Scielo RSS <![CDATA[Cuban Journal of Agricultural Science]]> http://scielo.sld.cu/rss.php?pid=2079-348020210001&lang=en vol. 55 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.sld.cu/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.sld.cu <![CDATA[Description of the main aspects influencing <em>Bombyx mori</em> L. (<em>Lepidoptera</em>: <em>Bombycidae</em>) rearing]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802021000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Bombyx mori L. is one of the most important species for silk production internationally. Being a domesticated species, there are certain factors to be considered during its breeding. This paper discusses the influence of certain factors on silkworm rearing. Reference is made to B. mori breeds and their peculiarities regarding their productive characteristics. In addition, the effects of certain environmental factors are explained, as well as their interaction with food and diseases that affect silkworm. Regarding the latter, the main strategies used for fighting them are mentioned. The interaction of larvae, environment, food and diseases influence mainly on B. mori rearing. The success of this agribusiness is determined by the strict control over these factors.<hr/>Resumen Bombyx mori L. es una de las especies más importantes para la producción de seda a nivel internacional. Al ser una especie domesticada, existen ciertos factores a tener en cuenta durante su crianza. Este artículo de revisión bibliográfica discute sobre la influencia que poseen ciertos factores sobre la crianza del gusano de seda. Se hace referencia a las razas de B. mori y a las peculiaridades que poseen, en cuanto a sus características productivas. Además, se discute sobre los efectos que poseen ciertos factores ambientales; así como su interacción con la alimentación y las enfermedades que afectan al gusano de seda. Sobre estas últimas, se mencionan las principales estrategias que se utilizan para combatirlas. En crianza del gusano de seda, B. mori, influye, principalmente, la interacción de cuatro elementos: las larvas, el ambiente, la alimentación y las enfermedades. El éxito de esta agroindustria está determinado por el control estricto que se tenga sobre estos factores. <![CDATA[CunICA, software for managing rearing processes in rabbit breeding farms. Technical note]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802021000100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract This study shows the characterization of CunICA software, created to manage rearing processes in rabbit breeding units and facilitate the control of productive and reproductive events in the enterprises, farms and units. It was performed in Netbeans 7.2, with Java programming language. Its architecture was divided into layers: interface, services and data access. Its visual appearance is pleasant and it is composed of three functions: user, administrator and specialist, which interact with home, reproduction, test, files and options tabs. It is concluded that CunICA application facilitates the computerization of breeding processes in rabbit breeding units, speeds up decision-making by allowing the storage and access to information of farms in a safe, organized and centralized manner.<hr/>Resumen Se presenta la caracterización del programa CunICA, creado para gestionar los procesos de cría en las unidades cunículas y facilitar el control de los eventos productivos y reproductivos en las empresas, granjas y unidades. Se realizó en Netbeans 7.2, con el lenguaje de programación Java. Su arquitectura se divide en capas: interfaz, servicios y acceso a datos. Su apariencia visual es agradable y lo conforman tres funciones: usuario, administrador y especialista, que interactúan con las pestañas de inicio, reproducción, prueba, expedientes y opciones. Se concluye que la aplicación de CunICA facilita la informatización de los procesos de cría en las unidades cunículas, agiliza la toma de decisiones al permitir almacenar y acceder a la información de las granjas de una manera segura, organizada y centralizada. <![CDATA[Effect of temperature and humidity index (THI) on the physiological responses of grazing dairy cows]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802021000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The evaluation was performed with 25 cows from dairy 17, belonging to Dos Ríos enterprise, in order to assess the relation between the temperature and humidity index, rectal temperature and respiratory rate. The information was taken at three times of the day: morning, midday and afternoon. The results showed that in the morning the cows are in a thermo neutral zone (temperature and humidity index 69.59), while at midday they are under medium heat stress (THI 79.61), and in the afternoon under severe stress (THI 91.69). Under severe heat stress, the rectal temperature of pregnant lactating cows increased (P = 0.0136) by 0.280C with respect to the rectal temperature of non-pregnant lactating cows. The respiratory rate was not affected by the light temperature and humidity index. But in the moderate stress, pregnant cows showed higher (P = 0.0003) respiratory rates of 1.9 and 2.0 % in relation to non-pregnant cows for moderate and severe stress, respectively. The physiological response to the temperature and humidity index, according to the milking group, showed that the high production group had higher rectal temperature values (P = 0.0003) in 0.16 and 0.21 oC and the respiratory rate increased (P = 0.0024) in 9.21 and 7.89 % in relation to the average group, for moderate and severe stress, respectively. Under the conditions of this study, at midday and afternoon, the animals are under moderate and severe stress, respectively, conditions that affect more the lactating pregnant animals and the open cows or the highest production group.<hr/>Resumen La evaluación se realizó con 25 vacas de la lechería 17, perteneciente a la unidad empresarial de base Dos Ríos, con el objetivo de valorar la relación que existe entre el índice de temperatura y humedad, la temperatura rectal y la frecuencia respiratoria. La información se tomó en tres momentos del día: mañana, mediodía y tarde. Los resultados indicaron que en la mañana las vacas se encuentran en zona termoneutral (índice de temperatura y humedad 69.59), mientras que al mediodía se hallan bajo estrés calórico medio (ITH 79.61), y en la tarde bajo estrés severo (ITH 91.69). Bajo estrés calórico severo, la temperatura rectal de las vacas lactantes gestantes se incrementó (P=0.0136) en 0.280C con respecto a la temperatura rectal de las vacas lactantes no gestantes. La frecuencia respiratoria no se afectó ante el índice de temperatura y humedad ligero. Pero ante el estrés moderado, las vacas gestantes presentaron mayores (P=0.0003) frecuencias respiratorias en 1.9 y 2.0 % con relación a las no gestantes para estrés moderado y severo, respectivamente. La respuesta fisiológica al índice de temperatura y humedad, según grupo de ordeño, indicó que el grupo de alta producción presentó valores de temperatura rectal más altos (P=0.0003) en 0.16 y 0.21 oC y la frecuencia respiratoria se incrementó (P=0.0024) en 9.21 y 7.89 % con relación al grupo de media, para estrés moderado y severo, respectivamente. En las condiciones de este estudio, en los horarios del mediodía y tarde, los animales se encuentran bajo estrés moderado y severo, respectivamente, condiciones que afectan más a los animales gestantes lactantes y a las recentinas o grupo de mayor producción. <![CDATA[Effect of fibrous materials inclusion on the solid-state fermentation of post harvested wastes of <em>Solanum tuberosum,</em> inoculated with a microbial preparation]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802021000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract In order to evaluate the solid-state fermentation of post-harvested wastes of S. tuberosum (potato), inoculated with a microbial preparation, analysis of variance was carried out according to a completely randomized design with factorial arrangement (3 x 3) for the fermentative indicators crude protein, true protein, dry matter, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, pH, organic acids, lactic acid, NH3 and microbiological analysis. The factors were 15 and 25 % of inclusion of three fibrous plant material (wheat bran, alfalfa meal and rice meal) and three times of fermentation (0, 24 and 48 h) with three repetitions. The inclusion of 15 and 25 % of the different fibrous materials in the fermentations was performed under the same conditions, and showed interaction between the evaluated indicators and the fermentation time (P &lt; 0.0001).The pH, dry matter, neutral detergent fiber and acid detergent fiber notably decreased in the three fibrous materials. There were lower values of lactic acid and ammonia (P &lt; 0.0001) with dilution effect by the fiber. There were not pathogenic microorganisms, but there were significant values of acid lactic bacteria, at 48 h, in the mixture of alfalfa meal of 3.03 x 107 and 7.67 x 107 UFC/mL for 15 and 25 % of inclusion, respectively. The crude protein and true protein increased in 25 % with alfalfa and the dry matter reached at the end of the process 75.80 % for this treatment. It is concluded that the inclusion of fibrous materials in the solid-state fermentation of post harvested wastes of S. tuberosum, inoculated with a microbial preparation with acid lactic activity, have positive effect on their chemical and microbiological composition. It is recommended by the quality indicators of the final product, the use of 25 % of alfalfa meal, fermented at 20°C during 48 h.<hr/>Resumen Con el propósito de evaluar la fermentación en estado sólido de residuos poscosecha de S. tuberosum (papa), inoculados con un preparado microbiano, se realizó análisis de varianza según diseño completamente aleatorizado con arreglo factorial (3 x 3) para los indicadores fermentativos proteína bruta, proteína verdadera, materia seca, fibra neutro detergente, fibra ácido detergente, pH, ácidos orgánicos, ácido láctico, NH3 y análisis microbiológico. Los factores fueron 15 y 25 % de inclusión de tres materiales vegetales fibrosos (salvado de trigo, harina de alfalfa y harina de arroz) y tres tiempos de fermentación (0, 24 y 48 h) con tres repeticiones. La inclusión del 15 como del 25 % de los distintos materiales fibrosos en las fermentaciones se realizó en las mismas condiciones, y mostró interacción entre los indicadores evaluados y el tiempo de fermentación (P &lt; 0.0001). El pH, materia seca, fibra neutro detergente y fibra ácido detergente disminuyeron notablemente en los tres materiales fibrosos. Se encontraron valores muy bajos de ácido láctico y amoniaco (P &lt; 0.0001) con efecto dilutivo por la fibra. No hubo presencia de microorganismos patógenos, y sí valores significativos de bacterias ácido lácticas, a las 48 h, en la mezcla con harina de alfalfa de 3.03 x 107 y 7.67 x 107 UFC/mL para 15 y 25 % de inclusión, respectivamente. La proteína bruta y verdadera se incrementaron en 25 % con harina de alfalfa, y la materia seca alcanzó al término del proceso 75.80 % para este tratamiento. Se concluye que la inclusión de materiales fibrosos en la fermentación en estado sólido de residuos poscosecha de S. tuberosum, inoculados con un preparado microbiano con actividad ácido láctica, tiene efecto positivo en su composición química y microbiológica. Se recomienda por los indicadores de calidad del producto final, la utilización de 25% de la harina de alfalfa, fermentado a 20°C durante 48 h. <![CDATA[Effect of forage supplementation on metabolic indicators of Hartón del Valle heifers in the Colombian Amazon]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802021000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract To evaluate the effect of supplementation with forage on metabolic indicators of Hartón of Valle heifers, 12 bovine females were used. Animals consumed Brachiaria decumbens forage, which was supplemented with 2 kg. Treatments were: T1 Control (conventional supplement), T2 (supplement with 20% of T. gigantea) and T3 (supplement with 20% of P. discolor). For data processing, the theoretical assumptions of the analysis of variance and of normality of errors were tested. A design with repeated measures over time with four repetitions per treatment was used. A mixed linear model was applied, with the help of Proc MIXED and a mixed generalized linear model, with Proc GLIMMIX of SAS. There was interaction (P=0.0009) between treatments and sampling days, for cholesterol. There were no statistical differences among treatments for metabolites of urea, creatinine, triglycerides, glucose, calcium, phosphorus, magnesium, selenium and copper. However, there were differences in the sampling period. Supplementation with 20% of Piptocoma discolor and Trichanthera gigantea stabilized the values in the metabolic indicators of cholesterol. The substitution of 20% of the conventional supplement for P. discolor or T. gigantea did not affect the studied blood indicators. However, the increase of supplementation over time improved blood indicators of triglycerides, urea, creatinine and selenium. Thus, supplementation with 20% of inclusion of P. discolor maintained stable cholesterol levels and improved glucose levels in the 30 days of supplementation.<hr/>Resumen Para evaluar el efecto de la suplementación con inclusión de forrajeras en los indicadores metabólicos de novillas Hartón del Valle, se utilizaron 12 hembras bovinas. Los animales consumieron forraje de Brachiaria decumbens, que se suplementó con 2 kg. Se establecieron tres tratamientos: T1 control (suplemento convencional), T2 (suplemento con 20 % de inclusión de T. gigantea) y T3 (suplemento con 20 % de inclusión de P. discolor). Para el procesamiento de los datos se probaron los supuestos teóricos del análisis de varianza y de la normalidad de los errores. Se utilizó un diseño con medidas repetidas en el tiempo, con cuatro repeticiones por tratamiento. Se aplicó un modelo lineal mixto con la ayuda del Proc MIXED y un modelo lineal generalizado mixto, con el Proc GLIMMIX del SAS. Hubo interacción (P=0.0009) entre tratamientos y días de muestreo para colesterol. No existieron diferencias estadísticas entre tratamientos para los metabolitos de urea, creatinina, triglicéridos, glucosa, calcio, fosforo, magnesio, selenio y cobre. Sin embargo, hubo diferencias en el período de muestreo. La suplementación con forrajeras Piptocoma discolor y Trichanthera gigantea en 20 %, estabilizó los valores en los indicadores metabólicos de colesterol. La sustitución de 20 % del suplemento convencional por P. discolor o T. gigantea no afectó los indicadores sanguíneos estudiados. Sin embargo, el incremento en el tiempo de suplementación mejoró los indicadores sanguíneos de triglicéridos, urea, creatinina y selenio. Así, la suplementación con 20 % de inclusión de P. discolor mantuvo los niveles de colesterol estables y mejoró los niveles de glucosa durante los 30 días de suplementación. <![CDATA[Chemical and microbiological characterization of the zootechnical additive VITAFERT, under small-scale production conditions]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802021000100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The objective of this research was to chemically and microbiologically characterize the zootechnical additive VITAFERT and evaluate its stability for 90 days. To analyze the results of the chemical and microbiological characterization, descriptive statistics (mean, standard deviation and coefficient of variation) was applied. One-way analysis of variance was used to study stability. INFOSTAT package, version 2012, was also used. The performance of the chemical composition was similar similar in the five studied batches, with mean for dry matter (9.70%), ashes (10.5%), calcium (1.33%), phosphorus (0.65%), crude protein (7.12%) and pH (4.0). The additive showed high counts of lactic acid bacteria, with values ​​between 3.24 x 1012 CFU.mL-1 and 4.95 x 1012 UFC.mL-1 and yeasts between 7.00 x 107 CFU.mL-1 and 9.66 x 107 CFU.mL-1 respectively, as well as a pH of 4.0. The stability study showed that the product maintains a pH of 4.0 up to 90 days. It is concluded that the zootechnical additive VITAFERT has chemical and microbiological characteristics for its application in animal feed.<hr/>Resumen El objetivo de esta investigación fue caracterizar química y microbiológicamente el aditivo zootécnico VITAFERT y evaluar su estabilidad durante 90 días. Para analizar los resultados de la caracterización química y microbiológica, se aplicó estadística descriptiva (media, desviación estándar y coeficiente de variación). Para estudiar la estabilidad se utilizó el análisis de varianza de clasificación simple. Se usó el paquete INFOSTAT, versión 2012. La composición química se comportó de forma similar en los cinco lotes estudiados, con media para materia seca (9.70 %), cenizas (10.5 %), calcio (1.33 %), fósforo (0.65 %) proteína bruta (7.12 %) y pH (4.0). El aditivo presentó conteos elevados de bacterias ácido lácticas, con valores entre 3.24 x 1012 UFC.mL-1 y 4.95 x 1012 UFC.mL-1 y levaduras entre 7.00 x 107 UFC.mL-1 y 9.66 x107 UFC.mL-1 respectivamente, así como pH de 4.0. El estudio de estabilidad mostró que el producto mantiene pH de 4.0 hasta los 90 días. Se concluye que el aditivo zootécnico VITAFERT presenta características químicas y microbiológicas para su aplicación en la alimentación animal. <![CDATA[Evaluation of the zootechnical additive SUBTILPROBIO® E-44 in productive and health indicators in heavy pure breeds birds under production conditions]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802021000100007&lng=en&nrm=iso&tlng=en In order to evaluate the zootechnical additive SUBTILPROBIO® E-44 in productive and health indicators in E1 heavy pure breeds birds under production conditions, an experiment for a period of six weeks was developed. A completely randomized design was applied, with two treatments: control group corn-soybean basal diet and group I basal diet + SUBTILPROBIO® E-44 zootechnical additive. A total of 1800 birds with an average weight of 43 g were used, distributed in 900 birds per treatment. They were located on the floor, in similar conditions of management and feeding. To determine the probiotic effect of this zootechnical additive, live weight, conversion, uniformity, viability and mortality were evaluated. The results showed that the birds from the fourth week to the sixth expressed a probiotic response in the productive indicator live weight (4:1472g/1406), (5:1897g/1826g) and (6:2387g/2336g) for P &lt;0.01. At the end of the experiment, the productive indicators live weight (2387g/ 326g) and conversion showed significant values (1.8/1.9) for P &lt;0.01, as well as uniformity (88/84 %) for P &lt;0.001, with respect to the control group and to the standard for the breed under study. The mortality (3.8/8) and viability (96.2/92 %) indicators showed differences with respect to the control for P &lt;0.01. The results of the research show the feasibility of using this zootechnical additive as an improver of the productive and health indicators for this poultry category.<hr/>Resumen Para evaluar el aditivo zootécnico SUBTILPROBIO® E-44 en indicadores productivos y de salud en aves líneas puras pesadas E1 en condiciones de producción, se desarrolló un experimento por un período de seis semanas. Se aplicó un diseño completamente aleatorizado, con dos tratamientos: grupo control dieta basal maíz-soya y grupo I dieta basal + aditivo zootécnico SUBTILPROBIO® E-44. Se emplearon 1800 aves, con peso promedio de 43 g, distribuidas en 900 aves por tratamiento. Se ubicaron en piso, en condiciones similares de manejo y alimentación. Para determinar el efecto probiótico de este aditivo zootécnico, se evaluó el peso vivo, conversión, uniformidad, viabilidad y mortalidad. Los resultados mostraron que las aves a partir de la cuarta semana y hasta la sexta expresaron una respuesta de tipo probiótica en el indicador productivo peso vivo (4:1472g/1406), (5:1897g/1826g) y (6:2387g/2336g) para P &lt; 0.01. Al final del experimento, los indicadores productivos peso vivo (2387g/2326g) y conversión mostraron valores significativos (1.8/1.9) para P &lt; 0.01, al igual que uniformidad (88/84.6%) para P &lt; 0.001, con respecto al grupo control y al estándar para la línea en estudio. Los indicadores mortalidad (3.8/8) y viabilidad (96.2/92 %) dejaron ver diferencias con respecto al control para P &lt; 0.01. Los resultados de la investigación demuestran la factibilidad del uso de este aditivo zootécnico como mejorador de los indicadores productivos y de salud para esta categoría avícola. <![CDATA[Primary and secondary metabolites of six species of trees, shrubs and herbaceous legumes]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802021000100008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Six simultaneous experiments were carried out to determine the content of primary and secondary metabolites of six species of trees, shrubs and forage herbaceous legumes under the edaphoclimatic conditions of Valle del Cauto, Cuba. A randomized block design with six replications was used and the treatments were the regrowth ages of 60, 120 and 180 days for trees and shrubs (Leucaena leucocephala, Tithonia diversifolia, Gliricidia sepium and Eritrina variegata) and 30, 45, 60, 75 and 90 days for creeping legumes (Neonotonia wightii and Teramnus labialis), in the rainy and dry seasons. There were determined N, glucose, fructose and sucrose (primary); total phenols, total tannins, total condensed tannins, total bound condensed tannins, free condensed tannins, alkaloids, flavonoids, saponins, triterpenes, total steroids, stachyose, verbascose and raffinose. Cluster analyzes to group species with similar characteristics were performed. During the rainy season seven groups were found and in the dry season eight; with the best results, comprehensively, for Gliricidia sepium and Tithonia diversifolia in both seasonal periods. The age had a marked effect on the content of primary and secondary metabolites by decreasing the former and increasing the latter as maturity advanced. This performance was evidenced by verifying, through cluster analysis, that the groups where the highest contents of secondary compounds were found were composed of the most advanced ages of the Neonotonia wightii, Teramnus labialis, Erythrina variegata and Leucaena leucocephala species, in both seasonal periods. Aspects of vital importance for future studies where the associative effects of species with lower content of these compounds (Tithonia diversifolia and Gliricidia sepium) were are analyzed, both in the ecosystem and in the animal response.<hr/>Resumen Se realizaron seis experimentos simultáneos para determinar el contenido de metabolitos primarios y secundarios de seis especies de árboles, arbustos y leguminosas herbáceas forrajeras en las condiciones edafoclimáticas del Valle del Cauto, Cuba. Se empleó un diseño en bloques al azar con seis réplicas y los tratamientos fueron las edades de rebrote de 60, 120 y 180 días para los árboles y arbustos (Leucaena leucocephala, Tithonia diversifolia, Gliricidia sepium y Eritrina variegata) y de 30, 45, 60, 75 y 90 días para las leguminosas rastreras (Neonotonia wightii y Teramnus labialis), en los periodos lluvioso y poco lluvioso. Se determinaron N, glucosa, fructosa y sacarosa (primarios); fenoles totales, taninos totales, taninos condensados totales, taninos condensados ligados totales, taninos condensados libres, alcaloides, flavonoides, saponinas, triterpenos, esteroides totales, estaquiosa, verbascosa y rafinosa. Se realizaron análisis de conglomerados para agrupar las especies con características similares. Durante el periodo lluvioso se encontraron siete grupos y en el poco lluvioso ocho; con los mejores resultados, de forma integral, para la Gliricidia sepium y Tithonia diversifolia en ambos períodos estacionales. La edad presentó marcado efecto en el contenido de metabolitos primarios y secundarios al disminuir los primeros e incrementar los segundos en la medida que la madurez avanzaba. Este comportamiento se evidenció al constatar, mediante el análisis de conglomerados, que los grupos donde se encontró los mayores contenidos de los compuestos secundarios estaban integrados por las edades más avanzadas de las especies Neonotonia wightii, Teramnus labialis, Erythrina variegata y Leucaena leucocephala, en ambos periodos estacionales. Aspectos de vital importancia para trabajos futuros donde se analicen los efectos asociativos de especies con menor contenido de estos compuestos (Tithonia diversifolia y Gliricidia sepium) tanto en el ecosistema como en la respuesta animal.