Scielo RSS <![CDATA[Centro Agrícola]]> http://scielo.sld.cu/rss.php?pid=0253-578520210001&lang=en vol. 48 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.sld.cu/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.sld.cu <![CDATA[Rehabilitation of fique (<em>Furcraea macrophylla</em>) crop through pruning “descope” in Cauca, Colombia]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-57852021000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Actualmente en Colombia existen cultivos envejecidos y poco productivos de fique (Furcraea macrophylla Baker). El objetivo de la presente investigación fue determinar si la poda “descope” sirve como práctica de rehabilitación. La evaluación se realizó en plantas con diferentes tiempos después de la poda, 0 (control sin poda), 12, 36 y 72 meses. El diseño estadístico usado fue de bloques completos al azar (DBCA) con cuatro tratamientos y cuatro bloques. Se determinó que el tiempo de rehabilitación para que un cultivo produzca fibra con una longitud apropiada para el mercado fue de 16 meses, tiempo inferior a la producida por un cultivo sembrado a partir de semilla. Esta práctica mejoró el crecimiento vegetativo y la capacidad productiva en plantas de 36 y 72 meses después de la poda, exhibiendo incrementos del 77 y 277 % en el rendimiento de fibra respectivamente. Con los resultados de esta investigación se concluye que la implementación de esta práctica es una estrategia agronómicamente factible para rehabilitar cultivos de fique porque mejora el crecimiento y la producción de las plantas.<hr/>ABSTRACT Currently, in Colombia there are old and poorly productive crops of fique (Furcraea macrophylla Baker) crops. The objective of the present investigation was to determine if the "canopy pruning" works as a rehabilitation practice. The evaluation was carried out on plants with different times after pruning, 0 (control without pruning), 12, 36 and 72 months. The statistical design used was a randomized complete block (RCBD) with four treatments and four blocks. It was determined that the rehabilitation time for a crop to produce fiber with an appropriate length for the market was 16 months, less time than that produced by a crop sown from seed. This practice improved vegetative growth and productive capacity in plants 36 and 72 months after pruning, exhibiting increases of 77 and 277 % in fiber yield respectively. With the results of this investigation, it is concluded that the implementation of this practice is an agronomically feasible strategy to rehabilitate fique crops because improve growth and production of plants. <![CDATA[Effect of FitoMas-E and two proportions of organic matter about the growth of coffee seedlings in nursery]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-57852021000100014&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN La calidad de las plántulas de café obtenidas en viveros es un factor determinante en el logro de plantaciones altamente productivas. Se realizó un ensayo en Tope de Collantes, con el objetivo de evaluar el efecto del bioestimulante FitoMas-E y dos proporciones de materia orgánica en el sustrato sobre el crecimiento de plántulas de cafeto en la etapa de vivero. Para ello se evaluó la efectividad de cuatro dosis de FitoMas-E (0, 2, 4 y 6 ml L-1), y dos proporciones de suelo - materia orgánica (estiércol vacuno) en el sustrato (3:1 y 5:1), sobre el crecimiento de las plántulas, con un diseño experimental completamente aleatorizado y arreglo bifactorial. Se evaluó la altura, diámetro del tallo, área foliar y masa seca total de las plántulas a los siete meses de establecida la siembra de las semillas. Los resultados evidencian que la aplicación de FitoMas-E influye positivamente en el crecimiento de las plántulas de cafeto, con incrementos de su eficiencia, en la medida que se aumentan las dosis independientemente de la conformación del sustrato. La dosis de 6 ml L-1 es la más eficiente y se evidencia que con la aplicación del biopreparado es posible disminuir los niveles de materia orgánica en el sustrato, sin afectar la calidad de las plántulas de cafeto.<hr/>ABSTRACT The quality of coffee seedlings obtained in nurseries is a determining factor in the achievement of highly productive plantations. Was carried out an experiment in Tope de Collantes, with the objective to evaluate the effect of FitoMas-E and two proportions of organic matter in the substrate on the growth of coffee seedlings in the nursery stage. Was evaluated the effectiveness of four dose concentrations of FitoMas-E (0, 2, 4 and 6 ml L-1), and two soil proportions - organic matter (bovine manure) in the substrate (3:1 and 5:1), about the growth of the seedlings, with an experimental design totally randomized with bifactorial arrangement. The height of the plant, diameter of the shaft, foliar area and total dry mass of the seedlings to the were evaluated seven months after seeds were set down. The results evidence that the application of FitoMas-E it influences positively in the growth of the coffee seedlings, with increments of their efficiency, in the measure that the doses are increased independently of the conformation of the substrate. The dose of 6 mlL-1 was the most efficient and it was evidenced that with the application of the bioprepared it is possible to diminish the levels of organic matter in the substrate, without affecting the quality of the coffee seedling. <![CDATA[Ecological production of the tomato <em>Solanum Lycopersicum</em> L. (var. Campbell 28) with use of natural zeolita mixed with bovine dung]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-57852021000100023&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Durante una cosecha se desarrolló este trabajo en una vaquería típica de la Empresa Pecuaria “El Tablón”, Cienfuegos, en la cual se elaboró y aplicó el abono organomineral natural (Zeofert) con el objetivo de incrementar el rendimiento y calidad del tomate (Var. Campbell 28) y mejorar el suelo, mediante una técnica agroecológica. Para la elaboración del Zeofert se utilizó las excretas vacuas frescas depositadas por los animales sobre el piso de las salas de sombra, la cual fue mezclada por los propios animales con sus patas con partículas de Roca Zeolítica Natural (RZN) de una granulometría de 1-5 mm en una proporción de 3-1 (estiércol fresco-roca zeolítica). Después de los 45 días de descomposición, el abono obtenido se aplicó al suelo de forma manual a una dosis de 25 t ha-1. Los resultados obtenidos mostraron que la aplicación del Zeofert incrementó el rendimiento del tomate en un 38% y la calidad en cuanto al diámetro del fruto; por otra parte, se incrementaron los contenidos en suelo de N, P2O5, K2O, Ca++, Materia Orgánica y los valores de pH. Se recomienda el uso de 25 t ha-1 de Zeofert para el cultivo ecológico de tomate.<hr/>ABSTRACT During a harvest, this work was carried out in a typical dairy of the “El Tablon” Livestock Company, Cienfuegos, in which the natural organomineral fertilizer (Zeofert) was made and applied with the aim of increasing the yield and quality of the tomato (Var. Campbell-28) and improve the soil, using an agroecological technique. For the elaboration of Zeofert, the fresh empty excreta deposited by the animals on the floor of the shaded rooms was used, which was mixed by the animals themselves with their feet with Natural Zeolitic Rock (RZN) particles with a granulometry of 1- 5 mm in a ratio of 3-1 (fresh manure-zeolitic rock). After 45 days of decomposition, the compost obtained was applied to the soil manually at a dose of 25 t ha-1. The results obtained showed that the application of Zeofert increased the tomato yield by 38 % and the quality in terms of the diameter of the fruit; on the other hand, the soil contents of N, P2O5, K2O, Ca++, Organic Matter and pH values increased. The use of 25 t ha-1 of Zeofert is recommended for organic tomato cultivation. <![CDATA[Adequate plant densities to increase agricultural rice yield]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-57852021000100028&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Las densidades adecuadas de plantas puede ser un factor clave e importante para incrementar la productividad del arroz (Oryza sativa L.). Por tanto, el objetivo de este estudio fue investigar la influencia de cuatro densidades de población (DP) en el crecimiento y la producción agrícola del arroz. El cultivar INCA-LP-5 fue manejado entre abril y agosto de 2016. Los tratamientos fueron distribuidos en un diseño en bloques al azar, con cuatro densidades de población (250000, 350000, 450000 y 550000 plantas ha-1) y cinco réplicas. Los efectos de las DP se verificaron mediante la observación de los siguientes parámetros: altura de la planta (cm), número hijos por plantón, número de panículas por metro cuadrado, número de semillas por panícula, longitud de la panícula, masa de 1000 semillas (g) y el rendimiento (t ha-1). Los resultados indicaron que la DP de 450000 plantas ha-1 mostró los mejores resultados en la productividad del arroz, porque incrementó el rendimiento agrícola en 0,70 t ha-1 al compararlo con las densidades 350000 y 550000 y 1,94 t ha-1 respecto a la menor densidad. Estos resultados fueron posibles porque la DP de 450000 plantas ha-1 incrementó los parámetros morfológicos y productivos, relativos a las otras densidades estudiadas. Los hallazgos de este estudio indicaron que la utilización de densidades óptimas de plantas desempeña un rol fundamental en el crecimiento y la productividad del arroz, lo cual conduce a un desarrollo sostenible del cultivo.<hr/>ABSTRACT The use of adequate plant densities can be a key and important factor to increasing rice productivity (Oryza sativa L.). Therefore, the objective of this study was to investigate the influence of four population densities (DP) on the growth and agricultural production of rice. The INCA-LP-5 cultivar was managed between April and August 2016. The treatments were distributed in a randomized block design, with four population densities (250,000, 350,000, 450,000 and 550,000 plants ha-1) and five replications. The effects of the PD were verified by observing the following parameters: evaluated the following indicators, plant height (cm), tiller number per hill, number of panicles per m2, number of grains per panicle, panicle length (cm), 1000 grains weight (g) and grain yield (t ha-1). The results indicated that the DP of 450,000 plant ha-1 showed the best results in rice productivity. These results were possible because the DP of 450,000 plants ha-1 increased the morphological and productive parameters in relation to the other densities studied. The findings of this study indicated that the use of optimal plant densities plays a fundamental role in the growth and productivity of rice, which leads to a sustainable development of the crop. <![CDATA[Herbicidal activity of glyphosate with aloe gel as an adjuvant in the establishment of <em>Brachiaria decumbens</em> grass]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-57852021000100037&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El presente artículo propone el uso de gel de sábila como coadyuvante en el control de las arvenses: Baccharis medullosa, Melochia villosa, Morfoespecie, Mimosa pudica, y Cyperus rotundus, muestreadas en el establecimiento del pasto Brachiaria decumbens. Este estudio se realizó en el municipio de Yopal, Casanare, Colombia. Se utilizó un diseño de bloques al azar, con tres repeticiones; los tratamientos tenían concentraciones de glifosato (T1: 0,3 ml/L, T2:0,5 ml/L y T3:0,7 ml/L). Los datos fueron analizados y procesados estadísticamente. Se ejecutaron pruebas de normalidad, Anova, Levene y Tukey, por días de observación. Se determinó que, en la mayoría de las especies a evaluar, el mejor tratamiento fue T3 que contenía una concentración de 0,7 ml/L de gel de Sábila como coadyuvante.<hr/>ABSTRACT This research article proposes the use of aloe gel as an adjunct in the control of weeds: Baccharis medullosa, Melochia villosa, Morphospecies, Mimosa pudica, and Cyperus rotundus L sampled in the establishment of Brachiaria decumbens grass. This study was conducted in the municipality of Yopal Casanare, Colombia. A randomized block design was used, with 3 repetitions; the treatments had glyphosate concentrations T1: 0.3 ml/L, T2: 0.5 ml/L and T3: 0.7 ml/L. The data were analyzed and statistically processed, normality tests were performed, Anova, Levene's and Tukey's test, by days of observation. It was determined that, in most of the species to be evaluated, the best treatment was T3, which contained a concentration of 0.7 ml/L of aloe gel as an adjuvant. <![CDATA[Incidence and severity of rust caused by <em>Cerotelium fici</em> in fig (<em>Ficus carica</em>) in Morelos, Mexico]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-57852021000100043&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN La producción de higo (Ficus carica L.) en México ha cobrado gran importancia durante los últimos años, debido a la creciente demanda en el mercado internacional. El estado de Morelos se destaca como el principal productor de higo a nivel nacional. Los municipios de Villa de Ayala, Tepalcingo y Axochiapan concentran la mayor productividad, sin embargo, serias afectaciones por algunas enfermedades como la roya causada por Cerotelium fici (Butler) Arthur ha ocasionado pérdidas en el rendimiento del cultivo. El objetivo del trabajo fue determinar la incidencia y severidad de esta enfermedad, en dos períodos durante el ciclo del cultivo. Se tomaron muestras representativas con síntomas, en parcelas comerciales de tres municipios del estado de Morelos. Se evaluó la incidencia del hongo y su severidad mediante una escala de estimación visual, durante febrero-marzo y agosto-octubre de 2019. Se efectuaron seis evaluaciones con frecuencia semanal durante el ciclo. Se identificó morfológicamente el hongo usando claves taxonómicas. Se confirmó la presencia de uredosporas de C. fici y se determinó que la roya, estuvo presente en ambos períodos, con mayor incidencia en los meses de febrero y marzo (período seco). Los municipios de Villa de Ayala y Axochiapan, tuvieron las mayores afectaciones con 45 a 70 % de severidad.<hr/>ABSTRACT The production of fig (Ficus carica L.) in Mexico has become very important in recent years, due to the growing demand in the international market. The state of Morelos stands out as the main fig producer nationwide. The municipalities of Villa de Ayala, Tepalcingo and Axochiapan concentrate the highest productivity, however, serious affectations by some diseases such as rust caused by Cerotelium fici (Butler) Arthur have caused losses in crop yield. The objective of the work was to determine the incidence and severity of this disease, in two periods during the crop cycle. Representative samples with symptoms were taken in commercial plots of three municipalities in the state of Morelos. The incidence of the fungus and its severity were evaluated using a visual estimation scale, during February-March and August-October 2019. Six evaluations were made with weekly frequency during the cycle. The fungus was morphologically identified using taxonomic keys. The presence of C. fici uredospores was confirmed and it was determined that rust was present in both periods, with a higher incidence in the months of February and March (dry period). The municipalities of Villa de Ayala and Axochiapan, had the greatest affectations with 45 to 70% severity. <![CDATA[Knowledge management in multi-stakeholder management platforms in Villa Clara, Cuba]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-57852021000100052&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Los actuales cambios socio-económicos en Cuba y sus territorios requieren de procesos de gestión del conocimiento indispensables a nivel local para fortalecer la innovación agropecuaria. El conocimiento crece con el tiempo por lo que es vital aprovecharlo y trasmitirlo desde las Plataformas multiactorales de gestión (PMG), con este fin se incentivan los Sistemas de Innovación Agropecuaria fomentando el Desarrollo Local en Cuba. En Villa Clara, provincia central de Cuba, los procesos de gestión del conocimiento impulsados por el Proyecto de Innovación Agropecuaria Local (PIAL) han estado dirigidos a identificar los actores y conocimientos que se generan en los procesos agropecuarios. El presente artículo tiene como objetivo: Caracterizar la gestión del conocimiento en las PMG en Villa Clara. La observación participante y la encuesta sustentan al diagnóstico en seis de los siete municipios que forman parte de la PMG de esta provincia. Los resultados develan brechas que frenan el proceso de gestión del conocimiento, la escasa utilización de acciones novedosas, prácticas y participativas para la trasmisión del conocimiento, escaso uso de canales de discusión del conocimiento veloces y eficientes que permitan mayor interconexión entre los actores de la PMG, a su vez ratifican a PIAL como un agente dinamizador del conocimiento a nivel local.<hr/>ABSTRACT The current socio-economic changes in Cuba and its territories require essential knowledge management processes at the local level to strengthen agricultural innovation. Knowledge grows over time so it is vital to take advantage of it and transmit it from the multi-stakeholder management platforms (PMG), for this purpose the Agricultural Innovation Systems are encouraged by promoting Local Development in Cuba. In Villa Clara, central province of Cuba, the knowledge management processes promoted by the Local Agricultural Innovation Project (PIAL) have been aimed at identifying the actors and knowledge that are generated in agricultural processes. The present article aims to: Characterize the knowledge management in the PMG in Villa Clara. The participant observation and the survey support the diagnosis in six of the seven municipalities that are part of the PMG of this province. The results reveal gaps that slow down the knowledge management process, the scarce use of innovative, practical and participatory actions for the transmission of knowledge, scarce use of fast and efficient knowledge discussion channels that allow greater interconnection between the PMG actors, in turn ratify PIAL as a dynamic agent of knowledge at the local level. <![CDATA[First record of <em>Cerococcus deklei</em> Kosztarab and Vest (Hemiptera: Coccomorpha: Cerococcidae) in <em>Malpighia emarginata</em> D.C.]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-57852021000100061&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen En Cuba el cultivo de la acerola (Malphigia emarginata D. C.), es aún muy limitado, aunque es una fruta atractiva de sabor agradable, con un reconocido valor nutricional. La información sobre las plagas que inciden en este frutal en Cuba es escasa. Desde enero de 2015 a abril 2016 se realizaron evaluaciones periódicas en una plantación de acerola de la Unidad Científica Tecnológica de Base de Alquízar Artemisa y en plantas ubicadas en la localidad de la Lisa, La Habana. Se informa por primera vez la presencia de Cerococcus deklei Kosztarab y Vest (Hemiptera: Cerococcidae) provocando daños en el follaje de la acerola.<hr/>Abstract In Cuba, the cultivation of acerola (Malphigiae marginata D. C.) is still very limited, although it is an attractive fruit with a pleasant taste and with a recognized nutritional value. The Information on the pests that affect this fruit in Cuba is scarce. From January 2015 to April 2016, periodic evaluations were carried out in the acerola plantation at the Scientific Technological Base Unit in Alquízar and in plants located in the town of La Lisa, Havana City. The presence of Cerococcus deklei Kosztarab and Vest (Hemiptera: Cerococcidae) is reported for the first time, causing damage to the foliage of the acerola. <![CDATA[Scientific visibility of Territorial Research Station of Sugar Cane South-East, a point of view to take in consideration]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-57852021000100066&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El objetivo de este trabajo fue evaluar la visibilidad científica de la Estación Territorial de Investigaciones de la Caña de azúcar Oriente Sur en el período 2010- 2017, empleando indicadores bibliométricos de producción, colaboración y consumo. Se analizaron 127 artículos y 1432 referencias bibliográficas, se publicó como promedio, 16 artículos anuales, predominó el idioma español (96,85 %). El 1,8 % de los autores, fueron grandes productores, con un índice de productividad general de 2,1 y un índice de colaboración de 4,94. Las referencias utilizadas presentaron índice de aislamiento de 54,96 % e índice Price de 23,5 % con tendencia decreciente.<hr/>ABSTRACT The objective of this work was to analyze the scientific production obtained by the research and specialist of South West Sugarcane Research Center during the period 2010-2017, through the use of bibliometrics indicators of production, collaboration, and consumption. The database in the evaluated period were analyzed 127 articles and 1432 bibliographical references, in this stage an average of 16 articles were published per year, with a predominance of the Spanish language in 96.85 % of the publications. The 1.8 % were large producers with a productivity overall index of 2.1. The references used in the articles presented a Price index of 23.5 with a decreasing trend. <![CDATA[Impacts of COVID-19 on agriculture and food security]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-57852021000100072&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN La agricultura durante el COVID-19 ha sido afectada internacionalmente, repercutiendo en la seguridad alimentaria. Este artículo da a conocer como el COVID-19 ha impactado sobre el sistema que conforma la actividad de la agricultura, siendo esta la fuente principal de alimentos que abastecen a la población, generando ingresos a los pequeños agricultores y sus familias, que contribuyen a la seguridad alimentaria de los diferentes países del mundo. El presente estudio es una revisión sistemática de tipo descriptivo, basada en aportes teóricos, cuyo objetivo fue analizar la situación actual de la agricultura frente a la pandemia COVID-19. La metodología consistió en la recopilación de artículos científicos y publicaciones oficiales de dominio público de instituciones académicas, tecnológicas, científicas y gubernamentales. Los resultados se enfocaron en: los impactos del COVID-19 en la agricultura, preocupación por la seguridad alimentaria, impactos sociales en la agricultura y compromiso de los gobiernos. Finalmente, se considera que el COVID-19 generaría impactos sobre la agricultura y la seguridad alimentaria, lo cual traería como consecuencia una crisis alimentaria, siendo aún precipitado afirmar lo expuesto debido a que la pandemia aún no ha finalizado.<hr/>ABSTRACT Agriculture during COVID-19 has been affected internationally, affecting food security. This article presents how COVID-19 has impacted on the system that makes up the activity of agriculture, this being the main source of food that supplies the population, generating income for small farmers and their families, which contribute to food security of the different countries of the world. The present study is a descriptive systematic review, based on theoretical contributions, the objective was to analyze the current situation of agriculture in relation to COVID-19 pandemic. The methodology consisted in the compilation of scientific articles and official publications in the public domain of academic, technological, scientific and governmental institutions. The results focused on: the impacts of COVID-19 on agriculture, concern for food security, social impacts on agriculture, and government commitment. Finally, it is considered that COVID-19 would generate impacts on agriculture and food security, this would bring a food crisis, and it is still rash to affirm the above because the pandemic has not yet ended.