Scielo RSS <![CDATA[Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias]]> http://scielo.sld.cu/rss.php?pid=2071-005420230003&lang=pt vol. 32 num. 3 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.sld.cu/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.sld.cu <![CDATA[Relationship of Organic Matter Content with Spectral Indices in Soil Dedicates to Rice Cultivation]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2071-00542023000300001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The determination of soil organic matter is a technique that is affected by the cost of reagents, specialized personnel and the time required. As a feasible tool for the determination of this chemical property, the use of remote sensing from digital image processing and the calculation of spectral indices is proposed. The objective of the research was to find the relationships of the organic matter (OM) content with the spectral index obtained by remote sensing and, given the relationship of OM with the fertility of a soil, to know its spatial variability in an area dedicated to rice cultivation. A systematic sampling was carried out in an area of 100 ha where 100 georeferenced points were selected at a distance between points of 100 m. The samples for the determination of the organic matter content were extracted at a depth between 0-0.20 m in a Chromic Vertisol. The spectral index NDVI, SAVI and the ClayIndex CI were calculated from a Landsat 9 image. Later, linear regression analyzes were performed between these indices and the organic matter content. The average values of organic matter, NDVI and SAVI were 3.81; 0.26 and 0.52%, respectively. The mean value for CI was 1.32. It was obtained that there is a high coefficient of determination with values close to 100 % and significant correlation between the spectral index and the organic matter content. The analysis of the spatial variability of the organic matter values was carried out with the Surfer 8 software and the model that best adjusted the experimental semivariogram was the exponential one. The results obtained are promising for the future estimation of the organic matter content from the spectral index in an agroecosystem dedicated to rice under the same edaphoclimatic conditions of the area.<hr/>RESUMEN La determinación de la materia orgánica del suelo es una técnica que se ve afectada por el costo de los reactivos, del personal especializado y el tiempo requerido. Como herramienta factible para la determinación de esta propiedad química, se plantea el uso de teledetección a partir del procesamiento digital de imágenes y el cálculo de índices espectrales. La investigación tuvo como objetivo encontrar las relaciones del contenido de materia orgánica (MO) con los índices espectrales obtenidos mediante teledetección y, dada la relación de la MO con la fertilidad de un suelo, conocer su variabilidad espacial en un área dedicada al cultivo del arroz. Se realizó un muestreo sistemático en un área de 100 ha donde se seleccionaron 100 puntos georeferenciados a una distancia entre puntos de 100 m. Las muestras para la determinación del contenido de materia orgánica fueron extraídas a la profundidad entre 0-0,20 en un Vertisol Crómico. Los índices espectrales NDVI, SAVI y el ClayIndex CI se calcularon a partir de una imagen Landsat 9. Posteriormente fueron realizados análisis de regresión lineal entre éstos índices y el contenido de materia orgánica. Los valores medios de materia orgánica, NDVI y SAVI fueron de 3,81; 0,26 y 0,52% respectivamente. El valor medio para CI fue de 1,32. Se obtuvo que existe un alto coeficiente de determinación con valores cercanos al 100% y de correlación significativa entre los índices espectrales y el contenido de materia orgánica. El análisis de la variabilidad espacial de los valores de materia orgánica se realizó con el software Surfer 8 y el modelo que mejor ajustó el semivariograma experimental fue el exponencial. Los resultados alcanzados resultan promisorios para la estimación futura del contenido de materia orgánica a partir de los índices espectrales en un agroecosistema dedicado al arroz bajo las mismas condiciones edafoclimáticas de la zona. <![CDATA[Relationship between Biophysical Variables and Spectral Vegetative Indices in Cultivation of Potato (<em>Solanum tuberosum</em>)]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2071-00542023000300002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The objective of the present work is to identify the relationship between the spectral vegetative indices (VI) and biophysical variables in potato crop. The study was carried out in Valle del Yabú Agricultural Enterprise in Villa Clara Province, located at coordinates 22. 54491º North Latitude and 79. 99791º West Longitude, in an area of 10 ha irrigated by central pivot system. The monitoring of the morphological indicators of growth was carried out through field measurements, for which 15 experimental points georeferenced with GPS were taken. To monitor the VIs, the land cover images and spatial distribution maps available in the Earth Observed System were used. The study showed that indexes as NDVI, EVI and SAVI vary in correspondence with the development of the biophysical properties, showing correlations greater than 0,9. The strong correlation of 0,98 was obtained between NDVI index and leaf area (AF). On the other hand, by monitoring NDVI it was possible to identify the changes that occurred in AF and soil moisture during vegetative period. The spatial distribution of NDVI values also made it possible to identify the variability in the plant cover of the crop.<hr/>RESUMEN El presente trabajo tiene como objetivo identificar la relación entre los índices vegetativos espectrales (IV) y las variables biofísicas en el cultivo de la papa. El mismo se realizó en la empresa agropecuaria Valle del Yabú de la provincia Villa Clara, ubicada en las coordenadas 22,54491º Latitud Norte y 79,99791º Longitud Oeste, en un área de 10 ha con riego por pivote central. El seguimiento a los indicadores morfológicos de crecimiento se realizó a través de mediciones de campo para lo cual se tomaron 15 puntos experimentales georreferenciados con GPS. Para el monitoreo de los IV se emplearon las imágenes de cobertura terrestre y mapas de distribución espacial disponibles en el sistema Earth Observed System. El estudio mostró que los IV: NDVI, EVI y SAVI varían en correspondencia con el desarrollo de las variables biofísicas, mostrando correlaciones mayores a 0,9. La mayor correlación se obtuvo entre el índice NDVI y el área foliar (AF) y fue de 0,98. Por su parte, mediante el monitoreo del NDVI se logró identificar los cambios ocurridos en el AF y la humedad del suelo durante el período vegetativo. La distribución espacial de los valores NDVI posibilitaron identificar la variabilidad en la cobertura vegetal del cultivo. <![CDATA[Integrated Planning of Workload and Supplies for Planned Maintenance on Soil Preparation Tractors]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2071-00542023000300003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The proper application of agricultural machinery requires, among other aspects, the necessary inputs to perform planned maintenance (PM) in a timely manner. The objective of the research was focused on developing a procedure for the integrated planning of the workload and the PM inputs for the soil preparation tractors. The research was carried out at “Panchito Gómez Toro” Sugar Agroindustrial Company, in an area of 1833.4 ha, in 48 blocks dedicated to sugar cane. LabraS software was used for tillage planning and functionalities were added to plan the maintenance and associated supplies (oils, greases and coolant and brake fluids). The conditions were characterized by prevailing problems of effective depth, poor drainage and stoniness (between 19 and 22%), as well as by the predominance of the medium soil texture (93%) and the conditions of the soil surface in areas of cane demolition (74%). Satisfactory results were achieved through LabraS software in the integrated data collection of the workload and the PM inputs for the available tractors, and according to their ownership (MTZ-80, T-150K, Belarus 1523 and Komatsu), in addition the information was specified by month and total in the year. This result made possible to carry out adequately the quarterly and annual balance of lubricants requested by AZUMAT Logistic Company, in addition to varying the demand based on the existing statistics, or the changes arising thank to the computerization of the process.<hr/>RESUMEN La aplicación adecuada de la maquinaria agrícola requiere, entre otros aspectos, de los insumos necesarios para realizar los mantenimientos planificados (MP) de forma oportuna. El objetivo de la investigación se centró en desarrollar un procedimiento para la planificación integrada de la carga de trabajo y los insumos para los MP de las fuentes energéticas de preparación de suelo. La investigación se realizó en la Empresa Agroindustrial Azucarera Panchito Gómez Toro en un área de 1833,4 ha y concentrado en 48 bloques dedicados a caña de azúcar. Se utilizó el software LabraS para la planificación de la labranza y se le agregaron funcionalidades para planificar los mantenimientos y los insumos asociados (aceites, grasas, líquidos refrigerantes y de freno). Las condiciones se caracterizaron por predominar problemas de profundidad efectiva, mal drenaje y pedregosidad (entre 19 y 22%), así como por prevalecer la textura media del suelo (93%) y las condiciones del terreno en áreas de caña de demolición (74%). Se lograron resultados satisfactorios mediante el software LabraS en la obtención integrada de la carga de trabajo y los insumos para los MP de las fuentes energéticas disponibles en función de su pertenencia (MTZ-80, T-150K, Belarus 1523 y Komatsu), además especificados por mes de trabajo y total en el año. Este resultado posibilitó realizar adecuadamente el balance trimestral y anual de lubricantes solicitados por la Empresa de Logística AZUMAT, además de variar la demanda en función de la estadística existente, o de los cambios surgidos por estar informatizado el proceso. <![CDATA[Feasibility of the Adequate Anaerobic Biodigestion Technology for a Dairy Agroecosystem]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2071-00542023000300004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The present investigation is oriented towards the determination of the economic, environmental and energetic feasibility of the anaerobic biodigestion technology suitable for a dairy agroecosystem, established in "El Guayabal" University Farm, belonging to the Agrarian University of Havana. For this, animal species existing in the scenario is determined, since it will contribute the organic waste to the biodigester. The number of animals is also determined, considering the movement of the herd, which would make it possible to determine the biomass generated daily with the purpose of establishing the sizing of the appropriate biodigester technology and knowing the behavior of the economic and energy parameters. Among the main results obtained, it was evidenced that the installation of a tubular polyethylene biodigester is more feasible than the installation of a fixed dome biodigester, meaning an economic saving of 19,796 pesos for the concept of technology selection. The necessary volume of this technology must be 20 m3, making it possible to produce 190 kg/day of biofertilizers, which represent an economic contribution of 2,375 pesos (95 USD) constituting an added value, in addition to the energy and economic benefits to be obtained. Moreover, with the introduction of the selected anaerobic biodigestion technology, it is possible to generate electrical energy to drive a fodder mill, a refrigeration system, a mechanical milking system, lighting, electric fencing and a water pumping system, all which require the acquisition of a 35 kW biogas generator.<hr/>RESUMEN La presente investigación se orienta en la determinación de la factibilidad económica, ambiental y energética de la tecnología de biodigestión anaerobia adecuada para un agroecosistema lechero, establecido en la Granja Universitaria “El Guayabal”, perteneciente a la Universidad Agraria de la Habana. Para ello se determina la especie animal existente en el escenario, dado que aportará los residuos orgánicos hacia el biodigestor, también se determina la cantidad de animales, considerándose el movimiento de rebaño, lo cual posibilitaría determinar la biomasa generada diariamente con el propósito de establecer el dimensionamiento de la tecnología de biodigestor adecuada y conocer el comportamiento de los parámetros económicos y energéticos. Entre los principales resultados obtenidos, se evidenció que la instalación de un biodigestor tubular de polietileno resulta más factible que la instalación de un biodigestor de cúpula fija, significando un ahorro económico de 19 796 peso por concepto de selección de la tecnología; el volumen necesario de esta tecnología debe ser de 20 m3, siendo posible producir 190 kg/día de biofertilizantes, que representan un aporte económico de 2 375 peso (95 USD) constituyendo un valor agregado, además de los beneficios energéticos y económicos a obtener. Además, con la introducción de la tecnología de biodigestión anaerobia seleccionada es posible generar energía eléctrica para el accionamiento de: un molino forrajero, un sistema de refrigeración, un sistema de ordeño mecánico, luminarias, cercado eléctrico y un sistema bombeo de agua, requiriéndose para ello de la adquisición de un generador de biogás de 35 kW de potencia. <![CDATA[Energy Sustainability Based on the Implementation of Renewable Energies in Pig Farms: Case Granja “El Guayabal”]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2071-00542023000300005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The present investigation was carried out with the objective of establishing the foundations to determine energy sustainability based on the implementation of Renewable Energy Sources (FRE) in the pig center of "El Guayabal" farm. Aspects such as characteristics of the productive scenario, meteorological data of the place, energy demand and possible technological applications based on the use of the FRE were considered, from which the design of a hybrid system with the implementation of these technologies was elaborated. In it, the management of biomass (biogas), solar thermal energy (solar heaters) and solar photovoltaic (photovoltaic panels) was worked on. It was determined that with the electrical energy produced by using biogas, the demand for electricity is covered by 64.84%. The rest of the electricity demand can be covered with the use of solar photovoltaic and solar thermal energy (20.96 and 14.20%, respectively). When carrying out the analysis of the environmental impact, it was evident that the proposed energy system prevents the emission of 9.41 Teq of CO2/year, 7.95 m3/day of methane into the atmosphere, and the consumption of 4.11 Teq of oil/year. It is also possible to produce 0.13 m3/day of biofertilizers. It is concluded that the proposal constitutes an alternative to minimize damages to the environment, save conventional energy, reduce costs for electricity and obtain biofertilizers that can be marketed and used in different crops; it also improves the conventional energy scheme taking advantage of the FRE.<hr/>RESUMEN Con el objetivo de establecer los fundamentos que posibiliten determinar la sostenibilidad energética basada en la implementación de Fuentes Renovables de Energía (FRE) en el centro porcino de la granja “El Guayabal”, se realizó la investigación. Se consideraron aspectos como: características del escenario productivo, datos meteorológicos del lugar, demanda de energía y posibles aplicaciones tecnológicas basadas en el uso de las FRE a partir de las cuales se elaboró el diseño de un sistema híbrido con la implementación de estas tecnologías. En el mismo se trabajó el manejo de la biomasa (biogás), energía solar térmica (calentadores solares) y solar fotovoltaica (paneles fotovoltaicos). Se determinó que con la energía eléctrica producida al utilizar biogás, se cubre la demanda de electricidad en 64,84%. El resto de la demanda de electricidad es posible cubrirla con el uso de la energía solar fotovoltaica y solar térmica (20,96 y 14,20%, respectivamente). Al realizar el análisis del impacto ambiental, se evidencia que se deja de emitir a la atmósfera 9,41 Teq de CO2/año, 7,95 m3/día de metano, y de consumir 4,11 Teq de petróleo/año, además es posible producir 0,13 m3/día de biofertilizantes. Se concluye que la propuesta constituye una alternativa para minimizar los daños al medio ambiente, ahorrar energía convencional, disminuir costos por concepto de electricidad y obtener biofertilizantes que pueden ser comercializados y utilizados en diferentes cultivos, además mejora el esquema energético convencional aprovechándose las FRE. <![CDATA[Response of <em>Abelmoschus esculentus</em> L. and <em>Vigna unguiculata</em> L. to Vermicompost Leachate Applications]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2071-00542023000300006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Okra (Abelmoschus esculentus L.) and string bean (Vigna unguiculata L.) are vegetables that provide important nutrients in the human diet. The use of vermicompost leachates could be nutritional alternatives for these crops, which allow reducing the dependence on chemical fertilizers and the impact on the environment. The objective of the work was to evaluate the response of both vegetables to dilutions 1/10 and 1/20 (v:v) of bovine manure leachate mixed with leucaena or moringa, giving rise to four treatments and one control, replicated three times and distributed according to completely randomized design. The treatments were bovine-leucaena leachate (LBL 1/10 and 1/20), bovine-moringa leachate (LBM 1/10 and 1/20) and the control (without application). The first application of the product was by imbibition of the seeds of both crops for 30' and foliar spraying every 15 days. Some growth and yield indicators were evaluated in both crops. The results indicate that the application of LBL 1/10 showed increases in all the variables evaluated in okra, reaching a yield of 44.7 t ha-1 while in string bean, the LBM 1/20 offers better results for all the variables studied, with a yield of 32.4 t ha-1.<hr/>RESUMEN El quimbombó Abelmoschus esculentus L. y la habichuela Vigna unguiculata L., son hortalizas que aportan nutrientes importantes en la dieta humana. La utilización de lixiviados de vermiompost pudieran ser alternativas nutricionales para estos cultivos, que permiten disminuir la dependencia de fertilizantes químicos y la afectación al ambiente. El objetivo del trabajo fue evaluar la respuesta de ambas hortalizas a las diluciones 1/10 y 1/20 (v:v) de los lixiviados bovino mezclado con Leucaena leucocephala L. o Moringa oleifera L., dando origen a cuatro tratamientos y un control, replicados tres veces y distribuidos según diseño completamente aleatorizado. Los tratamientos fueron: lixiviados bovinos leucaena (LBL 1/10 y 1/20), lixiviados bovinos moringa (LBM 1/10 y 1/20) y el control (sin aplicación). La primera aplicación fue por imbibición de las semillas durante 30' en ambos cultivos, el resto por aspersión foliar cada 15 días. Se evaluaron algunos indicadores del crecimiento y el rendimiento en ambos cultivos. Los resultados muestran que la aplicación de LBL 1/10 mostró incrementos en todas las variables evaluadas en el Quimbombó, alcanzando un rendimiento de 44,7 t ha-1 mientras que en la habichuela el LBM 1/20 obtuvo mejores resultados para todas las variables estudiadas, con un rendimiento de 32,4 t ha-1. <![CDATA[Mechanization of Rice Cultivation in Charapotó Parish, Sucre Canton, Province of Manabí, Ecuador]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2071-00542023000300007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Rice (Oryza sativa L.) is one of the most consumed cereals in Ecuador and is considered a fundamental and highly important food for the Ecuadorian population. The objective of this work was to diagnose the state of agricultural mechanization in rice production in Charapotó Parish, Sucre Canton from Manabí Province, Ecuador. The survey technique was used for data collection, applied to 190 rice producers from 13 parish enclosures, as well as an interview carried out to 100% of the owners of the rental machinery. It was identified that 62% of the surveyed producers cultivate rice in 1 ha, 34% in 2-5 ha and 4% in 6-10 ha. For soil preparation, 100% use rental tractors (5 in total) with their respective implements. Another mechanized operation is the harvest, where 100% of the producers also rent the harvesters, for the rest of the work the machinery is not used. In the composition of production costs, machinery rental corresponds to 5-6%, which is the highest input cost of all, representing 48-57% of average direct costs.<hr/>RESUMEN El arroz (Oryza sativa L.) es uno de los cereales de mayor consumo en el Ecuador y se considera como un alimento fundamental y de gran importancia para la población ecuatoriana. El objetivo de este trabajo fue diagnosticar el estado de la mecanización agrícola en la producción de arroz en la parroquia Charapotó, cantón Sucre, provincia de Manabí, Ecuador. Se utilizó para la recolección de datos la técnica de la encuesta, aplicada a 190 productores de arroz de 13 recintos de la parroquia, y de entrevista realizada a los 100% de los propietarios de la maquinaria de alquiler. Se identificó que el 62% de los productores encuestados cultivan el arroz en 1 ha, el 34% en 2-5 ha y un 4% en 6-10 ha. Para la preparación de suelo el 100% utiliza los tractores (5 en total) de alquiler con respectivos implementos. Otra operación mecanizada es la cosecha, donde también un 100% de productores alquila las cosechadoras, para el resto de labores no se utiliza la maquinaria. En la composición de costos de producción al alquiler de maquinaria corresponde el 5-6%, siendo el costo de insumos más elevado de todos, representando 48-57% de costos directos promedios. <![CDATA[Physical and Chemical Characterization of the Organ-Mineral Fertilizer Agromena - G]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2071-00542023000300008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The unavailability of chemical fertilizers to obtain high yields in Cuban agriculture has led to the development of other organ-mineral fertilizers, such as Agromena - G, produced by the Empresa Geominera del Centro in Villa Clara. The objective of this work was to characterize the organ-mineral fertilizer Agromena - G, based on the determination of the main physical and chemical properties of the fertilizer for its mechanized application in the improvement of soils and the increasing of crops yield. The methodology included the determination of physical properties as granulometry, apparent density and humidity of the organ-mineral fertilizer. In addition, chemical properties such as pH, electrical conductivity, available phosphorus and organic matter were determined. The physical properties of the organ-mineral fertilizer Agromena - G, show that its granulometry (approximately 50% of the grains smaller than 1 mm) favors its use since it facilitates its acquisition by the plants. The other determined properties behave within acceptable values ​​for the most common granular fertilizers. The physical properties of this fertilizer favor its mechanized application both by broadcast fertilizing machines and with machines for localized fertilization. The chemical properties of this organ-mineral fertilizer demonstrated its potential use as an alternative for managing plant nutrition although it is recommended the surveillance of indicators as electrical conductivity and cations concentrations, especially Na+, in clayed soils susceptible to salinity problems.<hr/>RESUMEN La falta de disponibilidad de fertilizantes químicos para obtener altos rendimientos en la agricultura cubana ha motivado el desarrollo de otros abonos órgano-minerales, como el Agromena - G, producido por la Empresa Geominera del Centro en Villa Clara. El objetivo de este trabajo fue caracterizar el abono órgano-mineral Agromena - G, a partir de la determinación de las principales propiedades físicas y químicas del abono para su aplicación mecanizada en el mejoramiento de suelos y aumento del rendimiento de los cultivos. La metodología incluyó la determinación de propiedades físicas como: granulometría, densidad aparente, humedad y ángulo de talud natural. Además, se determinaron propiedades químicas como pH, conductividad eléctrica, fósforo disponible y materia orgánica. Las propiedades físicas del abono organo mineral Agromena - G, muestran que su granulometría (aproximadamente el 50% de los granos menores a 1 mm) favorece su uso ya que facilita su adquisición por las plantas. Las demás propiedades determinadas se comportan dentro de valores aceptables para los fertilizantes granulares más comunes. Las propiedades físicas de este abono favorecen su aplicación mecanizada tanto con máquinas de fertilización a voleo como con máquinas de fertilización localizada. Las propiedades químicas de este abono órgano-mineral demostraron su potencial uso como alternativa para el manejo de la nutrición vegetal aunque se recomienda la vigilancia de indicadores como conductividad eléctrica y concentraciones de cationes, especialmente Na+, en suelos arcillosos susceptibles a problemas de salinidad. <![CDATA[Study of the Main Quality Properties of Banana, Orinoco Variety, Stored at Room Temperature]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2071-00542023000300009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Agricultural products require high quality, conditioned by their physical, chemical and mechanical properties, which are closely related to post-harvest handling and they influence the decision-making and the consumer´s preference. Hence, the interest of the research was to study the main quality properties of banana, Orinoco variety, stored at room temperature. For this, it was necessary to store 42 fruits at room temperature, dividing them into three groups of the same quantity for different types of packaging (wooden box, cardboard and bulk, taking the latter as a control). The properties (weight loss, firmness, pH, contents soluble solids) were evaluated daily during a five-day investigation period and subsequently processed using statistical tools. Characterization of this crop stored at room temperature was obtained in three forms of packaging. The properties evaluated obey a pattern of temporal variability distributed in three periods corresponding to the initial day, between two and three days and between four and five days of storage of the fruit. The best packaging was in cardboard boxes, showing minor changes in each of the properties, where the values of Pp in the five days of the experiment had maximum values of 16.76 g and on average 3.35 g per day. The models obtained for each determined and predicted property are adjusted to second order polynomials, where statistics are obtained that show the credibility of the results, which facilitates the planning of the post-harvest stage by producers and marketers.<hr/>RESUMEN Los productos agroalimentarios requieren de una alta calidad, condicionada por sus propiedades físicas, químicas y mecánicas, que están estrechamente relacionados a los manejos postcosecha, e infiere en la toma de decisiones. De ahí el interés de la investigación de estudiar las principales propiedades de calidad del plátano variedad Orinoco, almacenado a temperatura ambiente. Para ello fue necesario almacenar a temperatura ambiente 42 frutos, dividiendo en tres grupos de igual cantidad para distintos tipos de embalaje (caja de madera, cartón y a granel, tomando este último como testigo. Las propiedades (Pérdida de peso, Firmeza, pH, Contenidos de Sólidos Solubles) fueron evaluadas diariamente durante un periodo de investigación de cinco días y posteriormente procesados empleando herramientas estadísticas. Se obtuvo una caracterización de este cultivo almacenado a temperatura ambiente, en tres formas de embalaje. Las propiedades evaluadas obedecen a un patrón de variabilidad temporal distribuido en tres períodos correspondientes al día inicial, entre dos y tres días y entre los cuatro y cinco días de almacenamiento de la fruta. El mejor embalaje fue en cajas de cartón, mostrando menores cambios en cada una de las propiedades, donde los valores de Pp en los cinco días de experimento con valores máximos de 16,76 g y como promedio 3,35 g por día. Los modelos obtenidos para cada propiedad determinada y predicha se ajustan a polinomios de segundo orden, donde se obtienen estadígrafos que manifiestan la credibilidad de lo obtenido, lo que facilita la planificación de la etapa poscosecha por productores y comercializadores <![CDATA[GIS Tools, Review of their Foundations, Types and Relationship with Spatial Databases]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2071-00542023000300010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Geographic information systems offer an environment capable of integrating, storing, editing, analyzing, sharing and displaying geographically referenced information. They are tools that allow users to create interactive queries, analyze spatial information, edit data, maps, present the results of all these operations. This article describes the basic concepts of these systems. Likewise, the forms of data representation are shown, as well as the use of the main current spatial database software. Several works that establish comparisons between the main geographic information systems of the market are analyzed. Finally, the use of geographic information systems in agriculture is addressed.<hr/>RESUMEN Los sistemas de información geográfica ofrecen un entorno capaz de integrar, almacenar, editar, analizar, compartir y mostrar la información geográficamente referenciada. Son herramientas que permiten a los usuarios crear consultas interactivas, analizar la información espacial, editar datos, mapas, presentar los resultados de todas estas operaciones. En este artículo se describen los conceptos básicos de estos sistemas. Asimismo, se muestran las formas de representación de los datos, así como el uso de los principales softwares de bases de datos espaciales actuales. Se analizan varios trabajos que establecen comparaciones entre los principales sistemas de información geográficas del mercado. Por último, se aborda el uso de los sistemas de información geográfica en la agricultura.