Scielo RSS <![CDATA[Pastos y Forrajes]]> http://scielo.sld.cu/rss.php?pid=0864-039420210001&lang=en vol. 44 num. lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.sld.cu/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.sld.cu <![CDATA[Agroproductive evaluation of two clones of <em>Manihot esculenta</em> Crantz in Matanzas province]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo: Evaluar las características agroproductivas de dos variedades de Manihot esculenta Crantz para su inclusión como alimento animal en la provincia de Matanzas, Cuba. Materiales y Métodos: Se realizó un estudio en áreas de la Estación Experimental de Pastos y Forrajes Indio Hatuey. Se evaluaron dos variedades de M. esculenta (INIVIT Y-93-4 y Señorita). Se empleó un diseño de bloques al azar con tres réplicas. Se midió la altura, el número de raíces totales, comerciales y no comerciales y el número de pelos absorbentes por planta. Además, se determinó la longitud y el diámetro de las raíces tuberosas, el peso promedio de la raíz comercial, así como el rendimiento agrícola. La comparación se hizo mediante inferencia muestral para dos muestras independientes, a partir de una prueba T-student, con nivel de significación de p &lt; 0,05. Además, se realizaron correlaciones y regresiones para conocer la interrelación entre la variable altura y los días de siembra. Resultados: No se encontraron diferencias significativas para la variable altura entre las dos variedades (154,4 y 141,8 cm para Señorita y INIVIT Y-93-4, respectivamente). Sin embargo, se hallaron diferencias estadísticas en la longitud y peso de las raíces (p &lt; 0,001). La variedad INIVIT Y-93-4 mostró el mayor número y peso de las raíces. En tanto, no se encontraron diferencias en el diámetro de las raíces (0,38 y 0,39 mm para Señorita y INIVIT Y-93-4, respectivamente). Ambas variedades tuvieron rendimientos por encima de las 15 t ha-1, destacándose la variedad Señorita con 23 t ha-1. Conclusiones: Las dos variedades se desarrollaron y produjeron en las condiciones edafoclimáticas y de manejo concebidas para este estudio. No obstante, la variedad Señorita mostró mejor comportamiento que la INIVIT Y-93-4 en la mayoría de las variables morfoagronómicas.<hr/>ABSTRACT Objective: To evaluate the agroproductive characteristics of two varieties of Manihot esculenta Crantz for their inclusion as animal feedstuff in Matanzas province, Cuba. Materials and Methods: A study was conducted in areas of the Pastures and Forages Research Station Indio Hatuey. Two M. esculenta varieties (INIVIT Y-93-4 and Señorita) were evaluated. A randomized block design was used with three replicas. The height, number of total roots, commercial and non-commercial and number of absorbent hairs per plant, were measured. The comparison was made through sample inference for two independent samples, from a Student’s t-test, with significance level of p &lt; 0,05. In addition, correlations and regressions were made to know the interrelation between the variable height and the planting days. Results: No significant differences were found for the variable height between the two varieties (154,4 and 141,8 cm for Señorita and INIVIT Y-93-4, respectively). However, statistical differences were noted in root length and weight (p &lt; 0,001). The variety INIVIT Y-93-4 showed the highest root number and weight. Meanwhile, no differences were found in root diameter (0,38 and 0,39 mm for Señorita and INIVIT Y-93-4, respectively). Both varieties had yields over 15 t ha-1, the variety Señorita standing out with 23 t ha-1. Conclusions: The two varieties were developed and produced under the edaphoclimatic and management conditions conceived for this study. Nevertheless, the variety Señorita showed better performance than INIVIT Y-93-4 in most of the morphoagronomic variables. <![CDATA[Quality and physical dormancy of seeds from <em>Desmodium incanum</em> DC. in the Entre Ríos province, Argentina]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo Determinar la calidad y dormición física de semillas de Desmodium incanum DC. (Fabaceae, Desmodieae) en la provincia de Entre Ríos, Argentina. Materiales y Métodos Se cosecharon frutos de plantas de dos áreas naturales cercanas, situadas en la provincia de Entre Ríos, Argentina. La colecta se realizó entre diciembre y febrero de 2017-2018, en una superficie de 20 m2 para cada área. A partir del conjunto homogéneo de semillas, se determinó el contenido de humedad, el peso de las semillas, la germinación y la viabilidad. Se modeló la permeabilidad al agua y la longevidad. Se utilizó como método de estimación el de mínimos cuadrados, y como criterio para la selección del modelo el mayor coeficiente de determinación, R2. Resultados Las semillas cosechadas presentaron bajo contenido de humedad (8,2 %) y elevada calidad. El ensayo de germinación mostró un porcentaje bajo de plántulas normales (3,5 %) y 95 % de semillas duras. A su vez, 89,5 % de los embriones se observaron viables. El modelo propuesto evidenció diferente profundidad de dureza física, y predominó la fracción con gran profundidad de dormición. Conclusiones Las semillas de la especie producida en la región presentaron elevada cantidad de embriones viables, aunque la mayoría de las semillas mostró dormición física profunda. Las semillas duras alcanzaron ruptura lenta de la dormición física en el tiempo, lo que originó plántulas normales, aun después de 22 meses de almacenamiento.<hr/>ABSTRACT Objective To determine the quality and physical dormancy of seeds from Desmodium incanum DC. (Fabaceae, Desmodieae) in the Entre Ríos province, Argentina. Materials and Methods Fruits from plants of two neighboring natural areas, located in the Entre Ríos province, Argentina, were harvested. The collection was carried out between December and February, 2017-2018, on a surface of 20 m2 for each area. From the homogeneous set of seeds, the moisture content, seed weight, germination and viability, were determined. The permeability to water and longevity were modeled. The least squares was used as estimation method, and the higher determination coefficient, R2, was used as criterion for the model selection. Results The harvested seeds showed low moisture content (8,2 %) and high quality. The germination essay showed low percentage of normal seedlings (3,5 %) and 95 % of hard seeds. In turn, 89,5 % of the embryos were observed viable. The proposed model proved different depth of physical hardness, and the fraction with high dormancy depth prevailed. Conclusions The seeds of the species produced in the region showed high quantity of viable embryos; although most of the seeds showed deep physical dormancy. The hard seeds reached slow breaking of the physical dormancy in time, which originated normal seedlings, even after 22 months of storage. <![CDATA[Effect of the application of mycorrhizal strains on the morphoagronomic development of <em>Glycine max</em> L.]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo: Evaluar la efectividad de la aplicación de tres cepas de hongos micorrízicos arbusculares en el rendimiento de Glycine max L., cultivar Incasoy 27, en un suelo fersialítico pardo rojizo, típico de la provincia Las Tunas. Materiales y Métodos: Se desarrolló la investigación en condiciones de campo, de septiembre a diciembre de 2018. Para el montaje del experimento se aplicó un diseño de bloques al azar, con cinco tratamientos y cuatro réplicas. La distancia entre réplicas fue de 1 m. La semilla utilizada provenía del INCA, con 98 % de germinación. Se establecieron cinco tratamientos: un control absoluto, fertilización con NPK e inoculación con cepas de micorrizas INCAM4, INCAM11 e INCAM2. Durante el ciclo del cultivo se evaluaron las variables número de vainas por planta, número de granos por planta, peso de 100 granos, rendimiento en t ha-1. Resultados: Se observó que el menor número de vainas por planta correspondió al tratamiento control, que difirió del resto (p &lt; 0,05). Los mayores valores se registraron en los tratamientos inoculados, que no difirieron entre sí (51,4; 60,0 y 62,2 para INCAM 4, INCAM 11 y INCAM 2, respectivamente). En cuanto al rendimiento, los mejores resultados se obtuvieron en el tratamiento fertilizado con NPK y la inoculación con micorrizas, con valores de 2,0; 2,5; 2,7 y 2,6 para NPK, INCAM 4, INCAM 11 y INCAM 2, respectivamente. Todos los tratamientos fueron económicamente rentables. Se destacaron los inoculados. Conclusiones: La aplicación de cepas de hongos micorrizógenos arbusculares influyó positivamente en los indicadores morfoagronómicos evaluados en G. max, lo que permite disminuir el uso de los fertilizantes minerales en este cultivo.<hr/>ABSTRACT Objective : To evaluate the effectiveness of the application of three strains of arbuscular mycorrhizal fungi on the yield of Glycine max L., cultivar Incasoy 27, on a reddish brown fersialitic soil, typical of Las Tunas province. Materials and Methods : The research was conducted under field conditions, from September to December, 2018. For setting up the experiment a randomized block design was used, with five treatments and four replicas. The distance between replicas was 1 m. The seed used was from INCA, with 98 % germination. Five treatments were established: an absolute control, fertilization with NPK and inoculation with mycorrhizal strains INCAM4, INCAM11 and INCAM2. During the crop cycle the variables number of pods per plant, number of grains per plant, weight of 100 grains, yield in t ha-1, were evaluated. Results : It was observed that the lower number of pods per plant corresponded to the control treatment, which differed from the others (p &lt; 0,05). The highest values were recorded in the inoculated treatments, which did not differ among them (51,4; 60,0 and 62,2 for INCAM 4, INCAM 11 and INCAM 2, respectively). Regarding yield, the best results were obtained in the treatment fertilized with NPK and the inoculation with mycorrhizae, with values of 2,0; 2,5; 2,7 and 2,6 for NPK, INCAM 4, INCAM 11 and INCAM 2, respectively. All the treatments were economically profitable. The inoculated ones stood out. Conclusions : The application of arbuscular mycorrhizal fungi strains influenced positively the morphoagronomic indicators evaluated in G. max, which allows to decrease the use of mineral fertilizers in this crop. <![CDATA[Effect of the inclusion of <em>Musa</em> sp. on the conservation of silages of <em>Trichanthera gigantea</em> (Humb. & Bonpl.) Nees]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo : Evaluar el efecto de la inclusión de diferentes niveles de Musa sp. en la calidad nutricional y fermentativa de ensilajes de Trichanthera gigantea (Humb. &amp; Bonpl.) Nees. Materiales y Métodos : Se utilizó un diseño irrestricto completamente, con cuatro tratamientos: T1) 100 % T. gigantea, T2) 85 % T. gigantea: 25 % Musa sp., T3) 70 % T. gigantea: 30 % Musa sp. y T4) 55 % T. gigantea: 45 % Musa sp. Los ensilajes se realizaron en bolsas plásticas de 5 kg durante 40 días. En el momento de la apertura se midieron sus características bromatológicas, así como los indicadores de fermentación. Se aplicó un análisis de varianza y se analizaron las posibles correlaciones entre todas las variables bromatológicas y los indicadores fermentativos. Resultados : Se encontró mejora en los indicadores fermentativos de los ensilajes por incremento en la concentración de ácido láctico y disminución del pH, proporcional a la cantidad de Musa sp utilizada. La concentración de materia seca aumentó, a razón de 0,9 puntos porcentuales por cada incremento de Musa sp. en los ensilados. Asimismo, se generó aumento en el contenido de carbohidratos no fibrosos y almidón, lo que mejoró el aporte energético de los ensilados. Hubo disminución en la cantidad de proteína cruda y de fibra, a razón de 1,8 y 5,7 puntos porcentuales por cada incremento en la cantidad de Musa sp. respectivamente, sin efecto negativo en la digestibilidad de los ensilados. Conclusiones : Las mezclas con 30 % Musa sp. presentaron características fermentativas y nutricionales adecuadas para su conservación y uso como suplemento de rumiantes; sin embargo , los niveles 0 y 15 % mostraron los valores más altos de proteína y fibra, pero bajos en energía. A su vez, las mezclas de 30 y 45 % lograron los mejores indicadores fermentativos.<hr/>ABSTRACT Objective : To evaluate the effect of the inclusion of different levels of Musa sp. on the nutritional and fermentative quality of Trichanthera gigantea (Humb. &amp; Bonpl.) Nees. Materials and Methods : A complete unrestricted design was used, with four treatments: T1) 100 % T. gigantea, T2) 85 % T. gigantea: 25 % Musa sp., T3) 70 % T. gigantea: 30 % Musa sp. and T4) 55 % T. gigantea: 45 % Musa sp. The silages were made in 5-kg plastic bags during 40 days. At the moment of opening their bromatological characteristics, as well as the fermentation indicators, were measured. A variance analysis was applied and the possible correlations among all the bromatological variables, as well as fermentation indicators, were measured. A variance analysis was applied and the possible correlations among all the bromatological variables and fermentative indicators, were analyzed. Results : Improvement was found in the fermentative indicators of the silages due to increase in the concentration of lactic acid and pH decrease, proportional to the quantity of Musa sp. used. The dry matter concentration increased, at a rate of a 0,9 percentage points for each increase of Musa sp. in the silages. Likewise, increase was generated in the content of non-fibrous carbohydrates and starch, which improved the energy contribution of the silages. There was decrease in the quantity of crude protein and fiber, at a rate of 1,8 and 5,7 percentage points for each increase in the quantity of Musa sp., respectively, without negative effect on the digestibility of the silages. Conclusions : The mixtures with 30 % Musa sp. showed adequate fermentative and nutritional characteristics for their conservation and use as supplement for ruminants; ; nevertheless, levels 0 and 5 % showed the highest protein and fiber values, but low in energy. In turn, the mixtures of 0 and 45 % achieved the best fermentative indicators. <![CDATA[Effect of nitrogen fertilization on the growth of five perennial pastures in Ecuador]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo :Evaluar el efecto de la fertilización nitrogenada en el crecimiento y el contenido de proteína bruta de cinco pastos perennes en Ecuador. Materiales y Métodos : Para evaluar el efecto de la fertilización nitrogenada en el crecimiento y el contenido de proteína bruta de las especies Lolium perenne L. var. Alto, Lolium perenne x Lolium multiflorum var. Shogun, Festuca arundinacea Schreb var. Alta Barolex, Dactylis glomerata L. var. Quick Draw y Festuca arundinacea x Lolium multiflorum var. Premium, se aplicaron seis dosis progresivas de nitrógeno (0, 70, 140, 210, 280 y 350 kg de N ha-1 año-1). Se utilizó un diseño de parcelas dividas, donde se ubicó la especie en la parcela grande, y las dosis de nitrógeno en las pequeñas, con tres repeticiones. Se evaluaron las variables producción de biomasa, proteína bruta e índice de vegetación diferencial normalizado. Los datos se analizaron mediante el programa estadístico INFOSTAT®. Resultados : La producción de biomasa indicó diferencias estadísticamente significativas (p &lt; 0,05) para los factores en estudio especies y dosis de nitrógeno, pero no para la interacción de dichos factores. D. glomerata y F. arundinacea presentaron los valores de producción de biomasa más bajos (2 457 y 2 490 kg de MS ha-1), comparados con L. perenne, que tuvo un rendimiento intermedio. F. arundinacea x L. multiflorum y L. perenne x L. multiflorum alcanzaron los valores más altos de biomasa (3 407 y 3 364 kg de MS ha-1). El contenido de proteína bruta también aumentó con las dosis de nitrógeno. A su vez, el índice de vegetación diferencial normalizado se incrementó, también de acuerdo a un modelo cuadrático, con una respuesta diferente entre especies. Conclusiones : Todas las especies respondieron positivamente a las dosis de aplicación de nitrógeno. Se determinó que existe incremento en la producción de biomasa, contenido de proteína bruta y el índice de vegetación diferencial normalizado.<hr/>ABSTRACT Objective : To evaluate the effect of nitrogen fertilization on the growth and crude protein content of five perennial pastures of Ecuador. Materials and Methods : To evaluate the effect of nitrogen fertilization on the growth and crude protein content of the species Lolium perenne L. var. Alto, Lolium perenne x Lolium multiflorum var. Shogun, Festuca arundinacea Schreb var. Alta Barolex, Dactylis glomerata L. var. Quick Draw and Festuca arundinacea x Lolium multiflorum var. Premium, six progressive doses of nitrogen were applied (0, 70, 140, 210, 280 and 350 kg N ha-1 year-1). A split-plot design was used, where the species was placed in the large plot, and the nitrogen doses, in the small ones, with three repetitions. The variables biomass production, crude protein and normalized differential vegetation index, were evaluated. The data were analyzed through the statistical program INFOSTAT®. Results : The biomass production indicated statistically significant differences (p &lt; 0,05) for the studied factors species and nitrogen doses, but not for the interaction of such factors. D. glomerata and F. arundinacea showed the lowest biomass production values (2 457 and 2 490 kg DM ha-1), compared with L. perenne, which had a moderate yield. F. arundinacea x L. multiflorum and L. perenne x L. multiflorum reached the highest biomass values (3 407 and 3 364 kg DM ha-1). The crude protein content also increased with the nitrogen doses. In turn, the normalized differential vegetation index increased, also according to a quadratic model, with a different response among species. Conclusions : All the species responded positively to the nitrogen application doses. It was determined that there is increase in the biomass production, crude protein content and normalized differential vegetation index. <![CDATA[<em>In vitro</em> methane production in forage resources of the high Andean tropic of Nariño]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo :Evaluar la producción de metano in vitro en recursos forrajeros y sus mezclas, utilizados en la alimentación de bovinos en el trópico altoandino de Nariño, Colombia. Materiales y Métodos :Se evaluaron tres arbustivas forrajeras, provenientes de un banco forrajero de Tithonia diversifolia (Hemsl.) Gray, Sambucus nigra L. y Smallanthus pyramidalis (Triana) H.Rob (70 días de edad); dos gramíneas, Cenchrus clandestinum (Chiov.) y Lolium perenne L. (37 y 28 días), y cuatro mezclas de estas forrajeras y gramíneas. Se analizaron muestras representativas de los forrajes y sus mezclas, a las 24 y 48 horas de incubación, para evaluar la producción de metano, degradación de la materia seca y producción de ácidos grasos volátiles. La información se procesó mediante un análisis de varianza y por la prueba de comparación de medias Tukey. Resultados : La concentración de metabolitos secundarios y taninos fue numéricamente mayor en la especie forrajera S. nigra (22,1 g/kg de MS) con respecto a la gramínea C. clandestinus (8,9 g/kg de MS). Los mayores porcentajes de degradación de MS (p&lt; 0,01) se obtuvieron en S. nigra (70,6 %), T. diversifolia (70,2 %) y L. perenne (71,6 %). C. clandestinus (87,2 mL) registró la mayor producción de metano y T. diversifolia, la menor (34 mL CH4/g de MS). En la mezcla de L. perenne + S. nigra se encontró la mayor degradación (78,3 %). La menor producción de metano fue para C. clandestinus + S. nigra (p &lt; 0,01). Conclusiones : Se encontró mayor concentración de metabolitos secundarios en las arbustivas forrajeras con respecto a las gramíneas. Cuando se incluyó 20 % de las forrajeras en las mezclas, disminuyó la producción de metano y aumentó la degradabilidad de los sustratos.<hr/>ABSTRACT Objective :To evaluate the in vitro methane production in forage resources and their mixtures, used in cattle feeding in the high Andean tropic of Nariño, Colombia. Materials and Methods :Three forage shrubs, from a forage bank of Tithonia diversifolia (Hemsl.) Gray, Sambucus nigra L. and Smallanthus pyramidalis (Triana) H.Rob (70 days old); two grasses, Cenchrus clandestinum (Chiov.) and Lolium perenne L. (37 and 28 days), and four mixtures of these forage shrubs and grasses, were evaluated. Representative samples of the forages and their mixtures were analyzed, at 24 and 48 hours of incubation, to evaluate the methane production, dry matter degradation and production of volatile fatty acids. The information was processed through a variance analysis and by Tukey’s mean comparison test. Results :The concentration of secondary metabolites and tannins was numerically higher in the forage species S. nigra (22,1 g/kg DM) compared with the grass C. clandestinus (8,9 g/kg DM). The highest DM degradation percentages (p&lt; 0,01) were obtained in S. nigra (70,6 %), T. diversifolia (70,2 %) and L. perenne (71,6 %). C. clandestinus (87,2 mL) recorded the highest methane production and T. diversifolia, the lowest one (34 mL CH4/g DM). In the mixture of L. perenne + S. nigra the highest degradation was found (78,3 %). The lowest methane production was for C. clandestinus + S. nigra (p &lt; 0,01). Conclusions : Higher concentration of secondary metabolites was found in the forage shrubs with regards to the grasses. When 20 % of the forage species was included in the mixtures, methane production decreased and substrate degradability increased. <![CDATA[Nutritional quality of five grasses associated to <em>Lotus uliginosus</em> Schkuhr in the high tropic of Colombia]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100007&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo: Evaluar la calidad nutricional y la aceptabilidad de cinco gramíneas para clima frío: Holcus lanatus (L), Bromus catharticus (Vahl), Festuca arundinacea (Schreb), Cenchrus clandestinus Hochst. ex Chiov (naturalizado), Dactylis glomerata, asociadas con Lotus uliginosus (Schkuhr) en el trópico alto de Colombia. Materiales y Métodos: El trabajo se realizó en el Centro Agropecuario Marengo, de la Universidad Nacional de Colombia. Se utilizó un diseño de bloques al azar, con arreglo de franjas divididas. Se tuvo en cuenta la asociación y la edad de rebrote de 45 y 70 días. Se analizó la calidad nutricional de cada accesión: proteína bruta, fibra detergente neutro y fibra detergente ácido y digestibilidad in vitro de la materia seca. Luego de un año de establecimiento, se realizó una prueba de cafetería con novillas (300 kg de peso vivo) para calcular el índice de aceptabilidad relativa. Resultados: Se destacaron por su alto contenido de proteína bruta (p &lt; 0,01): C. clandestinum (naturalizado), D. glomerata y F. arundinacea asociadas, en comparación con las otras gramíneas y el testigo puro. En general, todas las muestras de L. uliginosus presentaron buen contenido nutricional, con altos valores de proteína (26,5 %) y digestibilidad in vitro de la materia seca (68,6 %), especialmente. Conclusiones: La asociación que presentó el mayor índice de aceptabilidad relativo fue C. clandestinus (naturalizado), siendo también la de mejor contenido de PB y digestibilidad. Se destacó F. arundinacea como el material promisorio para el establecimiento en asociaciones con leguminosas, debido a su alta calidad nutricional y compatibilidad con la leguminosa.<hr/>ABSTRACT Objective: To evaluate the nutritional quality and acceptability of five cold-climate grasses: Holcus lanatus (L), Bromus catharticus (Vahl), Festuca arundinacea (Schreb), Cenchrus clandestinus Hochst. ex Chiov (naturalizado), Dactylis glomerata, associated with Lotus uliginosus (Schkuhr) in the high tropic of Colombia. Materials and Methods: The work was conducted in the Marengo Agricultural Center, of the National University of Colombia. A randomized block design was used, with split-plot arrangement. The association and regrowth age of 45 and 70 days was taken into consideration. The nutritional quality of each accession was analyzed: crude protein, neutral detergent fiber and acid detergent fiber and in vitro dry matter digestibility. After one year of establishment, a cafeteria test was carried out with heifers (300 kg of live weight) to calculate the relative acceptability index). Results: Due to their high crude protein content, associated C. clandestinum (naturalized), D. glomerata and F. arundinacea, stood out (p &lt; 0,01), compared with the other grasses and the pure control. In general, all the samples of L. uliginosus showed good nutritional content, with high values of protein (26,5 %) and in vitro dry matter digestibility (68,6 %), especially. Conclusions: The association that showed the highest relative acceptability index was C. clandestinus (naturalized), being also the one with the best CP content and digestibility. F. arundinacea stood out as the promising material for the establishment in associations with legumes, due to its nutritional quality and compatibility with the legume. <![CDATA[Supportability of productive systems in Cuba from a multifactorial approach]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100008&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo: Reflexionar acerca de la importancia de la sustentabilidad de los sistemas agroproductivos y de su contribución al desarrollo local en Cuba, desde un enfoque económico, ecológico y sociocultural. Materiales y Métodos: Este estudio, de tipo exploratorio, analítico y descriptivo, se basa en la revisión bibliográfica de los conceptos sistemas sostenibles y sustentables, bioeconomía, agroecología y los programas de desarrollo en contextos locales. Para ello se consultaron y analizaron diferentes fuentes de información, artículos científicos publicados en torno al tema y literatura producida por organismos nacionales e internacionales, con la intención de conocer acerca del estado de arte del objeto de estudio y concretar definiciones y estrategias necesarias para la implementación de sistemas sustentables en el marco de los programas agropecuarios. Resultados: Se corroboró que la sustentabilidad es una forma de vivir y producir en armonía con el medio ambiente, para garantizar que las generaciones futuras puedan satisfacer sus necesidades. Desde su multifuncionalidad, la sustentabilidad puede ser una herramienta en el desarrollo local sustentable, a partir de la apuesta por modelos agroalimentarios basados en la agroecología, la bioeconomía y la soberanía alimentaria. Conclusiones: En Cuba sería pertinente establecer estrategias locales para mejorar la calidad de vida de las personas y conservar el medio ambiente, desde un enfoque agroecológico y sustentable.<hr/>ABSTRACT Objective: o reflect about the importance of the supportability of agroproductive systems and of their contribution to local development in Cuba, from an economic, ecological and sociocultural approach. Materials and Methods: This study, of exploratory, analytical and descriptive type, is based on the bibliographic review of the concepts sustainable and supportable systems, bioeconomy, agroecology and development programs in local contexts. For such purpose, different information sources, scientific papers published about the topic and literature produced by national and international organisms, were consulted and analyzed, in order to know about the state-of-the-art of the object of study and to concrete necessary definitions and strategies for the implementation of supportable systems in the framework of agricultural programs. Results: It was corroborated that supportability is a way of living and producing in harmony with the environment, to guarantee that future generations can satisfy their needs. From its multifunctionality, supportability can be a tool in supportable local development, from the commitment to agrifood models based on agroecology, bioeconomy and food sovereignty. Conclusions: In Cuba it would be pertinent to establish local strategies to improve people’s quality of life and preserve the environment, from an agroecological and supportable approach. <![CDATA[Effect of season on the nutritional components of <em>Spathodea campanulata</em> Beauv]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100009&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo: Evaluar la composición nutricional de los diferentes órganos de Spathodea campanulata Beauv. en las dos épocas del año, para su uso como alimento alternativo en los sistemas productivos pecuarios en Cuba. Materiales y Métodos: El experimento se llevó a cabo en el Instituto de Ciencia Animal, durante los meses marzo-abril (período poco lluvioso) y agosto-septiembre (período lluvioso). Se colectaron muestras de diez plantas y se separaron sus diferentes órganos para determinar el contenido proteico, la composición mineral y el fraccionamiento de fibra. Se realizó un análisis, donde consideró como factores las épocas del año y los órganos de la planta. Las diferencias entre medias se compararon mediante la dócima de Duncan y se utilizó el programa estadístico Infostat®. Resultados: Se encontró interacción (p &lt; 0,001) de la época del año con los componentes de la planta para la ceniza, macroelementos, proteína y fraccionamiento de la fibra. Las mayores concentraciones de proteína se alcanzaron en el período poco lluvioso y los valores más elevados se hallaron en hojas y planta joven (16,9 y 15,7 %, respectivamente). Los componentes de la pared celular mostraron un comportamiento contrario y los mayores tenores se registraron en la época lluviosa (60,59; 46,20; 81,57; 59,73 % de materia seca). Conclusiones: La composición nutricional muestra alto contenido de compuestos químicos, que constituyen nutrientes esenciales para el metabolismo animal, lo que evidencia el potencial de la especie S. campanulata para su uso como alimento alternativo en sistemas productivos pecuarios.<hr/>ABSTRACT Objective: To evaluate the nutritional composition of the different organs of Spathodea campanulata Beauv. In the two seasons of the year, for its use as alternative feedstuff in the animal production systems in Cuba. Materials and Methods: The trial was conducted in the Institute of Animal Science, during the months March-April (dry season) and August-September (rainy season). Samples of ten plants were collected and their different organs were separated to determine the protein content, mineral composition and fiber fractioning. An analysis was carried out, where the seasons of the year and the plant organs were considered as factors. The differences among means were compared by Duncan’s test and the statistical program Infostat® was used. Results: Interaction (p &lt; 0,001) of the season with the plant components was found for the ash, macroelements, protein and fiber fractioning. The highest protein concentrations were reached in the dry season and the highest values were found in the leaves and young plant (16,9 and 15,7 %, respectively). The cell wall components showed an opposite performance and the highest values were recorded in the rainy season (60,59; 46,20; 81,57; 59,73 % of dry matter). Conclusions: The nutritional composition shows high content of chemical compounds, which constitute essential nutrients for the animal metabolism, which proves the potential of the species S. campanulata for its use as alternative feedstuff in animal production systems. <![CDATA[Caracterización de cinco arbustivas proteicas promisorias para la ganadería cubana]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100010&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo : Caracterizar cinco plantas proteicas y abordar su efecto en la productividad y salud animal. Materiales y Métodos : Se consultó la literatura disponible relacionada con la agronomía, agroecología y aplicación en la producción y la salud animal de las especies Moringa oleifera Lam., Tithonia diversifolia Hemsl., A. Gray, Morus alba L., Trichanthera gigantea H. y B. y Cratylia argentea Desv., con el propósito de analizar los resultados obtenidos en los sistemas convencionales de agricultura y ganadería a nivel internacional y en Cuba. Resultados : Existe variabilidad en las condiciones de manejo, procesamiento y conservación del forraje de M. oleifera, T. diversifolia, M. alba, T. gigantea y C. argentea. Sus contenidos de proteína bruta oscilan entre 13 y 33 %. Se siembran en densidades entre 555 y 1 000 000 plantas/ha. El rendimiento varía entre 3 y 35 t MS/ha/año, y son abundantes durante el período poco lluvioso. Con estas especies se pueden obtener entre 5 y 7 kg leche/animal/día y la ganancia de peso animal puede superar los 500 g/animal/día. Conclusiones :Por su adaptación a las condiciones agrícolas de Cuba, disponibilidad de biomasa durante todo el año y valor nutritivo, M. oleifera, T. diversifolia, M. alba, T. gigantea y C. argentea constituyen recursos forrajeros de calidad, con potencialidades para suplementar a los animales y mejorar su salud; además, de proteger el suelo y disminuir la emisión de metano al medio.<hr/>ABSTRACT Objective :To characterize five protein plants and approach their effect on animal productivity and health. Materials and Methods : The available literature related to the agronomy, agroecology and application in production and animal health of the species Moringa oleifera Lam., Tithonia diversifolia Hemsl., A. Gray, Morus alba L., Trichanthera gigantea H. &amp; B. and Cratylia argentea Desv., was consulted, in order to analyze the results obtained in conventional agriculture and animal husbandry systems at international level and in Cuba. Results :There is variability in the management, processing and conservation conditions of the forage of M. oleifera, T. diversifolia, M. alba, T. gigantea and C. argentea. Their crude protein contents oscillate between 13 and 33 %. They are sown in densities between 555 and 1 000 000 plants/ha. The yield varies from 3 to 35 t DM/ha/year, and they are abundant during the dry season. With these species between 5 and 7 kg milk/animal/day can be obtained and the animal weight gain can exceed 500 g/animal/day. Conclusions :Due to their adaptation to the agricultural conditions of Cuba, biomass availability throughout the year and nutritional value, M. oleifera, T. diversifolia, M. alba, T. gigantea and C. argentea constitute forage resources of quality, with potentialities to supplement the animals and improve their health; besides, protecting the soil and decreasing the methane emission to the environment. <![CDATA[Relation between the nutritional and immunological status of the stingless bee livestock in two provinces of Cuba]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100011&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo : Determinar la relación entre el estatus nutricional y el inmunológico del ganado meliponícola en dos provincias de Cuba. Materiales y Métodos : Los muestreos se efectuaron en julio y diciembre del 2019 a las 24 colmenas seleccionadas al azar, 12 en cada localidad, en las provincias Matanzas y Mayabeque. De cada una de las colmenas se extrajeron panales de cría nuevos, de los que se colectaron seis larvas del tercer instar, así como el alimento larval correspondiente, con el propósito de determinar el estatus nutricional y el inmunológico del ganado meliponícola de ambas localidades. El análisis e interpretación de las variables biológicas y climatológicas se realizó en dependencia del propósito de la investigación mediante el análisis de varianza, de componentes principales y de conglomerados. Resultados :Los mejores resultados en las variables estudiadas se obtuvieron en diciembre para los meliponarios ubicados en ambas provincias. Se identificó la existencia de dos componentes, que explicaron 69,49 % de la variabilidad del conjunto de datos. La primera de estas componentes (CP1) explicó en sí misma 50,72 %. En el proceso de aglomeración se conformaron tres grupos. El análisis permitió identificar al grupo III como el de mejor comportamiento. Conclusiones :Se constató la relación que existe entre el estatus nutricional e inmunológico del ganado meliponícola de Matanzas y Mayabeque mediante las variables seleccionadas para este estudio. Además, el período de evaluación fue el indicador que marcó la conducta adoptada por estos animales, y no la localidad.<hr/>ABSTRACT Objective: To determine the relation between the nutritional and immunological status of the stingless bee livestock in two provinces of Cuba. Materials and Methods: Sampling was carried out in July and December, 2019, in the 24 randomly selected beehives, 12 in each locality, in the Matanzas and Mayabeque provinces. From each of the beehives new rearing boards were extracted, from which six third-instar larvae were collected, as well as the corresponding larval food, in order to determine the nutritional and immunological status of the stingless bee livestock from both localities. The analysis and interpretation of the biological and climate variables was done depending on the purpose of the research through variance analysis, analysis of principal components and cluster analysis. Results: The best results in the studied variables were obtained in December for the stingless bee apiaries located in both provinces. The existence of two components was identified, which explained 69,49 % of the variability of the data set. The first one of these components (PC1) explained in itself 50,72 %. In the clustering process three groups were formed. The analysis allowed to identify group III as the one with the best performance. Conclusions: The relation between the nutritional and immunological status of the stingless bee livestock of Matanzas and Mayabeque was proven through the variables selected for this study. In addition, the evaluation period was the indicator that marked the behavior adopted by these animals and not the locality. <![CDATA[Phenological evaluation of non-toxic <em>Jatropha curcas</em> L. accessions in the Veracruz region]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100012&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo :Evaluar el comportamiento fenológico de accesiones no tóxicas de Jatropha curcas L., propagadas de forma sexual y asexual en la región centro del Estado de Veracruz, México. Materiales y Métodos :Se trabajó con seis accesiones propagadas tanto por semillas como por estacas con tres repeticiones de una plantación con ocho años de edad. El período de observación se realizó de julio a diciembre del 2019, con evaluaciones semanales. Se registró la presencia de las siguientes fenofases: emisión de inflorescencias, flores, antesis floral, frutos verdes y maduros, caída y emisión de las hojas. Se trabajó con el método semicuantitativo de medición, propuesto por Fournier, y el índice de actividad de Bencke y Morellato. Resultados :La mayor floración se presentó de octubre a noviembre tanto para las plantas propagadas por semillas como por estacas. Las accesiones de J. curcas mostraron caída de las hojas, en el período julio-agosto (60 %) y en octubre (98 %). Las hojas fueron emitidas en todos los meses evaluados, excepto en el período julio-agosto y finales de noviembre-diciembre. El mayor número de individuos en esta fase fue en los meses de septiembre y octubre, con el 100 % de los individuos con emisión de hojas. Conclusiones :Se observó variación en el comportamiento fenológico de las accesiones, especialmente en cuanto a la caída de las hojas. Las accesiones estudiadas mostraron patrones fenológicos desiguales, ya que la mayoría de ellas florecieron y fructificaron en diferentes momentos.<hr/>ABSTRACT Objective :To evaluate the phenological performance of non-toxic Jatropha curcas L. accessions, sexually and asexually propagated in the central region of Veracruz State, Mexico. Materials and Methods :The work was conducted with six accessions propagated by seeds as well as by cuttings with three repetitions, from an eight-year old plantation. The observation period took place from July to December, 2019, with weekly evaluations. The presence of the following phenophases was recorded: emission of inflorescences, flowers, floral anthesis, green and mature fruits, falling and emission of leaves. The research was conducted with the semi-quantitative measurement method, proposed by Fournier, and the activity index suggested by Bencke and Morellato. Results :The highest flowering occurred from October to November for the plants propagated by seeds as well as by cuttings. The J. curcas accessions showed falling of leaves, in the period July-August (60 %) and in October (98 %). The leaves were emitted in all the evaluated months, except in the period July-August and at the end of November-December. The highest number of individuals in this phase was in the months of September and October, with 100 % of the individuals with leaf emission. Conclusions :Variation was observed in the phenological performance of the accessions, especially regarding the falling of leaves. The studied accessions showed unequal phenological patterns, because most of them flowered and fructified at different moments. <![CDATA[Resilience of agricultural production systems exposed to hurricane Irma in Cuba]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100013&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo : Evaluar la resiliencia de sistemas de producción expuestos al huracán Irma en territorios de Cuba. Materiales y Métodos: Se determinó el índice general de resiliencia a ciclones tropicales (IGRct), que se contrastó con el coeficiente de diseño y manejo agroecológico (CdmA). Ambos se complementaron con la valoración de la sensibilidad de las especies productivas y la vulnerabilidad de los sistemas de cultivo y ganadería. Resultados: Los sistemas de producción se agruparon en tres conglomerados, con mayor contribución para estos agrupamientos por su capacidad de resistencia durante el evento y su transformabilidad permanente, así como por el diseño y manejo de la matriz del sistema de producción y la estructura de la agrobiodiversidad. La sensibilidad de las especies cultivadas mostró ciertas diferencias para los tipos de plantas en el siguiente orden: cultivos agrícolas anuales y temporales &gt; cultivos agrícolas semipermanentes &gt; frutales arbóreos &gt; plantas herbáceas permanentes. La vulnerabilidad de los sistemas de cultivo y ganadería en cada sistema de producción estudiado resultó menor para los sistemas del conglomerado III, en los que se mantuvo 62,5 % de los cultivos. Esto contrasta con el conglomerado I, en el cual 38,5 % de la producción se rescató durante el proceso, mientras que en los sistemas del conglomerado II se logró mantener 2,7 %. Conclusión: Los sistemas de producción que adoptaron la agroecología expresaron diferentes capacidades de resiliencia, lo que se relaciona con los caracteres que aportan el diseño y manejo de los sistemas de cultivo y ganadería existentes, así como el resto del sistema de producción.<hr/>ABSTRACT Objective: To evaluate the resilience of production systems exposed to hurricane Irma in territories of Cuba. Materials and Methods: The general index of resilience to tropical cyclones (GIRtc) was determined, which was contrasted with the coefficient of agroecological design and management (AdmC). They were both complemented with the evaluation of the sensitivity of productive species and the vulnerability of the cultivation and animal husbandry systems. Results: The production systems were grouped in three clusters, with higher contribution for these groupings by their resistance capacity during the event and their permanent transformability, as well as by the design and management of the production system and structure of agrobiodiversity. The sensitivity of the cultivated species showed certain differences for the plant types in the following order: annual and temporary agricultural crops &gt; semi-permanent crops &gt; fruit trees &gt; permanent herbaceous plants. The vulnerability of the cropping and animal husbandry systems in each studied production system was lower for the systems of cluster III, in which 62,5 % of the crops remained. This contrasts with cluster I, in which 38,5 % of the production was rescued during the process; while in the systems of cluster II 2,7 % could be maintained. Conclusion: The production systems that adopted agroecology expressed different capacities of resilience, which is related to the traits contributed by the design and management of the existing cropping and animal husbandry systems, as well as the rest of the production system. <![CDATA[Potentialities of the utilization of zootechnical additives in Cuban apiculture]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100014&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo :Valorar las potencialidades de la utilización de aditivos zootécnicos en la apicultura en Cuba. Materiales y Métodos :Se revisaron artículos disponibles en bases de datos en línea (PubMed, Scopus, Web of Science y Google académico), relacionados con el uso de aditivos zootécnicos en abejas melíferas (Apis mellifera). Se hizo una búsqueda por las palabras clave aditivos zootécnicos, probióticos, prebióticos y fitobióticos, extracto de plantas, y luego se adicionó abejas. Todas las búsquedas se realizaron entre 2019 y 2020. No hubo exclusión de ningún período y no se aplicaron restricciones de idioma. Resultados :La utilización de antibióticos en el control y la prevención de infecciones bacterianas en la apicultura producen cambios en la cría de esta especie, y por ello su uso se limita en muchos países. Ante esta realidad, el uso de aditivos zootécnicos constituye una alternativa, debido a su capacidad de modular el sistema inmunológico y la microflora intestinal en las abejas; además de tener una función antagonista contra patógenos. En las últimas décadas se constata que los probióticos y los extractos de plantas son los más utilizados para mejorar los indicadores de salud y productivos, por lo que se trabaja para lograr su estandarización en Cuba. Conclusiones : La obtención y evaluación de aditivos zootécnicos en abejas es una estrategia creciente a nivel mundial, que se enfoca en minimizar o eliminar el empleo de químicos. En Cuba, el uso de estos aditivos constituye una propuesta sostenible para mejorar indicadores de salud, y mantener así la calidad de las mieles.<hr/>ABSTRACT Objective :To evaluate the potentialities of the utilization of zootechnical additives in apiculture in Cuba. Materials and Methods :Papers available in online data bases (PubMed, Scopus, Web of Science and Google Scholar), related to the use of zootechnical additives in honey bees (Apis mellifera), were reviewed. A search was made for the keywords zootechnical additives, probiotics, prebiotics and phytobiotics, plant extract, and then the word bees was added. All the searches were carried out between 2019 and 2020. There was no exclusion of any period and no language restrictions were applied. Results :The utilization of antibiotics in the control and prevention of bacterial infections in apiculture has caused changes in the rearing of this species, and since then their use is limited in many countries. In the face of this reality, the use of zootechnical additives constitutes an alternative, due to their capacity to modulate the immunological system and the intestinal microflora in bees; besides having an antagonist function against pathogens. In the last decades it has been noted that probiotics and plant extracts are the most widely used to improve health and productive indicators, for which work is done to achieve their standardization in Cuba. Conclusions :Obtaining and evaluating zootechnical additives in bees is a growing strategy worldwide, which is focused on minimizing or eliminating the use of chemicals. In Cuba, the use of these additives constitutes a sustainable proposal to improve health indicators, and thus maintain the quality of honeys. <![CDATA[Nutritional quality of mixed silages of <em>Saccharum officinarum</em> L. and leaves from <em>Manihot esculenta</em> Crantz]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100015&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo :Evaluar la inclusión de diferentes proporciones de hojas de Manihot esculenta Crantz en la calidad nutricional de ensilajes de Sacharum officinarum L. en Argentina. Materiales y Métodos :Se utilizó un diseño completamente aleatorizado y tres réplicas por cada tratamiento: T1) M. esculenta (30 %): S. officinarum (70 %); T2) M. esculenta (50 %): S. officinarum (50 %) y T3) M. esculenta (70 %): S. officinarum (30 %). A los 60 días del ensilaje se determinó el contenido porcentual de materia seca, proteína bruta, fibra detergente ácida, fósforo, calcio, potasio y magnesio. Se estimó la digestibilidad por fórmula, total de nutrientes digestibles y energía digestible. Se determinaron las características organolépticas y de pH. Se utilizó un análisis de varianza y prueba de Tukey al 0,05 % para la separación de medias entre tratamientos. Resultados : La proteína bruta tuvo valores entre 8,4 (T1) y 16,0 % (T3). El agregado de 70,0 % de hojas de M. esculenta en la mezcla incrementó el valor de la proteína en 90,0 y 25,5 % con respecto a los tratamientos T1 y T2. La fibra detergente ácido fue menor en T3 y, consecuentemente, aumentó la digestibilidad y el total de nutrientes digestibles en este tratamiento con respecto al resto. Conclusiones : La inclusión de hojas de M. esculenta mejoró la calidad nutricional del ensilaje de S. officinarum, al incrementarse, proporcional y significativamente, los valores de proteína, la digestibilidad y el total de nutrientes digestibles. El material ensilado mostró un proceso de conservación adecuado.<hr/>ABSTRACT Objective : To evaluate the inclusion of different proportions of leaves from Manihot esculenta Crantz in the nutritional quality of Sacharum officinarum L. silages in Argentina. Materials and Methods : A complete randomized design and three replicas per treatment were used: T1) M. esculenta (30 %): S. officinarum (70 %); T2) M. esculenta (50 %): S. officinarum (50 %) and T3) M. esculenta (70 %): S. officinarum (30 %). At 60 days of the silage the percentage content of dry matter, crude protein, acid detergent fiber, phosphorus, calcium, potassium and magnesium, was determined. Digestibility by formula, total digestible nutrients and digestible energy, were estimated. The organoleptic and pH characteristics were determined. A variance analysis and Tukey’s test at 0,05 % were used for the separation of means among treatments. Results :The crude protein had values between 8,4 (T1) and 16,0 % (T3). The aggregation of 70,0 % of M. esculenta leaves in the mixture increased the protein value in 90,0 and 25,5 % with regards to treatments T1 and T2. The acid detergent fiber was lower in T3 and, consequently, digestibility and total digestible nutrients increased in this treatment compared with the others. Conclusions :The inclusion of M. esculenta leaves improved the nutritional quality of the S. officinarum silage, by increasing, proportionally and significantly, the protein values, digestibility and total digestible nutrients. The ensiled material showed an adequate conservation process. <![CDATA[Utilization of byproducts from <em>Saccharum officinarum</em> L. in the supplementation of lactating cows in Colombia]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100016&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo :Evaluar dos suplementos elaborados con bagazo de Saccharum officinarum L., miel y dos niveles de urea, en la producción y calidad de la leche de vacas de primer parto en Nariño, Colombia. Materiales y Métodos :Se utilizaron seis vacas F1 (Kiwi Cross x Holstein) de primer parto, en un diseño cuadrado latino replicado. Se establecieron tres tratamientos: T0) control, solo pastoreo; T1) pastoreo más suplemento 1 y T2) pastoreo más suplemento 2. Se estimó el consumo de materia seca, la producción de leche, la producción de grasa, producción de proteína, la producción de sólidos totales, el porcentaje de grasa y el porcentaje de proteína, porcentaje de sólidos totales, así como el nitrógeno ureico en leche. La información se procesó mediante un análisis de varianza y la prueba de comparación de medias de Tukey. Resultados :Hubo efecto de la suplementación en las variables consumo de materia seca, producción de leche, producción de sólidos totales (p &lt; 0,05), donde T1 y T2 presentaron los mejores promedios, con valores de 14 y 14,7 kg/día para consumo de materia seca; 9,1 y 9,0 kg/vaca/día para producción de leche y 1 356,9 y 1 359,8 g/vaca/día para producción de sólidos totales, respectivamente. De igual manera, hubo diferencias en la variable nitrógeno ureico en leche, donde T1 tuvo valor de 14,3 mg/dL, con respecto a T0 y T2, que alcanzaron 16,3 y 16,7 mg/dL, respectivamente. Conclusiones : Los subproductos de S. officinarum, con adecuados niveles de inclusión de urea, pueden mejorar el aporte de nutrientes y, por ende, los parámetros productivos en vacas lactantes. Sin embargo, T1 presentó los mejores promedios en producción y calidad de la leche y el menor contenido del nitrógeno ureico en leche.<hr/>ABSTRACT Objective :To evaluate two supplements elaborated with Saccharum officinarum L. bagasse, molasses and two levels of urea, on the milk production and quality of first-parturition cows in Nariño, Colombia. Materials and Methods : Six first-parturition F1 cows (Kiwi Cross x Holstein) were used, in a replicated Latin square design. Three treatments were established: T0) control, only grazing; T1) grazing plus supplement 1 and T2) grazing plus supplement 2. The dry matter intake, milk production, fat production, protein production, production of total solids, fat percentage and protein percentage, percentage of total solids, as well as milk ureic nitrogen, were estimated. The information was processed through a variance analysis and Tukey’s mean comparison test. Results : There was effect of supplementation on the variables dry matter intake, milk production, production of total solids (p &lt; 0,05), where T1 and T2 showed the best averages, with values of 14 and 14,7 kg/day for dry matter intake; 9,1 and 9,0 kg/cow/day for milk production and 1 356,9 and 1 359,8 g/cow/day for the production of total solids, respectively. Likewise, there were differences in the variable milk ureic nitrogen, where T1 had value of 14,3 mg/dL, with regards to T0 and T2, which reached 16,3 and 16,7 mg/dL, respectively. Conclusions : The S. officinarum byproducts, with adequate urea inclusion levels, can improve the contribution of nutrients and, thus, the productive parameters in lactating cows. Yet, T1 showed the best averages in milk production and quality and the lowest content of milk ureic nitrogen. <![CDATA[Productive performance of growing male cattle, supplemented with minerals during the dry season]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100017&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo :Evaluar la ganancia de peso de bovinos machos en desarrollo, suplementados con minerales durante el período poco lluvioso, en un sistema rotacional con Bothriochloa pertusa (L.) A. Camus. Materiales y Métodos : El estudio se desarrolló en las áreas de pastoreo ubicadas en el Centro de Investigaciones de Motilonia, Valle del Cesar, Colombia. Se utilizaron animales de la raza comercial Brahman. Se determinó la disponibilidad de forraje, el peso vivo, la ganancia media diaria y la composición bromatológica. Se evaluaron dos tratamientos: T1) con suplemento mineral y T2) sin suplementación mineral. Cada tratamiento dispuso de 10 animales mestizos en dos hectáreas. El diseño fue completamente al azar y la información se evaluó mediante un modelo mixto, con medidas repetidas en el tiempo mediante Proc Mixed del SAS®. Resultados : El grupo con suplemento mineral tuvo incremento en el peso vivo de 16,3 % con respecto al que no lo recibió. Los valores fueron de 78,9 vs 66,1 kg, y la ganancia media diaria de peso fue significativa (p &lt; 0,001) (0,438 vs 0,367 kg animal-1 día-1, respectivamente). El consumo promedio diario de la sal mineral presentó variaciones significativas (p &lt; 0,001) entre los meses (entre 29,0 y 48,8 g animal-1 día-1). Los balances nutricionales evidenciaron que el tratamiento sin minerales mostró déficit de Ca, P, Na, Cu y Zn. Conclusiones : Con la utilización de un sistema rotacional de B. pertusa se logra que los bovinos machos en desarrollo ganen peso durante el período poco lluvioso, si se cubren sus requerimientos de materia seca. Además, si en la dieta se incorporan sales que satisfagan el déficit de minerales deficitarios (Ca, P, Na, Cu y Zn), se obtiene una respuesta superior.<hr/>ABSTRACT Objective :To evaluate the weight gain of developing male cattle, supplemented with minerals during the dry season, in a rotational system with Bothriochloa pertusa (L.) A. Camus. Materials and Methods :The study was conducted in grazing areas located at the Motilonia Research Center, Cesar Valley, Colombia. Animals of the commercial breed Brahman were used. The forage availability, live weight, mean daily gain and bromatological composition, were determined. Two treatments were evaluated: T1) with mineral supplement and T2) without mineral supplementation. Each treatment had 10 crossbred animals in two hectares. The design was complete randomized and the information was evaluated through a mixed model, with repeated measures in time through Proc Mixed of SAS®. Results :The group with mineral supplement had increase in live weight of 16,3 % with regards to the one that did not receive it. The values were 78,9 vs 66,1 kg, and the mean daily weight gain was significant (p &lt; 0,001) (0,438 vs 0,367 kg animal-1 day-1, respectively). The daily average intake of mineral salt showed significant variations (p &lt; 0,001) among the months (between 29,0 and 48,8 g animal-1 day-1). The nutritional balances proved that the treatment without minerals showed deficit of Ca, P, Na, Cu and Zn. Conclusions :With the utilization of a rotational system of B. pertusa it is achieved that the growing male cattle gain weight during the dry season, if their dry matter requirements are covered. In addition, if salts that satisfy the deficit of missing minerals (Ca, P, Na, Cu and Zn) are incorporated in the diet, a higher response is obtained. <![CDATA[Content of anthocyanins, vitamin C and antioxidant activity in seven varieties of <em>Morus alba</em> L. fruits]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100018&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo : Determinar el contenido de antocianinas y de vitamina C, así como la actividad antioxidante de los extractos etanólicos de los frutos de siete variedades de Morus alba L. Materiales y Métodos : Se determinó el contenido de antocianinas y vitamina C a siete variedades de frutos de Morus alba L., cultivadas en la Estación Experimental de Pastos y Forrajes Indio Hatuey, así como la actividad antioxidante de los extractos etanólicos de estas variedades mediante los ensayos de captura del radical fosfomolibdato y la determinación del contenido de fenoles totales. Para el procesamiento de los datos se utilizó un análisis de varianza. Se realizaron correlaciones entre las variables capacidad antioxidante total, fenoles totales, contenido de antocianinas y vitamina C, teniendo en cuenta el coeficiente de correlación de Pearson y dos niveles de significación de 0,01 y 0,05. Resultados : El contenido de antocianinas, expresado como equivalente de cianidina-3-glucósido, estuvo entre 40,74 y 96,07 mg/100 g, y la vitamina C entre 16,73 y 28,40 mg de ácido ascórbico/100 mL de jugo. Todos los extractos mostraron actividad antioxidante. La capacidad antioxidante total varió entre 175,96 y 229,48 mmol de ácido ascórbico/g de extracto y el contenido de fenoles totales, entre 291,52 y 897,17 mg de ácido gálico/100 g de extracto. Conclusiones : Los frutos de M. alba presentaron elevados contenidos de antocianinas y vitamina C. La variedad Yu-62 mostró las mayores concentraciones de estos compuestos. Los extractos etanólicos dejaron ver elevada actividad antioxidante, lo que está correlacionado con el alto contenido de fenoles totales, antocianinas y vitamina C presentes en los frutos.<hr/>ABSTRACT Objective :To determine the content of anthocyanins and vitamin C, as well as the antioxidant activity of the ethanol extracts of the fruits from seven Morus alba L. varieties. Materials and Methods :The content of anthocyanins and vitamin C was determined in seven varieties of Morus alba L. fruits, cultivated at the Pastures and Forages Research Station Indio Hatuey, as well as the antioxidant activity of the ethanol of these varieties through the phosphomolybdate radical capture essays and determination of total phenols. For the data processing a variance analysis was used. Correlations were made among the variables total antioxidant capacity, total phenols, content of anthocyanins and vitamin C, taking into consideration Pearson’s correlation coefficient and two significance levels of 0,01 and 0,05. Results :The content of anthocyanins, expressed as equivalent of cyanidin-3-glucoside, was between 40,74 and 96,07 mg/100 g, and vitamin C between 16,73 and 28,40 mg of ascorbic acid/100 mL of juice. All the extracts showed antioxidant activity. The total antioxidant capacity varied between 175,96 and 229,48 mmol of ascorbic acid/g of extract and the content of total phenols, between 291,52 and 897,17 mg of gallic acid/100 g of extract. Conclusions :The M. alba fruits showed high contents of anthocyanins and vitamin C. The variety Yu-62 showed the highest concentrations of these compounds. The ethanol extracts showed high antioxidant activity, which is correlated to the high content of total phenols, anthocyanins and vitamin C present in the fruits. <![CDATA[Characterization of the pastureland and its management in a Voisin rational grazing system, in Panama]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100019&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo: Caracterizar el pastizal y sus indicadores de manejo en un sistema de pastoreo racional Voisin, en suelos de topografía ondulada a quebrada, en el trópico húmedo de Los Santos, Panamá. Materiales y Métodos: Se evaluó un sistema de manejo intensivo con pastoreo racional Voisin, donde la rotación de los animales se proyectó a partir de la determinación de su punto óptimo de reposo. Se utilizaron 24 cuartones, con 1,9 día de ocupación promedio. La carga efectiva, la intensidad de pastoreo, el nivel de oferta de forraje y la presión de pastoreo fueron los indicadores principales de manejo. Resultados: La carga efectiva fue alta (3,63 UGM/ha como promedio) y mostró diferencias significativas (p &lt; 0,001) en el primer bimestre marzo-abril, con respecto a los demás. La intensidad de pastoreo promedio fue de 148 UGM/ha/día. El nivel de oferta de forraje mostró disponibilidades promedio de 27,8 kg de MS/animal/día. La cobertura de las poáceas dejó ver una tendencia ligera a disminuir, aunque se observó incremento sustancial de la cantidad de especies hacia el final de la evaluación. La presión de pastoreo promedio fue alta (5,56 kg de MS/100 kg de PV/día), al igual que el porcentaje de utilización del pasto (75,0 %). El punto óptimo de reposo promedio para todas las especies fue de 47 días. Conclusiones: El manejo flexible del pastoreo racional Voisin, con la determinación del punto óptimo de reposo, en los cvs. Tanzania, Massai, Mulato II, Toledo y Llanero, produjo cambios en los indicadores de manejo, así como en la estabilidad de las especies vegetales del sistema.<hr/>ABSTRACT Objective: To characterize the pastureland and its management indicators in a Voisin rational grazing system, on undulating to cracked soils, in the humid tropic of Los Santos, Panama. Materials and Methods: An intensive management system with Voisin rational grazing was evaluated, where the rotation of the animals was projected from the determination of its optimum resting point. Twenty four paddocks were used, with 1,9 days of average occupation. The effective stocking rate, grazing intensity, forage offer level and grazing pressure were the main management indicators. Results: The effective stocking rate was high (3,63 LAU/ha as average) and showed significant differences (p &lt; 0,001) in the first two-month period March-April, with regards to the others. The average grazing intensity was 148 LAU/ha/day. The forage offer level showed average availabilities of 27,8 kg DM/animal/day. The grass cover showed a slight trend to decrease, although substantial increase of the quantity of species was observed by the end of the evaluation. The average grazing pressure was high (5,56 kg DM/100 kg LW/day), just like the percentage of pastureland utilization (75,0 %). The average optimum resting time for all the species was 47 days. Conclusions: The flexible management of Voisin rational grazing, with the determination of the optimum resting point, in cvs. Tanzania, Massai, Mulato II, Toledo and Llanero, produced changes in the management indicators, as well as in the stability of the plant species of the system. <![CDATA[Effect of mineral salts and the use of mannitol on the <em>in vitro</em> conservation of <em>Morus alba</em> L.]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100020&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo : Evaluar el efecto de las sales minerales y el uso de manitol en la conservación in vitro de Morus alba L., variedad Acorazonada. Materiales y Métodos: En un primer experimento, los tratamientos incluyeron diferentes concentraciones de las sales minerales (25, 50, 75 y 100 %) en un medio de cultivo basal Murashige y Skoog, con 0,5 mg mL-1de 6-bencilaminopurina, ácido naftalenacético 0,5 mg L-1 y sacarosa 30,0 g L-1. En otro experimento, se evaluaron diferentes concentraciones de manitol (5,0, 10,0 y 15,0 g L-1) en medio de cultivo MS basal. Como control se utilizó el medio de cultivo Murashige y Skoog basal con 0,5 mg L-1de 6-bencilaminopurina, ácido naftalenacético 0,5 mg L-1 y 30,0 g L-1 de sacarosa. Resultados: Los mayores valores de supervivencia (60,0 y 53,3 %), mayor longitud (3,8 y 3,9 cm) y número de hojas activas (1,02 y 1,05) del material conservado se obtuvieron al usar las sales minerales al 75 y 100 %. La utilización de manitol redujo el crecimiento y el número de hojas activas, pero no mejoró la supervivencia de los explantes. En ambos experimentos, los explantes mostraron tallos sin hojas y síntomas de fenolización. Conclusiones: El medio de cultivo con las sales minerales al 50 %, 6-bencilaminopurina 0,5 mg L-1, ácido naftalenacético 0,5 mg L-1 y 30,0 g L-1 de sacarosa favorece la conservación in vitro de M. alba, variedad Acorazonada, durante seis meses. La utilización de manitol redujo el crecimiento, pero no mejoró la supervivencia y la condición física de los explantes durante su conservación in vitro.<hr/>ABSTRACT Objective : To evaluate the effect of mineral salts and the use of mannitol on the in vitro conservation of Morus alba L., Acorazonada variety. Materials and Methods: In a first experiment, the treatments included different concentrations of the mineral salts (25, 50, 75 and 100 %) in a basal Murashige and Skoog culture medium, with 0,5 mg mL-1 of 6-benzylaminopurine, naphthaleneacetic acid 0,5 mg L-1 and sucrose 30,0 g L-1. In another experiment, different mannitol concentrations (5,0, 10,0 and 15,0 g L-1) were evaluated in basal MS culture medium. As control, the basal Murashige and Skoog culture medium was used with 0,5 mg L-1 of 6-benzylaminopurine, naphthaleneacetic acid 0,5 mg L-1 and 30,0 g L-1 of sucrose. Results: The highest survival values (60,0 and 53,3 %), higher length (3,8 and 3,9 cm) and number of active leaves (1,02 and 1,05) of the preserved material were obtained when using the mineral salts at 75 and 100 %. The utilization of mannitol reduced the growth and number of active leaves, but did not improve the survival of the explants. In both experiments, the explants showed stems without leaves and phenolization symptoms. Conclusions: The culture medium with the mineral salts at 50 %, 6 benzylaminopurine 0,5 mg L-1, naphthaleneacetic acid 0,5 mg L-1 and 30,0 g L-1 of sucrose favors the in vitro conservation of M. alba, Acorazonada variety, during six months. The utilization of mannitol reduced growth, but did not improve survival and physical condition of the explants during their in vitro conservation. <![CDATA[Application of molecular tools for pasture breeding]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100021&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo : Fundamentar la importancia de la aplicación de herramientas moleculares en los programas de mejoramiento genético de pasturas. Materiales y Métodos : Se consultaron y analizaron 59 artículos, que abordan los métodos basados en biología molecular (marcadores genéticos, tecnología CRISPR y citogenética molecular), disponibles en bases de datos (Google académico, Dialnet, Redalyc, SciELO, REDIB, DOAJ y Latindex), con el propósito de obtener información acerca de su aplicación en la mejora genética de pastos. Resultados : Se recopiló información acerca de los principales marcadores moleculares (microsatélites, ADN polimórfico amplificado aleatoriamente, polimorfismo de un solo nucleótido, polimorfismo de longitud de fragmento amplificado), utilizados para analizar la diversidad genética en pastos. Se investigó cuáles resultan más efectivos y versátiles. Se constató que el fenómeno de la apomixis se puede utilizar para mantener el vigor híbrido en líneas de pastos y que los marcadores moleculares contribuyen a identificar plantas apomícticas en edades tempranas. Se fundamentó que la tecnología CRISPR (repeticiones palindrómicas cortas agrupadas y regularmente espaciadas) se puede aplicar en especies de pasturas para mejorar atributos agronómicos. Conclusiones : Los marcadores moleculares, especialmente SNPs, son ideales para estudios de diversidad genética en pastos y para la identificación de plantas apomícticas a edades tempranas. La tecnología de edición genómica CRISPR constituye una herramienta versátil y aplicable en pastos.<hr/>ABSTRACT Objective: To ratify the importance of the application of molecular tools in the pasture breeding programs. Materials and Methods: Fifty-nine papers were consulted and reviewed, which approach the methods based on molecular (genetic markers, CRISPR technology and molecular cytogenetics), available in databases (Google Scholar, Dialnet, Redalyc, SciELO, REDIB, DOAJ and Latindex), in order to obtain information about their application in pasture breeding. Results : Information was compiled about the main molecular markers (microsatellites, randomly amplified polymorphic DNA, single-nucleotide polymorphism, amplified fragment length polymorphism), utilized to analyze the genetic diversity in pastures. Which ones are more effective and versatile was researched. It was noted that the phenomenon of apomixis can be utilized to maintain the hybrid vigor in pasture lines and that molecular marks contributed to identify apomictic plants at early ages. It was validated that the CRISPR (clustered regularly interspaced short palindromic repeats) technology can be applied in pasture species to improve agronomic attributes. Conclusions: Molecular markers, especially SNPs, are ideal for genetic diversity studies in pastures and for the identification of apomictic plants at early ages. The CRISPR technology of genomic edition constitutes a versatile tool applicable in pastures. <![CDATA[Functions of ecosystemic services in animal husbandry systems in Cuba]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100022&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo: Analizar las funciones de los servicios ecosistémicos en los sistemas ganaderos para la producción de alimentos de forma sostenible en Cuba. Materiales y Métodos: Se analizó la situación actual de los servicios ecosistémicos como componentes de los sistemas ganaderos, con prioridad en los de aprovisionamiento, como son el suelo, la biodiversidad de especies, los recursos zoogenéticos, el agua y la energía. Resultados: En cualquier sistema de producción de alimentos, el enfoque sistémico y la valoración acerca del cuidado de los servicios ecosistémicos es crucial, ya que constituyen la fuerza motriz para la protección del medio ambiente y el bienestar humano. Si bien todos los servicios ecosistémicos participan de manera importante, es esencial el cuidado del suelo, el agua y la biodiversidad porque ellos son la base de la pirámide que soporta todos los recursos ecosistémicos. Existen evidencias innovadoras en sistemas de producción agropecuarios sobre bases agroecológicas que avalan la necesidad de cambiar la manera de pensar, de habitar y transitar hacia una reconversión de los sistemas convencionales. Conclusiones: Los servicios ecosistémicos se enfocan desde una visión integradora, y es el manejo agroecológico el que permite la comprensión de sus beneficios. La agroecología se fundamenta en el cuidado de los recursos naturales y considera la multidimensionalidad de los sistemas y las interacciones, al incluir el factor humano y el conocimiento local, elementos que hacen viable la seguridad alimentaria.<hr/>ABSTRACT Objective: To analyze the functions of ecosystemic services in animal husbandry systems for sustainable food production in Cuba. Materials and Methods: The current situation of ecosystemic services as components of animal husbandry systems was analyzed, with priority given to the provisioning ones, such as the soil, species biodiversity, animal genetic resources, water and energy. Results: In any food production system, the systemic approach and appraisal about the protection of ecosystemic services is crucial, because they constitute the motor force for environment protection and human welfare. Although all the ecosystemic services participate in an important way, the conservation of soil, water and biodiversity is essential because they are the basis of the pyramid that supports all the ecosystemic resources. There is innovative evidence in agricultural production systems on agroecological bases that supports the need to change the way of thinking, inhabiting and moving towards reconversion of conventional systems. Conclusions: Ecosystemic services are focused from an integrating vision, and it is agroecological management the one that allows the understanding of their benefits. Agroecology is based on the protection of natural resources and considers the multidimensionality of systems and interactions, including the human factor and local knowledge, elements that make food security viable. <![CDATA[Use of <em>SolidWorks</em> for the design of a solar dryer of pasture and forage botanical seeds]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100023&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo :Emplear el sistema informático SolidWorks para el diseño de secadores solares indirectos con convección forzada de aire. Materiales y Métodos :Se utilizó el sistema informático SolidWorks (versión 2018) para el diseño de secadores solares indirectos con convección forzada de aire. Se consideraron las bases teórico-metodológicas referentes al diseño mecánico y a la cinética de transferencia de calor. Resultados :Los fundamentos teóricos planteados permitieron establecer las bases para el diseño de secadores solares de semillas botánicas de pastos y forrajes. Con la utilización del sistema informático antes mencionado se realizó el diseño de la tecnología, y con la herramienta Flow Simulation se llevó a cabo el análisis de la cinética del fluido y las temperaturas. Se alcanzaron valores de velocidad del aire de 0,25 m/s y temperaturas superiores a la temperatura ambiente en el interior de la cámara de secado. Con la herramienta se realizó un estudio por elementos finitos para evaluar la resistencia estructural del prototipo mediante el criterio de tensión máxima de von Mises. Se demostró la resistencia y estabilidad de la estructura del prototipo. Conclusiones :El modelo cinético, concebido con la utilización del software SolidWorks, evidencia aumento de la temperatura y caída de la presión en el secador solar diseñado para el secado de semillas botánicas de pastos y forrajes.<hr/>ABSTRACT Objective :To utilize the computer system SolidWorks for the design of indirect forced convection solar dryers. Materials and Methods :The computer system SolidWorks (version 2018) was used for the design of indirect forced convection solar dryers. The theoretical-methodological bases concerning the mechanical design and kinetics of heat transference were considered. Results :The stated theoretical fundamentals allowed to establish the bases for the design of solar dryers of botanical seeds from pastures and forages. With the utilization of the above-mentioned computer system the technology was designed, and with the tool Flow Simulation the analysis of fluid kinetics and temperatures was carried out. Wind velocity values of 0,25 m/s and higher temperatures than the ambient temperature inside the drying chamber were reached. With the tool a study by finite elements was conducted to evaluate the structural resistance of the prototype through von Mises maximum stress. The resistance and stability of the prototype structure were proven. Conclusions :The kinetic model, conceived with the utilization of the software SolidWorks, shows increase of temperature and fall of pressure in the solar dryer designed for drying botanical seeds from pastures and forages. <![CDATA[Functional composition of the edaphic macrofauna in five pastureland agroecosystems in the Granma province, Cuba]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100024&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo :Caracterizar la composición funcional de la macrofauna edáfica en cinco agroecosistemas de pastizales en la provincia Granma, Cuba. Materiales y Métodos : La investigación se desarrolló en dos pastizales naturales: pastizal natural con árboles y pastizal de gramíneas naturales, con árboles dispersos y asociación de gramíneas mejoradas y árboles. Los muestreos se realizaron dos veces al año, durante el período lluvioso y poco lluvioso. La macrofauna edáfica se colectó según la metodología del TSBF (Tropical Soil Biology and Fertility) y por las trampas de caída. Los organismos identificados se clasificaron en ingenieros del suelo, detritívoros de la hojarasca, herbívoros y depredadores. Se calculó la abundancia proporcional de cada grupo funcional (%) y se realizó el análisis de comparación de proporciones (chi-cuadrado) con el paquete estadístico ComparPro, versión 1. Resultados :Se identificaron tres unidades taxonómicas, clasificadas como ingenieros del suelo, siete detritívoros, ocho herbívoros y seis depredadores. Hubo dominio absoluto, en cuanto a abundancia proporcional, de los ingenieros del suelo en los cinco agroecosistemas estudiados y en todos los períodos de muestreo. El orden detritívoro Isopoda no estuvo presente en los pastizales naturales deforestados y pastoreo continuo. Al grupo funcional denominado parasitoide pertenecieron ejemplares de siete familias de Hymenoptera y Diptera. Conclusiones :El análisis de los grupos funcionales de la macrofauna edáfica permitió determinar la presencia de todos los gremios en los agroecosistemas estudiados, con predominio de los ingenieros del suelo. Los pastizales con escasa vegetación y pastoreo continuo no proporcionaron ni hábitat ni condiciones necesarias para el desarrollo de organismos detritívoros.<hr/>ABSTRACT Objective :To characterize the functional composition of the edaphic macrofauna in five pastureland agroecosystems in Granma province, Cuba. Materials and Methods :The study was conducted in two natural pasturelands: natural pastureland with trees and pastureland of natural grasses, with dispersed trees and association of cultivated grasses and trees. Sampling was performed twice per year, during the rainy and the dry season. The edaphic macrofauna was collected according to the TSBF (Tropical Soil Biology and Fertility) methodology and by pitfall traps. The identified organisms were classified into soil engineers, litter detritivores, herbivores and predators. The proportional abundance of each functional group (%) was calculated and the proportion comparison analysis (chi-squared) was carried out with the statistical package ComparPro, version 1. Results :Three taxonomic units were identified, classified as soil engineers, seven detritivores, eight herbivores and six predators. There was absolute dominion, regarding proportional abundance, of soil engineers in the five studied agroecosystems and in all the sampling periods. The detritivorous order Isopoda was not present in the deforested natural pastures and continuous grazing. To the functional group called parasitoid, individuals of seven Hymenoptera and Diptera families belonged. Conclusions : The analysis of the functional groups of the edaphic macrofauna allowed to determine the presence of all the groups in the studied agroecosystems, with predominance of soil engineers. The pasturelands with scarce vegetation and continuous grazing provided neither habitat nor necessary conditions for the development of detritivorous organisms. <![CDATA[Fermentative and organoleptic quality of silages with different proportions of forage and root from <em>Manihot esculenta</em> Crantz]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100025&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo: Evaluar la calidad fermentativa y organoléptica de ensilajes con diferentes proporciones de forraje y raíz de dos variedades de Manihot esculenta Crantz en la provincia de Matanzas, Cuba. Materiales y Métodos: Se realizó un estudio en el laboratorio de nutrición de la Estación Experimental de Pastos y Forrajes Indio Hatuey, donde se evaluó la calidad fermentativa de dos variedades de M. esculenta (INIVIT Y-93-4 y Señorita), así como la calidad organoléptica del ensilado producido. Se aplicó un diseño completamente aleatorizado con tres tratamientos, donde cada variedad se evaluó por separado: T1) 0 % follaje: 100 % raíz; T2) 25 % follaje: 75 % raíz y T3) 100 % follaje: 0 % raíz, en cuatro momentos de evaluación. Se realizó análisis de varianza y para determinar la diferencia entre medias se utilizó la prueba de Duncan. Los datos se procesaron mediante el paquete estadístico SPSS®. Resultados: En todos los tratamientos de la variedad INIVIT Y-93-4, las temperaturas mayores se obtuvieron a los 15 días de iniciado el proceso de ensilado, con valores de 27,0; 26,9 y 26,7 oC para T3, T1 y T2, respectivamente. Sin embargo, el comportamiento para la variedad Señorita fue diferente, con los mayores valores de temperatura (29,0 oC) al final del proceso. También se encontraron diferencias significativas (p ≤ 0,001) en la concentración de N-NH3 entre los tratamientos en ambas variedades. Los mayores valores (entre 1,3 y 1,9) se obtuvieron en T3, con respecto a T1 y T2, los que, a su vez, difirieron entre ellos. Conclusiones: La dinámica de fermentación de los ensilajes, con diferentes proporciones de forraje y raíz de M. esculenta de la variedad INIVIT Y-93-4, alcanzó parámetros adecuados de temperatura, pH y N-NH3. Los ensilajes de ambas variedades sí presentaron buenas características organolépticas.<hr/>ABSTRACT Objective : To evaluate the fermentative and organoleptic quality of silages with different proportions of forage and root of two varieties of Manihot esculenta Crantz in Matanzas province, Cuba. Materials and Methods : A study was conducted in the nutrition laboratory of the Pastures and Forages Research Station Indio Hatuey, where the fermentative quality of two M. esculenta varieties (INIVIT Y-93-4 and Señorita), as well as the organoleptic quality of the produced silage, was evaluated. A complete randomized design was applied with three treatments, where each variety was evaluated separately: T1) 0 % foliage: 100 % root; T2) 25 % foliage: 75 % root and T3) 100 % foliage: 0 % root, at four moments of evaluation. Variance analysis was carried out and to determine the difference among means Duncan’s test was used. The data were processed through the statistical package SPSS®. Results : In all the treatments of the variety INIVIT Y-93-4, the highest temperatures were obtained at 15 days after starting the ensiling process, with values of 27,0; 26,9 and 26,7 oC for T3, T1 and T2, respectively. However, the performance for the variety Señorita was different, with the highest temperature values (29,0 ºC) at the end of the process. Significant differences (p ≤ 0,001) were also found in the concentration of N-NH3 among the treatments in both varieties. The highest values (between 1,3 and 1,9) were obtained in T3, with regards to T1 and T2, which, in turn, differed between them. Conclusions : The silage fermentation dynamics, with different proportions of forage and root from M. esculenta of the variety INIVIT Y-93-4, reached adequate temperature, pH and N-NH3 parameters. The silages of both varieties did show good organoleptic characteristics. <![CDATA[Evaluation of socioecological resilience in six farms of the Sancti Spiritus province, Cuba]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100026&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo: Evaluar la resiliencia socioecológica de seis fincas familiares en el contexto de un estudio de caso en la región de Sancti Spíritus, Cuba. Materiales y Métodos: Para el estudio de la resiliencia, se aplicó de forma combinada la metodología para la evaluación de la resiliencia socioecológica, que evalúa un conjunto de criterios tecnológicos y de eficiencia, y la perspectiva de las economías comunitarias, que considera las necesidades, interdependencia, comunicación y acción colectiva como componentes esenciales. Resultados: Los resultados destacaron la importancia de los métodos mixtos en el estudio de la resiliencia socioecológica en la agricultura familiar y permitieron a las familias campesinas involucradas contar con una evaluación contextualizada de sus sistemas. La aplicación de estos métodos favorece la toma de decisiones por parte de dichas familias, con el propósito de mejorar la resiliencia de sus fincas, así como para que los decisores locales, que tienen la posibilidad de elaborar políticas agrarias, corrijan los puntos críticos que ponen en riesgo la estabilidad y la permanencia de la agricultura familiar en la región. Conclusiones: Al combinar la aplicación de la metodología para la evaluación de la resiliencia socioecológica y el análisis de carácter cualitativo de las economías comunitarias, la evaluación permitió identificar y valorar múltiples dimensiones que ayudan a concebir estrategias para lograr la resiliencia de los sistemas estudiados, así como para tomar decisiones a nivel de finca y en políticas públicas locales que apoyen la contextualización y apropiación de tecnologías adecuadas para la transición agroecológica sobre bases inclusivas y participativas.<hr/>ABSTRACT Objective: To evaluate the socioecological resilience of six family farms in the context of a case study in the Sancti Spíritus region, Cuba. Materials and Methods: For the study of resilience, the methodology for the evaluation of socioecological resilience, which evaluates a set of technological and efficiency criteria, and the perspective of community economies, which considers the needs, interdependence, communication and collective action as essential components, were applied in a combined way. Results: The results highlighted the importance of mixed methods in the study of socioecological resilience in family agriculture and allowed the involved farmer families to have a contextualized evaluation of their systems. The application of these methods favors decision-making by such families, in order to improve the resilience of their farms, as well as for local decision-makers, who have the possibility of elaborating agrarian policies, to correct the critical points that put the stability and permanence of family agriculture in the region at risk. Conclusions: When combining the application of the methodology for the evaluation of socioecological resilience and the qualitative analysis of community economies, the evaluation allowed to identify and appraise multiple dimensions that help to conceive strategies to achieve resilience of the studied systems, as well as to make decisions at farm level and in local public policies that support the contextualization and appropriation of adequate technologies for agroecological transition on inclusive and participatory bases. <![CDATA[Entrepreneur behavior as individual and organizational competence in a territory of Matanzas province]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100027&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo: Evaluar el comportamiento emprendedor de las personas y las organizaciones en el municipio Perico, de la provincia de Matanzas, Cuba. Materiales y Métodos: Se utilizaron, principalmente, métodos cualitativos de tipo descriptivo. Se indagó, mediante encuestas con grupos focales, acerca de las iniciativas implementadas por la administración local para mejorar sus funciones y la prestación de servicios públicos. Se interrogó además, sobre la vocación emprendedora de las personas e instituciones locales, y la cantidad y tipo de iniciativas empresariales desarrolladas. Resultados: Se observó, a nivel institucional, el fomento de arreglos y sistemas productivos e innovativos locales, como la Plataforma Multiactoral de Gestión y la brigada de construcción de biodigestores. El sector empresarial registró una capacidad limitada de generación de actividades económico-productivas. Se observó, particularmente, que en el proceso de gestión de las empresas no se ofrecen incentivos que impulsen actividades empresariales en su interior. Al estudiar el índice de capacidad empresarial, el Consejo Popular 2 informó 15 actividades por cada 1 000 habitantes entre 17 y 65 años, aunque fueron, en su mayoría, poco intensivas en conocimiento. Al explorar las habilidades y motivaciones personales para el logro de un emprendimiento, se señalaron la tenacidad y solidaridad como elementos aceptables y adecuados en todos los Consejos Populares. Conclusiones: La vocación emprendedora en el municipio es limitada. Las iniciativas implementadas desde la administración local dan cuenta del potencial existente a este nivel. La tenacidad y la solidaridad constituyen los atributos determinantes del comportamiento emprendedor de las personas.<hr/>ABSTRACT Objective: To evaluate the entrepreneur behavior of people and organizations in the Perico municipality, of Matanzas province, Cuba. Materials and Methods: Qualitative methods of descriptive type were used, mainly. Inquiries were made, through surveys with focal groups, about the initiatives implemented by the local administration to improve their functions and the provision of public services. Questions were also asked, about the entrepreneur vocation of people and local institutions, and the quantity and type of entrepreneurial initiatives developed. Results: The promotion of local productive and innovative arrangements and systems, such as the Management Multi-Actor Platform and the biodigester construction brigade, was observed at institutional level. The entrepreneurial sector recorded a limited capacity of generation of economic-productive activities. It was observed, particularly, that in the management process of the enterprises no incentives are offered that promote entrepreneurial activities inside them. When studying the entrepreneurial capacity index, the People’s Council 2 reported 15 activities for every 1 000 inhabitants between 17 and 65 years old, although they were, mostly, little knowledge-intensive. When exploring the personal abilities and motivations for the achievement of an entrepreneurship, tenacity and solidarity were indicated as acceptable and adequate elements in all the People’s Councils. Conclusions: The entrepreneur vocation in the municipality is limited. The initiatives implemented from the local administration show the existing potential at this level. Tenacity and solidarity constitute the determinant attributes of the entrepreneur behavior of people. <![CDATA[Forage production and nutritional composition of four varieties of <em>Avena sativa</em> L. in Ubaté, Cundinamarca, Colombia]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100028&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo: Evaluar el comportamiento forrajero y la composición química de cuatro variedades de Avena sativa L. en Ubaté, Cundinamarca, Colombia. Materiales y Métodos: El ensayo se realizó en la Unidad Agroambiental El Tíbar, de la Universidad de Cundinamarca, ubicada en la vereda Palo Gordo, Colombia. El experimento se condujo mediante un diseño en bloques completos al azar. Cada bloque correspondió a dos períodos de momentos de siembra (octubre-noviembre y abril-mayo). Los tratamientos correspondieron a cuatro variedades de A. sativa: cayuse, konan, everleaf y suprema. Las unidades experimentales constaban de parcelas de 4 m2. Se midió la altura de las plantas y se procedió a cortar con un marco de 1x1 m para determinar la producción de forraje. Se tomaron muestras para medir la calidad por medio de un análisis químico nutricional. Resultados: El valor promedio de la altura de las plantas en el momento del corte fue de 167 cm, con diferencias significativas (p &lt; 0,05) entre variedades. Se destacó la variedad cayuse, con 175 cm, que fue la más alta. No se presentaron diferencias significativas respecto a la producción de biomasa, cuyo promedio fue de 31,5 ± 7,26 t/ha. Con relación a la composición química, la materia seca presentó diferencias significativas (p &lt; 0,05), con los mayores valores para la variedad everleaf en ambas épocas de siembra, con un promedio de 24,6 %. La energía bruta alcanzó un promedio de 4 208 kcal/kg, con los mayores valores (p &lt; 0,05) en la variedad suprema. La digestibilidad de la materia seca a las 48 h promedió 54,9 %, sin diferencias significativas entre las cuatro variedades de A. sativa. Lo mismo ocurrió para la proteína degradada en el rumen (promedio de 94,5 %) y la degradabilidad de la fibra detergente neutro (53,8 %). Conclusiones: La época de siembra no influyó en la producción de biomasa ni en la composición nutricional de las diferentes variedades de avena evaluadas, que obtuvieron resultados similares.<hr/>ABSTRACT Objective: To evaluate the forage performance and chemical composition of four varieties of Avena sativa L. in Ubaté, Cundinamarca, Colombia. Materials and Methods: The essay was conducted in the Agro-Environmental Unit El Tíbar, of the University of Cundinamarca, located on the Palo Gordo district, Colombia. The experiment was conducted through a randomized block design. Each block corresponded to two periods of planting moments (October-November and April-May). The treatments corresponded to four A. sativa varieties: cayuse, konan, everleaf and suprema. The experimental units had plots of 4 m2. Plant height was measured and cutting was done with a frame of 1 x 1 m to determine forage production. Samples were taken to measure quality by a chemical-nutritional analysis. Results: The average value of plant height at the moment of cutting was 167 cm, with significant differences (p &lt; 0,05) among varieties. The variety cayuse stood out, with 175 cm, which was the tallest. No significant differences were shown regarding the biomass production, whose average was 31,5 ± 7,26 t/ha. With regards to the chemical composition, dry matter showed significant differences (p &lt; 0,05), with the highest values for the variety everleaf in both planting seasons, with an average of 24,6 %. Crude energy reached an average of 4 208 kcal/kg, with the highest values (p &lt; 0,05) in the variety suprema. The dry matter digestibility at 48 h averaged 54,9 %, without significant differences among the four A. sativa varieties. The same occurred for the degraded protein in the rumen (average of 94,5 %) and degradability of the neutral detergent fiber (53,8 %). Conclusions: The planting season did not influence biomass production or the nutritional composition of the different evaluated oat varieties, which obtained similar results. <![CDATA[Characterization of the agroproductive situation of a peasant farm in Matanzas, Cuba]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100029&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo: Caracterizar el sistema productivo de una finca campesina para establecer la estrategia que propicie su mejora productiva, sostenibilidad y transición agroecológica. Materiales y Métodos: Para caracterizar la entidad de 40 ha de tierra en usufructo se utilizó una encuesta estructurada, elaborada por el Programa de Innovación Agropecuario Local. La información se complementó, además, con la metodología de Plan de Finca. Se evaluó el manejo del sistema productivo, las principales prácticas agroecológicas utilizadas, las limitaciones y las potencialidades de la finca, así como las transformaciones que el productor pretende realizar, la situación deseada y la agrobiodiversidad. Resultados: Las producciones de la finca fueron de 9 926 kg de leche año-1 y 8 740 kg de carne año-1. Se hallaron 244 plantas de árboles frutales, de 22 especies. La finca obtuvo producciones variadas, aunque presenta deficiencias que limitan su desarrollo: pastos de baja calidad y disponibilidad, insuficientes alimentos conservados, escasa utilización de abonos orgánicos, deficientes prácticas para el manejo de plagas y poca integración de las actividades ganaderas y agrícolas. No obstante, se elaboró una estrategia para su transición agroecológica. Conclusiones: La finca presenta deficiencias en el área agrícola y ganadera que limitan su desarrollo. La inclusión de cultivos diversos, de mejor calidad nutricional y mayor disponibilidad, así como la utilización de buenas prácticas conservacionistas y sostenibles, permitirán la transformación de la base alimentaria y la mejora del sistema productivo.<hr/>ABSTRACT Objective: To characterize the productive system of a peasant farm to establish the strategy that propitiates its productive improvement, sustainability and agroecological transition. Materials and Methods: To characterize the entity of 40 ha of land in usufruct a structured survey, elaborated by the Local Agricultural Innovation, Program, was used. The information was also complemented with the Farm Plan methodology. The management of the productive system, main agroecological practices used, limitations and potentialities of the farm, were evaluated, as well as the transformations the farmer intends to make, the desired situation and agrobiodiversity. Results: The productions of the farm were 9 926 kg of milk year-1 and 8 740 kg of meat year-1. Two hundred forty-four plants of fruit trees, from 22 species, were found. The farm had varied productions, although it shows deficiencies that limit its development: pastures of low quality and availability, insufficient preserved feedstuffs, scarce utilization of organic fertilizers, deficient practices for pest management and little integration of animal husbandry and agricultural activities. Nevertheless, a strategy was elaborated for its agroecological transition. Conclusions: The farm shows deficiencies in the agricultural and animal husbandry area that limit its development. The inclusion of diverse crops, of better nutritional quality and higher availability, as well as the utilization of good conservationist and sustainable practices, will allow the transformation of the food basis and improvement of the productive system. <![CDATA[Functional entomofauna diversity in the association of forage tree-basis pasture in the Cuban animal husbandry context]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942021000100030&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Objetivo: Evaluar la diversidad de la comunidad entomofaunística, de acuerdo con su función biológica en la asociación árbol forrajero-pasto base en el conexto ganadero cubano. Materiales y Métodos: Se evaluaron dos agroecosistemas ganaderos, con destinos productivos diferentes, compuestos por la asociación Leucaena leucocephala (Lam.) de Wit cv. Perú con Megathyrsus maximus (Jacq.) B.K. Simon &amp; S.W.L. Jacobs cv. Likoni. En ambos, a partir del inventario de la comunidad de insectos, se calcularon los índices ecológicos: riqueza de especies, riqueza de Margalef, dominancia de Simpson, diversidad de Shannon-Wiener y equitatividad, como diversidad alfa, y al mismo tiempo, el de Morisita-Horn, como diversidad beta, mediante los programas Species Diversity &amp; Richness 3.02 y SIMIL, respectivamente. Resultados: Los valores de los índices Margalef y de Shannon, en cuanto a fitófagos y benéficos, en ambas áreas, fueron superiores en el estrato herbáceo (6,138-6,365; 4,471-4,697 y 1,902-2,238; 2,327-2,394) con respecto al arbóreo (4,156-4,706; 4,132-4,158 y 0,722-0,851; 1,721-2,521), lo que indicó una riqueza abundante de especies y una diversidad moderada. La equitatividad de las especies insectiles resultó superior también en el estrato herbáceo, pues hubo tendencia a que todas fueran igualmente abundantes. Mientras, la similitud entre las comunidades insectiles, según el índice de Morisita Horn, mostró semejanza evidente entre especies, con más de 70 % de coincidencia entre fitófagos y benéficos en cada estrato. Conclusiones: Los índices ecológicos demostraron que existe diversidad de insectos numerosa y similar en las áreas muestreadas, con valores superiores, aunque no representativos, para el estrato herbáceo con relación al arbóreo. Además, debido a la compatibilidad entre L. leucocephala y M. maximus, se puede comprender mejor la composición, estructura y funcionamiento de esta comunidad insectil.<hr/>ABSTRACT Objective: To evaluate the diversity of the entomofauna community, according to its biological function in the forage tree-basis pasture association in Cuban animal husbandry. Materials and Methods: Two animal husbandry agroecosystems were evaluated, with different productive aims, composed by the association of Leucaena leucocephala (Lam.) de Wit cv. Peru with Megathyrsus maximus (Jacq.) B.K. Simon &amp; S.W.L. Jacobs cv. Likoni. In both, from the inventory of the insect community, the following ecological indexes were calculated: species richness, Margalef richness, Simpson’s dominance, Shannon-Wiener diversity and equitability, as alpha diversity, and at the same time, Morisita-Horn index, as beta diversity, through the programs Species Diversity &amp; Richness 3.02 and SIMIL, respectively. Results: The values of the Margalef and Shannon’s indexes, regarding phytophagans and beneficial insects, in both areas, were higher in the herbaceous stratum (6,138-6,365; 4,471-4,697 and 1,902-2,238; 2,327-2,394) with regards to the tree stratum (4,156-4,706; 4,132-4,158 and 0,722-0,851; 1,721-2,521), which indicated an abundant richness of species and moderate diversity. The equitability of the insect species was also higher in the herbaceous stratum, because there was trend to all of them being equally abundant. Meanwhile, the similarities among the insect communities, according to the Morisita Horn index, showed evident similarity among species, with more than 70 % of coincidence among phytophagans and beneficial insects in each stratum. Conclusions: The ecological indexes showed that there is numerous and similar diversity of insects in the sampled areas, with higher values, although not representative, for the herbaceous stratum compared with the tree one. In addition, due to the compatibility between L. leucocephala and M. maximus, the composition, structure and functioning of this insect community can be better understood.