Scielo RSS <![CDATA[Cuban Journal of Agricultural Science]]> http://scielo.sld.cu/rss.php?pid=2079-348020170003&lang=pt vol. 51 num. 3 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.sld.cu/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.sld.cu <![CDATA[<strong>Comparison of mixed and fixed effects in the analysis of a split plot design in an experiment with Guinea Mombaza (</strong><em><b>Megathyrsus maximus</b></em><strong> cv. Mombaza)</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802017000300001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se compararon los modelos de efectos fijos y mixtos en el análisis de un diseño de parcelas divididas en un experimento con Guinea Mombaza (Megathyrsus maximus vc. Mombaza) para conocer la efectividad del modelo mixto como alternativa de análisis. El experimento se realizó con un diseño de parcelas divididas. Se consideró como parcela principal los meses de cosecha de la Guinea Mombaza y como subparcelas, un control y dos niveles de fertilización nitrogenada (0, 50 y 75 %). Se probaron las estructuras de varianza-covarianza Toeplitz, componente de varianza, simetría compuesta, autoregresiva de orden 1 y no estructurada en el modelo mixto. Para un mejor ajuste a los datos, se tuvieron en cuenta los criterios de información Akaike, Akaike corregido y Bayesiano, y se consideró el valor más pequeño. Las estructuras de varianza-covarianza de mejores ajustes fueron la Toeplitz, componente de varianza y no estructurada. Los valores de probabilidad de la interacción de los efectos principales para ambos modelos fueron similares, así como el cuadrado medio del error y los errores estándar de las diferencias de medias. Los criterios de selección, que se ajustaron adecuadamente a las variables analizadas, permitieron conocer la estructura de varianza-covarianza. El modelo mixto proporcionó errores estándar de las diferencias de medias adecuados, por lo que se propone como alternativa de análisis. Con la utilización del modelo mixto se evita el cálculo de los errores estándar a partir de la fórmula establecida para este fin.<hr/>Models of fixed and mixed effects were compared in the analysis of a split plot design in an experiment with Guinea Mombaza (Megathyrsus maximus cv. Mombaza), to know the effectiveness of the mixed model as an analysis alternative. The experiment was carried out with a split plot design, considering the harvest months of Guinea Mombaza as the main plot and one control and two levels of nitrogen fertilization (0, 50 and 75 %) as subplots. Variance-covariance structures tested were Toeplitz, variance component, compound symmetry, Firts order autoregressive and unstructured variance structure in the mixed model. For a better data fit, Akaike, corrected Akaike and Bayesian information criteria were taken into account, and the lowest value was considered. Variance-covariance structures with the best fit were Toeplitz, component of variance, and unstructured. Probability values of interaction of the main effects were similar for both models, as well as the mean square of the error and standard errors of mean differences. Selection criteria, which were properly fitted to analyzed variables, allowed to know the variance-covariance structure. Mixed model provided standard errors of appropriate mean differences, so it is proposed as an analysis alternative. The use of the mixed model avoids calculation of standard errors based on the formula established for this purpose. <![CDATA[<strong>Best F<sub>1</sub> crossbreedings and hybrid reproducers as maternal lines for commercial rabbit production</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802017000300002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se ejecutaron tres dialélicos con cruces simples (7606 observaciones) y dos dialélicos usando reproductoras híbridas (790 observaciones) con cuatro razas (California, C; Chinchilla, CH; Nueva Zelanda, N y Semigigante, S) en condiciones de producción por un período de más de 30 años y analizados de forma conjunta en cada generación para atenuar los efectos de la interacción genotipo-ambiente y estudiar el comportamiento predestete. Se aplicaron modelos lineales generalizados mixtos para estimar: a) los efectos de las razas paternas, maternas, cruces específicos y diferencias entre pares de recíprocos; b) los parámetros genéticos del cruzamiento según Dickerson y c) los efectos raciales y parámetros genéticos de las productividades numéricas y ponderales de los genotipos puros y cruzados. Se identificaron como mejores cruces F1 a NS, CS, CCH, SCH, SN y CHN. Los parámetros genéticos demostraron la superioridad de efectos maternos en la Semigigante y Nueva Zelanda y de efectos directos en la California y Chinchilla. La heterosis fue alta para los rasgos predestete (12-20 %). La evidencia de los mejores cruces, la estimación de los parámetros genéticos del cruzamiento que ratifican la política de utilización racial y las productividades predestete de cada raza y cruce, así como la propuesta de una metodología para la evaluación integral de cruzamientos constituyen aportes al conocimiento y caracterizan el potencial genético y heterótico de nuestras razas, su utilización racial y la selección de los mejores cruces para la producción comercial. Todos estos elementos constituyen las bases esenciales para la toma de decisiones en el Programa Nacional de Mejoramiento Genético del conejo.<hr/>Three diallelic crossings with simple crossings (7606 observations) and two diallelic crossings were applied, using hybrid reproducers (790 observations) with four breeds (California, C; Chinchilla, CH; New Zealand, N and Semigiant, S) under production conditions for a period of more than 30 years and analyzed together in each generation for diminishing the effects of genotype-environmental interaction and studying pre-weaning performance. Mixed generalized linear models were applied to estimate a) effects of maternal and paternal breeds, specific crossings and differences between reciprocal pairs b) (crossbreeding) breeding parameters according to Dickerson, and c) racial effects and breeding parameters of the numerical and ponderable productivities of pure and crossed genotypes. The best F1 crossings were NS, CS, CCH, SCH, SN and CHN. Breeding parameters demonstrated the superiority of maternal effects on Semi-giant and New Zealand, and direct effects on California and Chinchilla. Heterosis was high for pre-weaning traits (12-20 %). The evidence of the best crossings, estimation of breeding parameters of crossbreeding that ratifies the policy of racial use and pre-weaning productivities of each breed and crossing, as well as the proposal of a methodology for the integral evaluation of crossings constitute contributions to knowledge and characterize the genetic and heterotic potential of our breeds, their racial utilization and the selection of the best crossbreeds for commercial production. All these elements constitute the essential bases for the decision making in the Programa Nacional de Mejoramiento Genético of the rabbit. <![CDATA[<strong>Use of the gas production technique to predict the relation between the intake level and indicators of </strong><em><b>in vitro</b></em><strong> ruminal fermentation</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802017000300003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evaluaron las potencialidades de la técnica de producción de gas in vitro como método para predecir las relaciones que existen entre el nivel de consumo simulado e indicadores de la fermentación. Los niveles de consumo simulados in vitro fueron de 1.9, 2.1, 2.2 y 2.5 % peso vivo. Las dietas se conformaron con cantidades fijas de harina de maíz y pasto, mientras varió la cantidad de harina de caña de azúcar (equivalente a 0; 6.0, 10.0 y 20.0 g kg-1 PV). A las 24 h se determinó la degradabilidad de la materia seca y el nitrógeno, la producción de gas y ácidos grasos de cadena corta (totales e individuales), eficiencia de síntesis de biomasa microbiana y concentración de NH3. Se empleó un diseño experimental de bloques al azar, se determinaron los índices de correlación de Pearson entre las variables estudiadas y se realizaron regresiones lineales múltiples para estudiar la relación funcional entre el nivel de consumo simulado (variable respuesta) y las variables de la degradabilidad de la materia seca, producción de gas, ácidos grasos de cadena corta totales y eficiencia de síntesis de biomasa microbiana (variables predictoras). La correlación de Pearson entre el nivel de consumo simulado e indicadores de la fermentación mostraron alta correlación positiva para producción de gas, ácidos grasos de cadena corta (acético, butírico y totales) y eficiencia de síntesis de biomasa microbiana (P < 0.05). Hubo alta correlación negativa con la degradabilidad de la materia seca y el nitrógeno (P < 0.01). Las ecuaciones de regresión lineal múltiple mostraron que mejoró R² al incrementar de 2 a 3 las variables predictoras. La degradabilidad de la materia seca mostró los mayores valores de R² parcial, aunque al excluirla la producción de gas a las 24 h explicó 65.7 % de la variabilidad. Los resultados obtenidos permiten sugerir que se pueden predecir los niveles de consumo voluntario que se simularon in vitro a partir de los datos de degradabilidad de la materia seca y la producción de gas, mientras que la inclusión de los ácidos grasos de cadena corta totales y la eficiencia de síntesis de biomasa microbiana como variables predictoras incrementaron el coeficiente de determinación de los modelos obtenidos.<hr/>The potentialities of the in vitro gas production technique were evaluated as a method to predict the relations between the simulated intake level and fermentation indicators. The in vitro simulated intake levels were 1.9, 2.1, 2.2 and 2.5% live weight. The diets were made with fixed amounts of maize meal and grass, while the amount of sugarcane meal varied (equivalent to 0; 6.0, 10.0 and 20.0 g kg-1 LW). At 24 h, the degradability of dry matter and nitrogen, the gas production and short chain fatty acids (total and individual), synthesis efficiency of microbial biomass and NH3 concentration were determined. An experimental randomized block design was used, the Pearson correlation indexes were determined among the studied variables and multiple linear regressions were performed to study the functional relation between the simulated intake level (response variable) and the variables of the degradability of dry matter, gas production, total short chain fatty acids and synthesis efficiency of microbial biomass (predictor variables). The Pearson correlation between the simulated intake level and fermentation indicators showed a high positive correlation for gas production, short chain fatty acids (acetic, butyric and totals) and synthesis efficiency of microbial biomass (P <0.05). There was high negative correlation with the degradability of dry matter and nitrogen (P <0.01). The multiple linear regression equations showed that R² improved when the predictor variables increased from 2 to 3. The dry matter degradability showed the highest values of partial R², although when excluding the gas production at 24 h explained 65.7% of the variability. The obtained results suggest that the voluntary intake levels that were simulated in vitro from the data of dry matter degradability and gas production can be predicted, while the inclusion of total short chain fatty acids and the synthesis efficiency of microbial biomass as predictor variables increased the determination coefficient of the obtained models. <![CDATA[<strong>Collection of microorganisms with potential as additives for animal nutrition at the Institute of Animal Science</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802017000300004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En la obtención de productos agropecuarios por vías biotecnológicas es fundamental el suministro de cultivos microbianos viables, auténticos y seguros. El objetivo del presente trabajo fue establecer en el Instituto de Ciencia Animal la metodología para la organización y el manejo de la colección de microorganismos con potencialidades como aditivos en la nutrición animal. El establecimiento de la colección se desarrolló en tres etapas: diseño de la estructura de la colección, definición de los métodos de conservación para cada tipo de microorganismo y elaboración de la documentación. Se consultaron los lineamientos de la Federación Mundial de Colecciones de Cultivo, las regulaciones de seguridad biológica, los requisitos de los sistemas de calidad y los requisitos para la competencia de los laboratorios. El establecimiento de la colección de microorganismos del Instituto de Ciencia Animal, con métodos de conservación adecuados para cada grupo microbiano, garantiza la disponibilidad de cepas para la docencia, investigación y la obtención de aditivos para la alimentación animal.<hr/>The supply of viable, authentic and secure microbial cultures is essential for obtaining agricultural products through biotechnology. The objective of this study was to establish, at the Institute of Animal Science, the methodology for organizing and managing the collection of microorganisms with potential as additives in animal nutrition. The establishment of the collection was developed in three stages: design of collection structure, definition of conservation methods for each type of microorganism and preparation of documents. Guidelines of the World Federation for Culture Collections, biological safety regulations, requirements of quality systems and requirements for lab competence were consulted. The establishment of a collection of microorganisms at the Institute of Animal Science, with appropriate conservation methods for each microbial group, guarantees the availability of strains for teaching, research and obtaining additives for animal feed. <![CDATA[<strong>Effect of a VITAFERT microbial additive on some bioproductive and health indicators in growing pigs</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802017000300005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Para evaluar el efecto del VITAFERT en algunos indicadores bioproductivos y de salud de cerdos en crecimiento en condiciones de producción, se utilizaron dos grupos de animales, de 240 cerdos cada uno. El grupo A representó el control, y al B se le suministró 10 mL de VITAFERT/kg de peso vivo como suplemento en el pienso. Se determinó el consumo de alimento, el incremento, la ganancia media diaria, conversión alimentaria y viabilidad, así como la ocurrencia de episodios diarreicos mediante el registro de los índices epizoóticos de morbilidad, mortalidad y letalidad, asociados a procesos diarreicos. Se estimó además, el riesgo relativo mediante la conformación de tablas de contingencia 2 x 2, aplicándose un estudio analítico observacional de tipo cohorte y se realizó una valoración económica de la aplicación del producto. Se concluye que los cerdos suplementados con VITAFERT mejoran los indicadores bioproductivos de incremento de peso vivo, ganancia media diaria, conversión alimentaria y viabilidad. Manifiestan además, menores índices de morbilidad, mortalidad y letalidad ante diarreas. El riesgo de muerte en los cerdos que no consumieron VITAFERT fue mayor que en los suplementados con este producto y las pérdidas por concepto de muerte fueron mayores en los cerdos que no consumieron VITAFERT.<hr/>In order to evaluate the effect of VITAFERT on some bioproductive and health indicators of growing pigs under production conditions, two groups of animals of 240 pigs each were used. Group A represented the control, and B was supplied with 10 mL of VITAFERT/kg of live weight as a supplement in the feed. The food intake, the increase, the average daily gain, food conversion and viability were determined, as well as the occurrence of diarrheal episodes by recording the epizootic indexes of morbidity, mortality and lethality, associated with diarrheal processes. The relative risk was also estimated through the conformation of 2 x 2 contingency tables, applying an observational analytical study of cohort type and an economic valuation of the application of the product was carried out. It is concluded that the pigs supplemented with VITAFERT improve the bioproductive indicators of live weight increase, average daily gain, feed conversion and viability. They also show lower rates of morbidity, mortality and lethality before diarrhea. The risk of death in pigs that did not intake VITAFERT was higher than in those supplemented with this product and death losses were higher in pigs that did not intake VITAFERT. <![CDATA[<strong>Performance traits and indexes of the intake pattern of fattened pigs with fresh paste of whole avocado</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802017000300006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Un total de 16 cerdos Yorkshire x Landrace, machos castrados y hembras en proporción 1:1, con promedio de 67.0 kg de peso vivo, se distribuyeron al azar en dos tratamientos, que consistían en dietas formuladas para contener 0 y 21 % de pasta fresca de aguacate (Persea americana Mill.) de desecho. La pasta estaba constituida por frutas completas maduras, y contenía 14.3 % de fibra cruda y 49.2 % de extracto etéreo. Se notó disminución significativa (P = 0.001) en el consumo de alimento y la conversión alimentaria en los animales alimentados con dieta de aguacate (2.34 kg MS/d y 2.75 kg MS/kg ganancia) con respecto a los de la dieta control (3.30 kg MS/d y 3.13 kg MS/kg ganancia). Los rasgos del comportamiento estuvieron correlacionados significativamente (P=0.001) entre sí. Los animales consumieron menos (58.3%) del alimento ofrecido con la pasta con respecto a la oferta que no la contenía (74.4%) (P=0.143). La velocidad de ingestión disminuyó desde 50.1 hasta 31.5 g frescos/min (P=0.027) y desde 43.5 hasta 17.7 g MS/min (P=0.001). Se sugiere que 21% de pasta fresca de aguacate de desecho en la dieta influye positivamente en la eficiencia de la conversión alimentaria de los cerdos en acabado, pero la ganancia de peso disminuye al reducirse el consumo voluntario de alimento.<hr/>A total of 16 Yorkshire x Landrace pigs, castrated males and females in a 1: 1 ratio, with an average of 67.0 kg of live weight, were randomly distributed in two treatments, which consisted of diets formulated to contain 0 and 21 % of fresh paste of waste avocado (Persea americana Mill.). The paste was made up of ripe whole fruits, and contained 14.3 % of crude fiber and 49.2 % of ether extract. There was a significant decrease (P = 0.001) in food intake and feed conversion in animals fed with avocado diet (2.34 kg DM/d and 2.75 kg DM/kg gain) with respect to those of the control diet (3.30 kg DM/d and 3.13 kg DM/kg gain). The performance traits were significantly correlated (P = 0.001) between each other. The animals intake less (58.3 %) of the food offered with paste with respect to the offer that did not contain it (74.4 %) (P = 0.143). The ingestion speed decreased from 50.1 to 31.5 g fresh / min (P = 0.027) and from 43.5 to 17.7 g DM/min (P = 0.001). It is suggested that 21 % of fresh paste of waste avocado in the diet influences positively on the feed conversion efficiency of finished pigs, but the weight gain decreases when the voluntary intake of food reduces. <![CDATA[<strong>Rectal digestibility of nutrients in growing pigs, fed with taro silage (</strong><em><b>Colocasia esculenta</b></em><strong> (L.) Schott). Technical note</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802017000300007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se utilizaron ocho cerdos machos castrados, del cruce comercial Yorkshire x Landrace x Duroc, con peso vivo promedio de 36.25 ± 2.12 kg. Estos animales se distribuyeron a razón de cuatro cerdos en dos tratamientos: T1 dieta control (maíz y soya) y T2 con inclusión de 20 % de ensilado de taro con suero de leche y miel B de caña de azúcar en la dieta. Se aplicó diseño completamente aleatorizado para determinar la digestibilidad rectal de nutrientes del ensilaje de tubérculos de taro (Colocasia esculenta (L.) Schott) en cerdos de crecimiento ceba. Los mejores coeficientes (P < 0.05) de digestibilidad rectal de materia seca (MS 91.20 %), materia orgánica (MO 93.33 %), proteína bruta (PB 85.08 %), fibra bruta (FB 59.48 %) y energía digestible (ED 89.88 %) los presentaron los cerdos alimentados con 20 % de ensilado en la dieta. La digestibilidad rectal de MS, MO, PB, FB y ED mostró altos índices de aprovechamiento, al incluir 20 % de ensilado de tubérculos de taro en la dieta, lo que garantizó un alimento con óptimas características nutritivas para cerdos en crecimiento ceba.<hr/>A total of eight castrated male pigs were used, from the Yorkshire x Landrace x Duroc commercial cross, with an average live weight of 36.25 ± 2.12 kg. These animals were distributed at a rate of four pigs in two treatments: T1 control diet (corn and soybeans) and T2 with inclusion of 20% of taro silage with whey and molasses B of sugarcane in the diet. A completely randomized design was applied to determine the rectal digestibility of nutrients from the taro tubers silage (Colocasia esculenta (L.) Schott) in growing pigs. The best coefficients (P <0.05) of rectal digestibility of dry matter (DM 91.20 %), organic matter (OM 93.33 %), crude protein (CP 85.08 %), crude fiber (CF 59.48 %) and digestible energy (DE 89.88 %) were showed by pigs fed 20 % silage in the diet. The rectal digestibility of DM, OM, CP, CF and DE showed high utilization rates, when including 20% taro tubers silage in the diet, which guaranteed a food with optimal nutritional characteristics for growing pigs. <![CDATA[<strong>Effects of the alimentary restriction and living space in the intake and digestive transit of naked neck chickens in grazing</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802017000300008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se utilizaron 48 pollos rústicos cuello desnudo, sin sexar, de la estirpe T451N, con 2.85 ± 0.99 kg de peso vivo y trece semanas de edad para estudiar el consumo y la dinámica de tránsito de los componentes de la dieta en tres tiempos de pastoreo (30,60 y 90 min). Se distribuyeron según diseño de bloques al azar, con arreglo factorial 4 x 2 (tratamientos x espacios vitales). Los tratamientos fueron: balanceado con inclusión de 3 % de harina de morera, con cuatro restricciones (75, 50, 25 y 0 %) en dos espacios vitales (10 y 15 m²/ave) y suplementados con 20g/ave de lombriz roja Californiana. Los animales con 25 % de restricción obtuvieron mayor ganancia de peso y menor consumo de alimento en 15 m². La dinámica de tránsito del alimento registró desaparición total de las lombrices en el buche, después de 60 min. Hubo efectos significativos entre espacio vital y tiempo de llenado en los órganos digestivos y su contenido. El buche y la molleja tuvieron mayor peso del órgano en 15 m²/animal a los 60 min. Mientras, el buche incrementó su peso en la medida que aumentó el tiempo de pastoreo. La molleja lo disminuyó a los 90 min, al liberar el alimento hacia el duodeno. Los resultados sugieren utilizar 25 % de restricción del alimento en pollos rústicos gen Nana, que pastorean en 15 m² durante 60 min, suplementados con 20 g de lombrices, para obtener ganancias de peso similares al control y mollejas más grandes.<hr/>A total of 48 rustic naked neck chickens, without sexing, of T451N line, with 2.85 ± 0.99 kg of live weight and thirteen weeks of age were used to study the intake and the dynamics of transit of the diet components in three times of grazing ( 30.60 and 90 min). They were distributed according to random block design, with a 4 x 2 factorial arrangement (treatments x living spaces). The treatments were: balanced with inclusion of 3 % of mulberry meal, with four restrictions (75, 50, 25 and 0 %) in two living spaces (10 and 15 m²/bird) and supplemented with 20g / bird of California red worm. The animals with 25 % restriction obtained higher weight gain and lower food intake in 15 m². The transit dynamics of the food registered total disappearance of the earthworms in the crop, after 60 min. There were significant effects between living space and time of filling in the digestive organs and their content. The crop and the gizzard had higher weight of the organ in 15 m²/ animal at 60 min. While, the crop increased its weight as the grazing time increased. The gizzard decreased at 90 min, when releasing the food towards the duodenum. The results suggest using 25% of food restriction in rustic Nana gene chickens, which graze in 15 m² for 60 min, supplemented with 20 g of earthworms, to obtain weight gains similar to the control and bigger gizzards. <![CDATA[<strong>Biological evaluation of the substitution of dicalcium phosphate for "Trinidad de Guedes" phosphorite in broilers</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802017000300009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Para utilizar la fosforita, proveniente de las nuevas menas del yacimiento “Trinidad de Guedes”, como suplemento de Ca y P para pollos de ceba, se sustituyó el fosfato dicálcico de la dieta por la fosforita al 50 y 100 %. Se realizó una evaluación biológica y se analizó el efecto de dicha sustitución en el peso vivo, peso relativo de las canales y de algunos órganos e indicadores hematológicos. Se utilizaron 57 animales, que procedían de un experimento de comportamiento productivo con 300 pollos de ceba del híbrido HE21 desde 1 d de edad, distribuidos según diseño completamente aleatorizado. Se determinó el peso vivo a los 35 y 42 d, y luego del sacrificio, el peso relativo de las canales, hígado, bazo, riñón y páncreas, así como la hemoglobina y hematocrito. Para el peso vivo, no se observaron diferencias entre el control y los tratamientos en los que se sustituyó el fosfato dicálcico en ambos períodos estudiados (1.53 vs. 1.53 y 1.49 kg; 1.71 vs. 1.66 y 1.71 kg). Con respecto al peso relativo de las canales y órganos y a los indicadores hematológicos, tampoco se encontraron diferencias entre el control y los tratamientos, para uno y otro período. Los resultados sugieren poder utilizar la fosforita Trinidad de Guedes en sustitución del fosfato dicálcico como suplemento de Ca y P para pollos de ceba, sin afectación del peso vivo, peso relativo de canales y órganos, así como hemoglobina y hematocrito.<hr/>In order to use phosphorite, from new ores of "Trinidad de Guedes" deposit, as a supplement of Ca and P for broilers, the dicalcium phosphate of the diet was replaced by 50 and 100 % of phosphorite. A biological evaluation was carried out and the effect of this substitution on liveweight, relative weight of carcasses and of some organs and blood indicators, was analyzed. An amount of 57 animals was used, which were taken from an experiment of productive performance with 300 broilers of HE21 hybrid from 1 d old, distributed according to a completely randomized design. Liveweight was determined at 35 and 42 d, and after slaughter, relative weight of carcasses, liver, spleen, kidney and pancreas was also determined, as well as hemoglobin and hematocrit. For liveweight, there were no differences between control and treatments with the substitution of dicalcium phosphate in both studied periods (1.53 vs. 1.53 and 1.49 kg; 1.71 vs. 1.66 and 1.71 kg). Regarding relative weight of carcasses and organs, and to hematological indicators, there were no differences between control and treatments, for either period. Results suggest the use of Trinidad de Guedes phosphorite to replace dicalcium phosphate as a Ca and P supplement for broilers, without affecting liveweight, relative weight of carcasses and organs, as well as hemoglobin and hematocrit. <![CDATA[<strong>Propagation and initial growth of </strong><em><b>Brugmansia suaveolens</b></em><strong>, species with ethnoveterinary uses in the Amazon region of Ecuador</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802017000300010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Para determinar las características de propagación y crecimiento inicial de Brugmansia suaveolens, se evaluaron estacas extraídas de las secciones basal e intermedia del tronco central con aplicación de concentraciones de 0, 50 y 100 ppm de ácido naftalèn acético. Se registró la aparición de callo y raíces, diámetro del brote, altura de la planta y porcentaje de prendimiento a los 10, 15, 30 y 45 d. En los mejores tratamientos, se controló posteriormente el crecimiento inicial hasta los 320 d, desde la aparición del brote en las medidas altura de la planta y diámetro del tallo. Se aplicaron para ello modelos lineales y no lineales. Se registró también el número de hojas y longitud de ramas con la aplicación de un análisis de varianza para diferentes épocas de muestreo. Las estacas extraídas de la sección basal presentaron menor número de días para la aparición del callo, con promedio de 7.5. Alcanzaron altura de 17.25 cm a los 45 d. En crecimiento, el modelo cuadrático mostró mejor ajuste para la altura de la planta con tasas entre 0.15 y 0.11 cm/d. Para el diámetro del brote, fue superior el modelo lineal, con tasa de 0.024 mm/d. Hubo predominio de hojas verdes y con respecto al largo de ramas se constataron diferencias para las diferentes épocas. Se concluye que la especie no detuvo su crecimiento durante los primeros 320 d posteriores a la plantación. La emisión, el crecimiento de ramas, y el número de hojas fueron también elementos importantes para el crecimiento.<hr/>In order to determine propagation characteristics and initial growth of Brugmansia suaveolens, cuttings were extracted from the basal and intermediate sections of the central stem with the application of concentrations of 0, 50 and 100 ppm of naphthaleneacetic acid. The appearance of callus and roots, diameter of the sprout, plant height and percentage of bud germination at 10, 15, 30 and 45 d was recorded. In the best treatments, initial growth was later controlled up to 320 d, from the sprout appearance in the measures of plant height and stem diameter. Therefore, linear and non-linear models were applied. The number of leaves and length of branches was also registered with the application of an analysis of variance for different sampling times. Cuttings taken from the basal section had less days for the appearance of the callus, with a mean of 7.5. They reached a height of 17.25 cm at 45 d. In growth, the quadratic model showed better adjustment for plant height with rates between 0.15 and 0.11 cm/d. For sprout diameter, the linear model was superior, with a rate of 0.024 mm/d. There was a predominance of green leaves and regarding the length of branches, differences were found for different seasons. It is concluded that the species did not stop its growth during the first 320 d after planting. Emission, growth of branches, and number of leaves were also important elements for growth. <![CDATA[<strong>Effect of </strong><em><b>Leucaena leucocephala</b></em><strong> on structure and content of dry matter in the soil of two cattle rearing units in Villa Clara, Cuba</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802017000300011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Para determinar el efecto de Leucaena leucocephala en la estructura y el contenido de materia orgánica en el suelo de dos unidades ganaderas de Villa Clara se desarrollaron dos experimentos. Uno fue en la Estación Experimental Agrícola de la Universidad Central de las Villas y otro, en la vaquería “El Mamey” del Instituto Tecnológico Agropecuario “Victoria de Santa Clara”, ambos en suelos pardo mullido carbonatado. En el primero se establecieron cuatro tratamientos: tratamiento1 (pasto natural), tratamiento 2 (Leucaena leucocephala, con cinco años de establecimiento), tratamiento 3 (Leucaena leucocephala, con cuatro años de establecida), tratamiento 4 (cultivo permanente de plátano). En el segundo experimento se desarrollaron tres tratamientos: tratamiento 1 (Leucaena leucocephala, con tres años de edad en sistema de pastoreo rotacional), tratamiento 2 (Leucaena leucocephala, con ocho años de edad en sistema de pastoreo racional), tratamiento 3 (pasto natural). Se tomaron muestras para el análisis de la materia orgánica e indicadores de la estructura (factor de estructura, agregados estables, permeabilidad, límites de plasticidad) a profundidades de 0-10, 10-20 y 20-40 cm. El diseño experimental fue de bloques completos al azar. Los resultados indican que la leucaena influye a largo plazo en el contenido de materia orgánica, como árbol o integrada al sistema silvopastoril (curva de ajuste R² 0.82-0.92), así como en el factor de estructura, agregados estables y permeabilidad, con valores superiores a 65 % (buenos), 70 % (excelentes) y 2.00 log 10k (excelentes), respectivamente.<hr/>In order to determine the effect of Leucaena leucocephala on the structure and content of organic matter in the soil of two cattle rearing units in Villa Clara, two experiments were performed. One was developed in the Estación Experimental Agrícola de la Universidad Central de las Villas and the other, in the dairy farm “El Mamey” from the Instituto Tecnológico Agropecuario “Victoria de Santa Clara”, both in fluffy brown carbonated soil. In the first, four treatments were established: treatment 1 (natural grass), treatment 2 (Leucaena leucocephala, with five years of establishment), treatment 3 (Leucaena leucocephala, with four years of establishment), and treatment 4 (permanent banana crop). In the second experiment, three treatments were developed: treatment 1 (Leucaena leucocephala, with three years in a rotational grazing system), treatment 2 (Leucaena leucocephala, with eight years in a rational system), treatment 3 (natural grass). Samples were taken for the analysis of organic matter and structure indicators (structure factor, stable aggregates, permeability, plasticity limits) at 0-10, 10-20 and 20-40 cm deep. The experimental designed was completely random blocks design. Results indicate that Leucaena influence, at a long term, on the content of organic matter, as a tree or integrated to the silvopastoral system (adjustment curve R² 0.82-0.92), as well as on the structure factor, stable aggregates and permeability, with values superior to 65 % (good), 70 % (excellent) and 2.00 log 10k (excellent), respectively. <![CDATA[<strong>A temporary legume sprouts: An alternative for animal feeding</strong>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802017000300012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El empleo de procesos biológicos, como la germinación, que logren reducir el contenido de factores antinutricionales (FANs) y mejorar el valor nutritivo de los granos de leguminosas de producción nacional, puede constituir una opción de producción de alimento animal para los pequeños productores, la agricultura familiar y de traspatio. Los resultados que se presentan en esta propuesta están relacionados con la obtención, caracterización química y evaluación nutricional de germinados de leguminosas temporales como alternativa para la alimentación animal. Para ello se trabajó en la optimización del proceso de germinación en Vigna unguiculata (vigna) var. INIFAT 94, Canavalia ensiformis (canavalia) var. Blanco, Lablab purpureus (dólico) var. Rongai, Glicine max (soya) var. INCASOY 24 y Mucuna pruriens (mucuna) var. Cenizo. Se estudiaron las transformaciones que ocurren durante la germinación en las características físicas, composición química, perfil de aminoácidos, y contenido de (FANs), lo que constituyó un aporte al conocimiento científico. Además, se determinó por primera vez, el efecto bioquímico y fisiológico que ocasiona el consumo de harinas de granos sin germinar y germinados, en rata como modelo experimental y en pollos de engorde como especie de interés económico. Los resultados obtenidos demostraron que las transformaciones que ocurren durante la germinación varían en dependencia de la especie y variante de germinación empleada. La germinación produjo cambios favorables en la fracción proteica y de carbohidratos, incrementó la fibra dietética total, la proporción de fibra dietética insoluble/soluble y el contenido de almidón disponible, con decrecimiento del contenido de α-galactósidos e incrementos de azúcares solubles totales. Resultó ser un método efectivo y prometedor para las leguminosas estudiadas al mejorar el balance de aminoácidos y la calidad nutricional, reducir los factores antinutricionales, aumentar los compuestos fenólicos bioactivos y la actividad antioxidante, lo que demuestra sus potencialidades para la alimentación animal y como posible ingrediente para la formulación de alimentos humanos de alto valor agregado. Los estudios nutricionales de los granos germinados en aves con niveles de inclusión en la ración de 20% de vigna, 30% de soya y 10% de canavalia y mucuna, mostraron cambios favorables en la fisiología digestiva e indicadores de salud de los animales, en el caso específico de canavalia se evidenció mejora en la respuesta inmune. El procedimiento y secuencia experimental utilizada aportaron metodologías para la selección, obtención, caracterización y evaluación de germinados, que puede aplicarse a otras especies y variedades de leguminosas con posibilidades de uso en la alimentación animal.<hr/>The use of biological processes, such as germination, that manage to reduce the content of anti-nutritional factors (ANFs) and improve the nutritional value of legume grains from national production, can constitute an option for the production of animal food for small producers, family and backyard agriculture. The results presented in this proposal are related to the obtaining, chemical characterization and nutritional evaluation of temporary legume sprouts as an alternative for animal feeding. For this, it was worked on optimization of the germination process in Vigna unguiculata (vigna) var. INIFAT 94, Canavalia ensiformis (canavalia) var. White, Lablab purpureus (dolicho) var. Rongai, Glicine max (soybean) var. INCASOY 24 and Mucuna pruriens (mucuna) var. Ashen. The transformations that occur during the germination in the physical characteristics, chemical composition, amino acids profile, and (ANFs) content were studied, which constitutes a contribution to scientific knowledge. In addition, the biochemical and physiological effect caused by the intake of germinated and non- germinated grain meals was determined for the first time, in rat as an experimental model and in broilers as a species of economic interest. The obtained results showed that the transformations that occur during germination vary depending on the species and variation of germination used. Germination produced favorable changes in the protein and carbohydrate fraction, increased the total dietary fiber, the proportion of insoluble / soluble dietary fiber and the available starch content, with decrease in the α- galactosides content and increases in total soluble sugars. It proved to be an effective and promising method for the studied legumes when improve the amino acids balance and nutritional quality, reduce anti-nutritional factors, increase bioactive phenolic compounds and antioxidant activity, showing their potential for animal feeding and as a possible ingredient for the formulation of human food with high value- added. Nutritional studies of germinated grains in birds with inclusion levels in the ration of 20% of vigna, 30% of soybeans and 10% of canavalia and mucuna, showed favorable changes in the digestive physiology and health indicators of the animals, in the specific case of canavalia showed improvement in the immune response. The procedure and experimental sequence used provided methodologies for the selection, collection, characterization and evaluation of sprouts, which can be applied to other species and varieties of legumes with possibilities of use in animal feeding.