Scielo RSS <![CDATA[Centro Azúcar]]> http://scielo.sld.cu/rss.php?pid=2223-486120220003&lang=pt vol. 49 num. 3 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.sld.cu/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.sld.cu <![CDATA[DETERMINATION OF THE MAIN CHARACTERISTICS OF A SINGLE TYPE MOLDING MIX WITH REFRACTORY ELEMENTS]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2223-48612022000300001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Introducción: En la Empresa Planta Mecánica “Fabric Aguilar Noriega” la fabricación de piezas como resultado de la fundición ha disminuido notablemente en los últimos años, no sin dejar de ser una de las principales formas de producción. En este proceso se utilizan mezclas que varían en sus propiedades y composición, de acuerdo a la utilización para la cual se tenga prevista, como MC-3 (Moldes con terrajas), MCE-4 (Piezas grandes de acero), MR-1 (Mezcla única), esta última mezcla está compuesta por bentonita y melaza, como aglutinantes, acompañando a la arena sílice. Objetivo: Realizar una caracterización de una mezcla de moldeo tipo única con la utilización de aditivos refractarios, productos de la molienda de ladrillos de chamota, desechados en las reparaciones de los hornos de la empresa. Materiales y Métodos: Para la realización de este trabajo se realizó un diseño de experimento, teniendo en cuenta los principales materiales, arena sílice y bentonita y sustituyendo la melaza por el elemento refractario. Resultados y Discusión: Los resultados de los experimentos arrojaron que la mezcla con mejores propiedades es la que tiene una relación refractario-bentonita (1:9). Se realizó una prueba real con esta mezcla, utilizando una aleación de aluminio, donde se apreció un excelente resultado. Conclusiones: La principal conclusión es que a partir de los resultados obtenidos es un hecho la sustitución de la melaza por elementos refractarios para ciertos tipos de aleaciones, en este caso aluminio.<hr/>ABSTRACT Introduction: In the Mechanical Plant “Fabric Aguilar Noriega”, the manufacture of parts as a result of casting has decreased notably in recent years, although it is still one of the main forms of production. In the molding process, mixtures are used that vary in their properties and composition, according to the intended use, such as MC-3, MCE-4 (Large steel pieces), MR-1 (single mixture), this last mixture is composed of bentonite and molasses, as binders, together with the silica sand. Objective: To perform a characterization of a unique type molding mixture with the use of refractory additives, products of the grinding of chamotte bricks, discarded in the repairs of the company's furnaces. Materials and Methods: In order to carry out this work, a design of experiment was carried out, taking into account the main materials, silica sand and bentonite, and substituting molasses for the refractory element. Results and Discussion: The results of the experiments showed that the mixture with the best properties is the one with a refractory-bentonite ratio (1:9). A real test was carried out with this mixture, using an aluminum alloy, where an excellent result was observed. Conclusions: The main conclusion is that from the results obtained, it can be stated as a fact that molasses can be substituted by refractory elements for certain types of alloys, in this case aluminum. <![CDATA[EFFECT OF CANE PAYMENT ON SUGAR QUALITY AND TORULA'S INVESTMENT EFFICIENCY]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2223-48612022000300011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Introducción: Para mejorar la calidad del azúcar crudo en la industria azucarera y elevar la eficiencia inversionista relacionada con la producción alternativa de levadura de torula, se realiza un análisis del efecto y costo del pago de la caña por su calidad. Esta está determinada, por los resultados obtenidos en el laboratorio, a partir del cálculo del rendimiento por caña (RPC). Objetivo: Determinar el efecto del pago de la caña en la calidad del azúcar crudo y en la eficiencia inversionista de una planta de levadura torula en dos centrales azucareros cubanos A y B. Materiales y Métodos: Se utiliza el método de modelación del proceso global mediante la agregación matricial de los modelos de las etapas de los procesos tecnológicos de producción de azúcar crudo y miel final, en dos instalaciones industriales diferentes, empleando el SoftwareStatgraphics Centurion. Se incluye la evaluación de alternativas de por cientos de extracción del jugo de los filtros en las inversiones. Resultados y Discusión: Al analizar dos tipos de caña se observa que al aumentar su calidad aumentan los niveles de producción de azúcar crudo y se incrementa el brix de la miel final. Esto eleva las ganancias en la planta de levadura en ambos centrales azucareros. Conclusiones: Se demostró la importancia del pago de la caña por su calidad al aumentar las ganancias de la planta de levadura y del central azucarero de 1604101,69 USD/año, que supera el incremento en pago de la caña que es de 447210,44 USD/año.<hr/>ABSTRACT Introduction: In order to improve the quality of raw sugar in the sugar industry and to increase the investment efficiency related to the alternative production of torula yeast, an analysis of the effect and cost of cane payment for its quality is carried out. This is determined, by the results obtained in the laboratory, from the calculation of the yield per cane (RPC). Objective: To determine the effect of cane payment on raw sugar quality and on the investment efficiency of a torula yeast plant in two Cuban sugar mills A and B. Materials and Methods: The global process modeling method is used by means of matrix aggregation of the models of the technological processes’ stages of raw sugar and final molasses production, in two different industrial facilities, using Statgraphics Centurion Software. The evaluation of alternatives of per cent extraction of the juice from the filters in the investments is included. Results and Discussion: When analyzing two types of sugarcane, it is observed that increasing its quality improves both the levels of raw sugar production and the brix of the final honey. This raises profits in the yeast plant in both sugar mills. Conclusions: The importance of cane payment for its quality was demonstrated by increasing the profits of the yeast plant and the sugar mill by1604101.69 USD/year, which exceeds the increase in cane payment, which is 447210.44 USD/year. <![CDATA[THE INTELLECTUAL CAPITAL AT THE “ORIENTE SUR” TERRITORIAL SUGARCANE RESEARCH STATION]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2223-48612022000300024&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Introducción: La comunidad científica reconoce la gestión del conocimiento como uno de los activos más importantes para cualquier institución empresarial o académica. Objetivo: Presentar una herramienta, que permita evaluar la gestión del capital intelectual, en sus tres dimensiones: capital humano, estructural y relacional, en la Estación Territorial de Investigaciones de la Caña de Azúcar “Oriente-Sur”. Materiales y Métodos: Se desarrolló una revisión bibliográfica respecto al tema objeto de análisis y un monitoreo de los indicadores de gestión del conocimiento de la entidad en el período 2014-2020. Se realizó una valoración de los recursos humanos de la institución en diferentes clasificaciones: edad, grado científico, categoría científica y docente. Se determinó la producción científica, la infraestructura y las tecnologías de la información. Además, se evaluaron elementos de difusión y sistematización del conocimiento institucional. Resultados y Discusión: Se estableció una herramienta de gestión del conocimiento, para evaluar el comportamiento del Capital Intelectual a través de 29 y 27 indicadores del primer y segundo nivel respectivamente, para medir el aporte de los capitales humano, estructural y relacional al capital intelectual. Conclusiones: La herramienta de gestión del conocimiento obtenida permite evaluar el comportamiento del Capital Intelectual en la Estación Territorial de Investigaciones de la Caña de Azúcar “Oriente-Sur” en el período 2014-2020.<hr/>ABSTRACT Introduction: The scientific community recognizes knowledge management as one of the most important assets for any business or academic institution. Objective: To present a tool to evaluate the management of intellectual capital, in its three dimensions: human, structural and relational capital, at the Territorial Sugarcane Research Station “Oriente-Sur”. Materials and Methods: A literature review was carried out on the subject under analysis and a monitoring of the knowledge management indicators of the institution in the period 2014-2020. An assessment of the institution's human resources was carried out in different classifications: age, scientific degree, scientific and teaching category. Scientific production, infrastructure and information technologies were determined. In addition, elements of dissemination and systematization of institutional knowledge were evaluated. Results and Discussion: A knowledge management tool was established to evaluate the behavior of Intellectual Capital through 29 and 27 first and second level indicators respectively, to measure the contributions of human, structural and relational capital to the intellectual. Conclusions: The knowledge management tool obtained allows evaluating the behavior of the Intellectual Capital in the Territorial Sugarcane Research Station “Oriente-Sur” in the period 2014-2020. <![CDATA[OBTAINING ESTERS FROM DISTILLATED FRACTIONS OF FUSEL OIL: PART I]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2223-48612022000300037&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Introducción: Los alcoholes obtenidos por destilación del aceite de fúsel, son un gran potencial en la obtención de ésteres como el acetato de etilo, acetato de n-propilo, acetato de isobutilo y acetato de isoamilo. Estos productos constituyen materias primas en diferentes industrias, especialmente en la alimenticia. Objetivo: Determinar las condiciones experimentales para la obtención de ésteres, como productos de alto valor, mediante la esterificación de fracciones destiladas del aceite de fúsel. Materiales y Métodos: Se realizó un diseño experimental 2k para la obtención de ésteres de la fracción destilada 79 - 108 oC del aceite de fúsel. Las variables independientes fueron: relación alcohol/ácido acético y tiempo de reacción y el rendimiento la variable respuesta. Resultados y Discusión: En la esterificación de la fracción destilada del aceite de fúsel de 79 - 108 oC los mejores resultados se alcanzaron cuando se emplearon las dos variables independientes en sus máximos niveles. Se obtuvo un mayor rendimiento de éster formado para el acetato de isobutilo con 42,52 %, seguido del acetato de n-propilo con 13,73 % y en una menor proporción el acetato de etilo con 2,96 %. Conclusiones: Los rendimientos determinados, a las muestras purificadas de las reacciones de esterificación, indicaron la presencia en todas las fracciones destiladas de acetato de etilo, acetato de n-propilo y acetato de isobutilo. La mayor proporción obtenida de los ésteres, por cromatografía, se corresponde con sus puntos de ebullición en el rango de temperaturas en que fueron obtenidas las fracciones destiladas.<hr/>ABSTRACT Introduction: The alcohols obtained by distillation of fusel oil have great potential for obtaining esters such as ethyl acetate, n-propyl acetate, isobutyl acetate and isoamyl acetate. These products constitute raw materials in different industries, especially in the food industry. Objective: To determine the experimental conditions for obtaining esters, as high-value products, by esterification of distilled fractions of fusel oil. Materials and Methods: A 2k experimental design was carried out to obtain esters from the distilled fraction 79 - 108 oC fraction of fusel oil. Independent variables considered were alcohol/acetic acid ratio and reaction time and the yield was the response variable. Results and Discussion: In the esterification of the distilled fraction of fuel oil from 79 - 108 oC, the best results were achieved when the two independent variables were used at their maximum levels. The highest yield of ester formed was obtained for isobutyl acetate with 42.52%, followed by n-propyl acetate with 13.73% and, to a lesser extent, ethyl acetate with 2.96%. Conclusions: The yields determined from the purified samples of the esterification reactions indicated the presence of ethyl acetate, n-propyl acetate and isobutyl acetate in all the distilled fractions. The highest proportion of esters obtained by chromatography corresponds to their boiling points in the range of temperatures in which the distilled fractions were obtained. <![CDATA[STUDY ON THE APPLICABILITY OF NACIONAL MANUFACTURED ELECTRODES IN THE SUGAR INDUSTRY]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2223-48612022000300048&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Introducción: La recuperación de piezas por soldadura juega un papel fundamental en la industria azucarera. En este trabajo se realiza un estudio comparativo de dos electrodos desarrollados en nuestro país con vistas a indagar sobre su posible utilización en los procesos de reparación que se desarrollan en los centrales azucareros. Objetivo: Realizar la comparación entre los electrodos con composición Fe-Si-V-C y Fe-Cr-Mn-C, concebidos en Cuba, y el UTP 620 que se utiliza, entre otras aplicaciones, para la recuperación de los dientes de las coronas de los molinos azucareros. Materiales y métodos: Para el cotejo se prepararon probetas con la deposición de los tres electrodos en iguales condiciones, es decir, mismo material base e iguales amperajes, polaridad y corriente. Se prepararon las probetas a partir del corte transversal de los cordones, se realizó el análisis métalográfico y se midió la dureza en diferentes partes del cordón. Resultados y discusión: Al comparar los resultados se pudo apreciar que las tres deposiciones tienen una estructura metalográfica diferente, y diferentes durezas. El electrodo con el sistema de aleación Fe-Cr-Mn-C garantiza una dureza en el orden de 326 HB. El electrodo con el sistema de aleación Fe-Si-V-C, garantiza una dureza en el cordón de 534 HB. El electrodo utilizado actualmente, el UTP 620, garantiza una dureza en la primera pasada de 610 HB. Conclusiones: Se considera que el electrodo Fe-Si-V-C tiene buenas perspectivas para su uso en esta aplicación, pues la dureza obtenida está por encima del límite establecido para la coronas de molinos azucareros.<hr/>ABSTRACT Introduction: The recovery of parts by welding plays a fundamental role in the sugar industry. In the present work, a comparative study of two electrodes developed in our country is carried out in order to investigate their possible use in the repair processes developed in sugar mills. Objective: To carry out the comparison between the electrodes with Fe-Si-VC and Fe-Cr-Mn-C composition, conceived in Cuba, and the UTP 620 that is used, among other applications, for the recovery of sugar mill crown teeth. Materials and methods: For the comparison, test tubes were prepared with the deposition of the three electrodes under the same conditions, that is, the same base material and the same amperage, polarity and type of current. The specimens were prepared from the cross section of the cords, the metallographic analysis was carried out and the hardness in different parts of the cord was measured. Results and Discussion: Comparing the results, it was possible to appreciate that the three deposits have a different metallographic structure, as well as different hardnesses. The electrode with the Fe-Cr-Mn-C alloy system guarantees a hardness in the order of 326 HB. The electrode with the Fe-Si-V-C alloy system guarantees a bead hardness of 534 HB. The electrode currently used, the UTP 620, guarantees a hardness in the first pass of 610 HB. Conclusions: It is considered that the Fe-Si-V-C electrode has good prospects for its use in this application, since the hardness obtained is above the limit established for sugar mill crowns. <![CDATA[BIOACTIVATED CONSTRUCTED WETLANDS WITH EFFICIENT MICROORGANISMS: A WAY FOR WASTEWATERS MANAGEMENT AT CHICHÍ PADRÓN SLAUGHTERHOUSE]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2223-48612022000300057&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Introducción: Los humedales construidos son tecnologías “verdes”, sencillas, asequibles, y eficientes para el tratamiento de varios tipos de aguas residuales que, comparadas con los sistemas convencionales, ofrecen un enfoque respetuoso con el medio ambiente, tienen bajos costos, y un elevado potencial para ser aplicadas preferentemente en países en vías de desarrollo. Objetivo: Evaluar la eficiencia de humedales de flujo subsuperficial horizontal bioactivados con microorganismos eficientes, en la remoción de materia orgánica y otros contaminantes presentes en aguas residuales del matadero Chichí Padrón. Materiales y Métodos: Fueron construidos cuatro sistemas de humedales, sembrados con Cyperus Alternifolius, utilizando como sustratos combinaciones de suelo pardo, grava de caliza, zeolita, y arena de rio. Se empleó un diseño factorial 23 para evaluar la influencia del tiempo de retención hidráulico, la activación con microorganismos, y el tipo de sustrato sobre laeficiencia en la eliminación de los contaminantes. Resultados y Discusión: Se caracterizaron los residuales del proceso productivo, estudiándose los valores históricos del último decenio. La eficiencia máxima de remoción se logró en los sistemas S2 bioactivados, para 96 horas, i.e. 96 % para la DQO, 96,4 % para la DBO5, y 94 % para grasas y aceites. Se obtuvieron además los modelos matemáticos que describen la relación variable entrada-respuesta, con elevados coeficientes de correlación (0,95-0,99). Conclusiones: El empleo de humedales de flujo subsuperficial puede considerarse un método eficiente para el tratamiento de aguas residuales generadas en mataderos, lográndose elevados niveles de remoción de sus contaminantes, y efluentes compatibles con las regulaciones ambientales cubanas.<hr/>ABSTRACT Introduction: Constructed wetlands are simple, affordable, and efficient “green” technologies for the treatment of various types of wastewater that, compared to conventional systems, offer an environmentally friendly approach, have low costs, and high potential for application preferably in developing countries. Objective: To evaluate the efficiency of horizontal subsurface flow wetlands bioactivated with efficient microorganisms in the removal of organic matter and other contaminants present in wastewater from the Chichí Padrón slaughterhouse. Materials and Methods: Four wetland systems were constructed, planted with Cyperus Alternifolius, using combinations of brown soil, limestone gravel, zeolite, and river sand as substrates. A 23 factorial design was used to evaluate the influence of hydraulic retention time, activation with microorganisms, and the type on pollutant removal efficiency. Results and Discussion: The waste from the production process were characterized, and the historical values ​​of the last decade were studied. The maximum removal efficiency was achieved in the bioactivated S2 systems, for 96 hours, i.e. 96% for COD, 96.4% for BOD5, and 94% for fats and oils. Mathematical models describing the variable input-response variable relationship were also obtained, with high correlation coefficients (0.95-0.99). Conclusions: The use of subsurface flow wetland systems can be considered an efficient method for the treatment of wastewater generated in slaughterhouses, achieving high levels of pollutant removal and effluents compatible with the Cuban environmental regulations. <![CDATA[OPTIMIZATION OF THE TECHNOLOGY FOR THE PRODUCTION OF PROPOLIS TINCTURE]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2223-48612022000300069&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Introducción: La tintura de propóleo elaborada en los Centros de Producción Local (CPL) de Villa Clara presenta alta demanda por su diversidad de usos. El contenido de sólidos totales de este producto está resultando inferior al 10% (límite permisible). Objetivo: Optimizar la tecnología de elaboración de la tintura de propóleo con fines farmacéuticos, empleada en los CPL de Villa Clara. Materiales y métodos: Se realizó un diseño de experimentos factorial 23. Los factores independientes y sus niveles fueron: tipo de disolvente (nivel bajo etanol al 70 % y nivel alto etanol al 96 %), tiempo de extracción por maceración (7 días nivel bajo y 14 días nivel alto) y variedad de propóleo (color pardo nivel bajo y castaño rojizo nivel alto). La variable respuesta a considerar fue el contenido de sólidos totales. Otros índices de calidad evaluados fueron: densidad relativa, índice de refracción y pH. Resultados y discusión: Un elevado contenido de sólidos totales (23,02%) se obtuvo para la condición donde se empleó el propóleo castaño rojizo, etanol al 96 % como disolvente y tiempo de extracción de 7 días. El pH, índice de refracción y densidad relativa de la tintura, dieron resultados similares a los de otras tinturas de origen natural reportadas en la literatura. Conclusiones: La concentración del disolvente, variedad de propóleo y tiempo de extracción, influyen significativamente en el contenido de sólidos totales. La tintura obtenida del propóleo castaño-rojizo a los 7 días de maceración y 96% de etanol, duplica el límite mínimo permisible de sólidos totales.<hr/>ABSTRACT Introduction: The propolis tincture produced in the Local Production Centers (CPL) of Villa Clara province is in high demand due to its diversity of uses. The total solids content of this product is proving to be less than 10% (permissible limit). Objective: To optimize the processing technology of propolis tincture for pharmaceutical purposes, used in the CPLs of Villa Clara. Materials and Methods: A design of 23 factorial experiments was carried out. The independent factors and their levels were: type of solvent (low level of 70% ethanol and high level of 96% ethanol), extraction time by maceration (7 days low level and 14 days high level) and variety of propolis (brown color low level and reddish brown high level). The response variable to considered was the total solids content. Other quality indexes evaluated were: relative density, refractive index and pH. Results and Discussion: A high total solids content (23.02%) was obtained for the condition where reddish brown propolis, 96% ethanol as solvent and extraction time of 7 days were used. The pH, refractive index and relative density of the tincture gave similar results to those of other tinctures of natural origin reported in the literature. Conclusions: The solvent concentration, propolis variety and extraction time significantly influence the total solids content. The tincture obtained from reddish-brown propolis after 7 days of maceration and 96% ethanol, doubles the minimum permissible limit of total solids. <![CDATA[ARBUSCULAR MYCORRHIZAL FUNGI IN SUGARCANE AND THEIR RELATIONSHIP WITH PANELA QUALITY AND YIELDS]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2223-48612022000300078&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Introducción: En Colombia la panela es un alimento ancestral obtenido por concentración a partir de extracción de jugos de la caña azucarera. Los Hongos Formadores de Micorrizas Arbusculares (HFMA) ayudan al intercambio y movilidad de nutrientes al asociarse con plantas, mejorando la calidad y rendimiento en diferentes sistemas productivos. Objetivo: Evaluar el efecto de la inoculación con HFMA en el cultivo de la caña de azúcar sobre el rendimiento y la calidad en panela. Materiales y Métodos: El estudio se desarrolló en Suaita, Santander, bajo un diseño de bloques completos al azar, por triplicado con cuatro tratamientos (T1: Acaulospora mellea, T2: Rhizophagus irregularis, T3: Control 50% y T4: Control 100% de fertilización). Las variables en caña fueron índices de madurez y toneladas por hectárea, y en panela se determinaron rendimiento, toneladas por hectárea, conversión a panela, azúcares reductores, sólidos totales, pH, humedad, sacarosa y fósforo soluble. Resultados y Discusión: Se presentaron diferencias significativas (P&gt;0,05) en el índice de madurez con el T2 y mayor contenido de azúcares reductores en panela con el T1, en las demás variables se observó un beneficio de la inoculación respecto los controles, siendo T2 el tratamiento con valores altos en producción de tallos.ha-1, toneladas caña.ha-1; y T1 en conversión a panela, azúcares reductores, fósforo soluble y sólidos totales. Conclusiones: Se encontró interacción de R. irregularis y A. mellea con la calidad y rendimiento en panela, obteniéndose resultados prometedores del uso de estos microorganismos para potencializar la sostenibilidad y competitividad de la caña azucarera para panela.<hr/>ABSTRACT Introduction: In Colombia, panela is an ancestral food obtained by concentration from the extraction of sugarcane juice. Arbuscular Mycorrhizal Fungi (AMF) help the exchange and mobility of nutrients by associating with plants, improving quality and yield in different production systems. Objective: To evaluate the effect of AMF inoculation in sugarcane cultivation on panela yield and quality. Materials and Methods: The study was carried out in Suaita, Santander, under a randomized complete block design, in triplicate with four treatments (T1: Acaulospora mellea, T2: Rhizophagus irregularis, T3: control 50% and T4: control 100% fertilization). The variables in sugarcane were maturity indexes and tons per hectare, and in panela yield, tons per hectare, conversion to panela, reducing sugars, total solids, pH, moisture, sucrose, and soluble phosphorus were determined. Results and Discussion: There were significant differences (P&gt;0.05) in the maturity index with T2 and a higher content of reducing sugars in panela with T1, in the other variables, a benefit of the inoculation with respect to the controls was observed, being T2 the treatment with the highest values in production of stems.ha-1, tons of cane.ha-1; and T1 in conversion to panela, reducing sugars, soluble phosphorus and total solids. Conclusions: Interaction of R. irregularis and A. mellea with panela quality and yield was found, obtaining promising results for the use of these microorganisms to enhance the sustainability and competitiveness of sugarcane for panela. <![CDATA[ECONOMIC EVALUATION OF TORULA YEAST PRODUCTION FROM BALANCES IN PLANT SECTIONS]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2223-48612022000300090&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Introducción: Las condiciones actuales de operación del proceso de producción de levadura torula a partir de las vinazas de destilería en la Unidad Empresarial de Base “Antonio Sánchez”, en Cienfuegos, fueron analizadas mediante los balances de masa y energía en algunas secciones de la planta. Objetivo: Evaluar el proceso de producción de la levadura torula a partir de la obtención de los balances de masa y energía. Materiales y métodos: Se calculó el flujo de agua de enfriamiento de las vinazas, la biomasa producto de la fermentación y el flujo de crema de levadura obtenido de la primera centrifugación, empleando el Excel. Se realizó una prueba de hipótesis en el Statgraphics Centurion XVII para analizar las mediciones realizadas en la planta para un cambio en las sales nutrientes y se evalúo la incidencia del cambio de fuente de nitrógeno sobre los costos de materias primas. Resultados y discusión: Se obtuvo que la biomasa a la salida del fermentador representa el 1,46 % del mosto producido, con una concentración de 10,05 g/L y se compararon los valores calculados con los reportados por el simulador Aspen Hysys con un error relativo máximo inferior al 3 %. Conclusiones: El proceso se vio beneficiado al utilizarse la urea como fuente de nitrógeno, ya que se determinó una reducción en los costos de materias primas por tonelada de levadura producida.<hr/>ABSTRACT Introduction: The current operating conditions of the torula yeast production process from distillery vinasse at the “Antonio Sanchez” Basic Business Unit (UEB), in Cienfuegos, were analyzed by means of mass and energy balances in some sections of the plant. Objective: Evaluate the torula yeast production process by obtaining mass and energy balances. Materials and methods: The flow of cooling water from the vinasses, the fermentation biomass product and the flow of yeast cream obtained from the first centrifuge were calculated using Excel. A hypothesis test was carried out in Statgraphics Centurion XVII to analyze the measurements made in the plant for a change in nutrient salts and the incidence of the change in nitrogen source on raw materials costs was evaluated. Results and discussion: It was obtained that the biomass at the fermenter outlet represents 1.46% of the must produced, with a concentration of 10.05g/L. The calculated values were compared with those reported by the Aspen Hysys simulator with a maximum relative error of less than 3%. Conclusions: The process benefited from the use of urea as a nitrogen source, since a reduction in raw material costs per ton of yeast produced was determined. <![CDATA[INTENSIFICATION OF THE PROCESSING STAGE OF INDUSTRIAL CULTIVATION TO INCREASE SOY YOGHURT PRODUCTION]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2223-48612022000300100&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Introducción: La capacidad de producción de yogurt de soya depende de la capacidad de elaboración del cultivo industrial, siendo una de las etapas fundamentales, donde el tiempo y la temperatura ejercen una influencia directa en la acidificación. Objetivo: Evaluar la alternativa de aumento de la capacidad de elaboración del cultivo industrial, a partir del estudio experimental y escalado de la operación de fermentación, para incrementar la producción de yogurt de soya en la Pasteurizadora Santa Clara. Materiales y Métodos: Se evaluó el comportamiento de la acidificación en la fermentación de la lactosa considerando el efecto del tiempo y la temperatura, y se obtuvo un modelo que relaciona a estas variables. Adicionalmente se escalaron las condiciones de fermentación instaladas, con los requerimientos de trasferencia de calor según el estudio experimental, y se realizó el análisis económico de la propuesta. Resultados y Discusión: La acidez requerida se obtuvo a las 8 h luego del tiempo de incubación con un control de temperatura a 6 ºC, donde el modelo ajustado mostró un coeficiente de determinación de 95,15 %. A su vez, mantener la velocidad constante en la punta del impulsor se seleccionó como criterio de escalado más acertado, garantizadas las similitudes geométricas y bioquímicas en un volumen de trabajo de 2 m3. Estas condiciones arrojaron un período de recuperación de la inversión inferior a los 2 años. Conclusiones: La ampliación de la escala de elaboración del cultivo industrial introduce un aumento del valor de la producción anual, con indicadores económicos de rentabilidad alentadores.<hr/>ABSTRACT Introduction: Soy yoghurt production capacity depends on the processing capacity of industrial cultivation, being one of the fundamental stages, where time and temperature exert a direct influence on acidification. Objective: To evaluate the alternative of increasing the processing capacity of the industrial culture, from the experimental study and scaling of the fermentation operation, to increase the production of soy yogurt at Pasteurizer Santa Clara. Materials and Methods: The behavior of acidification in lactose fermentation was evaluated considering the effect of time and temperature, and a model relating these variables was obtained. Additionally, the installed fermentation conditions were scaled up, with the heat transfer requirements according to the experimental study, and the economic analysis of the proposal was performed. Results and Discussion: The required acidity was obtained at 8 h after the incubation time with a temperature control at 6 ºC, where the adjusted model showed a determination coefficient of 95.15 %. In turn, maintaining constant velocity at the impeller tip was selected as the most successful scaling criterion, ensuring geometrical and biochemical similarities in a working volume of 2 m3. These conditions yielded a payback period of less than 2 years. Conclusions: Scaling up the processing of the industrial culture introduces an increase in the annual production value, with encouraging economic indicators of profitability. <![CDATA[NUTRITIONAL FORTIFICATION OF THE “UPA-UPA-UPA” COMPOTE OF MANGO-BANANA-GUAVA WITH MORINGA (MORINGA OLEIFERA)]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2223-48612022000300113&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Introducción: La Moringa oleifera es uno de los fortificantes naturales más empleados, debido al valor nutricional que posee, siendo un importante aliado en el sector de la nutrición y la seguridad alimentaria. Es considerada como un componente nutricional de refuerzo, económicamente sostenible y saludable para las personas con deficiencia de micronutrientes. Objetivo: Establecer los parámetros para la fortificación nutricional de la compota “UPA-UPA-UPA” de Mango-Plátano-Guayaba con polvo o extracto de hojas secas de Moringa oleifera. Materiales y Métodos: Se elaboraron las compotas con adición de polvo de hojas secas de Moringa oleifera a concentraciones de 1,5; 3,0 y 4,5 g/L y con extracto de este polvo en dosis de 10; 20 y 30 %. Para cada una de las compotas, los tiempos de cocción fueron de 10; 20 y 30 minutos. Se determinaron las propiedades físico-químicas y nutricionales de los purés de frutas y se estimó el indicador costo/beneficio para determinar la factibilidad económica de ambas propuestas. Resultados y Discusión: Con dosis de 1,5 g/L de polvo y 30 % de extracto, para igual tiempo de 10 minutos, se logró un aumento del contenido de proteínas y vitamina C en las compotas, superior al 10 % respecto a la muestra patrón, siendo económicamente factibles ambas formulaciones. Conclusiones: La adición de moringa, en polvo o en extracto, incrementa el contenido de vitamina C y proteínas en las compotas, aunque se logra un mayor aporte nutricional con la moringa en polvo. Su incorporación se justifica, tanto como fortificante como económicamente.<hr/>ABSTRACT Introduction: Moringa oleifera is one of the most widely used natural fortifiers, due to its nutritional value, being an important ally in the nutrition and food safety sector. It is considered as a nutritional component of reinforcement, economically sustainable and healthy for people with micronutrient deficiency. Objective: To establish the parameters for the nutritional fortification of the "UPA-UPA-UPA" compote of Mango-Banana-Guava with powder or extract of dry leaves of Moringa oleifera. Materials and Methods: The compotes were prepared with the addition of dried Moringa oleifera leaf powder at concentrations of 1.5; 3.0 and 4.5 g/L and with extract of this powder at doses of 10; 20 and 30 %. For each of the compotes, the cooking times were 10; 20 and 30 minutes. The physicochemical and nutritional properties of the fruit purees were determined and the cost/benefit indicator was estimated to determine the economic feasibility of both proposals. Results and Discussion: With doses of 1.5 g/L of powder and 30 % of extract, for the same time of 10 minutes, an increase in protein and vitamin C content in the compotes of more than 10 % was achieved with respect to the standard sample, being economically feasible both formulations. Conclusions: The addition of moringa, in powder or extract form, increases the vitamin C and protein content of compotes, although a greater nutritional contribution is achieved with moringa powder. Its incorporation is justified, both as a fortifier and economically. <![CDATA[IMPACT OF CHANGES IN THE SUGAR MARKET IN SELECTED COUNTRIES]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2223-48612022000300124&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Introducción: Entre los factores que afectan la competitividad del sector azucarero existen elementos comunes que pueden notarse en los procesos de transformación de la agroindustria de otros países, en uno u otro sentido, cuya identificación y análisis es útil en el proceso de rescate de la cadena cubana de valor. Objetivo: Identificar elementos necesarios para la recuperación de la agroindustria azucarera, haciendo estudios de caso de las agroindustrias de la caña de azúcar en países con participación importante del mercado internacional en los últimos años. Materiales y Métodos: Se revisan distintas fuentes que describen cambios tanto en el volumen de producción y la participación en el mercado azucarero internacional, se exponen hechos fundamentales y se discuten factores internos y externos que influyeron en los diferentes escenarios. Resultados y Discusión: A partir del análisis del volumen productivo entre 1995 y 2019 se conformaron dos grupos: el primero, con tres países insulares desplazados del mercado azucarero internacional en periodos de tiempo relativamente cortos y el otro, con líderes actuales de la producción y exportación de azúcar a nivel mundial, se identifican los factores presentes en ambos procesos. Conclusiones: El aporte de entidades científicas, la industria nacional, las fuentes de financiamiento y el gobierno, han sido decisivos en el fortalecimiento de la cadena de valor del azúcar, mientras la falta de diversificación agroindustrial y de consenso en la búsqueda de soluciones a los riesgos son causa del deterioro y desaparición del sector en condiciones específicas.<hr/>ABSTRACT Introduction: Among the factors that affect the competitiveness of the sugar sector, there are common elements that can be observed in the transformation processes of the agroindustry in other countries, in one way or another, whose identification and analysis is useful in the process of rescuing the Cuban value chain. Objective: Identify elements necessary for the recovery of the sugar agroindustry, making case studies of the sugarcane agroindustries in countries with significant participation in the international market in recent years. Materials and methods: Different sources describing changes in both production volume and international sugar market share are reviewed, fundamental facts are exposed and internal and external factors that influenced the different scenarios are discussed. Results and Discussion: Based on the analysis of the production volume between 1995 and 2019, two groups were formed: the first, with three island countries displaced from the international sugar market in relatively short periods of time, and the other, with current leaders in the production and export of sugar worldwide, identifying the factors present in both processes. Conclusions: The contribution of scientific entities, the national industry, sources of financing and the government have been decisive in strengthening the sugar value chain, while the lack of agro-industrial diversification and consensus in the search for solutions to risks have cause the deterioration and disappearance of the sector in specific conditions.