Scielo RSS <![CDATA[Cuban Journal of Agricultural Science]]> http://scielo.sld.cu/rss.php?pid=2079-348020200001&lang=en vol. 54 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.sld.cu/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.sld.cu <![CDATA[Performance of the fertility and prolificacy at birth in the current populations of three rabbit breeds in Artemisa, Cuba]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802020000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract In order to study the performance of fertility and prolificacy traits at birth (total born and live born), a total of 14 659 records of mating and 8 296 kindlings of the current rabbit populations of California, Chinchilla and New Zealand breeds were used between 2014 and 2017, belonging to a genetic unit. A mixed generalized linear model was used, which considered the fixed effects of breed, month, year and the interactions breed x month and breed x year, in addition to the random effect of the reproducers in its different mating or kindlings. It was found that all sources of variation considered in the model influenced on the analyzed traits, except the interaction of breed per month of mating in fertility, so the studied traits vary depending on the interaction between breeds and environmental conditions (month and year). The highest fertility occurred in the mating of April, March, May and July, and the lowest in January and August. California showed stability over time and remained the most fertile, when there were differences between breeds in the same year. There were divergences between breeds in the kindlings of February, June, September, October, November and December, with superiority of New Zealand, while Chinchilla had a worse performance for 70 % of those months. New Zealand remained the best in three years, with more than 5.6 total born and live born. This breed is ratified as the most promising for reproductive indicators that determine the rabbit productivity.<hr/>Resumen Para estudiar el comportamiento de los rasgos de fertilidad y prolificidad al nacer (nacidos totales y vivos), se emplearon 14 659 registros de montas y 8 296 de partos de las poblaciones actuales cunículas de las razas California, Chinchilla y Nueva Zelanda, entre 2014 y 2017, pertenecientes a una unidad genética. Se utilizó un modelo lineal generalizado mixto, que contempló los efectos fijos de raza, mes, año y las interacciones raza x mes y raza x año, además del efecto aleatorio de la reproductora en sus diferentes montas o partos. Se constató que todas las fuentes de variación consideradas en el modelo influyeron en los rasgos analizados, excepto la interacción de raza por mes de monta en la fertilidad, por lo que los rasgos estudiados varían en función de la interacción entre la raza y las condiciones ambientales (mes y año). La mayor fertilidad se presentó en las montas de abril, marzo, mayo y julio, y las más bajas en enero y agosto. La California mostró estabilidad en el tiempo y se mantuvo como la de mayor fertilidad, cuando hubo diferencias entre razas en un mismo año. Existieron divergencias entre razas en los partos de febrero, junio, septiembre, octubre, noviembre y diciembre, con superioridad de la Nueva Zelanda, mientras que la Chinchilla tuvo peor desempeño para el 70 % de esos meses. Nueva Zelanda se mantuvo como la mejor en tres años, con más de 5.6 nacidos totales y vivos. Esta raza se ratifica como la más promisoria para indicadores reproductivos que determinan la productividad cunícula. <![CDATA[Characterization of the temperature-humidity index and heat stress in dairy cattle in two dairy units in Mayabeque province, Cuba]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802020000100011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The influence of environmental factors in dairy cows was evaluated. A database that included twelve years (2005-2016) was used. The variables ambient temperature, relative humidity, rainfalls and temperature - humidity index in heat stress levels were studied. The INFOSTAT program was used for the analysis. The results show a high level of the average annual maximum temperature (30.2oC). The same performance showed the relative humidity (76.0 %), while rainfalls did not behave in the same way, and tended to decrease by 150 mm during the analyzed period. The average temperature - humidity index was 78 in the period 2005-2016, with marked contrast in its annual distribution. Between November and March, the animals were in slight stress, as opposed to the June-September period, in which the values reached levels of 83, so the animals were exposed to severe stress conditions. During the study period, the average annual relative humidity in the research area was 76 %. Seven months maintained their average monthly value above this value (78 %). In general, an area with high relative humidity can be considered, which has its direct effect on thermal sensation and the temperature-humidity index, which considerably affects the animal welfare. It was proved that during the studied period (2005-2016) the cows were with a level from slight to severe heat stress in all months of the year, which could affect homeostasis and animal welfare.<hr/>Resumen Se evaluó la influencia de factores ambientales en vacas lecheras. Se utilizó para ello una base de datos que comprendió doce años (2005-2016). Se estudiaron las variables temperatura ambiente, humedad relativa, precipitaciones e índice de temperatura y humedad en los niveles de estrés calórico. Para el análisis se usó el programa INFOSTAT. Los resultados muestran elevado valor de la temperatura máxima media anual (30.2oC). Igual comportamiento presentó la humedad relativa (76.0 %), mientras que las precipitaciones no se comportaron de igual forma, y tendieron a disminuir en 150 mm durante el período analizado. El promedio del índice de temperatura y humedad fue de 78 en el período 2005-2016, con contraste marcado en su distribución anual. Entre noviembre y marzo, los animales se encontraron en estrés leve, en oposición con el período junio-septiembre, en el que se alcanzaron valores de 83, por lo que los animales estuvieron expuestos a condiciones graves de estrés. Durante el período de estudio, la humedad relativa media anual en el área de investigación fue 76 %. Siete meses mantuvieron su valor medio mensual por encima de este valor (78%). En sentido general, se puede considerar una zona con elevada humedad relativa, que tiene su efecto directo en la sensación térmica y el índice de temperatura y humedad, lo que afecta considerablemente el bienestar animal. Se comprobó que durante el período estudiado (2005-2016) las vacas se encontraron en estrés térmico de leve a grave en todos los meses del año, lo que pudiera afectar la homeostasis y el bienestar animal. <![CDATA[Technical note on physical-chemical composition of Sacha inchi (<em>Plukenetia volubilis</em>) cake]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802020000100019&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract To chemically and physically characterize the Sacha inchi (Plukenetia volubilis) cake, samples were randomly collected, from the collection center of San Vicente canton, Manabí, Ecuador. The bromatological characterization was performed and the content of the fibrous fractions was determined. The physical properties packing volume, solubility and water adsorption capacity were analyzed. The content of anti-nutritional factors was qualitatively determined. The results showed high dry matter (89.24 %) and crude protein content (41.49 %). The fibrous fractionation values were low and the physical properties showed low solubility (7.96 %), high bulkiness (3.92 mL/g) and low water adsorption capacity (2.16 g/g). The results allow concluding that the Plukenetia volubilis (Sacha inchi) cake has adequate protein and fiber content, as well as physical properties and the presence of acceptable ANFs, which allows it to be included in animal feeding.<hr/>Resumen Para caracterizar química y físicamente la torta de Sacha inchi (Plukenetia volubilis), se recolectaron muestras de manera aleatoria, provenientes del centro de acopio del cantón de San Vicente, Manabí, Ecuador. Se realizó la caracterización bromatológica y se determinó el contenido de las fracciones fibrosas. Se analizaron las propiedades físicas volumen de empacado, solubilidad y capacidad de adsorción de agua. Se determinó cualitativamente el contenido de factores antinutricionales. Los resultados mostraron alto contenido de materia seca (89.24 %) y proteína bruta (41.49 %). Los valores del fraccionamiento fibroso fueron bajos y las propiedades físicas mostraron poca solubilidad (7.96 %), alta voluminosidad (3.92 mL/g) y baja capacidad de adsorción de agua (2.16 g/g). Los resultados permiten concluir que la torta de Plukenetia volubilis (Sacha inchi) posee adecuado contenido de proteína y fibras, así como propiedades físicas y presencia de FANs aceptables, lo que posibilita que se pueda incluir en la alimentación animal. <![CDATA[Secondary metabolites, quality indicators and organoleptic characteristics of stems meal from <em>Agave fourcroydes</em> (Henequen)]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802020000100025&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract To determine the secondary metabolites, quality indicators and organoleptic characteristics of stems meal from Agave fourcroydes (Henequen) grown in Cuba, five henequen stems, of approximately nine years old, were collected. The meal was stored for six months. The following analyzes were performed in triplicate: phytochemical screening , pH, refractive index, density, acidity, water soluble solids, appearance, dissolution capacity, pulverization degree, color, odor, taste and homogeneous capacity. In the ether extract, coumarins predominated and in the ethanolic extract, the flavonoids and anthocyanidins. In the aqueous extract, alkaloids, saponins, flavonoids, mucilages and reducing carbohydrates had little presence. This plant material has a slightly acidic pH (5.18), 1.33 refractive index, 0.31 g/mL of apparent density, 0.76 % acidity and 1.50 0Brix of water soluble solids. The organoleptic characteristics of stems meal from A. fourcroydes showed good physical appearance, partial dissolution capacity, good pulverization, light beige color, pleasant odor, slightly sweet taste and good homogeneity. According to the obtained results, the stems meal from Agave fourcroydes could be used as a nutraceutical product in the farm animals diets.<hr/>Resumen Para determinar los metabolitos secundarios, indicadores de calidad y características organolépticas de la harina de tallos de Agave fourcroydes (Henequén) cultivado en Cuba, se recolectaron cinco tallos de henequén, de aproximadamente nueve años. La harina se almacenó durante seis meses. Se realizaron por triplicado los análisis siguientes: tamizaje fitoquímico, pH, índice de refracción, densidad, acidez, sólidos solubles en agua, aspecto, capacidad de disolución, grado de pulverización, color, olor, sabor y capacidad homogénea. En el extracto etéreo, predominaron las coumarinas y en el etanólico, los flavonoides y antocianidinas. En el extracto acuoso, los alcaloides, saponinas, flavonoides, mucílagos y carbohidratos reductores tuvieron poca presencia. Este material vegetal tiene un pH ligeramente ácido (5.18), 1.33 de índice de refracción, 0.31 g/mL de densidad aparente, 0.76 % de acidez y 1.50 0Brix de sólidos solubles en agua. Las características organolépticas de la harina de tallos de A. fourcroydes revelaron buen aspecto físico, capacidad de disolución parcial, buena pulverización, color beige claro, olor agradable, sabor ligeramente dulce y buena homogeneidad. Según los resultados obtenidos, la harina de tallos del Agave fourcroydes se podría probar como un producto nutracéutico en las dietas de los animales de granja. <![CDATA[Use of agroindustrial residues for producing enzymes by <em>Bacillus subtilis</em> E 44]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802020000100035&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Wheat bran, sugar cane bagasse, rice husk and corn stubble were evaluated as substrates for the production of endocellulases, endoxylanases and mannanase by Bacillus subtilis E44 during solid state fermentation (SSF). The SSF was carried out in 250 mL flasks with 1g of substrates, enriched with minimal salts medium, and incubated for 24 hours at 37 ° C. The extraction of the enzymatic crude was carried out by the addition of 0.02 mol L-1 sodium phosphate buffer, pH 7.0 (1:10 w/v) in a shaker at 110 rpm for 30 min. Enzyme production was evaluated by measuring enzyme activities in the crude. Based on results, wheat bran, sugarcane bagasse and corn stubble can be used to produce endocellulase, endoxylanase and mannanase, while rice husk cannot be used to obtain endocellulase. Endoxylanase production was superior to the rest of the enzymes and the best inducer was wheat bran (25.08 IU.mL-1), followed by sugarcane bagasse (9.32 IU.mL-1). Rice husk and corn stubble showed values ​​of 6.92 IU.mL-1 and 6.95 IU.mL-1, respectively. Results demonstrated the potential of wheat bran, sugarcane bagasse and corn stubble to produce endocellulase, endoxylanase and mannanase. Rice husk is not a good inducer to obtain endocellulase. Bacillus subtilis E44 demonstrated to be a better producer of endoxylanase enzymes than mannanase and endocellulase<hr/>Resumen Se evaluaron el afrecho de trigo, el bagazo de caña de azúcar, la cáscara de arroz y el rastrojo de maíz como sustratos para la producción de endocelulasas, endoxilanasas y mananasas por Bacillus subtilis E44 durante la fermentación en estado sólido. La fermentación en estado sólido se realizó en matraces de 250 mL, con 1g de los sustratos enriquecidos con medio mínimo de sales, incubados durante 24 h a 37 ºC. La extracción del crudo enzimático se realizó por la adición de amortiguador fosfato de sodio 0,02 mol L-1 y pH 7,0 (1:10 p/v) en zaranda a 110 r.p.m. durante 30 min. La producción de las enzimas se determinó por la medición de las actividades enzimáticas en el crudo. Los resultados del estudio mostraron que el afrecho de trigo, el bagazo de caña de azúcar y el rastrojo de maíz se pueden utilizar para producir endocelulasas, endoxilanasas y mananasas, mientras que la cáscara de arroz no se puede emplear para obtener endocelulasas. La producción de endoxilanasas fue superior al resto de las enzimas y el mejor inductor fue el afrecho de trigo (25,08 UI.mL-1), seguido por el bagazo de caña de azúcar (9,32 UI.mL-1). La cáscara de arroz y el rastrojo de maíz mostraron valores de 6,92 UI.mL-1 y 6,95 UI.mL-1, respectivamente. Los resultados obtenidos demostraron las potencialidades del afrecho de trigo, el bagazo de caña de azúcar y el rastrojo de maíz para producir endocelulasas, endoxilanasas y mananasas. La cáscara de arroz no es buen inductor para obtener endocelulasas. La bacteria Bacillus subtilis E44 demostró ser mejor productora de enzimas endoxilanasas que de mananasas y endocelulasas. <![CDATA[Changes in the <em>in vitro</em> ruminal fermentation dynamics of diets for cattle, based on corn grains and different levels of sweet potato (<em>Ipomoea batatas</em>, L.) integral silage]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802020000100045&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract In vitro ruminal fermentation dynamics of isoenergetic (10.9 MJ ME kg-1) and isoproteic (12.1% CP) diets for cattle were determined, with gradual replacement levels of 0.0 (T0, control), 32.4 (T32), 77.6 (T78) and 100.0% (T100) of ground corn grain, on a dry basis, mainly by integral sweet potato silage. Accumulated gas production during the 96 h of in vitro fermentation was analyzed with a mixed generalized linear model. The increases in gas production during the initial stage were 73.0, 80.0, 98.0 and 103.8, in the intermediate stage were 82.0, 75.5, 73.2 and 70.5, and in the final were 50.0, 51.8, 45.2 and 44.8 mL g-1 of incubated organic matter (incOM) for T0, T32, T78 and T100, respectively. In the initial stage, the highest increases of T78 and T100 were attributed to the greater availability of soluble carbohydrates and sugars. In the intermediate period, the increase in T0 was explained by the degradation of protein matrix that surrounds corn starch. In the final stage, the lower increases were related to the limited availability of fermentable substrates and microbial recycling. On average, T78 and T100 showed greater fermentative potential (259.2 mL.g-1 incOM), microbial efficiency rate (0.13), maximum speed (12.4 mL.g-1 incOM h-1) and less time to reach maximum speed (9.90 h). It is concluded that, in in vitro conditions, diets with sweet potato integral silage provided greater nutrient availability for ruminal microorganisms, which favors energy supply for the different metabolic processes in the rumen.<hr/>Resumen Se determinó la dinámica de fermentación ruminal in vitro de dietas isoenergéticas (10.9 MJ EM kg-1) e isoproteicas (12.1 % PB) para bovinos, con niveles graduales de reemplazo de 0.0 (T0, control), 32.4 (T32), 77.6 (T78) y 100.0 % (T100) del grano de maíz molido, en base seca, principalmente, por ensilado integral de camote o boniato. La producción acumulada de gas durante las 96 h de fermentación in vitro se analizó con un modelo lineal generalizado mixto. Los incrementos en la producción de gas durante la fase inicial fueron 73.0, 80.0, 98.0 y 103.8; en la fase intermedia 82.0, 75.5, 73.2 y 70.5, y en la final 50.0, 51.8, 45.2 y 44.8 mL g-1 de materia orgánica incubada (MOinc) para T0, T32, T78 y T100, respectivamente. En la etapa inicial, los mayores incrementos en T78 y T100 se atribuyeron a la mayor disponibilidad de azúcares y carbohidratos solubles. En la intermedia, el incremento de T0 se explicó por la degradación de la matriz proteica que envuelve el almidón del maíz. En la final, los menores incrementos se relacionaron con la limitada disponibilidad de sustratos fermentables y con el reciclaje microbiano. Como promedio, T78 y T100 mostraron mayor potencial fermentativo (259.2 mL.g-1 MOinc), tasa de eficiencia microbiana (0.13), velocidad máxima (12.4 mL.g-1 MOinc h-1) y menor tiempo para alcanzar la velocidad máxima (9.90 h). Se concluye que en condiciones in vitro, las dietas con ensilado integral de camote aportaron mayor disponibilidad de nutrientes para los microorganismos ruminales, lo que favorece el aporte de energía para los diferentes procesos metabólicos en el rumen. <![CDATA[Production of lignocellulases enzymes from <em>Trichoderma viride</em> M5-2 in wheat bran (<em>Triticum aestivum)</em> and purification of their laccases]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802020000100055&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The present study describes the production of lignocellulases enzymes from Trichoderma viride M5-2 in wheat bran (Triticum aestivum) and the purification of their laccases. Fermentation process was determined in wheat bran during 7 days and samples were taken every 24h. The enzymatic assay (endo, exo β1, 4-glucanase, xylanases and laccases) was performed. Laccase activity was determined with a spectrophotometer, by syringaldazine oxidation under aerobic conditions and lignin peroxidase was determined by oxidative dimerization dependent on H2O2 of 2.4-dichlorophenol. The enzyme crude was concentrated by membrane filtration with nitrogen stream and purified by ion exchange chromatography with DEAE matrix. Enzyme yield and purification parameters were measured. With the fermentation conditions in wheat bran, a sustained increase in the production of endo β1,4 glucanase and xylanases was obtained after 72 h and exo β1, 4 glucanase at 48 h and laccase enzymatic activity was checked at 24 h and lignin peroxidase after 48h of fermentation. The fungus T. viride M5-2 reached its maximum production of laccases after two days of fermentation and through the proposed purification system, an enzymatic product with a purification factor of 12 was obtained, without affecting the enzyme yield. It is concluded that the T viride strain has the capacity to produce the lignocellulolytic enzyme complex in wheat bran. The separation method used to purify laccase enzymes is effective. It is recommended to add successive steps of purification depending on the degree of purity.<hr/>Resumen Esta investigación describe la producción de enzimas lignocelulasas del Trichoderma viride M5-2 en salvado de trigo (Triticum aestivum) y la purificación de sus lacasas. El proceso de fermentación se realizó en el salvado de trigo durante 7 días y se tomaron muestras cada 24 h. Se realizó el ensayo enzimático (endo, exo β1,4 glucanasa, xilanasas y lacasas). La actividad de la lacasa se determinó por espectrofotometría, por oxidación de siringaldazina en condiciones aeróbicas, y la lignina peroxidasa por dimerización oxidativa dependiente de H2O2 de 2,4-diclorofenol. El crudo enzimático se concentró por filtración de la membrana con un flujo de nitrógeno y se purifico a través de cromatografía de intercambio iónico con matriz de DEAE. Se midieron los indicadores de purificación y el rendimiento de la enzima. Con las condiciones de fermentación del salvado de trigo se obtuvo un aumento continuo de la producción de endo β 1,4 glucanasa and xilanasas después de 72 h y de exo β1, 4 glucanasa a las 48 h. Además, la actividad enzimática de la lacasa se supervisó a las 24h y la lignina peroxidasa tras 48 h d fermentación. El hongo T. viride M5-2 alcanzó su máxima producción de lacasas después de 2 días de fermentación y a través del sistema propuesto de purificación, se obtuvo un producto enzimático con factor de purificación de 12, sin afectar el rendimiento enzimático. Se concluye que la cepa de T. viride tiene la capacidad de producir un complejo de enzimas ligncelulticas en el salvado de trigo. El método de separación utilizado para purificar las enzimas lacasas es efectivo. Se recomienda añadir etapas adicionales de purificación, en dependencia del grado de pureza. <![CDATA[Effect of a probiotic mixture of <em>Bacillus subtilis</em> 20Bp and <em>Lactobacillus brevis</em> 40Lp on productive and health indicators of broilers]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802020000100067&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract To evaluate the probiotic effect of a mixture of Bacillus subtilis 20Bp and Lactobacillus brevis 40Lp on productive and health indicators of broilers, a total of 400 Cobb 500® chicks were used. A completely randomized design was applied and two treatments were established: control and probiotic, with 200 animals each. In the control, only the feeding formulas of the farm were applied, and in the probiotic a probiotic mixture was supplied, in doses of 1 mL per kg of food (109 ufc.g-1).The live weight, average daily gain, cumulative food intake and food conversion were calculated as productive indicators weekly recorded until the end of breeding. Among the health indicators, the viability and mortality were evaluated. It was found that the productive parameters improved with the use of the probiotic mixture, with an average daily gain of 65.61 g, while 56.96 g were produced in the control group. The application of the mixture improved the food conversion to 1.70, when compared to the control results (1.93, and the mortality was higher in the latter. It is concluded that the use of the probiotic mixture in the production of broilers favored the productive and health parameters evaluated.<hr/>Resumen Para evaluar el efecto probiótico de una mezcla de Bacillus subtilis 20Bp y Lactobacillus brevis 40Lp en indicadores productivos y de salud de pollos de ceba, se utilizaron 400 pollitos Cobb 500. Se aplicó un diseño completamente aleatorizado y se establecieron dos tratamientos: control y probiótico, con 200 animales cada uno. En el control, solo se aplicaron las fórmulas de alimentación de la granja, y en el probiótico se suministró una mezcla probiótica, en dosis de 1 mL por kg de alimento (109 ufc.g-1). Se determinó el peso vivo, la ganancia media diaria, el consumo de alimento acumulado y la conversión alimentaria, como indicadores productivos registrados semanalmente hasta finalizar la crianza. Entre los indicadores de salud, se evaluó la viabilidad y mortalidad. Se comprobó que los indicadores productivos mejoraron con la utilización de la mezcla probiótica, con ganancia media diaria de 65.61 g, mientras que en el grupo control se produjeron 56.96 g. La aplicación de la mezcla mejoró la conversión alimentaria a 1.70, si se compara con los resultados del control (1.93, y la mortalidad, fue superior en este último. Se concluye que el uso de la mezcla probiótica en la producción de pollos de engorde favoreció los parámetros productivos y de salud evaluados. <![CDATA[Evaluation of concentrated vinasse as additive in replacement pullets]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802020000100077&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract In order to evaluate concentrated vinasse as additive in productive and reproductive indicators of replacement pullets, 960 White Leghorn L33 pullets, between 1 and 18 weeks old, were used. A diet with corn and soybean was used, with the addition of 0, 1.0, 1.5 and 2.0 % of concentrated vinasse of sugar cane per pullet/day, calculated based on dry matter. Weights at the end of rearing were below the standards, due to the early sexual maturity reached by the pullets at 18 weeks. Viability and uniformity of animals were excellent in all treatments, in a range between 93.73 and 97.28 %, and from 94.15 to 97.49, respectively. However, they were superior for 1 % of vinasse inclusion. In reproductive indicators, with the increase of the level of inclusion, the ovary weight also increased (1.88, 3.63, 4.63 and 5.88 g), as well as the number of follicles (&gt;2 mm). The length of the oviduct of pullets had the same performance, with a dependence between growth and inclusion level. All this allowed to start the laying between 17 and 18 weeks. These results demonstrate that including concentrated vinasse as additive in the diet of replacement pullets allows to obtain animals with early sexual maturity and better preparation for future egg production.<hr/>Resumen Para evaluar el efecto de la vinaza concentrada como aditivo en indicadores productivos y reproductivos de pollitas de reemplazo, se utilizaron 960 aves White Leghorn L33 de 1 a 18 semanas de edad. Se empleó una dieta de maíz-soya donde se adicionó 0, 1.0, 1.5 y 2.0 % de la vinaza concentrada de caña de azúcar por ave/día, calculada a partir de la materia seca. Los pesos de las aves al final de la crianza estuvieron por debajo del estándar, comprometidos por la temprana madurez sexual alcanzada en las pollonas a las 18 semanas. En el caso de la viabilidad y la uniformidad del lote fueron excelentes en todos los tratamientos, en un rango de 93.73 a 97.28 % y 94.15 a 97.49, respetivamente. No obstante, fueron superiores para el 1 % de inclusión de vinaza. En los reproductivos se observó que en la medida que aumentó el nivel de inclusión también incrementó el peso del ovario (1.88, 3.63, 4.63 y 5.88 g) y número de folículos &gt;2 mm. De igual, manera, se comportó el largo del oviducto de las pollonas, en el que se observó una dependencia de crecimiento entre este y el nivel de inclusión. Todo ello permitió comenzar la puesta entre la semana 17 y 18. Con los resultados obtenidos se demuestra que la inclusión de vinaza concentrada como aditivo en la dieta de reemplazo de ponedoras permitirá obtener aves con una temprana madurez sexual y mejor preparación del ave para la futura producción de huevo. <![CDATA[Effect of a dry fermented product on morphological, immunological, histological and health indicators of broilers]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802020000100085&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract To determine the effect of the inclusion of a dry fermented product, prepared from ruminal content, on the morphological, immunological, health and histological indicators of broilers, 32 EB24 hybrid male animals, with 42 days of age, were used. Broilers were distributed according to a completely randomized design with eight repetitions per treatment: control of corn/soybean and three experimental diets including 1, 2 and 3% of the dry fermented product. Morphological indicators (relative weights, g/gLW x 100) of digestive organs, accessory organs of the gastrointestinal tract (GIT) were determined, as well as other immunological (spleen, thymus and bursa of Fabricius) and histological indicators. Health indicators (hematocrit) and serum concentrations of total proteins, uric acid, cholesterol, triglycerides and glucose were also analyzed. The dry fermented product did not alter the relative weights of organs of full and empty gastrointestinal tract, nor that of accessory organs and lymphoids. There was increase of relative weight of spleen (P=0.0693), which corresponded with an increase in hematocrit, in broilers that received up to 3% of the dry fermented product. Protein metabolism indicators did not vary with the inclusion of the dry fermented product, which influenced on energy metabolism, with an increase of 6.85 vs. 9.52 and 10.21 of serum glucose (P&lt;0.0091 mmol/L) for 2 and 3% of dry fermented product, with a decrease of 0.84 vs. 0.52 and 0.54 (P&lt;0.0032 mmol/L) of triglycerides regarding the control. An elongation of villi of the small intestine mucus and a hyperplasia of cecal tonsils was observed, which could indicate better nutrient absorption and possible immunostimulatory effect. Results suggest that the inclusion of up to 3% of the dry fermented product in the diet of broilers based on corn/soybean, favors health and histological indicators of these animals.<hr/>Resumen Se utilizaron 32 pollos híbridos machos EB24 de 42 días de edad para determinar indicadores morfológicos, inmunológicos, de salud e histológicos al incluir en la dieta un producto fermentado seco (PFS) que se elaboró a partir del contenido de rumen. Las aves se distribuyeron según diseño completamente aleatorizado con 8 repeticiones por tratamiento: control de maíz/soya y tres dietas experimentales con inclusión de 1, 2 y 3% del PFS. Se determinaron los indicadores morfológicos (pesos relativos, g/gPVx100) de los órganos digestivos, accesorios del tracto gastrointestinal (TGI), inmunológicos (bazo, timo y bolsa de Fabricio) e histológicos. También se analizaron indicadores de salud (hematocrito) y las concentraciones séricas de proteínas totales, ácido úrico, colesterol, triglicéridos y glucosa. El PFS no alteró los pesos relativos de los órganos del TGI lleno y vacío, de los órganos accesorios, y linfoides. Se halló incremento del peso relativo del bazo (P=0.0693) en las aves que recibieron hasta el 3% del PFS, que se correspondió con incremento del hematocrito. Los indicadores del metabolismo proteico, no variaron con la inclusión del PFS, el que influyó en el metabolismo energético con incremento P&lt;0.0091 (mmol/L) 6.85 vs 9.52 y 10.21 de la glucosa sérica para el 2y 3% del PFS con una disminución P&lt;0.0032 (mmol/L) 0.84 vs 0.52 y 0.54 de los triglicéridos en comparación con el control. Se observó la elongación de las vellosidades de la mucosa del intestino delgado y una hiperplasia de los tonsiles cecales, lo que pudiera indicar la mejor absorción de nutrientes y posible efecto inmunoestimulante. Se sugiere que la inclusión de hasta 3% de PFS en la dieta de pollos de ceba basada en maíz/soya, resulta favorable para indicadores de salud e histológicos de estos animales <![CDATA[Blood indicators of colostomized broilers, which intake Moringa oleifera forage meal. Technical note]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802020000100095&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract In order to evaluate the effect of moringa (Moringa oleifera) forage meal intake cv. Supergenius on blood indicators of colostomized broilers, a total of 24 animals (hybrids EB34), of 47 d age, were used. The birds were distributed in three treatments and eight repetitions, according to completely randomized design. The treatments consisted in a control diet (soybean- maize) and the inclusion of 10 and 20 % of moringa forage meal. Hematocrit, total proteins, albumin and total cholesterol were determined. The hematological values did not showed significant differences between treatments and remained in the physiological range for the species. Total cholesterol decreased (P &lt;0.05) with respect to the control diet. It is concluded that the intake of moringa forage meal did not change the blood indicators of protein profile in the diet of colostomized broilers. However, total cholesterol levels decreased, which is beneficial to the birds' health.<hr/>Resumen Para evaluar el efecto del consumo de harina de forraje de moringa (Moringa oleifera) vc. Supergenius en indicadores sanguíneos de pollos de ceba colostomizados, se utilizaron 24 animales (híbridos EB34), de 47 d de edad. Las aves se distribuyeron en tres tratamientos y ocho repeticiones, según diseño completamente aleatorizado. Los tratamientos consistieron en una dieta control (soya- maíz) y la inclusión de 10 y 20 % de harina de forraje de moringa. Se determinó hematocrito, proteínas totales, albúmina y colesterol total. Los valores hematológicos no mostraron diferencias significativas entre tratamientos y se mantuvieron en el rango fisiológico para la especie. El colesterol total disminuyó (P&lt;0.05) con respecto a la dieta control. Se concluye que el consumo de harina de forraje de moringa no modificó los indicadores sanguíneos de perfil proteico en la dieta de pollos de ceba colostomizados. Sin embargo, los niveles de colesterol total disminuyeron, lo que resulta beneficioso para la salud de las aves. <![CDATA[Pancreatic lipase enzymatic activity in broilers fed with <em>Roystonea regia</em> fruit meal included in the ration. Technical note]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802020000100101&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract An amount of 40 male broilers was used for determining the activity of pancreatic lipase enzyme from broilers that consume Roystonea regia fruit (royal palm nut meal) meal in the ration. A completely randomized design was applied with four treatments, which consisted of replacing 0, 5, 10 and 15 % for royal palm nut meal. At 42 d, they were sacrificed to obtain the pancreas and enzymatic activity of pancreatic lipase was determined. Diet effect was observed in this indicator, which was higher in broilers consuming royal palm nut meal, compared to control diet (1983 vs. 2500, 2566, and 3283 mL of NaOH/min/mg of protein, respectively) (P &lt;0.05). It is concluded that royal palm nut meal inclusion in diets for broilers increases the activity of pancreatic lipase enzyme to digest lipids in the gastrointestinal tract.<hr/>Resumen Se utilizaron 40 pollos de ceba machos para determinar la actividad de la enzima lipasa pancreática de pollos de ceba que consumen harina del fruto de Roystonea regia (harina de palmiche) en la ración. Se aplicó un diseño completamente aleatorizado con cuatro tratamientos, que consistieron en la sustitución de 0, 5, 10 y 15 % por harina de palmiche. A los 42 d, se sacrificaron para obtener los páncreas y se determinó la actividad enzimática de la lipasa pancreática. Se observó efecto de la dieta en este indicador, que fue mayor en los pollos que consumieron harina de palmiche, en comparación con la dieta control (1983 vs 2500, 2566, y 3283 mL de NaOH/min/mg de proteína, respectivamente) (P&lt;0.05). Se concluye que la inclusión de harina de frutos de palmiche en dietas para pollos de ceba aumenta la actividad de la enzima lipasa pancreática para digerir los lípidos en el tracto gastrointestinal. <![CDATA[Evaluation of vinasse as supplement in blood indicators in breeding sows]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802020000100107&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract In order to determine the effects of vinasse as a supplement during the last third of gestation and lactation in blood indicators of breeding sows, an experiment was carried out under production conditions, in the Unidad Empresarial de Base Porcino No.1, Jesús Menéndezmunicipality, in Las Tunas province. The vinasse used came from the “Antonio Guiteras Holmes” distillery, located in Las Tunas. An amount of 48 hybrid sows (Yorkshire/Landrace) were used, which had between four and five parturitions. They were distributed according to a completely randomized design in four treatments (12 animals per group). Control sows consumed industrial feed and three treatments supplemented with 2.4%, 3.4% and 4.6% of vinasse, respectively. Each sow constituted an experimental unit. Hemoglobin (Hb) and hematocrit (Hto) values of sows supplemented with vinasse were among the normal physiological parameters, with superior values that do not differ from each other, except in the 2.4% treatment, in which they did not differ from the control (P &lt;0.0001). In the final evaluation, the inclusion of 4.6% of vinasse showed the best results for both indicators (P&lt;0.001), with values of 12.82g / L-1 and 39.29%, respectively. Leukocytes, neutrophils and lymphocytes proportionally increased to the level of the vinasse used. Total serum proteins increased with respect to control, regardless of vinasse level. It is concluded that the inclusion of up to 4.6% of vinasse, as a supplement in the diet of breeding sows, during the last third of gestation and lactation, improves blood indicators and favors those associated with immunological activity.<hr/>Resumen Paradeterminar los efectos de la vinaza como suplemento durante el último tercio de la gestación y la lactancia en indicadores hematológicos de las reproductoras porcinas, se desarrolló un experimento en condiciones de producción, en la Unidad Empresarial de Base Porcino No.1, del municipio “Jesús Menéndez”, en la provincia Las Tunas. La vinaza que se usó provenía de la destilería “Antonio Guiteras Holmes”, ubicada en Las Tunas. Se utilizaron 48 cerdas híbridas (Yorkshire /Landrace), que tenían entre cuatro y cinco partos. Se distribuyeron al azar, según diseño completamente aleatorizado en cuatro tratamientos (12 animales por grupo). Las cerdas del control consumieron pienso industrial y tres tratamientos suplementados con 2.4 %, 3.4 % y 4.6 % de vinaza, respectivamente. Cada cerda constituyó una unidad experimental. Los valores de hemoglobina (Hb) y hematocrito (Hto) de las cerdas suplementadas con vinaza se encuentran entre los parámetros fisiológicos normales, con valores superiores que no difieren entre sí, excepto en el tratamiento con 2.4 %, en el que no difirieron del control (P&lt;0.0001). En la evaluación final, la inclusión de 4.6 % de vinaza mostró los mejores resultados para ambos indicadores (P&lt;0.001), con valores de 12,82g/L-1 y 39.29%, respectivamente. Los leucocitos, neutrófilos y linfocitos se elevaron de manera proporcional al nivel de la vinaza utilizada. Las proteínas séricas totales se incrementaron con respecto al control, independientemente del nivel de vinaza. Se concluye que la inclusión de hasta 4.6 % de vinaza, como suplemento en la dieta de cerdas reproductoras, durante el último tercio de gestación y la lactancia, mejora los indicadores sanguíneos y favorece los indicadores asociados a la actividad inmunológica. <![CDATA[Increase in the development of <em>Pueraria phaseoloides</em> (tropical Kudzu) due to tolerant acid rhizobia under acidity and low fertility conditions]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802020000100113&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The effect of acid-tolerant rhizobia isolates on growth, nodulation and yield of tropical kudzu, grown under acidity conditions, was determined. By measuring the diameter of the colony and the number of viable cells, the pH tolerance of three Bradyrhizobium strains: K2, 1_2 and 2_4 was established under acidity conditions. Two inoculation tests of tropical kudzu were carried out: one under controlled conditions, and another in the field. The effect of acidity on nodulation, growth and yield of crop was determined. A simple classification ANOVA and a two-factor arrangement were used in the statistical analysis. The three strains of rhizobia were tolerant at pH 4.5. This condition did not decrease its dispersion in the Petri dish, the diameter of the colonies or the number of viable cells. The acidity did not decrease the nodulation or the growth of kudzu plants, inoculated with K2 and 1_2 under controlled conditions. The inoculation of kudzu with rhizobia isolates produced effectiveness in the biological fixation of nitrogen, more than 90 % of the total nodules, more than 75 % of the aerial dry mass yield, and more than 45 % of the nitrogen content of the aerial biomass of plants, under field conditions. The elaboration and application of inoculants based on K2 and 1_2 would contribute to reducing the use of mineral fertilizers in soils affected by acidity.<hr/>Resumen Se determinó el efecto de aislados de rizobios tolerantes a la acidez en el crecimiento, la nodulación y el rendimiento de kudzú tropical, cultivado en condiciones de acidez. Mediante la medición del diámetro de la colonia y el número de células viables se estableció, en condiciones de acidez, la tolerancia a pH 4.5 de tres cepas de Bradyrhizobium: K2, 1_2 y 2_4. Se realizaron dos ensayos de inoculación de kudzú tropical: uno en condiciones controladas, y otro en campo. Se determinó el efecto de la acidez en la nodulación, crecimiento y rendimiento del cultivo. Se empleó un ANOVA de clasificación simple yun arreglo bifactorial en el análisis estadístico. Las tres cepas de rizobios resultaron tolerantes a pH 4.5. Esta condición no disminuyó su diseminación por la placa Petri, el diámetro de las coloniasni el número de células viables. La acidez no disminuyó la nodulación ni el crecimiento de plantas de kudzú, inoculadas con K2 y 1_2 en condiciones controladas. La inoculación de kudzú con los aislados de rizobios produjoefectividad en la fijación biológica del nitrógeno, más de90 % de los nódulos totales, más de75 % del rendimiento en masa seca aérea, y más de45 % del contenido de nitrógeno de la biomasa aérea de las plantas, en condiciones de campo. La elaboración y aplicación de inoculantes basadas en K2 y 1_2 contribuiría a disminuir el uso de fertilizantes minerales en suelos afectados por la acidez. <![CDATA[Botanical composition of grassland according to the amount of <em>Prosopis juliflora</em> (Sw.) DC<em>.</em> trees in Carrizal-Chone, Ecuador]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802020000100125&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The effect of the amount of Prosopis juliflora (Sw.) DC. trees was evaluated in the botanical composition of the grassland in a cattle system of Carrizal-Chone region, Ecuador. Three tree amounts were used as treatments: low (1-4 trees/ha), medium (5-8 trees/ha) and high (9-12 trees/ha), distributed in a completely randomized design. A covariance analysis was applied to the variable final botanical composition (2014) in which the initial botanical composition (2012) was considered as covariate and tree amounts (3), species (5) and their interaction as the effects. A variance analysis was applied to the changes in the species coverage from 2012 to 2014, in which tree amounts (3), species (5) and their interaction were controlled. In both analyzes there was a highly significant effect (P˂0.001) of the interaction. The highest percentage of population was shown by the Megathyrsus maximus grass (saboya) at the high tree amount (45.7%). In the latter (9-12 trees/ha), Megathyrsus maximus, Cynodon nlemfuensis and creeping legumes species predominated, to the detriment of other grasses and broadleaf plants. With the level 9-12 trees/ha, the greatest increases in the coverage of saboya species (5.1%) and creeping legumes (2.2%) were achieved. Other grasses and broadleaf plants reduced their cover in all treatments. It is concluded that with 9-12 trees/ha of Prosopis juliflora, the botanical composition of the grassland is improved, by increasing the coverage of the most important species in the cattle systems of Carrizal-Chone, Ecuador.<hr/>Resumen Se evaluó el efecto del nivel de arborización con Prosopis juliflora (Sw.) DC. en la composición botánica del pastizal en un sistema vacuno de la región de Carrizal-Chone, Ecuador. Se utilizaron como tratamientos tres niveles de arborización: bajo (1-4 árboles/ha), medio (5-8 árboles/ha) y alto (9-12 árboles/ha), distribuidos en un diseño completamente aleatorizado. A la variable composición botánica final (2014) se le aplicó un análisis de covarianza en el que se consideró la composición botánica inicial (2012) como covariable y los efectos nivel de arborización (3), especie (5) y su interacción. A los cambios en la cobertura de las especies desde 2012 a 2014 se les aplicó un análisis de varianza, en el que se controló el nivel de arborización (3), especie (5) y su interacción. En ambos análisis hubo efecto altamente significativo (P˂0.001) de la interacción. El mayor porcentaje de población lo mostró el pasto Megathyrsus maximus (saboya) en el nivel alto de arborización (45.7%). En este último (9-12 árboles/ha) predominaron las especies Megathyrsus maximus, Cynodon nlemfuensis y leguminosas rastreras, en detrimento de otras gramíneas y plantas de hojas anchas. Con el nivel 9-12 árboles/ha se lograron los mayores incrementos de la cobertura en las especies saboya (5.1%) y leguminosas rastreras (2.2%). Otras gramíneas y plantas de hojas anchas redujeron su cobertura en todos los tratamientos. Se concluye que con 9-12 árboles/ha de Prosopis juliflora se mejora la composición botánica del pastizal, al incrementar la cobertura de las especies de mayor importancia en los sistemas vacunos de Carrizal-Chone, Ecuador.