Scielo RSS <![CDATA[Pastos y Forrajes]]> http://scielo.sld.cu/rss.php?pid=0864-039420190004&lang=pt vol. 42 num. 4 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.sld.cu/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.sld.cu <![CDATA[Utilization index of renewable energy sources, associated to appropriate technologies in family farms in Cuba]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942019000400253&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo Concebir un índice de medición del potencial de aprovechamiento de las fuentes renovables de energía con tecnologías apropiadas en 25 fincas de Cuba. Materiales y Métodos Se diseñó una propuesta a partir de la metodología Delphi, validada mediante el coeficiente de concordancia de Kendall. Se obtuvo el Índice de Aprovechamiento de Fuentes Renovables de Energía, aplicado en la Finca del Medio, en la provincia de Sancti Spíritus, Cuba, a partir de un estudio longitudinal con tres etapas diferentes (1995-2000, 2001-2006, 2007-2016). Resultados Como consecuencia de la implementación del Índice, se determinó que el autoabastecimiento de energía en esta finca es de 83,6 %. Durante el 2016, se evaluaron otras 24 fincas representativas, destacadas por su participación en procesos de innovación tecnológica y desarrollo de los principios de la agroecología. Se caracterizó la situación que presentan en cuanto al uso de las fuentes renovables de energía. Se constató su pobre aprovechamiento (solo 20 % en el mejor de los casos). Conclusiones El análisis del Índice de Aprovechamiento de Fuentes Renovables de Energía en la Finca del Medio demostró que, a partir del uso de tecnologías apropiadas, la demanda energética se abastece en 83,7 % con fuentes renovables de energía.<hr/>Abstract Objective To conceive a measurement index of the utilization potential of renewable energy sources with appropriate technologies in 25 farms of Cuba. Materials and Methods A proposal was designed from the Delphi methodology, validated through Kendall’s coefficient of concordance. The Utilization Index of Renewable Energy Sources was obtained, applied in the del Medio farm, in Sancti Spíritus province, Cuba, from a longitudinal study with three different stages (1995-2000; 2001-2006; 2007-2016). Results As consequence of the implementation of the Index, it was determined that the energy self-supply in this farm is 83,6 %. During 2016, other 24 representative farms, which stand out for their participation in processes of technological innovation and development of agroecology principles, were evaluated. The situation they show regarding the use of renewable energy sources was characterized. Their poor utilization (only 20 % in the best case scenario) was observed. Conclusions The analysis of the Utilization Index of Renewable Energy Sources in the del Medio farm showed that, from the use of appropriate technologies, the energy demand is supplied in 83,7 % with renewable energy sources. <![CDATA[Productive indicators in <em>Cavia porcellus</em>, fed five forage species in the Austro region of Ecuador]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942019000400262&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo Evaluar el comportamiento de los indicadores productivos en Cavia porcellus (Cuy), alimentados con cinco especies forrajeras, durante la etapa crecimiento-ceba. Materiales y Métodos Se desarrolló una investigación en la finca Gupancay, situada en el cantón Gualaceo, provincia del Azuay, Ecuador. Se aplicó un diseño experimental totalmente aleatorizado con cinco tratamientos, que se correspondieron con las especies evaluadas: T1-Medicago sativa L., T2-Alnus acuminata Kunth, T3-Cenchrus purpureus (Schumach.) vc. Morado, T4-Tithonia diversifolia (Hemsl.) A. Gray y T5-Saccharum officinarum L. + balanceado. La duración del período experimental fue de cuatro meses. Las dietas se formularon con las especies forrajeras y el alimento concentrado, en relación 70-30 % para todos los tratamientos. Se utilizaron 15 cuyes machos, al destete, similares en edad y peso, de la raza mestiza. Los indicadores evaluados fueron: peso vivo, ganancia de peso, conversión alimentaria y rendimiento de la canal. Resultados La mejor composición bromatológica fue para M. sativa y T. diversifolia, con valores de proteína bruta de 20 y 21 %, respectivamente. A acuminata mostró los menores valores de proteína (5 %), pero los más altos de fibra bruta (35,2 %) y materia orgánica (94,8 %). Sin embargo, la digestibilidad in vitro de la materia orgánica fue baja con respecto a las demás forrajeras (59,3 %). Los mejores resultados productivos fueron para los tratamientos que utilizaron M. sativa y T. diversifolia. Los valores más bajos se registraron en S. officinarum y A. acuminata, con diferencias significativas (p&lt;0,001). Conclusiones El mejor comportamiento para las variables ganancia de peso, conversión alimentaria y rendimiento de la canal se obtuvieron en los tratamientos que incluyeron M. sativa y T. diversifolia en la dieta de los cuyes. Estas especies forrajeras tuvieron un porcentaje de proteína bruta por encima del 20 %.<hr/>Abstract Objective To evaluate the performance of productive indicators in Cavia porcellus (Guinea pig), fed five forage species, during the growth-fattening stage. Materials and Methods A study was conducted in the Gupancay farm, located in the Gualaceo canton, Azuay province, Ecuador. A complete randomized experimental design was applied with five treatments, which corresponded to the evaluated species: T1= Medicago sativa L., T2= Alnus acuminata Kunth, T3= Cenchrus purpureus (Schumach.) cv. Morado, T4= Tithonia diversifolia (Hemsl.) A. Gray and T5= Saccharum officinarum L. + balanced feed. The duration of the experimental period was four months. The diets were formulated with the forage species and the concentrate feed, in 70-30 % ratio for all the treatments. Fifteen male crossbred newly-weaned Guinea pigs, similar in age and weight, were used. The evaluated indicators were: live weight, weight gain, feed conversion and carcass yield. Results The best bromatological composition was for M. sativa and T. diversifolia, with crude protein values of 20 and 21 %, respectively. A. acuminata showed the lowest protein values (5 %), but the highest crude fiber (35,2 %) and organic matter ones (94,8 %). However, the in vitro organic matter digestibility was low with regards to the other forage plants (59,3 %). The best productive results were for the treatments that used M. sativa and T. diversifolia. The lowest values were recorded in S. officinarum and A. acuminata, with significant differences (p&lt;0,001). Conclusions The best performance for the variables weight gain, feed conversion ad carcass yield were obtained in the treatments that included M. sativa and T. diversifolia in the diet of Guinea pigs. These forage species had a crude protein percentage higher than 20 %. <![CDATA[Activity of the nitrate reductase enzyme in <em>Jatropha curcas</em> L. seedlings under different shade percentages]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942019000400268&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo Determinar la influencia de diferentes porcentajes de sombra sobre la actividad de la enzima nitrato reductasa en las hojas y raíces de plántulas de Jatropha curcas L. Materiales y Métodos Para ello, se probaron tres porcentajes de sombra (30, 50 y 70 %) y un tratamiento a pleno sol en tejidos foliares y radicales; y se determinó el contenido de proteína total soluble y la actividad de la enzima nitrato reductasa. Los datos se procesaron mediante un análisis de varianza simple y de regresión. Todo ello, con el empleo del programa estadístico SPSS® versión 22.0 para Microsoft Windows®. Resultados Los valores de la actividad nitrato reductasa fueron más altos en las hojas que en las raíces. Se observaron diferencias en la actividad de la enzima en las hojas, en relación con los porcentajes de sombra evaluados. A los 30 y 60 días de evaluación se halló una relación lineal, con R2 = 0,984 y R2 = 0,945, respectivamente, en la que se observó un decrecimiento de la actividad enzimática a medida que aumentó el porcentaje de sombra. Conclusiones La actividad de la enzima nitrato reductasa y la proteína soluble disminuyeron de forma lineal con el aumento de los porcentajes de sombra, lo cual indica la importancia de los altos índices de radiación luminosa para el buen funcionamiento del metabolismo del nitrógeno en J. curcas.<hr/>Abstract Objective To determine the influence of three shade percentages on the activity of the nitrate reductase enzyme, in Jatropha curcas L. seedlings. Materials and Methods For such purpose, three shade levels (30, 50 and 70 %) and a treatment under full sunlight on leaf and root tissues were tested; and the total soluble protein content and activity of the nitrate reductase enzyme were determined. The data were processed through a simple variance and regression analysis. All this was done using the statistical program SPSS® version 22 for Microsoft Windows®. Results The values of the nitrate reductase activity were higher in the leaves than in the roots. Differences were observed in the enzyme activity in the leaves, with regards to the evaluated shade percentages. At 30 and 90 days of evaluation a linear relation was found, with R2 = 0,984 and R2 = 0,945, respectively, in which a decrease was observed of the enzymatic activity as the shade percentage increased. Conclusions The activity of the nitrate reductase enzyme and the soluble protein decreased linearly with the increase of the shade percentages, which indicates the importance of the high indexes of luminous radiation for the good functioning of nitrogen metabolism in J. curcas. <![CDATA[Effect of green manure from mycorrhized <em>Canavalia ensiformis</em> (L.) on the successor crop <em>Cenchrus purpureus</em> (Schumach.) Morrone Cuba CT-169]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942019000400277&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo Evaluar el efecto del abono verde de Canavalia ensiformis (L.) micorrizada en el rendimiento y calidad de biomasa del cultivo sucesor Cenchrus purpureus (Schumach.) Morrone Cuba CT-169. Materiales y Métodos Se desarrolló una investigación en un suelo de baja fertilidad natural de la Unidad Científico Tecnológica de Base Suelos, Barajagua, Cienfuegos, Cuba. Se empleó un diseño de bloques al azar, con tres réplicas y cuatro tratamientos: inoculación de canavalia con las especies de hongos micorrízicos arbusculares Funneliformis mosseae, Glomus cubense y Rhizoglomus irregulare y un tratamiento sin inoculación (testigo). A los 69 días, se incorporó la canavalia al suelo y 70 días después se plantó C. purpureus vc Cuba CT-169. Se evaluaron indicadores morfológicos, el rendimiento de biomasa y el contenido de proteína bruta de C. purpureus, además de la colonización micorrízica de las raíces y su densidad visual. Resultados No hubo diferencias estadísticas en la altura, el largo de la cuarta hoja, el área foliar y el grosor del tallo. En cuanto al ancho de la cuarta hoja, la mejor respuesta fue con el abono verde de C. ensiformis, micorrizada con la cepa R. irregulare, sin diferir del resto de las variantes inoculadas, aunque sí del testigo (p ≤ 0,05). La producción de biomasa mostró diferencias significativas en las variantes inoculadas con G. cubense y F. mosseae con relación al testigo. R. irregulare no difirió de las dos cepas anteriores ni del testigo. En el contenido de proteína bruta no se encontraron diferencias estadísticas entre los tratamientos inoculados, pero sí difirieron del testigo. Conclusiones Los resultados sugieren una combinación favorable del abono verde de C. ensiformis micorrizada y C. purpureus vc Cuba CT-169. La inoculación de la canavalia con las cepas de micorrizas incrementó el rendimiento de biomasa y proteína bruta de C. purpureus vc Cuba CT-169.<hr/>Abstract Objective To evaluate the effect of green manure from mycorrhized Canavalia ensiformis (L.) on the biomass yield and quality of the successor crop Cenchrus purpureus (Schumach.) Morrone Cuba CT-169. Materials and Methods A study was conducted on a soil of low natural fertility of the Base Soil Scientific Technological Unit, Barajagua, Cienfuegos, Cuba. A randomized block design was used, with three replicas and four treatments: inoculation of jack bean with the arbuscular mycorhizal fungi species Funneliformis mosseae, Glomus cubense and Rhizoglomus irregulare and a treatment without inoculation (control). After 69 days, jack bean was incorporated to the soil and 70 days later C. purpureus cv Cuba CT-169 was planted. Morphological indicators, biomass yield and crude protein content of C. purpureus were evaluated, in addition to mycorrhizal colonization of the roots and their visual density. Results There were no statistical differences in height, length of the fourth leaf, leaf area and stem diameter. Regarding the width of the fourth leaf, the best response was obtained with the green manure of C. ensiformis, mycorrhized with the strain R. irrregulare, without differing from the other inoculated variants, although it differed from the control (p ≤ 0,05). The biomass production showed significant differences in the variants inoculated with G. cubense and F. mosseae with regards to the control. R. irregulare did not differ from the two above-mentioned strains or from the control. In the crude protein content no statistical differences were found among the inoculated treatments, but they differed from the control. Conclusions The results suggest a favorable combination of green manure from mycorrhized C. ensiformis and C. purpureus cv Cuba CT-169. The inoculation of jack bean with the mycorrhizal strains increased the biomass and crude protein yield of C. purpureus cv Cuba CT-169. <![CDATA[Global warming indicator from rumen fermentation of feedstuffs with different energy and protein levels]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942019000400285&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo Evaluar la técnica de producción de gas in vitro como método para estimar in vivo un indicador de calentamiento global, en dietas con diferentes niveles de energía metabolizable y proteína bruta. Materiales y Métodos Se usó la técnica de producción de gas in vitro para obtener un indicador de calentamiento global a partir de la producción de CO2 y CH4, la emisión potencial de gases de fermentación y la digestibilidad de cinco dietas: tres dietas balanceadas a niveles bajo (2,7:12,8); medio (2,7:15,3) y alto ( 3,0:17,6); y dos desbalanceadas en energía metabolizable y proteína bruta , con las cuales se alimentó a 30 corderos (26,5 ± 3,7 kg PV) en corraletas individuales. La engorda duró 60 días (tres periodos de 20 días). En cada periodo se tomaron muestras del alimento ofrecido, el rechazado y heces por animal, las cuales fueron fermentadas con la TPG durante 24 h. El diseño fue completamente al azar con arreglo factorial 5 x 3 (dieta x periodo). Resultados La digestibilidad in vitro de la materia seca y la fermentación ruminal in vitro fueron 6 y 13 % mayores para las dietas balanceadas en comparación con las desbalanceadas, respectivamente. En cuanto a la producción de CH4 y el indicador potencial de calentamiento global, se observó una mayor producción en el tercer periodo de la engorda respecto a los primeros 40 días. Además, las raciones altas en energía metabolizable fueron las de mayor impacto ambiental en el calentamiento global (p &lt; 0,05). Conclusiones El indicador potencial de calentamiento global obtenido con la técnica de producción de gas es útil para estimar el impacto ambiental de las dietas para rumiantes; y las dietas balanceadas, independientemente del nivel de energía y proteína, tuvieron una mayor digestibilidad y fermentación.<hr/>Abstract Objective To evaluate the in vitro gas production technique as method to estimate in vivo a global warming indicator, in diets with different levels of metabolizable energy and crude protein. Materials and Methods The in vitro gas production technique was used to obtain a global warming indicator from CO2 and CH4 production, the potential emission of fermentation gases and digestibility of five diets: three balanced diets at low (2,7:12,8); medium (2,7:15,3) and high levels (3,0:17,6) and two unbalanced diets in metabolizable energy and crude protein, with which 30 lambs (26,5 ± 3,7 kg LW) were fed in individual pens. Fattening lasted 60 days (three periods of 20 days). In each period samples of the offered and rejected feedstuff, and feces were taken per animal, which were fermented with the GPT during 24 h. The design was complete randomized with 5 x 3 factorial arrangement (diet x period). Results The in vitro dry matter digestibility and in vitro ruminal fermentation were 6 and 13 % higher for the balanced diets compared with the unbalanced ones, respectively. Regarding CH4 production and the global warming potential indicator, higher production was observed in the third period of fattening with regards to the first 40 days. In addition, the diets high in metabolizable energy were the ones with higher environmental impact on global warming (p &lt; 0,05). Conclusions The global warming potential indicator obtained with the gas production technique is useful to estimate the environmental impact of the diets for ruminants; and the balanced diets, independently from the energy and protein level, they had higher digestibility and fermentation. <![CDATA[Effect of the application of three <em>Bradyrhizobium</em> strains on the morphoagronomic development of <em>Glycine max</em> L.]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942019000400290&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo Evaluar la efectividad de tres cepas de Bradyrhizobium en el desarrollo morfoagronómico de Glicine max L, cultivar Incasoy 27, en el municipio Puerto Padre. Materiales y Métodos Se desarrolló un estudio en condiciones de campo, en un suelo Fersialítico Pardo Rojizo del municipio Puerto Padre, Las Tunas, Cuba. Se aplicó un diseño de bloques al azar con cinco tratamientos (control absoluto, fertilización con NPK y las cepas de Bradyrhizobium, ICA 8001, USDA 110 y GIE 109) y cuatro réplicas. La distancia entre réplicas fue de 1 m y la semilla tenía 98 % de germinación. Durante el ciclo del cultivo, se evaluó el número de vainas por planta, el número de granos por vaina, el peso de 100 granos, el rendimiento en t ha-1 y se realizó una valoración económica. Resultados El menor número de vainas por planta se obtuvo en el control absoluto, sin diferir del tratamiento con NPK. A su vez, ambos difirieron estadísticamente (p &gt; 0,05) de los tratamientos con Bradyrhizobium. También el número de granos por vainas fue mayor en los tratamientos inoculados, que difirieron significativamente del control. El mayor rendimiento de granos se obtuvo en las plantas inoculadas, con valores entre 1,06 y 1,23 t ha-1. Conclusiones La aplicación de cepas de Bradyrhizobium influyó positivamente en los indicadores morfoagronómicos del cultivo, lo que permite disminuir el uso de los fertilizantes minerales.<hr/>Abstract Objective To evaluate the effectiveness of three Bradyrhizobium strains in the morphoagronomic development of Glicine max L, cultivar Incasoy 27, in the Puerto Padre municipality. Materials and Methods A study was conducted under field conditions, on a reddish Brown Fersialitic Soil of the Puerto Padre municipality, Las Tunas, Cuba. A randomized block design was applied with five treatments (absolute control, fertilization with NPK and the Bradyrhizobium strains, ICA 8001, USDA 110 and GIE 109) and four replicas. The distance between replicas was 1 m and the seed had 98 % germination. During the cultivation cycle, the number of pods per plant, number of grains per pod, weight of 100 grains, yield in t ha-1 were evaluated and an economic assessment was made. Results The lowest number of pods per plant was obtained in the absolute control, without differing from the treatment with NPK. In turn, both differed statistically (p &gt; 0,05) from the treatments with Bradyrhizobium. The number of grains per pods was also higher in the inoculated treatments, which differed significantly from the control. The highest grain yield was obtained in the inoculated plants, with values between 1,06 and 1,23 t ha-1. Conclusions The application of Bradyrhizobium strains positively influenced the morphoagronomic indicators of the crop, which allows to decrease the use of mineral fertilizers. <![CDATA[Indicators of cecal fermentation in diets of meal from <em>Morus alba</em> variety Yu 62]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942019000400296&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo Caracterizar algunos indicadores de la fermentación cecal en dietas con harina de Morus alba L. variedad Yu 62. Materiales y Métodos Se efectuó la simulación in vitro del proceso digestivo en el segmento cecal del tracto gastrointestinal. Para esto, se utilizaron los ciegos de nueve conejos de ceba, de 2 kg de peso vivo, de la raza híbrido (NZB x SGB). Se utilizó un diseño completamente aleatorizado, en el que se analizaron, las dietas con inclusión de harina de M. alba variedad Yu 62 (50 y 100 %) y Medicago sativa L. como control. Se determinaron indicadores de la fermentación cecal (ácido graso de cadena corta y pH) y los datos se analizaron en el sistema INFOSTAT. Resultados Se evidenciaron diferencias significativas (p &lt; 0,001) entre los tratamientos, con marcado incremento de la concentración de los ácidos grasos de cadena corta totales, en las dietas con inclusión de harina de M. alba, al compararlas con el control M. sativa, lo que se debe a una proporción mayor de acetato y butirato, y menor de propianato en las dietas M. alba. Conclusiones La harina de M. alba variedad Yu 62 constituye un alimento alternativo, que puede sustituir a M. sativa en la alimentación cunícola, ya que favorece los indicadores de fermentación cecal.<hr/>Abstract Objective To characterize some indicators of cecal fermentation in diets of meal from Morus alba L. variety Yu 62. Materials and Methods The in vitro simulation of the digestive process in the cecal segment of the gastrointestinal tract was carried out. For such purpose, the ceca from nine fattening rabbits, of 2 kg live weight, of the hybrid breed (NZB x SGB), were used. A complete randomized design was used, in which the diets with inclusion of meal from M. alba variety Yu 62 (50 and 100 %) and Medicago sativa L. as control, were analyzed. Indicators of cecal fermentation (short chain fatty acids and pH) were determined and the data were analyzed in the INFOSTAT system. Results Significant differences (p &lt; 0,001) were shown among the treatments, with marked increase of the concentration of total short-chain fatty acids, in the diets with inclusion of M. alba meal, when compared with the control M. sativa, which is due to a higher proportion of acetate and butyrate and lower proportion of propianate in the M. alba diets. Conclusions The mulberry forage meal constitutes an alternative feedstuff, which can substitute M. sativa in rabbit feeding and favor the cecal fermentation indicators. <![CDATA[Characterization of cattle husbandry by smallholder farmers in southwest Holguín]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942019000400300&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo Caracterizar la producción vacuna del sector campesino en el suroeste de Holguín, Cuba. Materiales y Métodos Se realizó un estudio de caso de la Cooperativa de Créditos y Servicios Ignacio Agramonte y Loynaz, del municipio Calixto García. Para, esto se efectuaron dos talleres, donde mediante la elaboración de los diagramas causa-efecto y el diagrama de Pareto, así como por la evaluación del grado de aceptación, se identificaron los problemas y sus posibles soluciones. Las limitaciones se agruparon por el criterio de los investigadores en las áreas de evaluación, referidas a los métodos de trabajo, las herramientas utilizadas y la vinculación al medio ambiente. Además, se calculó el porcentaje que representó cada área de evaluación con respecto a la ocurrencia del problema fundamental, a partir del peso de su contribución. Resultados La ganadería vacuna en el suroeste de Holguín presenta como problema fundamental el deterioro de los indicadores productivos. Sus limitaciones están relacionadas, en primer lugar, con la utilización de herramientas (35,0 %). En orden de importancia, le siguen las que se refieren al ambiente (33,0 %), mientras que el uso de los métodos tuvo menor representación (32,0 %). La selección de los problemas se validó estadísticamente para el déficit de medicamentos, la falta de alambre, el área insuficiente y la carencia de agua, con coeficientes W de concordancia de Kendall superior a 0,5. Los genotipos inadecuados tuvieron un coeficiente de concordancia bajo, con alta significación (p &lt; 0,01). Conclusiones Los problemas principales del sector campesino en la actividad ganadera vacuna en el suroeste de Holguín son de carácter subjetivo. Están relacionados con la carencia de métodos y herramientas para mejorar el resultado productivo de las fincas, aun cuando el entorno resulta poco favorable para la producción animal.<hr/>Abstract Objective To characterize cattle production of the farmer sector in southwest Holguín, Cuba Materials and Methods A case study of the Cooperative of Credits and Services Ignacio Agramonte y Loynaz, Calixto García municipality, was conducted. For such purpose, two workshops were carried out, where through the elaboration of the cause-effect diagrams and Pareto’s diagram, as well as the evaluation of the acceptance degree, the problems and their possible solutions were identified. The limitations were grouped according to the researchers’ criterion in the evaluation areas, referred to the work methods, tools used and link with the environment. In addition, the percentage represented by each evaluation area with regards to the occurrence of the fundamental problem was calculated, from the weight of its contribution. Results Cattle husbandry in southwest Holguin shows as fundamental problem the deterioration of productive indicators. Its limitations are related, first, to the utilization of tools (35,0 %). In order of importance, it is followed by the ones concerning the environment (33,0 %); while the use of methods had lower representation (32,0 %). Problem selection was statistically validated for the deficit of medicines, lack of wire, insufficient area and lack of water, with Kendall’s concordance coefficients W higher than 0,5. The inadequate genotypes had a low concordance coefficient, with high significance (p &lt; 0,01). Conclusions The main problems of the farmer sector in the cattle husbandry activity in southwest Holguín are subjective. They are related to the lack of methods and tools to improve the productive results of the farms, even when the environment is little favorable for animal production. <![CDATA[Effect of biotype on the productive performance and beef quality of bulls under silvopastoral system conditions]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942019000400309&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo Evaluar el efecto del biotipo en el comportamiento productivo y la calidad de la carne de toros en silvopastoreo de Leucaena leucocephala (Lam.) de Witt variedad Perú. Materiales y Métodos: Se utilizaron 15 animales por tratamiento durante 195 días del período poco lluvioso (octubre-mayo). Se diseñaron dos tratamientos: 1) grupo genético Cebú en pastoreo ad libitum + complementación energética, 2) grupo genético Siboney de Cuba en pastoreo ad libitum + complementación energética. Se aplicó un modelo lineal mixto, en el que se incluyó como efecto fijo el biotipo, el sistema y el error residual como aleatorios. Se determinó el peso vivo, la ganancia media diaria, el incremento de peso y el rendimiento por hectárea. A las muestras tomadas del musculo Longissimus dorsis, se midió el color de la carne, así como su capacidad de retención de agua y acidez. Resultados Se encontraron diferencias (p &lt; 0,05) para el peso de sacrificio, la ganancia media diaria, el incremento de peso y el rendimiento por hectárea, a favor del biotipo Cebú. La acidez, luminosidad, pigmentación roja y amarilla de la carne no difirieron de un grupo a otro. Sin embargo, sí se observaron diferencias (p &lt; 0,05) para el grupo Cebú en la capacidad de retención de agua. Se encontraron diferencias (p &lt; 0,001) en la concentración de los ácidos C18:0 y C18:1, con los mayores valores en el biotipo Cebú. También se hallaron diferencias significativas (p &lt; 0,001) en la concentración del mirístico y el palmítico (C14:0 y C16:0, respectivamente). Sin embargo, la mayor cuantía se obtuvo en el Siboney de Cuba. Conclusiones El grupo genético Cebú, en las condiciones específicas específicas de esta investigación, manifestó mejor comportamiento productivo que los animales mestizos; sin embargo, en ambos genotipos, los valores porcentuales de ácidos grasos saturados, insaturados y poli-insaturados resultaron similares.<hr/>Abstract Objective : To evaluate the effect of biotype on the productive performance and beef quality of bulls under silvopastoral system of Leucaena leucocephala (Lam.) de Witt variety Perú. Materials and Methods : Fifteen animals were used per treatment during 195 days of the dry season (October-May). Two treatments were designed: 1) genetic group Zebu under grazing ad libitum + energy complementation, 2) genetic group Siboney de Cuba under grazing ad libitum + energy complementation. A mixed linear model was applied, in which the biotype was included as fixed effect, and the system and residual error as random effects. The live weight, average daily gain, weight increase and yield per hectare were determined. On the samples taken from the Longissimus dorsis muscle, the beef color, as well as water holding capacity and acidity, were measured. Results : Differences were found (p &lt; 0,05) for the weight at slaughter, mean daily gain, weight increase and yield per hectare, in favor of the Zebu biotype. The acidity, luminosity, red and yellow pigmentation of the beef did not differ from one group to the other. Differences were found (p &lt; 0,001) in the concentration of acids C18:0 and C18:1, with the highest values in the Zebu biotype. Significant differences were also observed (p &lt; 0,001) in the concentration of myristic and palmitic acid (C14:0 and C16:0, respectively). However, the highest amount was obtained in Siboney de Cuba. Conclusions : The Zebu group, under the conditions of this research, showed better productive performance, although between both groups there were instrumental values of beef quality which were close; nevertheless, in both genotypes, the percentage values of saturated, unsaturated and polyunsaturated fatty acids were similar. <![CDATA[Carcass yield of different cattle genotypes raised under grazing conditions]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942019000400314&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo Comparar los rendimientos en canal de tres genotipos bovinos, Cebú, mestizos Holstein x Cebú y Mambí, criados juntos en un sistema de pastoreo rotacional y moderada suplementación energético-proteica Materiales y Métodos Se utilizaron 30 toros de 29 meses de edad. Los animales se distribuyeron de forma aleatoria, a razón de 10 por genotipo. La investigación se desarrolló en un matadero de la provincia de Matanzas, Cuba. Luego del faenado, se determinó el peso de la canal caliente, entre las tres y cinco horas, el porcentaje de rendimiento en canal con respecto al peso vivo post-desbaste y el rendimiento de carne deshuesada (huesos y grasa) contra el peso vivo final de la canal fría. Resultados El peso de la canal en caliente difirió significativamente (p &lt; 0,05) entre los tres genotipos (220,5; 210,0 y 188,0 kg para Cebú, Holstein x Cebú y Mambí, respectivamente). En el porcentaje de rendimiento en canal no hubo diferencias significativas, con valores entre 47,5 % y 48,7 %. En la producción de carne total sí se hallaron diferencias significativas (p &lt; 0,05) entre los genotipos (128,4 kg para Cebú vs. 119,2 y 111,0 kg para Holstein x Cebú y Mambí, respectivamente). El rendimiento de carne deshuesada fue superior (p &lt; 0,05) para Mambí (60,3 %), mientras que para Holstein x Cebú y Cebú fue de 57,9 y 59,3 %, respectivamente. Los porcentajes de grasa y huesos de los tres genotipos fueron altos. Conclusiones El peso de la canal de los tres genotipos (Cebú, Holstein x Cebú y Mambí), criados en pastoreo con suplementación moderada, fue directamente proporcional al peso vivo final. Sin embargo, no hubo diferencias en el rendimiento.<hr/>Abstract Objective To compare the carcass yields of three cattle genotypes, Zebu, crossbred Holstein x Zebu and Mambí, reared together in a system of rotational grazing and moderate energy-protein supplementation. Materials and Methods Thirty 29-month old bulls were used. The animals were randomly distributed, at a rate of 10 per genotype. The research was conducted in a slaughterhouse of Matanzas province, Cuba. After slaughtering, the weight of the hot carcass, between three and five hours, the carcass yield percentage with regards to post-shrink live weight and boneless beef yield (bones and fat) against the final live weight of the cold carcass in percentage, were determined. Results The hot carcass weight significantly differed (p &lt; 0,05) among the three genotypes (220,5; 210,0 and 188,0 kg for Zebu, Holstein x Zebu and Mambí, respectively). In the carcass yield percentage there were no significant differences, with values between 47,5 % and 48,7 %. In total beef production there were significant differences (p &lt; 0,05) among the genotypes (128,4 kg for Zebu vs. 119,2 and 111,0 kg for Holstein x Zebu and Mambí, respectively). The boneless beef yield was higher (p &lt; 0,05) for Mambí (60,3 %); while for Holstein x Zebu and Zebu it was 57,9 and 59,3 %, respectively. The fat and bone percentages of the three genotypes were high. Conclusions The carcass weight of the three genotypes (Zebu, Holstein x Zebu and Mambí), reared under grazing conditions with moderate supplementation, was directly proportional to the final live weight. However, there were no differences in yield.