Scielo RSS <![CDATA[Revista Cubana de Plantas Medicinales]]> http://scielo.sld.cu/rss.php?pid=1028-479620150003&lang=pt vol. 20 num. 3 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.sld.cu/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.sld.cu <![CDATA[<b>Mineral elements</b> <b>concentrations in</b> <b>aerial parts and infusions of <i>Margyricarpus pinnatus </i>(Lam.) <i>Kuntze (Pearl fruit)</i></b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962015000300001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<b>Effects of ethanol extract of <i>Cenostigma macrophyllum</i> Tul. </b><b>(caneleiro) on reproductive parameters of female rats</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962015000300002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<b>Antioxidant activity, total phenolic content and cytotoxicity of polar extracts from Colombian antidiabetic plants</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962015000300003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<b>Assessment of hypolipidemic action of <i>Talinum triangulare</i> (water leaf) and <i>Abelmoschus esculentus</i> (okra)</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962015000300004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<b>Antihaemostatic effect of combination of <i>Allium sativum</i> L. ethanol extract and warfarin in <i>Wistar</i> rats</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962015000300005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<b>Direct virucidal action against influenza virus of an extract of <i>Punica granatum</i> L (granada)</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962015000300006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<b>Effect of extracts <i>ambrosia cumanenses</i> and <i>nicotiana tabacum</i>, on teleogines of <i>rhipicephalus (boophilus) microplus</i></b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962015000300007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<b>Influence of fertilization in the production and composition of essential oil of <i>Lippia origanoides</i> HBK (Creole oregano)</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962015000300008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<b><i>Cissus quadrangularis </i></b><b>(Linn) <i>(</i>Uva Velve) and <i>Phyllanthus reticulatus Poir </i>(Linn) (Pancolin)<i> </i>in wound healing</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962015000300009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<b>Qualitative evaluation of secondary metabolites in extracts of <i>Morus alba </i>L. (mulberry) varieties and hybrids</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962015000300010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<b>Influence of the harvesting time on the composition of <i>Salvia coccinea</i> L. oil</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962015000300011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Las semillas de S. coccinea que crece en Cuba muestran un elevado contenido de los ácidos grasos, ω-3 y ω-6. Se ha descrito que la época de recolección influye en la composición de los ácidos grasos de las semillas del género Salvia. Sin embargo, hasta el momento no se han realizado estudios de este tipo para la especie en nuestro país. El objetivo del presente estudio fue determinar la influencia de la época de recolección sobre el contenido y composición del aceite de semillas de S. coccinea que crece en Cuba, mediante cromatografía de gases. La época de recolección no influyó en el rendimiento de obtención del aceite de las semillas, pero afectó su composición. El ácido linolénico fue mayoritario en todas las épocas de recolección cuyas concentraciones se incrementaron, significativo, en los meses más fríos. Por otra parte, el ácido palmítico fue el ácido graso minoritario y alcanzó su concentración más elevada en el mes más cálido. Ambos comportamientos se pudieron correlacionar con la variación de la temperatura. No obstante, otros factores como las precipitaciones y las radiaciones solares no se tuvieron en cuenta en este primer estudio.<hr/>The seeds of S. coccinea growing in Cuba show a high content of ω-3 and ω-6 fatty acid. It has been described the influence of the harvesting time on the fatty acid seeds composition of Salvia genus; however, until now no studies of this type have been conducted for the species in our country. The aim of this study was to determine the influence of harvesting time on content and composition of seeds oil of S. coccinea growing in Cuba by gas chromatography. The harvesting time did not influence the yield of seeds oil extraction, but did significantly affect its fatty acid composition. Linolenic acid was the main fatty acid, in all harvesting times whose concentrations were significantly increased in the coldest months. On the other hand, palmitic acid was the minor fatty acid and reached its highest concentration in the warmest month. Both behaviors were correlated with the temperature variation; however, other factors such as rainfall and solar radiation were not taken into account in this first study.