Scielo RSS <![CDATA[Revista Cubana de Higiene y Epidemiología]]> http://scielo.sld.cu/rss.php?pid=1561-300320130002&lang=en vol. 51 num. 2 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.sld.cu/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.sld.cu <![CDATA[<b>A future for water protection</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032013000200001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[<b><i>Streptococcus agalactiae and</i></b><b> accessible conservation means for diagnostic laboratories of low and medium complexity</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032013000200002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introducción: Si bien Streptococcus agalactiae es comensal del tracto gastrointestinal y genitourinario, es la principal causa de enfermedades invasivas y de mortalidad en niños recién nacidos. La infección puede adquirirse a través de la aspiración de líquido amniótico infectado o durante el paso por el canal de parto. Objetivos: comparar la utilidad de diversos métodos de conservación de cepas de Streptococcus agalactiae que resulten reproducibles, accesibles a laboratorios de baja y mediana complejidad, y asegurar su estabilidad fenotípica y genotípica mediante el método de preservación llamado subcultivo continuo, para el mantenimiento del cultivo en medio adecuado con transferencias a medio fresco a intervalos variables. Métodos: Se seleccionaron al azar 40 cepas de Streptococcus agalactiae, las que se sometieron a verificación de viabilidad, pureza y caracterización fenotípica y genotípica antes y después de ser sometidas a conservación, utilizando idénticos medios, reactivos y metodología en ambas circunstancias. Se probaron diferentes medios de preservación de las cepas, que permitieran a laboratorios de baja y mediana complejidad su traslado a centros especializados para la vigilancia adecuada del organismo. Las cepas se conservaron durante nueve meses con subcultivos que mostraron las características originales. Resultados: Los medios más efectivos fueron ATS-TA y LD 4 %-SO-20 ºC, ya que garantizaron viabilidad, pureza y estabilidad fenotípica y genotípica de las cepas. Se demostró que el uso de este medio es una alternativa adecuada para la conservación de Streptococcus agalactiae en laboratorios donde la liofilización y la desecación no están disponibles y que son de bajo costo, rápidos y muy fáciles de usar en la práctica habitual. Conclusiones: los medios ATS-TA y LD 4 %-SO-20 ºC constituyen una buena alternativa para cortos períodos de preservación y transporte de cepas de Streptococcus agalactiae en laboratorios de baja y mediana complejidad.<hr/>Introduction: Although Streptococcus agalactiae is commensal of the gastrointestinal and genitourinary tract, it is the main cause of invasive diseases and mortality in newborns. The infection can be acquired through the aspiration of infected amniotic fluid or during the passage through the birth canal. Objectives: to compare the effectiveness of various methods for the conservation of Streptococcus agalactiae strains that can be reproducible and accessible to laboratories of low and medium complexity and guarantee their phenotypic and genotypic stability through a preservation method called continuous subculture, for the maintenance of the culture in an adequate environment with fresh medium transfers at variable interval periods. Methods: 40 strains of Streptococcus agalactiae were randomly selected, which were subjected to verification of viability, purity and genotypic and phenotypic characterization before and after being subjected to conservation, using identical environments, reactive and methodologies in both circumstances. Different means of preservation of strains were tested, which allowed laboratories of low and medium complexity their transfer to specialized centers for the proper surveillance of the organism. The strains were kept for nine months with subcultures that showed original characteristics. Results: The most effective environments were ATS-TA and LD-4 % -SO-20 ºC because they guaranteed viability, purity and genotypic and phenotypic stability of the strains. It was shown that the use of this environment is an adequate alternative for the conservation of Streptococcus agalactiae in laboratories where lyophilization and dessication are not available and are low cost, fast and very easy to use in regular practice. Conclusions: The ATS-TA and LD-4 % -SO-20 ºC environments are a good alternative for short periods of preservation and transportation of Streptococcus agalactiae strains in laboratories of low and medium complexity. <![CDATA[<b>Prognostic value of the first fasting glycemia on hospital admission in people with acute myocardial infarction</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032013000200003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Antecedente: se describe que la primera glucemia en ayunas en hospitalizados por infarto agudo del miocardio se asocia a un mal pronóstico. Objetivo: determinar la posible influencia de la hiperglucemia, en particular la primera glucemia en ayunas, en el pronóstico del infarto agudo del miocardio. Métodos: se realizó un estudio transversal y descriptivo donde se revisaron 157 historias clínicas de ingresados en la Unidad de Cuidados Coronarios del Instituto de Cardiología y Cirugía Cardiovascular, en la provincia de La Habana, con el diagnóstico de infarto agudo del miocardio (enero del año 2006 a diciembre del año 2007). Se dividieron en tres grupos: I) Sin antecedentes de diabetes mellitus con hiperglucemia al ingreso, II) con diagnóstico previo de diabetes mellitus al ingreso; y III) no diabéticos, sin hiperglucemia al ingreso. Variables estudiadas: edad, sexo, hábito de fumar, consumo de alcohol, cifras de la primera glucemia en ayunas, promedio de los valores de glucemia durante su estadía hospitalaria, tratamiento insulínico (convencional o intensivo), complicaciones del infarto agudo del miocardio, su evolución (mortal o no mortal) y estadía hospitalaria. Se correlacionaron los valores de glucemia y su tratamiento con las complicaciones cardiovasculares, la mortalidad y la estadía hospitalaria. Resultados: los grupos I y II presentaron mayores porcentajes de complicaciones dependientes del infarto agudo del miocardio, y mayor mortalidad a mayores cifras de la glucemia intrahospitalaria. Hubo una tendencia no significativa del pronóstico de la primera glucemia en ayunas. Conclusiones: el control metabólico malo o regular (intrahospitalario) se asocia a un mal pronóstico y a una mayor estadía hospitalaria. No hubo relación significativa de la primera glucemia en ayunas con la mortalidad en el infarto agudo del miocardio.<hr/>Background: it is described that the first fasting glycemia in people hospitalized with acute myocardial infarction is associated to a bad prognosis. Objective: to determine the possible influence of hyperglycemia, particularly in the first fasting glycemia, for the prognosis of acute myocardial infarction. Methods: a transversal and descriptive study was conducted in which 157 clinical histories of patients admitted to the Coronary Care unit of the Institute of Cardiology and Cardiovascular Service in Havana Province, who were diagnosed with acute myocardial infarction, were reviewed (January 2006-December 2007). They were divided into three groups: 1) without antecedents of diabetes mellitus, with hyperglycemia on admission; 2) with previous diagnosis of diabetes mellitus on admission; 3) non-diabetics, without hyperglycemia on admission. The variables studied were: age, sex, smoking habit, alcohol intake, levels of first fasting glycemia, average values of blood glucose during hospitalization, insulin treatment (conventional or intensive), complications of acute myocardial infarction, evolution (mortal or non-mortal) and hospital stay. The values of glycemia and its treatment were correlated with cardiovascular complications, mortality and hospital stay. Results: groups 1 and 2 presented higher percentages of complications of acute myocardial infarction as well as a greater mortality in higher numbers of intra-hospital blood glucose. There was a non significant tendency of first fasting glycemia with this prognosis. Conclusions: the bad or regular intra-hospital metabolic control is associated to a bad prognosis and a greater hospital stay. There was no significant relation between first fasting glycemia and mortality after acute myocardial infarction. <![CDATA[<b>Quality control of the culture media used in environmental monitoring of the classified production areas</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032013000200004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introducción: los medios de cultivo constituyen la herramienta fundamental en los laboratorios de Microbiología, por lo que realizar pruebas de control de calidad a los medios preparados es vital, con el fin de comprobar si estos cumplen con sus especificaciones y si la metodología empleada en su preparación es satisfactoria. Objetivo: exponer los resultados de la verificación de la calidad de los medios de cultivo utilizados en el monitoreo ambiental. Métodos: la evaluación fue ejecutada con el empleo de cepas patrones de referencia. El método empleado aparece descrito en farmacopea. Del total de medios de cultivos preparados, a 637 lotes se les realizó el control de la calidad al 99,21 % de las muestras. Resultados: De las muestras analizadas, el 99,37 % fue aprobado como listo para su uso y solo el 0,62 % resultó no conforme por deficiencias en su preparación. Se comprobó la calidad de los medios de cultivo elaborados en el laboratorio de control microbiológico. Conclusiones: la verificación de la calidad de los medios de cultivo garantiza la validez de los ensayos donde estos son empleados.<hr/>Background: culture media are the main tools in Microbiology laboratories; so, testing quality control to the prepared media is vital in order to check whether they comply with their specificities or not and if the methodology used in their preparation is satisfactory. Objective: to show the results of the quality control of the culture media used in environmental monitoring. Methods: the evaluation was done using benchmark strains. The method used is described in the pharmacopoeia. Of all the culture media prepared, the 99, 21 % of the samples in 637 lots were subjected to quality control. Results: in the analyzed samples, the 99, 37 % was approved as ready to use and only the 0, 62 % was not ready due to deficiencies in its preparation. Quality of culture media prepared in the laboratory of microbiology control was tested. Conclusions: quality control of culture media guarantees the validity of trials in which they are employed. <![CDATA[<b>Characterization of physical environment in concrete houses, </b><b>"La Coronela", Havana, 2010-2011</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032013000200005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introducción: el creciente aumento de la población ha ocasionado un déficit cuantitativo de viviendas, el cual es abordado desde diferentes soluciones constructivas. Una de ellas es la vivienda de edificios multifamiliares de hormigón, conocida como FORSA. Objetivos: caracterizar, desde el punto de vista sanitario, ambientes físicos de viviendas FORSA de edificios multifamiliares en el asentamiento "La Coronela", en La Habana. Métodos: Para lograr esta caracterización se estudiaron factores de riesgo, como el microclima, temperaturas de cubiertas y envolventes y la penetración del viento, campos de radiación no ionizante de muy baja frecuencia (ELF), clima luminoso y ruido durante una semana correspondiente a la estación húmeda del año 2010 y otra a la estación seca de 2011. Se seleccionaron nueve viviendas de edificios multifamiliares de tres y cinco plantas, ubicadas en niveles bajos y altos, con y sin aleros, y con distintas orientaciones de fachada. Resultados: existía calor moderado en las dos estaciones estudiadas, que fue algo más cálido en las viviendas de edificios multifamiliares de cinco plantas. El nivel de la vivienda y la presencia de aleros no parecieron ofrecer efecto importante en el clima interior. El viento exterior penetró poco en los interiores. El componente magnético del campo ELF no transgredió los valores guía de la Organización Mundial de la Salud. La iluminación natural resultó apropiada, no así la artificial, pero los coeficientes de reflexión de pisos resultan elevados. El nivel sonoro incumplió la norma sanitaria vigente NC 26 de 2012 aplicada para nuevas urbanizaciones. Conclusiones: El ambiente interior de las viviendas FORSA del asentamiento "La Coronela" presenta un clima ligeramente inconfortable para los residentes, independientemente del nivel de la vivienda y la presencia de aleros.<hr/>Background: The growing increase in population has caused a quantitative deficit of houses which has been approached from different constructive solutions. One of these is the house of multifamily buildings made of concrete, known as FORSA. Objectives: to characterize, from a sanitary point of view, physical environments of FORSA houses of multifamily buildings in "La Coronela" settlement in Havana. Methods: to achieve this characterization, different risk factors were studied such as microclimate, cover and enclosure temperatures and wind penetration, non-ionizing radiation fields of extremely low frequency (ELF), light climate and noise during a week corresponding to the wet season of the year 2010 and another corresponding to the dry season of the year 2011. Nine houses of multifamily buildings of three and five floors were selected. They were located in low and high levels, with or without eaves and with different facade orientations. Results: there was moderate warmth in the two seasons studied, which was somewhat warmer in the houses of five floor multifamily buildings. The level of the houses and the presence of eaves seemed to offer no significant effect on the indoor climate. The external wind hardly penetrated indoors. The magnetic component of ELF field did not transgress the reference values of the World Health Organization. Natural lighting was appropriate but not the artificial one; whereas the reflection coefficients of floors were higher. The sound level breached the current sanitary standard NC 26 of 2012. Conclusions: the environment inside FORSA houses in the settlement "La Coronela" presents a slightly uncomfortable climate for residents, regardless the levels of houses and the presence of eaves. <![CDATA[<b>Characterization of overburdening and coping styles in the informal care of dependent patients</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032013000200006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introducción: los recursos y estrategias son elementos de los que el cuidador dispone para tratar de amortiguar el posible impacto de la situación de cuidado. Métodos: Se realizó un estudio descriptivo transversal con el propósito de caracterizar la sobrecarga y los estilos de afrontamiento de los cuidadores informales en el área de salud "Héroes de Girón", del municipio Cerro. Se aplicó una encuesta que incluyó la entrevista de carga del cuidador y el cuestionario COPE. Resultados: la sobrecarga se presentó en el 47,6 % de los cuidadores. Las mujeres representaron el 90 % de esta, y recayó en el grupo de 60 años y más (50 %), casados (50 %), técnicos medios (30 %), los que cuidaban mayor cantidad de horas (63,6 %) y que no habían participado en algún programa educativo (95 %). Los estilos de afrontamiento más frecuentemente usados en los cuidadores fue la aceptación (3,70), el afrontamiento activo (3,53) y la reformulación positiva (3,01). El tipo de afrontamiento más frecuentemente usado fue el conductual activo (3,23). Conclusiones: La sobrecarga se presenta en poco menos de la mitad de los cuidadores, con predominio en las mujeres, en el grupo de 60 años y más, en el nivel técnico medio y en los casados, que cuidan más de 12 horas y que no han participado en ningún programa educativo. Las estrategias de afrontamiento más usadas son las activas dirigidas a resolver los problemas que se presentan con el cuidado, independientemente de la edad, el sexo y el nivel educacional.<hr/>Introduction: resources and strategies are elements the caregiver has to try to weaken the possible impact of caregiving situation. Methods: a transversal descriptive study was conducted with the objective to characterize overburdening and coping styles of informal caregivers in "Héroes de Girón" health area, Cerro municipality. A survey was applied which included Caregiver Burden Interview and COPE questionnaire. Results: overburdening was present in the 47, 6 % of caregivers. Women represented the 90 % of this, and it fell in the age group of 60 years or older (50 %), married (50 %), technicians (30 %) those who cared most hours (63.6 %) and those who had not participated in any educational program (95 %). The most frequent coping styles used by caregivers were: acceptance (3.70), active coping (3.53) and positive reframing (3.01). The most frequently used coping style was the active behavioral one (3.23). Conclusions: overburdening is present in slightly less than half of caregivers, it predominates in women, in the age group of 60 years and older, in intermediate levels, in married people, people who care more than 12 hours and in those who have not participated in any educative program. The most used coping styles are the active ones directed to solve the problems which arise with care, regardless the age, sex and educational level. <![CDATA[<b>Analysis of suicide news published in a local newspaper in Quindío, Colombia, 2004 - 2011</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032013000200007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objetivo: identificar si las noticias de suicidio informadas por el periódico La Crónica del Quindío se ajustan a las recomendaciones entregadas por la Organización Mundial de la Salud para divulgar este tipo de sucesos. Métodos: se realizó una investigación de carácter descriptivo cuantitativo y se sistematizaron y analizaron las noticias de suicidio informadas por el diario entre los años 2004 y 2011. Resultados: en el período estudiado el periódico informó de 283 suicidios, 84 % cometidos por hombres y 46 % entre los 10 y 29 años. En el 42 % de los casos apareció la palabra suicidio en la nota y en el 89 % se describió el método. Igualmente, se encontró que en el 48 % aparecía la imagen de la víctima y solo en el 2 % informaban de una línea de ayuda. Conclusión: en general el diario no sigue las recomendaciones de la OMS, cuya conducta constituye un posible factor de riesgo del acto suicida en la región.<hr/>Objective: to identify whether the suicide news reported in the magazine Crónica del Quindío are in keeping with the recommendations given by the World Health Organization to spread these types of events. Methods: a descriptive quantitative research was conducted and suicide news reported during the years 2004 and 2011 in the above mentioned magazine were analyzed and systematized. Results: the newspaper reported 283 suicides in the period under study, 84 % committed by men and 46 % between 10 and 29 years. In the 42 % of the cases, the word «suicide» appears in the note and in the 89 %, the method is described. Similarly, it was found that, in the 48 % of the cases, the picture of the victim is presented and in the 2 % a help line is informed. Conclusions: in general, the newspaper does not follow the WHO recommendations, behavior that constitutes a possible risk factor for suicide acts in the region. <![CDATA[<b>Criteria for the surveillance of chemical and biological quality of water used for hemodialysis</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032013000200008&lng=en&nrm=iso&tlng=en La calidad química y microbiológica del agua es uno de los principales requisitos del tratamiento de hemodiálisis. La presencia de contaminantes en el agua puede provocar complicaciones tanto agudas como crónicas en los pacientes. El presente trabajo tiene como objetivo describir la guía para el control químico y microbiológico de la calidad del agua para hemodiálisis, elaborada para ser empleada por las autoridades sanitarias en la evaluación de este tipo de agua en Cuba. Los criterios para el control sanitario se elaboraron a partir de revisión de bibliografía nacional e internacional, de resultados de mediciones de contaminantes y de consulta a expertos. Se presentan los valores de la guía para los contaminantes químicos y microbiológicos del agua y se realiza la descripción de los puntos de muestreo y de la periodicidad de los análisis. La guía cubana contribuye a perfeccionar la vigilancia de la calidad del agua para hemodiálisis a nivel nacional.<hr/>The chemical and biological quality of water is one of the principal requirements in the treatment of hemodialysis. The presence of contaminants in water can cause both acute and choric complications in patients. The objective of the present work is to describe the guide for chemical and microbiological control of the quality of water used for hemodilysis and elaborated to be used by health authorities in the assessment of this type of water in Cuba. Criteria for sanitary control were elaborated from the review of national and international bibliography, results of measurements of contaminants and expert consultation. Guidance values for chemical and microbiological contaminants in water are presented and the description of sampling points and periodicity of analysis are conducted. The Cuban guide contributes to the improvement of the surveillance of the quality of water used for hemodialysis at a national level. <![CDATA[<b>Foodborne diseases in Villa Clara</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032013000200009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introducción: las enfermedades transmitidas por alimentos constituyen, según la Organización Mundial de la Salud, uno de los problemas más extendidos en el mundo actual y una causa importante de disminución de la productividad para países, empresas, familias e individuos. Métodos: se realizó un estudio observacional descriptivo retrospectivo de las enfermedades transmitidas por alimentos en Villa Clara en el período del 2004 al 2008, con el propósito de caracterizarlas. Se trabajó con los 371 brotes reportados y toda la información se obtuvo a través de la vigilancia epidemiológica. Las variables utilizadas fueron: incidencia de brotes, tipo de brotes, lugar de ocurrencia, alimento implicado y agente causal. Los métodos utilizados fueron frecuencias absolutas, porcentajes, tasas de incidencia y chi cuadrado. Resultados: los brotes más frecuentes fueron los causados por alimentos, y se identificaron como principales causantes los cárnicos y los embutidos. La vivienda fue el lugar donde ocurrieron con mayor frecuencia. Predominó la procedencia estatal. Conclusiones: el principal agente causal de las enfermedades transmitidas por alimentos fue el Estafilococo aureus.<hr/>Introduction: foodborne diseases are, according to the World Health Organization, one of the most widespread problems in the present world and an important cause for the decrease in productivity in countries, enterprises, families and individuals. Methods: a retrospective descriptive observational study of foodborne diseases in Villa Clara was conducted for the period 2004 2008 in order to characterize them. 371 reported outbreaks were processed and all the information was obtained thorough epidemiological surveillance. The variables used were: incidence of outbreaks, type of outbreaks, place of occurrence, implicated food and causative agent. The methods used were absolute frequencies, percentages, incidence rates and chi-square. Results: the most frequent outbreaks were the ones caused by food and meat and sausage were identified as the main causative agents. The houses were the places where they most frequently occurred. State origin predominated. Conclusions: the main causative agent of foodborne diseases was the Staphylococcus aureus. <![CDATA[<b>Safe communities, a world model for injury prevention and safety promotion</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032013000200010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Las lesiones constituyen un problema de salud en el mundo, por lo cual se hace imprescindible el empleo de estrategias para su prevención. El Modelo de Comunidades Seguras de la Organización Mundial de la Salud ha demostrado ser exitoso para la prevención de lesiones y la promoción de seguridad en países con niveles socioeconómicos diferentes. En este modelo, la comunidad es protagonista de las acciones, y en dependencia de las prioridades identificadas se orientan los programas para prevenir las lesiones según grupos de edad y de género, ambientes y situaciones, con participación activa de los diferentes sectores, así como el empleo de iniciativas y recursos locales. Se garantiza la sostenibilidad de las acciones a través de compromisos gubernamentales y alianzas entre los distintos sectores y organizaciones. La región de Latinoamérica se encuentra entre aquellas que tienen mayores tasas de mortalidad por lesiones y ya existen experiencias favorables con la implementación de este modelo en países como Chile, Perú y México, las cuales deben ser extendidas a otros países de la región.<hr/>Injuries constitute a health problem in the world, so the use of prevention strategies is essential. The Safe Communities Model of the World Health Organization has demonstrated to be successful for injury prevention and safety promotion in countries with different socioeconomic levels. In this model, the community is the protagonist of actions and, depending on the priorities identified, injury prevention programs are directed to age groups and gender, environments and situations, active participation of different sectors, and the use of initiatives and local resources. Sustainability of actions through governmental commitments and alliances among different sectors and organizations are guaranteed. The Latin American region is among those that have higher rates of mortality by injury and there are favorable experiences with the implementation of this model in countries like Chile, Peru, and Mexico which should be extended to other countries in the region. <![CDATA[<b>Harmful effects of environmental pollution on pregnant women</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032013000200011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este trabajo se basa esencialmente en el análisis de los efectos nocivos de la contaminación ambiental en las embarazadas. Se mencionan los factores que influyen en la calidad de vida relacionados con los problemas ambientales, y se proponen algunas medidas que puedan contribuir a la disminución de los efectos nocivos y la morbimortalidad materno-fetal. Se han tenido en cuenta materiales bibliográficos actualizados y el protocolo de intervención nacional materno-infantil. Los análisis expuestos confirman la necesidad de desarrollar acciones de prevención conjuntas entre las diversas instituciones, empresas y comunidad, con la finalidad de eliminar o disminuir los factores de riesgo ambiental adversos a la salud de las embarazadas.<hr/>This work is essentially based on the analysis of harmful effects of environmental pollution on pregnant women. Factors that influence on quality of life in relation to environmental problems are related and some measures that can help reduce harmful effects and mother-fetal morbimortality are suggested. Updated bibliographic materials have been considered as well as the mother-child national intervention protocol. The analysis made confirm the need to develop joint prevention actions among different institutions, companies and community with the aim of eliminating or reducing environmental risk factors adverse to the health of pregnant women.