Scielo RSS <![CDATA[Tecnología Química]]> http://scielo.sld.cu/rss.php?pid=2224-618520190001&lang=pt vol. 39 num. 1 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.sld.cu/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.sld.cu <![CDATA[Optimization of medium composition for the production of <em>Pleurotus ostreatus</em> biomass and phenols in submerged fermentation with response surface methodology]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-61852019000100001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Pleurotus ostreatus es una de las especies de hongos comestibles más extensamente producida en el mundo, por la calidad nutricional de su biomasa y la presencia de metabolitos de importancia farmacológica. Por ello, en la actualidad existe un marcado interés en la obtención de biomasa micelial y compuestos bioactivos de manera más rápida y eficiente. En el presente trabajo se utilizó la metodología de superficie de respuesta en la optimización del medio de cultivo YPG, con el objetivo de obtener la máxima concentración de biomasa y fenoles totales posible, mediante fermentación sumergida de Pleurotus ostreatus. Partiendo de un diseño compuesto central, se ajustaron dos modelos matemáticos polinomiales de segundo orden a los resultados experimentales obtenidos de la producción de biomasa micelial y fenoles totales. La concentración de nitrógeno tuvo una mayor influencia significativa en la producción de biomasa. Tanto las concentraciones de nitrógeno como la de carbono influyeron significativamente sobre la concentración de fenoles totales. Los modelos predijeron un valor máximo de concentración de biomasa igual a 15,28 g·L-1, para un medio de cultivo con 28,41 g·L-1 de glucosa, 5,68 g·L-1 de extracto de levadura y 2,32 g·L-1 peptona; así como un valor máximo de concentración de fenoles totales igual a 104 µg·mL-1 para la siguiente composición del medio de cultivo:11,59 g·L-1 de glucosa, 2,32 g·L-1 de extracto de levadura y 2,32 g·L-1 de peptona.<hr/>ABSTRACT There is a marked interest in obtaining mycelial biomass and bioactive compounds more quickly and efficiently, from edible fungi. Pleurotus ostreatus is one of the most widely cultivated species in the world, due to the nutritional quality of its biomass and the presence of metabolites of pharmacological importance. In the present work, the response surface methodology was used in the optimization of the YPG culture medium, aiming to obtain the maximum concentration of biomass and total phenols, by means of submerged fermentation of Pleurotus ostreatus. Based on a central composite design, two second-order polynomial mathematical models were fitted to the experimental results obtained from the production of mycelial biomass and total phenols. It was observed that the concentrations of the nitrogen sources had bigger significant influence on the production of biomass. Both the nitrogen and carbon source concentrations had a significant influence on the total phenol concentration. The models predicted a maximum biomass concentration value of 15,28 g·L-1 for a culture medium with 28,41 g·L-1 glucose, 5,68 g·L-1 yeast extract and 2,32 g·L-1 peptone, as well as a maximum total phenols concentration of 104 μg·mL-1 for the following culture medium composition: 11,59 g·L-1 glucose, 2,32 g·L-1 yeast extract and 2,32 g·L-1 peptone. <![CDATA[Ecological economy and integral technological management of sulfurous waters in Cienfuegos refinery to minimize emissions]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-61852019000100017&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN A pesar de las estrictas normas internacionales, aún la refinería de petróleo de Cienfuegos emite efluentes contaminantes, que se incrementarán con la construcción de nuevas unidades en esta industria. El estudio se centró en las aguas sulfurosas para lograr una gestión tecnológica integral de estas aguas en el proceso de refinación de petróleo. Se presentaron tres variantes tecnológicas para cumplir ese objetivo y se seleccionó la más favorable para minimizar la contaminación del agua con azufre y las emisiones derivadas de esta. Para valorar integralmente las variantes tecnológicas propuestas, se desarrollada una metodología que utiliza herramientas de economía ecológica. Se aplicó el Análisis del Ciclo de Vida, mediante el software SimaPro 7.1 y se evaluó por el método Eco-Speed para disminuir la incertidumbre. Se realizó una evaluación económica, incluyendo los costos externos para un análisis más integral, que, junto a los indicadores ecológicos permitió seleccionar la mejor variante tecnológica. Como resultado relevante se logró una evaluación integral de las variantes tecnológicas presentadas y como impacto positivo, al implementar la variante seleccionada, se logró recuperar 98,27% del agua de proceso y aumentar el recobrado de azufre de 94 a 99,8%, lográndose reducir las emisiones de 12 200 a 116 mg/Nm3 como SO2.<hr/>ABSTRACT Despite the stringent international standards, the oil refinery in Cienfuegos still emits contaminant effluents, which will increase with the construction of new process units. This study focused on the sulphuric waters to propose a methodology for the comprehensive technological management of these waters in the oil hydro treatment process. Three technological variants were presented as to meet that objective, being able to select the most favorable one to minimize the water contamination with sulphur and its derivate emissions. In order to fully evaluate the proposed technological variants, a methodology was developed using ecological economics tools. The Life Cycle Analysis was applied, by means of the SimaPro 7.1 software; and the evaluation was made with the Eco Speed method to minimize the uncertainty. An economic evaluation was made, including the external costs for a more integral analysis, which, along with the ecological indicators allowed selecting the best technological variant. As outstanding results a comprehensive evaluation was achieved, with a positive impact due to the implementation of the variant selected. The achievements are given by the recovery of 98, 27% of the process water, and an increase of the sulphur recovery from 94 to 99, 8%, at the same time achieving to reduce the emissions from 12 200 to 116 mg/Nm3 as SO2. <![CDATA[Extraction and determination of inulin type fructan from yacón (<em>Smallanthus sonchifolius</em>): technological scheme for its industrial production]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-61852019000100037&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Se determinó el contenido de fructano del tipo inulina del Yacón (Smallanthus Sonchifolius), mediante un procedimiento estandarizado por Cromatografía Líquida de Alto Rendimiento (HPLC). Se empleó un diseño multifactorial 2^3 usando el programa Statgraphics V. 16. Se seleccionaron tres variables independientes a dos niveles- temperatura: 333 K y 353 K; tiempo: 5 y 25 min; y una relación agua-yacón de 3 mL/200 g y 7 mL/200 g. El rendimiento máximo obtenido fue de 18%. Las condiciones óptimas de extracción fueron tiempo: 24 min, temperatura: 352 K, y la relación volumen de agua-masa de yacón fue de: 6,9 mL/200 g. Con el uso del programa SuperPro Designer se diseñó la tecnología de producción industrial mediante un proceso por lote. Se realizó el análisis económico a partir de una planta de 100 kg/día de procesamiento de materia prima y se obtuvo un Valor Actual Neto (VAN) de 200 005, una Tasa Interna de Retorno (TIR) de 40% y un tiempo de recuperación de la inversión de 19 meses. Los productos de la fermentación en el colon de fructanos del tipo inulina actúan como sustratos y señalizadores de moléculas en la regulación de la respuesta inmune, la homeostasis de la glucosa y el metabolismo de los lípidos, reduciendo los riesgos de hiperglucemia, obesidad y el cáncer colorrectal.<hr/>ABSTRACT Content of inulin type fructan by mean a standardized procedure and using High Performance Liquid Chromatography (HPLC) was determined. A multifactorial design 2^3 by using Statgraphics V. 16 software was employed. Three independent variables at two levels-temperature: 333 K y 353 K; time: 5 and 25 min, and water yacon ratio of 3 mL/200 g and 7 mL/200 g were selected. The maximum yield was of 18%. The optimal conditions for extracting were, time: 24 min; temperature: 352 K; and water volume-yacon mass ratio was 6,9 mL/200 g. By using SuperPro Designer software the industrial-production technology was designed for a batch process. For a 100 kg per day-processing plant of raw materials an economic analysis was performed, and net present value (NPV) of 200 005, an Internal Rate Return (ITR) of 40%, and a payback period of 19 months were obtained. The fermentation products of inulin type fructan at the colon act as subtracts and signaling of molecules in the regulation of immune response, the glucose homeostasis, and lipid metabolism, reducing the hyperglycemia, obesity, and colorectal cancer risks. <![CDATA[Development of fresh cheese with probiotic cultures and vegetable ingredients]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-61852019000100049&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Este trabajo tuvo como objetivo determinar la relación y la dosis de cultivo Lactobacillus casei y Lactobacillus acidophilus en la leche, y la proporción de ingredientes vegetales para el desarrollo de un queso fresco con beneficios a la salud. El queso se elaboró con leche descremada pasteurizada, adición de cultivos probióticos y cuajo como coagulante sin la adición de cloruro de sodio. Se controló en el queso la viabilidad, la aceptabilidad y su vida de almacenamiento. Al queso se le incorporaron los ingredientes vegetales según plan experimental y la variable de respuesta fue la aceptabilidad. A las mejores formulaciones se le hizo evaluación sensorial con personas potencialmente consumidores y a la seleccionada se le determinaron los indicadores nutricionales. Se concluyó que los cultivos deben utilizarse en relación 1:1 y dosis de 2,5 %, el queso refrigerado mantuvo una viabilidad por encima de 106 ufc/g hasta los 14 días. El queso fresco desarrollado con cultivos probióticos y con la adición de canela 3,5 a 5,0 %, fibra de avena 7,5 a 10 %, nuez 7,5 a 10 %; romero 2 %, pimentón dulce 1 % y orégano 0,4 % presentó calidad sensorial aceptable y por su composición nutricional puede considerarse con propiedades tales que su consumo tenga beneficios fisiológicos efectivos en la mejora de la salud.<hr/>ABSTRACT This work aimed to determine the relationship and dose of Lactobacillus casei and Lactobacillus acidophilus in milk, and the proportion of vegetable ingredients for the development of a fresh cheese with health benefits. The cheese was made with pasteurized skim milk, addition of probiotic cultures and rennet as a coagulant. It is without the addition of sodium chloride. Cheese was controlled for viability, acceptability and shelf life. The vegetable ingredients were added to the cheese according to the experimental plan and the response variable was acceptability. The best formulations were made sensory evaluation with judges potentially consumers and selection was determined nutritional indicators. It was concluded that the cultures should be used in a 1:1 ratio and 2.5% doses. The refrigerated cheese maintained a viability above 106 cfu/g until 14 days. The fresh cheese developed with probiotic cultures and with the addition of cinnamon 3.5 to 5.0%, fiber of oat 7.5 to 10.0%, nuts 7.5 to 10.0%, rosemary 2.0%, sweet paprika 1.0% and oregano 0.4% presented acceptable sensorial quality and by the nutritional composition this cheese can be considered with properties that its consumption may has effective physiological benefits in the improvement of the health. <![CDATA[Production of spiced pasta cheese using Bioyogur ferment alternative to commercial thermophilic ferment (Part 1)]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-61852019000100065&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN En la actualidad la industria alimentaria está enfocada principalmente en la diversificación de los productos y a la sustitución de importaciones El objetivo del siguiente trabajo de investigación fue elaborar en la Fábrica de Quesos “Sierra Maestra” de Santiago de Cuba un queso de pasta hilada empleando cultivo Bioyogur. Para lo cual se utilizó dos concentraciones diferentes cultivo Bioyogur, se determinaron las características físico-químicas (grasa, grasa en extracto seco, % de humedad, sólidos totales y pH) y se evaluó los parámetros microbiológicos al producto final con el fin de estimar la calidad del mismo. Los resultados del estudio físico químico indicaron que es posible obtener un queso de pasta hilada empleando cultivo Bioyogur con calidad óptima ya que se obtuvieron resultados comparables con el producto comercial obtenido empleando cultivo termófilo. El queso de pasta hilada mantuvo calidad microbiológica debido a que no se apreció crecimiento de microorganismos indeseables.<hr/>ABSTRACT The food industry’s current focus lies mainly on the diversification of products and the substitution of imports. The objective of the following research work was to prepare a spiced pasta cheese using Bioyogur ferment at the "Sierra Maestra" Cheese Factory in Santiago de Cuba. For which two different Bioyogur ferments were used, the physico-chemical characteristics (fat, fat in dry extract,% moisture, total solids and pH) were determined and the microbiological parameters were evaluated to the final product in order to estimate the quality of it. The results of the physical-chemical study indicated that it is possible to obtain a spiced pasta cheese using Bioyogur ferment with optimum quality since comparable results were obtained with the commercial product obtained using thermophilic ferment. The pasta filata cheese maintained microbiological quality because no growth of undesirable microorganisms was observed. <![CDATA[Effect of the relation oil / water + emulsifier in the rheological behavior and stability of the watery emulsions of the oil CM-650 with emulgent P]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-61852019000100075&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN En el trabajo se obtienen emulsiones directas petróleo/agua (O/W) de un crudo utilizando emulgente P, y se determinan además las condiciones de estabilidad de las emulsiones obtenidas para facilitar su utilización en el transporte del mismo. El crudo utilizado es el CM-650, con características reológicas newtonianas y una viscosidad de 3.036 Pa.s a 30 °C que es utilizado como combustible en la producción de energía eléctrica en la Termoeléctrica Lidio Pérez de Felton, en Mayarí Holguín. El estudio se realizó variando la composición de petróleo entre un 60 y 70 %, la composición de agua entre un 24 y un 36 %, mientras que la composición de emulgente varió entre un 4 y un 6 % de manera que la suma petróleo/agua+emulgente sea de un 100 %. Con la ayuda del programa STATISTICA 7 se realizó un diseño experimental para determinar el efecto de la relación petróleo/agua+emulgente sobre el comportamiento reológico y la estabilidad de las emulsiones y mediante el análisis de los resultados en el laboratorio del diseño experimental se llegó a un modelo que describe la influencia del petróleo, el agua y el emulgente así como las relaciones agua-petróleo y petróleo-emulgente sobre la viscosidad de la emulsión en los intervalos analizados, evidenciándose que los menores valores de viscosidad se logran en las relaciones 90/51+9 que corresponde al menor porciento de petróleo y la mayor cantidad de emulgente. En el análisis de la estabilidad se puede apreciar que la misma es adecuada.<hr/>ABSTRACT In this work we obtain direct emulsions (O / W) of signature using emulsifier P, and also determine the conditions for stability of the emulsions obtained to facilitate its use in transporting it. The oil used is the CM-650, with Newtonian rheology and viscosity of 3,036 Pa.sa 30 ° C which is used as fuel for electricity production in the Thermoelectric Lidio Pérez de Felton, in Holguín Mayarí. The study was conducted by varying the composition of oil between 60 and 70%, the water content between 24 and 36%, while the emulsifier composition varied between 4 and 6% so that the sum oil / water + emulsifier be 100%. With the help of STATISTICA 7 experimental design was conducted to determine the effect of the terms oil / water + emulsifier ​​on the rheological behavior and stability of emulsions and by analyzing the results in the laboratory of experimental design became a model that describes the influence of oil, water and emulsifier and oil-water relations and oil-emulsifier on the emulsion viscosity in the intervals analyzed, demonstrating that lower viscosity values ​​achieved in the relations 90 / 51 +9 that corresponds to the smallest percentage of oil and the largest amount of emulsifier. In the stability analysis can be seen that it is appropriate. <![CDATA[Develop of a drink elaborated with rice flour and toasted sesame and ground (S<em>esamum Indicum)</em> and fermented with cultures probiotics]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-61852019000100089&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN El objetivo de este trabajo fue desarrollar una bebida elaborada con harina de arroz con la adición de ajonjolí tostado y molido y fermentada con cultivos probióticos con buena aceptabilidad y características nutricionales. Las formulaciones fueron obtenidas a partir de mezclas diseñadas con el programa Desing Expert 6.01, las variables independientes fueron harina de arroz (2,5 a 5 %), ajonjolí tostado y molido (5 a 8 %) y agua (80 a 85,5 %), se edulcoró con azúcar al 8 % y estabilizador carboximetilcelulosa al 0,1 %. Las variables de respuesta fueron estabilidad a la sedimentación y la aceptabilidad. Para la fermentación de la bebida se utilizó glucosa como sustrato y cultivos Lactobacillus acidophilus y Lactobacillus casei inoculados de 2 a 5 %; las variables de respuesta fueron el tiempo de fermentación y aceptabilidad. A las bebidas seleccionadas se le evaluaron la aceptabilidad, composición nutricional, acidez, pH, viscosidad, calidad microbiológica, viabilidad de los probióticos y estabilidad durante el almacenamiento. Las mejores variantes seleccionadas fueron: bebida de arroz sin fermentar con composición de 3,6 % de harina de arroz; 7,6 % de ajonjolí molido y agua 81,7 % y la bebida fermentada con adición de 1,6 % de glucosa y 4 % de cultivo con una viabilidad de log (ufc/g) de 8,7; la aceptabilidad de ambas bebidas fue de me gusta. La estabilidad de las bebidas durante el almacenamiento a temperatura entre 4 ± 1 oC fue para la bebida sin fermentar hasta 20 días y la fermentada hasta 15 días.<hr/>ABSTRACT The objective of this work was to develop a drink elaborated with flour of rice with the addition of toasted sesame and ground and fermented with probiotics culture with good acceptability and characteristic nutritional. The formulations were obtained starting from mixtures designed with the program Desing Expert 6.01, the independent variables were flour of rice (2.5 to 5%), toasted sesame and ground (5 to 8%) and water (80 to 85.5%), it was sweetened with sugar to 8% and stabilizer carboximetilcelulose to 0.1%. The answer variables were stability to the sedimentation and the acceptability. For the fermentation of the drink it was used glucose like substrate and cultures Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus casei inoculated from 2 to 5%; the answer variables were the fermentation time and acceptability. In the selected drink were evaluated the acceptability, nutritional composition, acidity, pH, viscosity, quality microbiological, viability of the probióticos and stability during the storage. The best selected variants were: drink of rice without fermenting with composition of 3,6% of flour of rice; 7,6% of ground sesame and water 81,7% and the drink fermented with addition of 1,6% of glucose and 4% cultures reached a viability log (UFC/g) of 8.7; the acceptability of both drinks was of I like it. The stability of the drinks during the storage to temperature among 4 ± 1oC was for the natural drink up to 20 days and the one fermented up to 15 days. <![CDATA[Preliminary environmental diagnosis and pollution prevention opportunities at the Mayarí Ice Factory. Cuba]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-61852019000100105&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN El presente trabajo se realizó en la fábrica de helados Mayarí con el objetivo de evaluar los impactos ambientales generados y proponer Oportunidades de Prevención de la Contaminación en dicha entidad. Se identificaron los problemas ambientales existentes teniendo en cuenta varios aspectos como agua, residuales, ruido, energía, etc., identificando como problemas, generación de residuales, consumo de agua y energía, generación de ruidos y gases. También se evaluaron, mediante una matriz de importancia las acciones impactantes sobre los factores agua, suelo, atmósfera, factor humano y factor socioeconómico. Las acciones más impactantes son, generación de residuales líquidos y consumo de agua, teniendo un impacto severo sobre el factor agua. Los demás factores son impactados moderadamente en el orden factor socioeconómico, factor humano, atmósfera y suelo. La evaluación de dichos impactos permitió la proposición y descripción de 14 Oportunidades de Prevención de la Contaminación (OPC) con el objetivo de prevenir la contaminación que aporta al ambiente esta industria, para las cuales se tuvieron en cuenta las acciones más impactantes, por lo que de estas, 10 OPC son propuestas en función de dichas acciones. La propuesta elaborada sirve como base para conformar una organización sustentable que catalice la aplicación de tecnologías limpias en el sector productivo, estableciendo las metas, y un plan de actividades a mediano plazo.<hr/>ABSTRACT The present work was carried out at the Mayarí ice cream factory with the objective of evaluating the environmental impacts generated and proposing Pollution Prevention Opportunities in this entity. Existing environmental problems were identified taking into account several aspects such as water, waste, noise, energy, etc., leaving existing problems as waste generation, water and energy consumption, generation of noise and gases. Impacting actions on the factors water, soil, atmosphere, human factor and socioeconomic factor were also evaluated through a matrix of importance. The most striking actions are liquid waste generation and water consumption, having a severe impact on the water factor. The other factors are moderately impacted in the order socioeconomic factor, human factor, atmosphere and soil. The evaluation of these impacts allowed the proposal and description of 14 Pollution Prevention Opportunities (PPO) with the objective of preventing the pollution that this industry contributes to the environment, for which the most impactful actions were taken into account. Of these, 10 PPOs are proposals based on these actions. The elaborated proposal serves as the basis for forming a sustainable organization that catalyzes the application of clean technologies in the productive sector, establishing the goals, and a plan of activities in the medium term. <![CDATA[Study of new alternatives to obtain of high concentrations of alkaline proteases from fungus <em>Lecanicillum sp</em>]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-61852019000100117&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN El desarrollo de procesos biotecnológicos ha permitido obtener productos eficientes y rentables para diferentes aplicaciones en la agricultura, entre ellas el control biológico de plagas. En el presente trabajo se evaluaron diferentes alternativas para incrementar la producción de proteasas alcalinas extracelulares, por el hongo Lecanicillium sp. cepa 3166, las que presentan una elevada actividad nematicida. Se evaluó el crecimiento del hongo y la producción de proteasas alcalinas a diferentes valores de pH inicial, demostrándose que el pH es un factor influyente en la inducción de las proteasas alcalinas. Con el objetivo de formular un medio de cultivo se desarrolló un plan factorial 23, lo que evidenció que los factores de mayor significación sobre la producción de proteasas alcalinas fueron la relación C/N y la fuente de nitrógeno, que se favoreció con el uso de la relación C/N=1 y la harina de soya. En las experiencias realizadas en modo discontinuo con incrementos de nutrientes hasta fermentador de 10 litros, se favoreció la producción de proteasas alcalinas y se alcanzó una actividad proteolítica máxima de 0,35 mg mL-1 y 0,52 mg mL-1 respectivamente.<hr/>ABSTRACT Biotechnological process development has made possible the obtaining of efficient and profitable products for different applications in agriculture, including biologic control of pests. In the present work, different choices were evaluated in order to increase extracellular alkaline proteases production for the fungus Lecanicillium sp. strain 3166. These enzymes showed high nematicide activity. The growing rate of microorganism and the enzyme production were evaluated at different starting pH, which proved to have influence on alkaline proteases induction. A 23 factorial design was made in order to formulate a culture media, being C/N relation and nitrogen source the most significant factors. The relation C/N=1 and soja bean flour were the most favoured. Experiences in 10 liters fermenter using batch and fed-batch culture showed an improvement in alkaline proteases production. The maxime proteolitic activities were 0,35 mg mL-1 y 0,52 mg mL-1 respectively. <![CDATA[A new way to impart the integrative seminar of microbiology for Chemical Engineering career]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-61852019000100135&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN La asignatura Microbiología se imparte en el tercer año de la carrera Ingeniería Química, su papel en el Plan de estudios se justifica por la existencia de múltiples procesos industriales en los que se emplean microorganismos. La asignatura no tiene examen final, por lo que cuenta con varias formas de evaluación parcial del proceso, dentro de las cuales se encuentra el seminario integrador. El objetivo de este trabajo es mostrar una nueva forma de impartir el seminario integrador de Microbiología, evidenciando la vinculación que existe entre la asignatura y la carrera Ingeniería Química. Esta nueva forma consiste en analizar el contenido de un artículo académico que vincule la asignatura con la carrera. Se presenta la guía del seminario, con todos los aspectos que deben desarrollar los estudiantes. Se muestra un ejemplo de análisis de un artículo científico y se presentan las ventajas de impartir el seminario integrador de esta nueva forma, con respecto a la forma clásica. Se concluye que esta es una alternativa factible, que puede ser extendida a otras asignaturas de la carrera.<hr/>ABSTRACT The subject Microbiology is taught in the third year of the Chemical engineering degree, its role in the curriculum is justified by the existence of multiple industrial processes in which microorganisms are used. The subject does not have a final exam, so it has several forms of partial evaluation of the process, among which is the integrative seminar. The objective of this paper is to show a new way of delivering the integrative seminar of Microbiology, demonstrating the link that exists between the subject and the Chemical engineering career. This new form consists of analyzing the content of an academic article that links the subject with the career. The seminar guide is presented, with all the aspects that students must develop. An example of analysis of a scientific article is shown, and the advantages of imparting the integrative seminar of this new form are presented, with respect to the classical form. It is concluded that this is a feasible alternative, which can be extended to other subjects of the career. <![CDATA[Design, construction and evaluation without load of a solar dryer prototype for the drying of Anamú]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-61852019000100148&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Considerando el amplio uso de la planta de anamú con propósitos medicinales y que en el territorio de Santiago de Cuba existe gran interés por el desarrollo de procesos que permitan la utilización del anamú con fines terapéuticos, para lo cual se requiere la planta seca, se desarrolló un trabajo con vistas a la obtención de un prototipo de secador solar para el secado de esta planta. En este trabajo se desarrollaron los cálculos para el dimensionado, así como los elementos del proyecto técnico del equipo diseñado en el Centro de Investigaciones de Energía Solar. Se muestra además el prototipo construido y su evaluación en vacío (sin carga). Durante la evaluación se determinó, mediante la estimación por intervalos de confianza, que el valor medio de la temperatura máxima, durante los días analizados, tiene un valor que está entre 40,6 y 42,2 ºC para un nivel de confianza de 0,95 y la temperatura media está entre 36,8 y 39,8 ºC, los cuales resultan apropiados para el secado del anamú.<hr/>ABSTRACT Considering the wide use of plant anamú for medicinal purposes and in the territory of Santiago de Cuba there is great interest in the development of processes that allow the use of anamú for therapeutic purposes, for which the dried plant is required for this causes work was developed with a view to obtaining a prototype solar dryer for drying the plant. In this paper the calculations were developed for the sizing of the prototype and the elements of the technical project team designed at the Research Center for Solar Energy developed. It also shows the built prototype and its evaluation idle (no load) is also shown. During the evaluation estimation confidence intervals it was determined that the average value of the maximum temperature for the days analyzed, has a value that is between 40.6 and 42.2 ºC for a confidence level of 0.95 and the average temperature is between 36.8 and 39.8 ºC, which are suitable for drying anamú. <![CDATA[Proposed technological improvement in the recovery of sulfur from the Cienfuegos oil refinery]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-61852019000100160&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN A pesar del tratamiento de sus residuales, en la refinería de petróleo de Cienfuegos se vierten elevadas cargas de contaminantes al medio ambiente. Sin embargo, la tecnología para la eliminación del H2S que provoca dichas emisiones no es suficiente para lograr que las emisiones gaseosas estén dentro del marco regulatorio establecido. Esta situación se agravará por la expansión de la refinería que prevé la inclusión de nuevas unidades de proceso con un consiguiente aumento en las emisiones de residuales líquidos y gaseosos, cuyo control implica elevado costo de inversión para unidades recuperadoras de azufre, sin que se puedan recuperar con facilidad debido al moderado precio de venta del azufre en el mercado y las restricciones medioambientales muy rígidas respecto a las emisiones de contaminantes. Esta investigación hace una propuesta tecnológica de una torre empacada, como despojador cáustico, para el tratamiento de los gases residuales en la unidad recuperadora de azufre que permita la sostenibilidad de dicho proceso y el cumplimiento de las normas de emisiones. La revisión bibliográfica de las principales tecnologías para la recuperación de azufre y de tratamiento para gases residuales fundamenta la realización del diseño de un despojador cáustico a partir de tres tipos de empaques diferentes, para analizar el más factible. Se realiza una evaluación económica para determinar cuál de ellos hace sostenible el proceso de recuperación de azufre. Con esta propuesta se recupera un 99,8 % de azufre elemental, se reducen las emisiones atmosféricas hasta 100 mg/Nm3 como SO2 y disminuye la exposición de la población en general a las emanaciones gaseosas.<hr/>ABSTRACT Despite the treatment given to the wastes at Cienfuegos oil refinery, there is a high level of contaminant loads released to the environment. The technology used for the H2S removal or recovery is not sufficient to achieve the gaseous emissions to meet the established regulations. This situation is expected to increase with the refinery expansion that includes new process units. Along with that situation, there are other elements that make the issue even more concerning, such as the high investment cost to purchase new sulphur recovery units; the moderate price for the sulphur sales at the international market and the contaminants restrictions. This research proposes the inclusion of a caustic scrubber packaged tower, for the treatment of the residual gases as a proposal for the technological improvement of the sulphur recovery unit, to allow such process sustainability and achieving the emissions standards. A bibliography review on the major technologies for the sulphur recovery and residual gases treatment is made. Then the caustic scrubber is designed with the use of three types of packages, as to analyze the most viable one. Afterwards an economical assessment is developed to determine which makes the sulphur recovery process more sustainable. This proposal allows obtaining an elementary sulphur recovery of 99, 8 %, the atmospheric emissions are reduced up to 100 mg/Nm3 as SO2 and the population exposure to the gaseous emissions, in general is reduced. <![CDATA[Considerations about the aeration management of the leaching of the Caron process at Punta Gorda plant, Cuba]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-61852019000100183&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN El presente trabajo experimental se realizó a escala de Unidad Demostrativa de Producción (UDP) en la Planta de Lixiviación de Punta Gorda, Cuba con el objetivo de probar la implementación de la velocidad específica de aireación (Qa), en m3/(t·min) a partir del modelo empírico del tiempo de residencia promedio real en función del flujo volumétrico de pulpa alimentado a cada miniserie, basado en el volumen específico de aire- Va- con el propósito de analizar las tendencias de los lixiviados de Ni y Co (Lix Ni y Co). Para las condiciones experimentales estudiadas: se estableció una metodología de implementación operacional del nuevo parámetro Qa; las tendencias gráficas de los Lix Ni y Co obtenidas mostraron: que estos disminuyen al aumentar Qa, mientras que dichos lixiviados aumentan al incrementar Va hasta valores alrededor de 150 m3/t, después del cual, estos tienden a estabilizarse o disminuir; los resultados de los coeficientes de correlación par de los Lix Ni y Co demostraron que ambos lixiviados aumentan, al incrementar los valores de: la proporción de concentraciones- R (NH3/CO2)-, el número de mineral (NoMin), la concentración de NH3 y el Va, aunque este último puede ser controvertido para el LixCo, mientras que los Lixiviados de Ni y Co disminuyen con el aumento de Qa y la razón de flujos de masa- R (L/S) en los tanques de contacto. Se elaboró una herramienta computacional en EXCEL para dirigir con flexibilidad los flujos volumétricos de aire por turbo-aireador, sobre la base de los valores deseados de Va y Qa, la cual permite cambiarlos en función de las condiciones operacionales de la Planta.<hr/>ABSTRACT The present experimental work was carried out at scale of Demonstrative Unit of Production (UDP) in the Leaching Plant in Punta Gorda, Cuba with the objective of proving the implementation of the specific velocity of aeration (Qa), in m3/(t·min) starting from the statistical mathematical model of the real residence time of the pulp in function of the pulp flow feeded to each miniseries, based on the specific volume of air- Va- with the purpose of analyzing the tendencies of the Ni and Co leached (Lix Ni and Co). For the studied experimental conditions: a methodology of operational implementation of the new parameter- Qa -was established; the graphic tendencies of Lix Ni and Co obtained showed: that these diminish when increasing Qa; while that these increase when increasing the Va until values around 150 m3/t, after the which, these spread to be stabilized or to diminish; The results of the coefficients of par correlation of the Lix Ni and Co demonstrated that both leached increase, when increasing the values of: the rate of concentrations - R (NH3/CO2) -, the mineral's numeral (NoMin), the concentration of NH3 and the Va, although this last can be controverted for the LixCo, while those Lix Ni and Co diminishes with the increase of Qa and the rate of mass flows- R (L/S) in the in the contacts tanks. A calculation tool was elaborated in EXCEL to manage with flexibility the volumetric flows of air for each turbo aerator, on the base of the wished values of the Va and Qa, that permit to change them in function of the operational conditions of the Plant. <![CDATA[Technical and economic evaluation of the project to obtain essential oils]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-61852019000100207&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN En Santiago de Cuba es necesaria la realización de estudios que potencien el desarrollo de procesos tecnológicos económicos, eficaces y rentables, que incentiven la utilización de los desechos como una fuente de materias primas adecuadas para la obtención de productos de alto valor agregado como son los aceites esenciales. Debido a la necesidad de identificar cuál es la tecnología apropiada para la obtención de aceites esenciales, en este trabajo se realizó la evaluación técnica y económica del proyecto de su obtención por lo que se realizaron estudios de mercado, técnicos y económicos financieros. Como resultado del trabajo desarrollado se seleccionó el método de extracción por arrastre de vapor, los equipos evaluados fueron los ofertados por la firma FIGMAY SRL. Los efectos ambientales en cada etapa del proyecto resultaron ser mitigables y reversibles. Para los extractores a escala de laboratorio, piloto, semi-industrial e industrial los valores del VAN fueron de $ 772,95; $ 19506,03; $ 97168,99 y $ 199209,84 respectivamente, los valores dela TIR fueron del 20 %, 40 %, 84 % y 119 % respectivamente y la inversión se recupera en 7 años y 2 meses, 3 años y 7 meses, 1 año y 8 meses, 1 año y 4 meses respectivamente. En la evaluación económica realizada los indicadores de rentabilidad son positivos y favorables para todos los extractores, por lo que la decisión de cual adquirir debe estar en función de la disponibilidad de materia prima en cada entidad.<hr/>ABSTRACT In Santiago de Cuba it is necessary to carry out studies that promote the development of economic, efficient and cost-effective technological processes that encourage the use of waste as a source of suitable raw materials for the production of high added value products such as oils Essentials. Due to the need to identify the appropriate technology for the obtaining of essential oils, in this work the technical and economic evaluation of the project of its obtaining was carried out, in which market, technical and economic studies were carried out. As a result of the work developed, the method of extraction by steam trawl was selected, the teams evaluated were those offered by the company FIGMAY SRL. The environmental effects at each stage of the project proved to be both mitigable and reversible. For the extractors at laboratory, pilot, semi-industrial and industrial scale, the NPV values ​​were $ 772.95; $ 19506.03; $ 97168.99 and $ 199209.84 respectively, the IIR values ​​were 20%, 40%, 84% and 119% respectively and the investment is recovered in 7 years and 2 months, 3 years and 7 months, 1 year and 8 months, 1 year and 4 months respectively. In the economic evaluation carried out, profitability indicators are positive and favorable for all extractors, so the decision of which to acquire must be based on the availability of raw material in each entity. <![CDATA[Aseptic filling of diagnosticators in the Parenteral Products Plants at National Center for Bioproducts]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-61852019000100221&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN El HemoCen Aerobio es un medio de cultivo de enriquecimiento general, destinado al cultivo de microorganismos aerobios en sangre. Debido a la importancia de este producto como diagnosticador de microorganismos que afectan la salud del hombre, se decide implementar la producción de sus tres presentaciones en las Plantas de Productos Parenterales del Centro Nacional de Biopreparados (BioCen). Por lo tanto, este trabajo se realiza con el objetivo de obtener la licencia de producción del Centro para el Control Estatal de Medicamentos, Equipos y Médicos (CECMED) para el HemoCen Aerobio Neonatal, HemoCen Aerobio Pediátrico y HemoCen Aerobio. Se muestran los resultados productivos de tres lotes de cada una de las presentaciones, los cuales muestran resultados satisfactorios y consistentes que cumplen con los requisitos de calidad según las especificaciones establecidas, con los que se obtuvo la licencia de producción de las tres presentaciones en las Plantas de Productos Parenterales.<hr/>ABSTRACT The HemoCen Aerobio is a general enrichment culture medium, destined to culture aerobics microorganisms in blood. Due to the importance of this product as a diagnosticator of microorganisms that affect human health, it is decided to implement the production of its three presentations in the Parenteral Products Plants at National Center for Bioproducts (BioCen). Therefore, this work is carried out with the objective of obtaining the production license from the Center for the State´s Control of Medical Medicaments and Equipments (CECMED) for the HemoCen Aerobio Neonatal, the HemoCen Aerobio Pediátrico and the HemoCen Aerobio. Productive results of three lots of each one of the presentations are presented, which showed satisfactory and consistent results that fulfill the quality requirements according to the stablished specifications, that allowed to obtain the production license for the three presentations in the Parenteral Products Plants.