MDG and 3,98 FC). The health indicators with 80 and 120 mL piglet-1 day-1 showed lower prevalence, and the highest dose exerted the best effect on them; these treatments reached a recovery rate of 100 %, with 0 % of mortality. It is concluded that the dose of 120 mL of IHplus® piglet-1 day-1 produced a higher effect than the other doses on the productive and health indicators of piglets, for which it is recommended as optimum application dose in the diets. <![CDATA[<strong><i>In vitro</i></strong><strong> probiotic potential of <i>Lactobacillus</i> spp. strains from the vagina of dairy cows</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942017000300006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El estudio tuvo como objetivo evaluar el potencial probiótico in vitro de 28 cepas de Lactobacillus spp., aisladas de la vagina de vacas lecheras criollas de la región de Manabí Ecuador, para su utilización como probiótico en hembras con trastornos urogenitales. Se determinó la disminución de pH y la capacidad de crecimiento a las 24 h, y se evaluó la sobrevivencia a pH (6, 8 y 9) y a temperatura (38, 39 y 40 ºC), la adherencia a hidrocarburos mediante ensayo de hidrofobicidad de la superficie celular, la capacidad de autoagregación, la congregación, la actividad antimicrobiana y la resistencia a 14 antibióticos. A los datos se les realizó análisis de varianza con el programa estadístico INFOSTAT, y para verificar las diferencias entre medias se empleó la prueba de comparación de Duncan. Quince cepas crecieron a diferentes pH y disminuyeron su crecimiento a valores iguales o inferiores a 5 y a la temperatura óptima del ecosistema vaginal de las vacas, y tuvieron alta capacidad de crecimiento a las 24 h. Las cepas LvB-38, 39, 42, 45, 46, 52, 54 y 90 mostraron capacidad de adherencia a hidrocarburos (tolueno y xileno), superior al 80 %; autoagregaron por encima del 50 %; coagregaron con Escherichia coli (Migula) Castellani and Chalmers, Staphylococcus aureus Rosenbach y Klebsiella spp., por encima del 75 %; inhibieron el crecimiento a estos patógenos por la presencia de ácidos; y fueron sensibles a diez antimicrobianos.Se concluye que las ocho cepas seleccionadas pueden considerarse como candidatas a probióticos, para su utilización en la prevención de trastornos urogenitales de la hembra bovina.<hr/>The objective of the study was to evaluate the in vitro probiotic potential of 28 Lactobacillus spp. strains, isolated from the vagina of creole dairy cows of the Manabí region Ecuador, for its utilization as probiotic in cows with urogenital disorders. The pH decrease and growth capacity at 24 h was determined, and the survival to pH (6, 8 and 9) and temperature (38, 39 and 40 ºC), the adherence to hydrocarbons through hydrophobicity essay of the cell surface, the self-aggregation capacity, congregation, antimicrobial activity and resistance to 14 antibiotics, were evaluated. Variance analysis was performed on the data with the statistical program INFOSTAT, and to verify the differences among means Duncan's comparison test was used. Fifteen strains grew at different pH and decreased their growth at values equal or lower than 5 and at the optimum temperature of the vaginal ecosystem of the cows, and had high growth capacity at 24 h. The strains LvB-38, 39, 42, 45, 46, 52, 54 and 90 showed capacity of adherence to hydrocarbons (toluene and xylene), higher than 80 %; self-aggregated over 50 %; co-aggregated with Escherichia coli (Migula) Castellani and Chalmers, Staphylococcus aureus Rosenbachand Klebsiella spp., over 75 %; inhibited the growth of these pathogens due to the presence of acids; and were sensitive to ten antimicrobial drugs. It is concluded that the eight selected strains can be considered as candidates to be probiotics, for their utilization in the prevention of urogenital disorders of cows. <![CDATA[<strong>Contribution of knowledge transference to health management in goat production farms</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942017000300007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo del estudio fue evaluar la contribución de la transferencia de conocimientos al mejor manejo sanitario de cuatro fincas caprinas pertenecientes a productores individuales de la provincia Ciego de Ávila, en el entorno de las condiciones cubanas de producción sostenible, durante tres años. La investigación se sustentó en enfoque de sistema (identificación de los factores que limitan la producción, aspectos socioeconómicos, infraestructura, capacidades tecnológicas y potencial humano). Se evaluaron los indicadores bioproductivos peso de las crías al nacer, peso vivo promedio de entrega, y mortalidad. Al finalizar el periodo se logró una mejora de todos los indicadores (tratamiento antiparasitario, uso de la medicina verde, tratamiento de residuales y prevención de enfermedades), y se observó diferencia significativa en la comparación entre el diagnóstico inicial y el final. Como aspectos más significativos, se logró que los productores utilizaran la carta Famacha como estrategia de tratamientos selectivos, que implementaran la rotación de los antiparasitarios disponibles y que aplicaran variantes de medicina verde para el tratamiento de los animales. La intervención multifactorial de un grupo de extensionistas posibilitó un favorable resultado en cuanto a la transferencia de conocimientos sobre el manejo sanitario de las fincas caprinas de Ciego de Ávila, con el consecuente mejoramiento de los indicadores bioproductivos.<hr/>The objective of the study was to evaluate the contribution of knowledge transference to the better health management of four goat production farms belonging to individual farmers of the Ciego de Ávila province, under Cuban conditions of sustainable production, during three years. The research was supported on a system approach (identification of the factors that limit production, socioeconomic aspects, infrastructure, technological capacities and human potential). The bioproductive indicators weight of the kids at birth, average delivery live weight, and mortality, were evaluated. At the end of the period an improvement of all the indicators (antiparasitic treatment, use of natural medicine, waste treatment and disease prevention) was achieved, and significant difference was observed in the comparison between the initial and the final diagnosis. As the most significant aspects it was achieved that the farmers used the Famacha card as strategy of selective treatments, which implemented the rotation of the available antiparasitic drugs and that they applied natural medicine variants to treat the animals. The multifactorial intervention of a group of extension workers allowed a favorable result regarding the transference of knowledge about the health management of goat production farms in Ciego de Ávila, with the subsequent improvement of the bioproductive indicators. <![CDATA[<strong>Evaluation of food and energy production in animal husbandry farms of Matanzas province, Cuba</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942017000300008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En cinco fincas agropecuarias ubicadas en la región del Valle del Yumurí provincia Matanzas, Cuba, se realizó un estudio con el objetivo de evaluar la sostenibilidad y eficiencia energética de sus producciones. Se empleó como principal herramienta el diagnóstico agroecológico de los sistemas; se identificaron las especies e individuos y su productividad, así como las prácticas agroecológicas desarrolladas por los campesinos, y se determinaron como indicadores de sostenibilidad el índice de biodiversidad de la producción y la eficiencia energética del agroecosistema. El aprovechamiento del área, la agrobiodiversidad y la implementación de prácticas agroecológicas influyeron positivamente en la productividad y sostenibilidad de las fincas, e indicaron que estas se encontraban en transición hacia el modelo agroecológico de producción. La finca Fortuna alcanzó los mejores resultados productivos, mientras que en La Primavera y Uso Colectivo la eficiencia energética y la capacidad de producir alimentos resultaron bajas; en tanto en Las Delicias y Riera, todos estos indicadores tuvieron un comportamiento favorable.<hr/>A study was conducted in five animal husbandry farms located in the region of the Yumurí Valley Matanzas province, Cuba, in order to evaluate the sustainability and energy efficiency of their productions. As main tool the agroecological diagnosis of the systems was used; the species and individuals and their productivity, as well as the agroecological practices developed by the farmers, were identified, and the production biodiversity index and energy efficiency of the agroecosystem were determined as sustainability indicators. The utilization of the area, agrobiodiversity and implementation of agroecological practices influenced positively the productivity and sustainability of the farms, and indicated that they were in transition towards the agroecological production model. The farm Fortuna reached the best productive results, while in La Primavera and UsoColectivo the energy efficiency and food production capacity were low; while in Las Delicias and Riera, all these indicators had a favorable performance. <![CDATA[<strong>Social change and transformations in the rural territorial context. Local actors' perception</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942017000300009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Este artículo tiene como objetivo facilitar la comprensión sobre la relevancia de las percepciones de los actores para el cambio social y la sostenibilidad de las transformaciones que se ejecutan en el entorno agropecuario municipal, ante la complejidad de los escenarios actuales. El análisis y la reflexión parten de la experiencia obtenida durante más de 15 años de trabajo de campo, con herramientas que promueven la participación y la interdisciplinariedad en los análisis, por parte de la línea de investigación sobre Desarrollo Agrario y Local Sostenible de la Estación Experimental de Pastos y Forrajes Indio Hatuey, en entidades agroproductivas, municipios y localidades, con la contribución de sus actores clave. Para el estudio se consideró la información respecto a las percepciones de funcionarios, trabajadores y decisores; también se analizaron documentos estadísticos asociados a las producciones agropecuarias de los territorios. Como resultado, se constató que la institucionalidad establecida debe ser reformada, dado que ralentiza la concreción de los proyectos y las acciones de transformación. A partir de ello se puede concluir que el conocimiento y la comprensión sobre las percepciones de los actores analizados a nivel municipal-local limitan notablemente que se visualice la proyección y la implementación de los cambios de manera favorable.<hr/>The objective of this paper is to facilitate the understanding about the relevance of the actors' perceptions for social change and sustainability of the transformations that are executed in the municipal agricultural sector, in the face of the complexity of current scenarios. The analysis and reflection are derived from the experience obtained during more than 15 years of field work, with tools that promote participation and interdisciplinarity in the analyses, by the research line of Agricultural and Sustainable Local Development of the Pastures and Forages Research Station Indio Hatuey, in agroproductive entities, municipalities and localities, with the contribution of their key actors. For the study the information regarding the officials, workers and decision makers' perceptions were considered; statistical documents associated to the agricultural productions of the territories were also analyzed. As a result it was observed that the established institutionality should be reformed, because it slows down the concretion of the transformation projects and actions. From this, it can be concluded that the knowledge and understanding about the analyzed actors' perceptions at municipal-local level remarkably limit that the projection and implementation of the changes are favorably visualized. <![CDATA[<strong>BiomaSoft</strong>: <strong>computer system for the monitoring and evaluation of food and energy production. Part II</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942017000300010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Con el propósito de apoyar y facilitar el monitoreo y evaluación (ME) de la producción integrada de alimentos y energía en Cuba, se diseñó BiomaSoft, un sistema informático para el ME de la producción integrada de alimentos y energía en municipios cubanos. El objetivo del presente artículo es brindar una descripción de los principales aspectos en la implementación y el desarrollo de dicho sistema, para lo cual se describen textualmente sus casos de uso y se brindan los diagramas de clases del diseño específicos para cada uno. En su conjunto, los aspectos detallados evidencian la forma en que los diferentes actores deben interactuar con el sistema BiomaSoft, diseñado a medida para el apoyo del ME. Asimismo, toda la información recopilada permitió diseñar y construir una robusta base de datos, capaz de dar sostén a la gran cantidad de información que el sistema debe manipular; y también alcanzar una comprensión profunda del funcionamiento y las capacidades del sistema, para su posterior despliegue.<hr/>In order to support and facilitate the monitoring and evaluation (ME) of the integrated food and energy production in Cuba, BiomaSoft was designed, a computer system for the ME of integrated food and energy production in Cuban municipalities. The objective of this paper is to provide a description of the main aspects in the implementation and development of such system, for which its use cases are textually described and the specific design class diagrams for each one are provided. As a whole, the detailed aspects show the way in which the different actors should interact with the BiomaSoft system, tailor-designed for the support of ME. Likewise, all the compiled information allowed to design and construct a robust database, capable of supporting the large quantity of information the system should manipulate; and also to reach a deep understanding of the functioning and capacities of the system, for their later display.