Scielo RSS <![CDATA[Cuban Journal of Agricultural Science]]> http://scielo.sld.cu/rss.php?pid=2079-348020150003&lang=en vol. 49 num. 3 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.sld.cu/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.sld.cu <![CDATA[<b>Physiological aspects of the use of non-traditional feeds for non-ruminant species</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802015000300001&lng=en&nrm=iso&tlng=en This paper summarizes the studies carried out for 50 years at the Institute of Animal Science, on the use of non-traditional feeds in non-ruminant species and its effect on the physiology of the animal. The results were analyzed in two stages: the first took into account the digestive and metabolic effect of by-products of sugar cane on poultry and pigs; the second studied the influence of the inclusion of bio-transformed feeds, subjected to biotechnological methods, such as solid state fermentation, in the digestive and metabolic processes of non-ruminant species. The effect of using forages composed by grasses, grains and legume forages on the digestive physiology of birds, pigs and rabbits was studied. Other physiological researches were analyzed with protein, energy and mineral sources of national origin and their impact on feeding poultry, pigs and rabbits<hr/>Se resumen los estudios realizados durante 50 años en el Instituto de Ciencia Animal, acerca de la utilización de alimentos no tradicionales en especies monogástricas y su efecto en la fisiología del animal. Los resultados se analizaron en dos etapas: la primera tuvo en cuenta el efecto digestivo y metabólico de los subproductos de la caña de azúcar en el ganado avícola y porcino; la segunda estudió la influencia de la inclusión de alimentos bio-transformados, sometidos a métodos biotecnológicos, como la fermentación en estado sólido, en los procesos digestivos y metabólicos de especies monogástricas Se estudió el efecto de la utilización de forrajes de gramíneas, granos y forrajes de leguminosas en la fisiología digestiva de aves, cerdos y conejos. Se analizan otras investigaciones fisiológicas con fuentes proteicas, energéticas y minerales de origen nacional y su repercusión en la alimentación de aves, cerdos y conejos <![CDATA[<b>Historical, mathematical and nutritional bases of Pearson Square as a fit method for ruminant rations</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802015000300002&lng=en&nrm=iso&tlng=en To analyze the historical evolution and the mathematical and nutritional bases of Pearson square, as fit method for ruminant rations, with the objective of proposing a faster and more professional substitute way, a documental research was performed and theoretical methods of research were also applied. It was possible to conclude that the method is old, simple in its procedure and, because of its mathematical basis, exact and adaptable to the rations formulation for ruminants, adjusting a nutrient and the dry matter required with two feeds, but it can be substituted by a simple equation stated at the end of the research, which allows to save time and steps with more professionalism<hr/>Para analizar la evolución histórica y las bases matemáticas y nutricionales del Cuadro de Pearson, como método de ajuste para raciones destinadas a rumiantes, con el propósito de proponer una vía sustitutiva más rápida y profesional, se efectuó una investigación documental y se aplicaron además, métodos teóricos de investigación. Fue factible concluir que el método es antiguo, sencillo en su proceder y, por su basamento matemático, exacto y adaptable a la formulación de raciones para rumiantes, ajustando un nutriente y la materia seca requeridos con dos alimentos; pero que puede sustituirse por una ecuación simple que se propone al final del trabajo la cual permite ahorrar tiempo y pasos con más profesionalidad <![CDATA[<b>Phenotypic plasticity of Cuban Zebu sires evaluated in different Cuban regions</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802015000300003&lng=en&nrm=iso&tlng=en The phenotypic plasticity of Cuban Zebu sires from their progenies performance test in different regions of the country was analyzed. A number of 15293 weight records at 18 months of animals born in five Cuban enterprises in 1981-2012 were considered. A single-trait animal model allowed evaluating all animals together and consequently, to each individual enterprise. In both cases, the random effects of the individual and error, fixed of the contemporary group and age at the start of the test as quadratic covariate are included. In all enterprises the heritabilities and Spearman correlations between the breeding values of sires with offspring were obtained. The hertabilities were of 0.239 ± 0.047, 0.244 ± 0.056, 0.284 ± 0.040, 0.261 ± 0.044 and 0.153 ± 0.065, for “Camilo Cienfuegos”, “San Juan”, “Rodas” and “Rescate de Sanguily” and genetic and rearing “Manuel Fajardo”, respectively. Breeding values varied between -29.31 and 36.51 kg. "Rodas" and "Rescate de Sanguily" cattle enterprises were of higher range, while the Genetic and Rearing Enterprise "Manuel Fajardo" showed low fluctuations, but higher mean (6.94). Positive and low correlations between breeding values (0.28 - 0.58) indicated the phenotypic plasticity existence, that is manifested in changes in the ranking. It is concluded that it could assess the use, not only of robust animals (which behave appropriately in all regions of the country), but animals with phenotypic plasticity and higher breeding values for a specific region. It achieves increase in live weight<hr/>Se analizó la plasticidad fenotípica de sementales Cebú Cubano a partir de la prueba de comportamiento de sus hijos en diferentes regiones del país. Se consideraron 15293 registros de peso a los 18 meses de animales nacidos en cinco empresas cubanas en el período 1981-2012. Un modelo animal univariado permitió evaluar todos los animales de manera conjunta y posteriormente, a cada empresa individual. En ambos casos, se incluyeron los efectos aleatorios del individuo y del error, fijo del grupo de contemporáneos y edad al inicio de la prueba como covariable cuadrática. En todas las empresas se obtuvieron las heredabilidades y las correlaciones de Spearman entre los valores genéticos de sementales con descendencia. Las heredabilidades fueron de 0.239 ± 0.047, 0.244 ± 0.056, 0.284 ± 0.040, 0.261 ± 0.044 y 0.153 ± 0.065, para las empresas pecuarias “Camilo Cienfuegos”, “San Juan”, “Rodas”, “Rescate de Sanguily” y la de Genética y de Cría “Manuel Fajardo”, respectivamente. Los valores genéticos variaron entre -29.31 y 36.51 kg. Las empresas pecuarias “Rodas” y “Rescate de Sanguily” fueron las de mayor amplitud, mientras que la Empresa Genética y de Cría “Manuel Fajardo” presentó menores fluctuaciones, pero mayor media (6.94). Las positivas y bajas correlaciones entre los valores genéticos (0.28-0.58) indicaron la existencia de plasticidad fenotípica, que se manifiesta en cambios en el orden de mérito de los sementales. Se concluye que se pudiera valorar la utilización, no solo de animales robustos (que se comportan adecuadamente en todas las regiones del país), sino de animales con plasticidad fenotípica y con mayores valores genéticos para una región específica. Se logra así incremento en el peso vivo <![CDATA[<b>Short communication: U.S. dairy selection programs impact in Argentina </b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802015000300004&lng=en&nrm=iso&tlng=en The aim of this study was to evaluate the milk index as an indicator of productive efficiency for dairy cows on pasture systems, compared with the usual indicator based solely on accumulated individual production. Age, total milk production and milk index from 127 dairy cows, classified by the Holstein Argentino Breeders Association (ACHA), were used, showing a cumulative production greater than 50,000 liters. Data were obtained from a commercial herd kept in the city of Totoras, province of Santa Fe, Argentina, during the period 1990-2009. The evidence confirm previous results showing that greater individual production at the end of the productive life of cows do not always guarantee a better result in terms of productive efficiency. The milk index, as an indicator of productive efficiency, allows a better assessment of the performance of dairy cows kept on pasture systems. It is concluded that this indicator has intrinsic advantages as it quantifies the level of adjustment between the genetic potential of the herd for milk production and the particular characteristics of the production system in which that potential is expressed<hr/>El objetivo de este estudio fue evaluar el índice lechero como un indicador de eficiencia productiva para vacas lecheras en sistemas de pastos, comparado con el indicador usual que se basa solamente en la producción individual acumulada. Se utilizaron la edad, producción de leche total e indicador lechero de 127 vacas lecheras clasificadas por la Holstein Argentino Breeders Association (ACHA), que mostraron una producción acumulativa mayor a 50 000 litros. Los datos se obtuvieron de un rebaño comercial ubicado en la ciudad de Totoras, provincia de Santa Fe, Argentina, durante el período de 1990-2009. La evidencia confirma resultados anteriores que demuestran que una mayor producción individual al final de la vida productiva de las vacas no siempre garantiza un mejor resultado en la eficiencia productiva. El índice lechero, como indicador de la eficiencia productiva, permite una mejor evaluación del comportamiento de vacas lecheras en sistemas de pastos. Se concluye que este indicador tiene ventajas intrínsecas debido a que cuantifica el ajuste entre el potencial genético del rebaño para la producción de leche y las características específicas del sistema productivo en el que se expresa este potencial <![CDATA[<b>Modeling of live weight per age in fattening bovines under a silvopastoral system with <i>Leucaena leucocephala</i></b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802015000300005&lng=en&nrm=iso&tlng=en The modeling of the curve of live weight per age in non-castrated male bovines under a silvopastoral system with Leucaena leucocephala during four productive cycles was evaluated. For that purpose, four genetic groups were used: Zebu, crossbred Zebu, crossbred Zebu and dairy crossbreds, with 74, 80, 90 and 90 animals, respectively. Monthly weighing was carried out in all the cycles. For deciding the goodness of fit, the following criteria were proposed: mean square of the error, fitted R², model significance, parameter significance and graphic distribution of residues. The non-linear models (Gompertz and Logistic) were only fitted in the second and third productive cycle under the specific conditions of the study. The simple linear model showed adequate adjustments in every cycle, and showed lower values of mean square of the error than the non-linear models in the second and third cycles. There were no marked differences of liveweight increase among the four genetic groups evaluated, with daily mean gains around and superior to 0.700 kg. This indicates the need of developing specific strategies for the ending stages of male bovines under silvopastoral conditions. Further studies on modeling with higher liveweight at sacrifice of Zebu and crossbred animals are suggested, which will allow to predict the productive performance of these animals. Interpreting the results and controlling the indicators, like food balance and management, could substantially improve the indicators of liveweight at sacrifice in a silvopastoral system with leucaena and grasses<hr/>Se evaluó mediante la modelación la curva de peso vivo por edad de bovinos machos, sin castrar, en silvopastoreo con leucaena (Leucaena leucocephala) durante cuatro ciclos productivos. Se utilizaron para ello los siguientes grupos genéticos: Cebú, Cebú mestizos, Cebú mestizos y mestizos lecheros, con 74, 80, 90 y 90 animales, respectivamente. Se realizaron los pesajes mensualmente en todos los ciclos. Para la decisión de bondad de ajuste de los modelos, se propusieron los criterios siguientes: cuadrado medio del error, R² ajustado, significación del modelo, significación de los parámetros y distribución gráfica de los residuos. Los modelos no lineales (Gompertz y Logístico) solo se ajustaron en el segundo y el tercer ciclo productivo en las condiciones específicas de estudio. El modelo lineal simple presentó adecuados ajustes en todos los ciclos, y mostró menores valores del cuadrado medio del error que los modelos no lineales en el segundo y tercer ciclo. No se encontraron marcadas diferencias de incremento de peso vivo entre los cuatro grupos genéticos evaluados, con ganancias medias diarias cercanas y superiores a 0.700 kg. Esto indica la necesidad de desarrollar estrategias específicas para la finalización de bovinos machos en silvopastoreo. Se sugiere profundizar en estudios de modelación con mayor peso vivo de sacrificio en animales Cebú y mestizos, lo que permitiría predecir el comportamiento productivo de estos animales. Con la interpretación de los resultados y el control de indicadores, como el balance alimentario y el manejo, se pudieran mejorar sustancialmente los indicadores de peso vivo al sacrificio en silvopastoreo con leucaena y gramíneas <![CDATA[<b>Comparison between two techniques for estimating voluntary intake of female buffaloes under grazing conditions. </b><b>Technical note</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802015000300006&lng=en&nrm=iso&tlng=en In order to compare two techniques for estimating dry matter intake of female buffaloes under grazing conditions, 25 pairs of data were used, obtained from the application of the technique of double marking (Cr2O3 and IAA) and estimation by the method of metabolizable energy. The analysis of variance for a probability level of 95.0% indicated that there were no differences between the intakes estimated by the methods of double marking (17.20 kg DM/d) and energy (16.84 kg DM/d). There was a high correspondence between the DM intakes estimated by both methods, with determination (R² = 0.94) and correlation coefficient (r = 0.97), and low values of the mean square error. The results demonstrate that the methodology for estimating intake under grazing conditions, proposed by NRC (2001) and adapted by Pérez Infante (2013), can be compared with the traditional technique of double marking, which may be useful for further studies on intake under grazing conditions, destined to buffaloes<hr/>Para establecer comparaciones entre dos técnicas, con el propósito de estimar el consumo de materia seca de búfalas en pastoreo, se utilizaron 25 pares de datos obtenidos de la aplicación de la técnica de doble marcaje (Cr2O3 y CAI) y de estimación por el método de la energía metabolizable. El análisis de la varianza para nivel de confianza de 95.0 % indicó que no hubo diferencias entre los consumos estimados por los métodos de doble marcaje (17.20 kg MS/d) y energía (16.84 kg MS/d). Hubo alta correspondencia entre el consumo de MS estimado por ambos métodos, con coeficiente de correlación (r = 0.97) y determinación (R² =0.94) y bajos valores del cuadrado medio del error. Los resultados demuestran que la metodología para estimar el consumo en pastoreo, propuesta por NRC (2001) y adaptada por Pérez Infante (2013), es comparable con la tradicional del doble marcaje, lo que pudiera resultar de gran utilidad para estudios posteriores de consumo en pastoreo, destinados a la especie bubalina <![CDATA[<b>Pregnancy rate obtained with four hormonal protocols for fixed-time artificial insemination in nulliparous water buffaloes (<em>Bubalus bubalis</em>)</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802015000300007&lng=en&nrm=iso&tlng=en A total of 120 nulliparous water buffaloes were used to evaluate the effect of different hormonal protocols with fixed-time artificial insemination on the pregnancy rate. Protocol 1 received 2.0 mg of estradiol benzoate and a progesterone intravaginal device for nine days. After the device removal, 0.5 mg of Prostaglandin F2α, 500 UI of equine chorionic gonadotropin and 0.5 mg of estradiol cypionate were applied. Protocol 2 was similar to 1, but without the chorionic gonadotrophin. In protocol 3, two doses of 0.5 mg of Prostaglandin F2α were injected, with an interval of 11d, and 0.5 mg of estradiol cypionate was added to the last dose. Protocol 4 was similar to 3, but, after 48h of the last Prostaglandin F2α, 0.01 mg of Buserelin Acetate was injected. Time-fixed artificial inseminations were performed between 56 and 58 h (protocols 1, 2 and 3) and between 20 and 24 h (protocol 4) after the last hormonal application. Pregnancy rates in protocol 1 (60.8%), 2 (50. 3 %) and 4 (57.3 %) were superior (P<0.05) to those of protocol 3 (16.0 %). The equine chorionic gonadotrophin had no influence on the increase or decrease of fertility. In the protocol with double doses of Prostaglandin F2α and estradiol cypionate, fertility decreased, but increased when the estradiol was substituted by Buserelin Acetate. It can be concluded that protocols 1, 2 and 3 synchronize the estrum and ovulation with good pregnancy rates, and it is possible to apply fixed-time artificial insemination for increasing birth rate in herds and achieving economic benefits<hr/>Se utilizaron 120 búfalas de río nulíparas para evaluar el efecto en la tasa de gestación de diferentes protocolos hormonales con inseminación artificial a tiempo fijo. El protocolo 1 recibió 2.0 mg de Benzoato de estradiol y un dispositivo intravaginal de progesterona durante nueve días. Al retirarse el dispositivo, se aplicó 0.5 mg de Prostaglandina F2α, 500 UI de Gonadotropina coriónica equina y 0.5 mg de Cipionato de estradiol. El protocolo 2 fue similar al 1, pero sin la Gonadotropina coriónica. En el protocolo 3, se inyectaron dos dosis de 0.5 mg de Prostaglandina F2α, con intervalo de 11 d, conjuntamente con la última se administró 0.5 mg de Cipionato de estradiol. El protocolo 4 fue similar al 3, pero luego de 48 h de la última Prostaglandina F2α, se inyectó 0.01 mg de Acetato de Buserelina. Las inseminaciones artificiales a tiempo fijo se realizaron entre 56 y 58 h (protocolos 1, 2, 3) y 20-24 h (protocolo 4) posteriores a la última aplicación hormonal. Las tasas de gestación en el protocolo 1 (60.8%), 2 (50. 3 %) y 4 (57.3 %) fueron superiores (P < 0.05) a la del protocolo 3 (16.0 %). Se comprobó que la Gonadotropina coriónica equina no influyó en el incremento o reducción de la fertilidad. En el protocolo con doble dosis de Prostaglandina F2α y Cipionato de estradiol, la fertilidad disminuyó, y aumentó cuando se sustituyó el estradiol por Acetato de Buserelina. Se concluye que los protocolos 1,2 y 3 sincronizan el estro y la ovulación con buenas tasas de gestación, y que es posible aplicar la inseminación artificial a tiempo fijo para incrementar la natalidad en los rebaños y lograr beneficios económicos <![CDATA[<b>Profile of fatty acids of <em>Longissimus dorsi</em> muscle and productive indicators of sheeps, supplemented with pods of <em>Acacia cochliacantha</em>, in grasslands native to dry tropics</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802015000300008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Daily weight gain, hot carcass yield and profile of fatty acids of Longissimus dorsi muscle were determined in 30 Pelibuey-Black Belly x Dorper-Katahdin lambs, with 20 ± 2 kg of liveweight, supplemented with ground pods of Acacia cochliacantha, in irrigated native grasslands. The animals were selected at random and three treatments were designed: 1) grazing and 0 % of supplementation, 2) grazing plus 15 % of supplementation, and 3) grazing plus 30 % of supplementation with Acacia cochliacantha, according to the dry matter requirements. The grasslands were composed by shrubs, grasses and herbaceous plants. Daily weight gain, hot carcass yield, weight of liver, kidneys and heart, perirenal and pericardial fat, and profile of fatty acids were determined. The analysis of variance was applied to the data. There were no significant differences in daily weight gain (68, 59 and 63 g), hot carcass yield (37.08, 37.84 and 39.09 %), weight of viscera and intramuscular fat (1.59, 1.84 and 1.72 %). There was a C18:2-n6/c18:3-n3 (omega 6/omega 3) relation of 3.53, 3.25 and 3.38 in the Longissimus dorsi muscle, for the 0, 15 and 30 % supplementation groups, respectively. The treatment with 30 % of supplementation had the lowest content (P<0.05) of C22:1n-9, regarding the control treatment. It can be concluded that lambs in irrigated native grasslands, with or without supplementation of pods of Acacia cochliacantha, produced acceptable hot carcass yield and daily weight gains, and a close relation of C18:2-n6/c18:3-n3. There was only a decrease of erucic acid (C22:1n-9) in the Longissimus dorsi muscle of the supplemented animals<hr/>Se determinó la ganancia diaria de peso, el rendimiento de la canal caliente y el perfil de ácidos grasos del Longissimus dorsi de 30 corderos Pelibuey-Black Belly x Dorper-Katahdin, de 20 ± 2 kg de peso vivo, suplementados con vaina molida de Acacia cochliacantha, en pastoreo de praderas nativas irrigadas. Los animales se seleccionaron completamente al azar y se diseñaron tres tratamientos: 1) pastoreo y 0 % de suplementación; 2) pastoreo más 15 % suplementación; 3) pastoreo más 30 % de suplementación con Acacia cochliacantha, según los requerimientos de materia seca. Las praderas estuvieron compuestas por gramíneas, arbustivas y herbáceas. Se determinó la ganancia diaria de peso, el rendimiento en canal caliente, el peso del hígado, riñones, corazón, grasa pericárdica y perirenal y perfil de ácidos grasos. A los datos se les aplicó análisis de varianza. No hubo diferencias significativas en la ganancia diaria de peso (68, 59 y 63 g), rendimiento en canal caliente (37.08, 37.84 y 39.09 %), peso de las vísceras y grasa intramuscular (1.59, 1.84 y 1.72 %). Hubo relación C18:2-n6/c18:3-n3 (omega 6/omega 3) de 3.53, 3.25 y 3.38 en el músculo Longissimus dorsi, para los grupos con 0, 15 y 30 % de suplementación, respectivamente. El tratamiento con 30 % de suplementación tuvo menor contenido (P < 0.05) de C22:1n-9, con respecto al tratamiento control. Se concluye que los corderos en praderas nativas irrigadas, con suplementación de vaina Acacia cochliacantha o sin ella, produjeron ganancia diaria de peso y rendimientos en canal caliente aceptables y relación estrecha de C18:2-n6/c18:3-n3. Solo hubo disminución del ácido erúcico (C22:1n-9) en el Longissimus dorsi en los animales suplementados <![CDATA[<b>Productive indicators of lambs in native grasslands, supplemented with <em>Acacia cochliacantha</em>, in the dry tropic of Guerrero, Mexico</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802015000300009&lng=en&nrm=iso&tlng=en In order to quantify some productive indicators and the botanical composition of diets for lambs, supplemented with ground and whole pods of Acacia cochliacantha, related to the requirements of dry matter intake, 60 Pelibuey-Black Belly x Dorper-Katadhin lambs were used, with 20.4 ± 2.1 kg of LW, divided by a completely at random experimental design, with six treatments. During the dry period, the treatments were: grazing (Pas), grazing plus 15 % of supplementation with ground pods (Pas 15), and grazing plus 30 % of supplementation with ground pods (Pas 30) for 105 d. During the rainy period, the treatments were: grazing (Past), grazing plus 30 % of ground pods (Past 30M), and grazing plus 30 % of whole pods (Past 30E) for 84 d. The daily weight gain was determined every 21 d. At the end of this study, six animals of each group were slaughter to determine hot carcass yield, and register the weight of some viscera, and pericardial and perirenal fat. The analysis of variance and the test of Duncan (P < 0.05) were applied to the data. During the dry period, the daily weight gain was 68, 59 and 63 g, and the hot carcass yield was 37.09, 37.85 and 39.10 % for grazing, grazing plus 15 % of supplementation with ground pods, and grazing plus 30 % of supplementation with ground pods, respectively. During the rainy period, the gain was 120, 105, and 113 g, and the yield was 40.51, 42.02 and 40.10 % for grazing, grazing plus 30 % of supplementation with ground pods, and grazing plus 30 % of supplementation with whole pods, respectively. It can be concluded that the botanical composition of the diets for lambs was similar during both seasons. Irrigated native grasslands produced less daily weight gain and hot carcass yield during the dry season than during the rainy period. The supplementation with ground or whole pods of Acacia cochliacantha had no influence on the studied indicators<hr/>Para cuantificar algunos indicadores productivos y la composición botánica de la dieta de corderos que pastaron, suplementados con diferentes porcentajes de vaina molida y entera de Acacia cochliacantha, en relación con los requerimientos de ingestión de materia seca, se utilizaron 60 corderos, de 20.4 ± 2.1 kg de PV, de raza Pelibuey-Black Belly x Dorper-Katadhin, divididos en diseño completamente al azar. En el período seco se aplicaron los tratamientos: pastoreo (Pas); pastoreo y 15 % de suplementación con vaina molida (Pas 15) y pastoreo más 30 % de suplementación con vaina molida (pas 30) durante 105 d en el período seco, pastoreo(Past); pastoreo más 30 % de vaina molida (Past 30M) y pastoreo más 30 % de vaina entera (past 30E) durante 84 d en el período lluvioso. Se determinó, cada 21 d, la ganancia diaria de peso. Al final del trabajo, seis animales de cada grupo se sacrificaron para determinar el rendimiento en canal caliente y registrar los pesos de algunas vísceras y de la grasa pericárdica y perirenal. Los datos se sometieron a análisis de varianza y a la prueba de Duncan (P< 0.05). Para el período seco, la ganancia diaria de peso fue de 68, 59 y 63 g, y el rendimiento en canal caliente de 37.09, 37.85 y 39.10 % en pastoreo, pastoreo más 15 % de vaina molida y pastoreo con 30 % de vaina molida, respectivamente. Para el lluvioso, la ganancia fue de 120, 105, 113 g, y el rendimiento de 40.51, 42.02 y 40.10 % en pastoreo, pastoreo más 30 % de vaina molida y pastoreo más 30 % de vaina entera, respectivamente. Se concluye que la composición botánica de la dieta de los corderos fue similar en los períodos seco y lluvioso. Las praderas nativas irrigadas produjeron menor ganancia diaria de peso y rendimiento en canal caliente en el período seco con respecto al lluvioso. La suplementación con vainas molidas o enteras de A. cochliacantha no influyó en los indicadores estudiados <![CDATA[<b>Effect of four inclusion levels of <em>Morus alba</em> L. cv. cubana on microbial populations and fermentative products in river buffalo (<em>Bubalus bubalis</em>) rumen liquid</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802015000300010&lng=en&nrm=iso&tlng=en To know by means of in vitro fermentation the effect of mulberry inclusion (M. alba Linn. cv. cubana) on the microbial populations and fermentative products in river buffalo (Bubalus bubalis) rumen liquid, four inclusion levels of M. alba Linn. cv. cubana (0, 15, 30, and 45 %) in a star grass(Cynodon nlemfuensis) basic diet were evaluated. The treatments chemical composition, gas volume and accumulated methane were determined at 4, 8, 12 and 24 h of fermentation. The sowing and count of total viable bacteria, cellulolytics, proteolytics, methanogenics and cellulolytic fungi were carried out at 0, 4 and 8 h. The protozoa count, the pH and ammonia concentration (NH3) was made at 0, 4, 8, 12 and 24 h of incubation. A completely randomized design with factorial arrangement was applied. The treatments and the fermentation hours were the factors and four repetitions were made in time. From eight and up to 24h, all the treatments with M. alba had gas productions higher than the control (P < 0.0001), although the 30 and 45 % inclusion promoted similar amounts to each other (52.92 and 54.13 mL/g DM, respectively).The ruminal methane production was higher, when including 15 and 45 % de M. alba L. cv. cubana (P < 0.05), while the incorporation of 30% originated a volume that did not differ from control treatment. The populations of bacteria, fungi and protozoa, the pH, and the ammonia concentration were not affected with the M. alba inclusion. The obtained results allow to conclude that 15, 30 and 45 % of Morus alba cv. cubana inclusion do not exerts effect on the rumen microbial populations , pH and ammonia concentration, but when this plant is included in 15 and 45 % it increase the ruminal methane production<hr/>Para conocer mediante fermentación in vitro el efecto de la inclusión de morera (M. alba Linn. vc. cubana) en las poblaciones microbianas y productos fermentativos en el líquido ruminal de búfalos de río (Bubalus bubalis), se evaluaron cuatro niveles de inclusión de M. alba Linn. vc. cubana (0, 15, 30, y 45 %) en una dieta base de pasto estrella (Cynodon nlemfuensis). Se determinó la composición química de los tratamientos, el volumen de gas y metano acumulado a las 4, 8, 12 y 24 h de fermentación. La siembra y el conteo de bacterias viables totales, celulolíticas, proteolíticas, metanogénicas y hongos celulolíticos se realizó a las 0, 4 y 8 h. El conteo de protozoos, el pH y la concentración de amoníaco (NH3) se efectuó a las 0, 4, 8, 12 y 24 h de incubación. Se aplicó diseño completamente aleatorizado con arreglo factorial. Los factores fueron los tratamientos y las horas de fermentación, y se efectuaron cuatro repeticiones en tiempo. A partir de las ocho y hasta las 24 h, todos los tratamientos con M. alba tuvieron producciones de gas superiores al control (P < 0.0001), aunque la inclusión de 30 y 45 % promovió cantidades similares entre sí (52.92 y 54.13 mL/g MS, respectivamente). La producción de metano ruminal fue superior, cuando se incluyó 15 y 45 % de M. alba L. vc. cubana (P < 0.05), mientras que la incorporación de 30 % originó un volumen que no difirió del tratamiento control. Las poblaciones de bacterias, hongos y protozoos, el pH y la concentración de amoníaco no se afectaron con la inclusión de M. alba. Los resultados obtenidos permiten concluir que 15, 30 y 45 % de inclusión de Morus alba vc. cubana no ejerce efecto en las poblaciones microbianas del rumen, pH y concentración de amoníaco, pero cuando esta planta se incluye en 15 y 45 % incrementa la producción de metano ruminal <![CDATA[<b>Effects of a microbial preparation, a probiotic and commercial antibiotic on the productive performance and pigs health in post-weaning period</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802015000300011&lng=en&nrm=iso&tlng=en To measure the influence of a Stafac (Virginiamycin at 2%, 1 kg.t-1) commercial antibiotic, a ML 100 E (1kg.t-1) commercial probiotic and a (15 mL.kg LW -1) microbial preparation in the productive performance and health of post weaning pigs, an experiment by a complete randomized design, with three treatments and four repetitions was conducted. A total of 120 barrow pigs were used, from Landrace x Large White cross, with Belga x Pietrain sire at finishing stage, of 28d of age, 6.85 kg average weight and± 0.25 kg. In pigs feed concentrates to those that the microbial preparation was added, the higher final weight and the best gain of total weight and daily (P < 0.05): 25.85 kg, 18.97 kg and 440.75 g was determined, respectively. The most efficient values, as feed conversion, protein and energy, were obtained in the treatment to which the microbial preparation 1.66 kg DM.kg LW-1, 347.35 g.kg LW-1 of CP and 22.71 MJ.kg LW-1 was added, respectively. The less digestive problems presence (number of diarrhea) was registered in the group of animals fed with concentrate plus microbial preparation, with incidence of 13.With the addition of the microbial preparation, at 15 mL.kg LW-1,it can improve the concentrates nutritional quality and obtain better productive and health parameters in post-weaning pigs, without using antibiotics<hr/>Para medir la influencia de un antibiótico comercial Stafac (Virginiamicina al 2 %, 1 kg.t-1), un probiótico comercial ML 100 E (1kg.t-1) y un preparado microbiano (15 mL.kg PV-1) en el comportamiento productivo y en la salud de cerdos postdestete, se condujo un experimento mediante diseño completamente aleatorizado, con tres tratamientos y cuatro repeticiones. Se utilizaron 120 cerdos castrados, del cruce Landrace x Large White, con padre finalizador Blanco Belga x Pietrain, de 28 d de edad, 6.85 kg de peso promedio y ± 0.25 kg. En los cerdos alimentados con concentrados a los que se agregó el preparado microbiano, se determinó el mayor peso final y la mejor ganancia de peso total y diaria (P < 0.05): 25.85 kg, 18.97 kg y 440.75 g, respectivamente. Los valores más eficientes, en cuanto a conversión alimentaria, proteína y energía, se obtuvieron en el tratamiento al que se adicionó el preparado microbiano: 1.66 kg MS.kg PV-1, 347.35 g.kg PV-1 de PB y 22.71 MJ.kg PV-1, respectivamente. La menor presencia de problemas digestivos (número de diarreas) se registró en el grupo de animales alimentados con concentrado más preparado microbiano, con incidencia de 13. Con la adición del preparado microbiano, a razón de 15 mL.kg PV-1, se puede mejorar la calidad nutricional de los concentrados y obtener mejores indicadores productivos y de salud en cerdos en posdestete, sin utilizar antibióticos <![CDATA[<b>Increasing doses of a microbial preparation in the health and productive performance of post-weaning pigs</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802015000300012&lng=en&nrm=iso&tlng=en In order to evaluate growing doses of a microbial preparation (milk whey 33 %, molasses 20 %, urea 1 %, mineral salt 1 %, and water 45 %) on the productive performance, and the presence of diarrheas in post-weaning pigs, a completely randomized design was applied, with five treatments and four repetitions: T1 concentrate, T2, T3, T4 (concentrate plus 5 mL kg LW-1, 10 mL kg LW-1, and 15 mL kg LW-1 of the microbial preparation, respectively) and T5 (concentrate plus commercial probiotic). A total of 200 pigs from the crossing of Landrace x Large White with Belgium White x Pietrain were used, with 28 d old and 6.99 kg LW± 0.18 kg. The highest final weight and the best total and daily weight gain (P < 0.01) were obtained in pigs fed with concentrates, and 15 mL kg LW-1 of the microbial preparation was added. Values of 25.78 kg, 18.78 kg and 447.25 g were obtained, respectively. The most efficient values, according to the conversions of dry matter, protein and energy (P < 0.01), were obtained in the treatment with 15 mL.kg LW-1 of microbial preparation, with 1.68 kg DM.kg-1, 351.16 g.kg LW-1, and 24.54 MJ.kg LW-1, respectively. The lowest presence of diarrheas (P < 0.01) was obtained in animals fed with the concentrate plus 15 mL kg LW-1 of the microbial preparation, and an incidence of 12 diarrheas. The use of the microbial preparation (15 mL kg LW-1) improved the nutritional value of the concentrates, the best parameters were obtained and the appearance of diarrheas was reduced<hr/>Para evaluar dosis crecientes de un preparado microbiano (suero de leche 33 %, melaza 20 %, urea 1 %, sal mineral 1 %, agua 45 %) y un probiótico comercial ML 100 E (1 kg/t) en el comportamiento productivo y presencia de diarreas en cerdos durante la etapa postdestete, se aplicó un diseño completamente aleatorizado, con cinco tratamientos y cuatro repeticiones: T1 concentrado, T2, T3, T4 (concentrado más 5 mL.kg PV-1, 10 mL.kg PV-1,15 mL.kg PV-1 del preparado microbiano, respectivamente) y T5 (concentrado más probiótico comercial). Se utilizaron 200 cerdos del cruce Landrace x Large White con Blanco Belga x Pietrain, de 28 d de edad, con 6.99 kg PV ± 0.18 kg. El mayor peso final y la mejor ganancia de peso total y diaria (P < 0.01) se obtuvieron en los cerdos alimentados con concentrado, al que se agregó15 mL.kg PV-1 del preparado microbiano. Se lograron valores de 25.78 kg, 18.78 kg y 447.25 g, respectivamente. Los valores más eficientes, en cuanto a la conversiones de materia seca, proteína y energía (P < 0.01), se obtuvieron con el tratamiento al que se añadió el preparado microbiano (15 mL.kg PV-1), con cifras de 1.68 kg MS.kg-1 y aumento de peso vivo de 351.16 g.kg PV-1 y 24.54 MJ.kg PV-1, respectivamente. La menor presencia de diarreas (P < 0.01) se registró en los animales alimentados con concentrado más 15 mL.kg PV-1 de preparado microbiano, con incidencia de 12 diarreas. La utilización del preparado microbiano (15 mL.kg PV-1) mejoró el valor nutricional de los concentrados. Se obtuvieron además, los mejores parámetros productivos y se redujo la ocurrencia de diarreas en cerdos posdestete <![CDATA[<b>Effects of a commercial antibiotic and a microbial preparation on the productive performance and pigs health during fattening</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802015000300013&lng=en&nrm=iso&tlng=en To measure the influence of a Stafac (Virginiamicina at 2%, 1 kg.t-1) commercial antibiotic regarding to a microbial preparation in the productive performance and diarrheas occurrence during pig fattening, an experiment by a completely randomized design was conducted, with three treatments and four repetitions: T1) concentrate, T2) concentrate + commercial antibiotic,T3) concentrate + microbial preparation. A total of 120 barrow males were used, from Landrace x Large White cross, with Belga x Pietrain White sire, of 71 d of age, 28.62kg average weight± 2.66 kg. It was determined that, for final weight, with the concentrate plus the microbial preparation 98.41 kg of LW was obtained. This value was higher to that of the concentrate plus antibiotic and to the concentrate. For the daily weight gain and final weight gain, the best values corresponded to the concentrate plus microbial preparation, with 712.6 g and 69.84 kg respectively, which were above of the obtained for the concentrate plus antibiotic and the concentrate. In food conversion there were not significant differences between treatments. The group of animals fed with concentrate plus microbial preparation had lower number of diarrheas, with 9.25 of incidence. With the addition of this microbial preparation, better productive parameters and of health in pig fattening can be obtained, without using antibiotics<hr/>Para medir la influencia de un antibiótico comercial Stafac (Virginiamicina al 2%, 1 kg.t-1) con respecto a un preparado microbiano en el comportamiento productivo y ocurrencia de diarreas durante la ceba porcina, se condujo un experimento mediante un diseño completamente aleatorizado, con tres tratamientos y cuatro repeticiones: T1) concentrado solo, T2) concentrado más antibiótico comercial, T3) concentrado más preparado microbiano. Se utilizaron 120 machos castrados, del cruce Landrace x Large White, con padre Blanco Belga x Pietrain, de 71 d de edad, 28.62 kg de peso promedio ± 2.66 kg. Se determinó que, para el peso final, con el concentrado más el preparado microbiano se obtuvo 98.41 kg de PV. Este valor resultó superior al del concentrado más antibiótico y al del concentrado solo. Para la ganancia de peso diaria y ganancia de peso final, los mejores valores correspondieron al concentrado más preparado microbiano, con 712.6 g y 69.84 kg respectivamente, que estuvieron por encima de los obtenidos para el concentrado más antibiótico y el concentrado solo. Para la conversión alimentaria y conversión de proteína, los valores más eficientes correspondieron al concentrado más preparado microbiano, con 3.24 y 540.97 g.kg PV-1 de proteína bruta (PB), respectivamente. En la conversión de energía no se encontraron diferencias significativas entre los tratamientos. El grupo de animales alimentados con concentrado más preparado microbiano tuvo menor número de diarreas, con incidencia de 9.25. Con la adición de este preparado microbiano, se pueden obtener mejores parámetros productivos y de salud en ceba porcina, sin utilizar antibióticos <![CDATA[<b>Enzymatic hydrolyzed preparation of <em>Saccharomyces cerevisiae</em>: an additive with antibacterial potential for animal feeding</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802015000300014&lng=en&nrm=iso&tlng=en In order to evaluate the antibacterial potential of an enzymatic hydrolyzed preparation of Saccharomyces cerevisiae, three in vitro experiments were performed. The confrontation of the bio-preparation with the pathogenic microorganisms was performed through the methods of substance diffusion in agar, the co-culture establishment and the co-aggregation technique. Bacterial isolations were taken from the liver of sick chicken, and were isolated and identified at the Laboratorio de Investigación y Diagnóstico Aviar (LIDA) in Matanzas. It was demonstrated that the hydrolyzed preparation contains antibacterial substances, mainly bacteriocins and/or antibiotics, which inhibit the growth of Klebsiella spp., Streptococcus spp., Staphylococcus spp., Salmonella spp. and E. coli spp. The antibacterial effect of this additive was demonstrated after decreasing the population of pathogenic bacteria, when they are cultivated in the same medium. The strains of Salmonella spp. and E. coli spp. induce the ability of co-aggregation (32.7 and 22.3 %, respectively) to the components of the cell wall of yeasts within the hydrolyzed preparation. Results indicate the limited growth of bacterial strains in the presence of the enzymatic hydrolyzed preparation of yeast. This activity is multifactorial and unleashes different processes that are interrelated and, as a consequence, favor the improvements of physiology, yield and health of animals. Therefore, it can be used as an additive for animal feeding<hr/>Para evaluar el potencial antibacteriano de un hidrolizado enzimático de Saccharomyces cerevisiae, se realizaron tres experimentos in vitro. El enfrentamiento del biopreparado a los microorganismos patógenos se realizó mediante los métodos de difusión de sustancias en agar, el establecimiento de cocultivos y la técnica de la coagregación. Los aislados bacterianos procedían del hígado de pollos enfermos y se aislaron e identificaron en el Laboratorio de Investigación y Diagnóstico Aviar (LIDA) de Matanzas. Se demostró que el hidrolizado contiene sustancias antibacterianas, fundamentalmente bacteriocinas y/o antibióticos que inhiben el crecimiento de Klebsiella spp., Streptococcus spp., Staphylococcus spp., Salmonella spp. y E. coli spp. Se comprobó el efecto antibacteriano de este aditivo, al disminuir la población de bacterias patógenas, cuando se cultivan en el mismo medio. Se observó que las cepas de Salmonella spp. y E. coli spp. inducen habilidad de coagregación (32.7 y 22.3 %, respectivamente) a los componentes de la pared celular de las levaduras presentes en el hidrolizado. Los resultados indican el limitado crecimiento de las cepas bacterianas en presencia del hidrolizado enzimático de levadura. Esta actividad es multifactorial y desencadena diferentes procesos que se interrelacionan y como consecuencia, provocan mejoras en la fisiología, el rendimiento y la salud de los animales. Por ello, se puede inferir su utilización como aditivo en la alimentación animal <![CDATA[<b>Flora diversity in the Ecuadorian Páramo grassland ecosystem</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802015000300015&lng=en&nrm=iso&tlng=en This research was carried out in the Ecuadorian Páramo grasslands, between 2900 and 4200 m o.s.l, in Loja, Zamora Chinchipe, Azuay, Cañar, Chimborazo, Bolívar, Tungurahua, Cotopaxi, Pichincha, Imbabura and Carchi provinces. For the identification and taxonomical classification of species there were taken herborized samples and identified by agrostologists. The Hitchcock, Gould, Lombardo and Tovar taxonomic keys were used for the identification. From the grasses family, in the eight study places, 90 species were identified, including 37 genus, being the mains, with higher number of species: Festuca (14), Paspalum (10), Agrostis (7), Calamagrostis (7), Bromus (6), Stipa (5), Poa (5), Agropirum (3), Arrhenatherum (2), Brisa (2) and Andropogon (2).The species that prevailed in the study places were: Agrostis breviculmis, Agrostis exigua, Bromus lanatus, Calamagrostis tarmensis, Festuca humilior, Festuca ortophylla, Festuca weberbaueri and Paspalum bomplandianum. The diversity indexes of the existent meadow species showed values from mean (0.72) to high (0.90), as for their uniformity. This allowed determining that the biodiversity is variable, according to the environmental conditions of the studied Páramo grassland ecosystems. Similar performance was obtained for trees grasses species<hr/>El estudio se realizó en los páramos ecuatorianos, entre los 2900 y 4200 msnm de altitud, en las provincias de Loja, Zamora Chinchipe, Azuay, Cañar, Chimborazo, Bolívar, Tungurahua, Cotopaxi, Pichincha, Imbabura y Carchi. Para la identificación y clasificación taxonómica de especies se tomaron muestras herborizadas e identificadas por agrostólogos. Para la identificación se utilizaron las claves taxonómicas de Hitchcock, Gould, Lombardo y Tovar. De la familia de las gramíneas, en los ocho sitios de estudio, se identificaron 90 especies, comprendidas en 37 géneros, siendo los principales, con mayor número de especies: Festuca (14), Paspalum (10), Agrostis (7), Calamagrostis (7), Bromus (6), Stipa (5), Poa (5), Agropirum (3), Arrhenatherum (2), Brisa (2) y Andropogon (2). Las especies que predominaron en los sitios de estudio fueron: Agrostis breviculmis, Agrostis exigua, Bromus lanatus, Calamagrostis tarmensis, Festuca humilior, Festuca ortophylla, Festuca weberbaueri y Paspalum bomplandianum. Los índices de diversidad de especies pratenses existentes mostraron valores de medios (0.72) a altos (0.90), en cuanto a su uniformidad. Esto permitió determinar que la biodiversidad es variable, según las condiciones ambientales de los ecosistemas de páramo estudiados. Similar comportamiento se obtuvo para especies de gramíneas forrajeras <![CDATA[<b>Characterization and <em>in situ</em> selection of promissory grasses species in the Ecuadorian Páramo grasslands ecosystem</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802015000300016&lng=en&nrm=iso&tlng=en The plant Páramo grasslands ecosystem characterization was carried out by means of field expeditions to eight protected areas that Ecuador maintains through the Ministry of Environment. The expeditions were carried out every two months during three years, to evaluate in situ the botanical composition, frequency, density, height, basal cover and aerial cover. The observations were registered during two periods per year, at 60, 90, 120, 150 and 180 d, for a total of 36 evaluations in each study place. The soil pH varied between 5.0 and 8.5, it is volcanic, with sandy and loamy characteristics. The identified species in the Ecuadorians heathlands were: 169 plants with forage importance, 90 grasses, 14 legumes, 28 compounds and 37 belonging to Equitaceas, Oxalidaceas, Liliaceas, Scrophulariaceas, Rosaceas, Ciperaceas, Poligonaceas, Plantaginaceas, Arbustivas, Orchideaceas, Ranunculaceas and Gentianaceas. A total of eighteen species showed good performance, when locating, at least, in a place. Those of great persistence and adaptation were Agrostis breviculmis, Agrostis exigua, Arrhenatherum pratensis, Arrhenatherum elatius, Bromus lanatus, Bouteloua curtipendula, Calamagrostis bolanderi, Calamagrostis tarmensis, Digitaria floridona, Eragrostis curvula, Euchlaena mexicana, Festuca weberbaueri, Holcus lanatus, Paspalum plicatulum, Paspalum bomplandianum, Poa pratensis, Stipa plumeris and Stipa plumosa. For the production of green and dry forage, respectively, the best were Euchlaena mexicana, with 25.9 and 6.7 t/ha/cut, and Arrhenatherum elatius, with 24.4 and 6.9 t/ha/cut; also Arrhenatherum pratense, with 23.0 and 6.1 t/ha/cut and Stipa plumeris, with 21.9 and 6.8 t/ha/cut. There was great plants biodiversity that can be use for animal feeding, which is observed from other studies of chemical composition and management<hr/>Se realizó la caracterización vegetal del ecosistema de páramo mediante expediciones de campo a ocho áreas protegidas que mantiene Ecuador mediante el Ministerio del Medio Ambiente. Las expediciones se realizaron cada dos meses durante tres años, para evaluar in situ la composición botánica, frecuencia, densidad, altura, cobertura basal y cobertura aérea. Las observaciones se registraron durante dos períodos por año, a los 60, 90, 120, 150 y 180 d, para un total de 36 evaluaciones en cada sitio de estudio. El pH del suelo varió entre 5.0 y 8.5, es volcánico, con características arenosas y arcillosas. Las especies identificadas en los páramos ecuatorianos fueron: 169 plantas con importancia forrajera, 90 gramíneas, 14 leguminosas, 28 compuestas y 37 pertenecientes a Equitaceas, Oxalidaceas, Liliaceas, Scrophulariaceas, Rosaceas, Ciperaceas, Poligonaceas, Plantaginaceas, Arbustivas, Orchideaceas, Ranunculaceas y Gentianaceas. Dieciocho especies mostraron buen comportamiento, al localizarlas, al menos, en un sitio. Las de mayor persistencia y adaptación fueron Agrostis breviculmis, Agrostis exigua, Arrhenatherum pratensis, Arrhenatherum elatius, Bromus lanatus, Bouteloua curtipendula, Calamagrostis bolanderi, Calamagrostis tarmensis, Digitaria floridona, Eragrostis curvula, Euchlaena mexicana, Festuca weberbaueri, Holcus lanatus, Paspalum plicatulum, Paspalum bomplandianum, Poa pratensis, Stipa plumeris y Stipa plumosa. Para la producción de forraje verde y seco, respectivamente, resultaron mejores Euchlaena mexicana, con 25.9 y 6.7 t/ha/corte, y Arrhenatherum elatius, con 24.4 y 6.9 t/ha/corte; además de Arrhenatherum pratense, con 23.0 y 6.1 t/ha/corte y Stipa plumeris, con 21.9 y 6.8 t/ha/corte. Hubo gran biodiversidad de plantas que pueden ser de utilidad para la alimentación animal, por lo que se precisa de otros estudios de composición química y manejo <![CDATA[<b>Plant species used in animal feeding in Mera, Santa Clara and Pastaza cantons in Pastaza province, Ecuador</b>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802015000300017&lng=en&nrm=iso&tlng=en This study was developed in Mera, Santa Clara and Pastaza cantons, located in Pastaza province, Ecuador, to identify accessions used by agricultural producers in animal feeding and to know its performance, in function of the use frequency, related to the canton, ethnicity of the producer, main source of economical incomes, type of farm production, years of experience, and other types of uses. A survey was applied to 214 producers, for 30% of the founded in their farms. Socioeconomic aspects, ecosystem description of the place and use of the plants in their farms were considered. Samples of the species used in animal feeding were collected and they were transported to the Amazon State University herbarium. The analysis of the results by means of the proportions square application, in function of the report frequency of each species, showed chi square of Pearson significance differences in the canton component, ethnicity of the producer, main source of economical incomes, and other type of species use. The analysis of report frequencies, applying Duncan test, stated that the species Axonopus scoparius, Bactris gasipaes, Bracharia brizanta, Colocasia sculenta, Cymbopogon citratus, Manhiot sculenta, Musa sp., Penisetum purpureum, Pouteria caimito, Psidium guajava, Saccharum officinarum L. and Zea mayz, showed different performances, while Axonopus scoparius showed differences in higher number of analysis. It is concluded that the geographical, cultural and economical factors, influence in the use report frequency, having in several species, animal feeding as alternative to other established uses<hr/>Este estudio se desarrolló en los municipios Mera, Santa Clara y Pastaza, ubicados en la provincia de Pastaza, Ecuador, para identificar accesiones utilizadas por productores agropecuarios en alimentación animal y conocer su comportamiento, en función de la frecuencia de uso, con relación al cantón, etnia del productor, principal fuente de ingresos económicos, tipo de producción de la finca, años de experiencia, y otros tipos de usos. Se aplicó una encuesta a 214 productores, para 30 % de los encontrados en sus fincas. Se contemplaron aspectos socioeconómicos, descripción ecosistémica del lugar y uso de las plantas en sus fincas. Se recolectaron muestras de las especies utilizadas en la alimentación animal y se transportaron al herbario de la Universidad Estatal Amazónica. El análisis de los resultados mediante la aplicación de cuadros de proporciones, en función de la frecuencia de reporte de cada especie, mostró diferencias significativas chi cuadrado de Pearson en los componentes cantón, etnia del productor, principal fuente de ingresos económicos y otros tipos de uso de las especies. El análisis de frecuencias de reporte, aplicando la dócima de Duncan, establece que las especies Axonopus scoparius .Bactris gasipaes, Bracharia brizanta, Colocasia sculenta, Cymbopogon citratus, Manhiot sculenta, Musa sp., Penisetum purpureum, Pouteria caimito, Psidium guajava, Saccharum officinarum L. y Zea mayz, muestran comportamientos diferentes, mientras que Axonopus scoparius presentó diferencias en mayor número de análisis. Se concluye que los factores geográfico, cultural y económico, inciden en la frecuencia de reporte de uso, teniendo en varias especies, la alimentación animal como alternativa a otros usos establecidos