Scielo RSS <![CDATA[Cooperativismo y Desarrollo]]> http://scielo.sld.cu/rss.php?pid=2310-340X20190002&lang=en vol. 7 num. 2 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.sld.cu/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.sld.cu <![CDATA[Agricultural programs prioritized in the integral development plan of the municipality La Palma]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2310-340X2019000200150&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN En el marco del VII Congreso del PCC, fue presentada la conceptualización del Modelo de Desarrollo Económico y Social, el Plan de Desarrollo Económico y Social hasta 2030: visión de la nación, ejes y sectores estratégicos y los lineamientos para el período 2016-2021. En ellos se ratifica la importancia de los procesos de planificación estratégica del desarrollo, con salida en programas y proyectos, el sector agropecuario como uno de los sectores estratégicos, la importancia de la puesta en valor de recursos endógenos y exógenos, así como la necesidad de un empoderamiento de los gobiernos locales. El objetivo general de la investigación es diseñar los programas agropecuarios priorizados en el Plan de Desarrollo Integral del municipio La Palma, en función de su contribución a la puesta en valor de recursos endógenos y exógenos, con visión a largo plazo. Para ello se sistematizan los fundamentos teóricos y metodológicos vinculados al diseño de los Planes de Desarrollo Integral, se caracteriza el sector agropecuario del municipio La Palma y se elaboran los programas agropecuarios priorizados en el municipio La Palma.<hr/>ABSTRACT In the context of the VII PCC Congress, the conceptualization of the Economic and Social Development Model, the Economic and Social Development Plan until 2030: vision of the nation, strategic axes and sectors and the guidelines for the period 2016-2021 was presented. They ratify the importance of strategic development planning processes, with exit in programs and projects, the agricultural and livestock sector as one of the strategic sectors, the importance of the value of endogenous and exogenous resources, as well as the need for empowerment of local governments. The general objective of the research is to design the agricultural and livestock programs prioritized in the Integral Development Plan of the municipality of La Palma, based on their contribution to the enhancement of endogenous and exogenous resources, with a long-term vision. To this end, the theoretical and methodological foundations linked to the design of the Integral Development Plans are systematized, the agricultural and livestock sector of the municipality of La Palma is characterized and the prioritized agricultural and livestock programs are elaborated in the municipality of La Palma. <![CDATA[The co-operative as a space for the realization of the right of participation of older adults]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2310-340X2019000200166&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN La empresa cooperativa está siendo potenciada en Cuba como parte del empeño político de actualizar el modelo de desarrollo económico y social cubano. Dicha actualización se lleva a cabo en los marcos de una sociedad altamente envejecida y este factor debe ser observado en su más amplia dimensión; es por ello que el siguiente estudio tiene como objetivo, valorar, desde una perspectiva psico-socio-jurídica, los elementos distintivos de la cooperativa que hacen de esta un espacio viable para la realización del derecho de participación de los adultos mayores. Para dar cumplimiento al objetivo propuesto, se utilizaron métodos propios de las Ciencias Jurídicas, tales como: el histórico jurídico, el jurídico doctrinal y el análisis técnico-jurídico propiamente dicho que permitieron abordar algunas consideraciones doctrinales e históricas sobre el envejecimiento y la participación en el ámbito jurídico del adulto mayor, así como la valoración de las potencialidades de la cooperativa para la inserción socioeconómica del adulto mayor, sustentada en los principios de continuidad vital y de participación que enarbolan los estudios sobre ancianidad.<hr/>ABSTRACT The cooperative enterprise is being strengthened in Cuba as part of the political effort to update the Cuban model of economic and social development. That update is happening in an environment of a very aged society, and this factor has to be observed in its broadest dimension. For this reason, the following study has as objective, to value, from a psycho-social-legal perspective, the distinctive elements of the cooperative that make of this a viable space for the realization of the right of participation of the older adults. In order to comply with the proposed objective, methods specific to Legal Sciences were used, such as: legal history, legal doctrine and technical-legal analysis itself, which made possible to deal with some doctrinal and historical considerations on ageing and participation in the legal environment of the elderly, as well as the assessment of the potential of the cooperative for the socio-economic insertion of the elderly, based on the principles of vital continuity and participation that are enshrined in studies on old age. <![CDATA[The maternity right of the cooperative women in Cuba]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2310-340X2019000200180&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El perfeccionamiento del derecho cooperativo es de trascendental significación en el proceso de desarrollo de las formas de gestión de la economía en Cuba. En tal sentido, el presente estudio ofrece una delimitación de la protección del derecho a la maternidad de las cooperativistas cubanas, teniendo en cuenta su regulación jurídica en el régimen especial de seguridad social y los documentos rectores de las Cooperativas no Agropecuarias (CNA), existentes en el municipio Pinar del Río. Para ello, se aplicaron métodos tales como el histórico-jurídico, el análisis jurídico-doctrinal y el análisis documental. Dentro de los resultados obtenidos, se encuentra que, pese a su regulación en la normativa genérica especial, no existe pronunciamiento alguno al interior de las ocho cooperativas analizadas para la materialización del disfrute de dicho derecho.<hr/>ABSTRACT The improvement of cooperative law is of transcendental significance in the process of developing forms of economic management in Cuba. In this sense, the present study offers a delimitation of the protection of the right to maternity of Cuban cooperative women, taking into account their legal regulation in the special social security regime and the governing documents of the Non-Agricultural Cooperatives (CNA), existing in the municipality of Pinar del Río. To this end, methods such as historical-legal analysis, legal-doctrinal analysis and documentary analysis were applied. Among the results obtained, it is found that, despite its regulation in the special generic regulation, there is no pronouncement within the eight cooperatives analyzed for the materialization of the enjoyment of this right. <![CDATA[Procedure for the management of human resources training with a learning approach]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2310-340X2019000200195&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN La producción agropecuaria en Angola constituye un sector de vital importancia para superar el déficit de alimentos y garantizar la seguridad alimentaria de la población. Dicho sector ha transitado a lo largo de su historia por diferentes etapas y significativos cambios en su estructura, en correspondencia con el desarrollo del país, signado por la guerra civil y sus secuelas que, unidas a otras condiciones objetivas existentes, han condicionado bajos niveles productivos, la disminución del área de tierra cultivada, insuficiente y poca fuerza, calificada de trabajo, escaso procesamiento de los productos y la desarticulación del sistema de producción y comercialización en general. Lo anterior es el resultado entre otras causas, porque las cooperativas, sobre las cuales se aspira desplegar el desarrollo agropecuario, presentan insuficiencias en su gestión, fundamentalmente la ausencia de una cultura e identidad, cooperativas que se sustenten en procesos eficaces de capacitación. El presente trabajo tiene como objetivo proponer un procedimiento para la gestión de la capacitación, con enfoque de aprendizaje, en función del desarrollo cooperativo agropecuario en Angola.<hr/>ABSTRACT Agricultural and livestock production in Angola is a vitally important sector to overcome the food deficit and ensure the food security of the population. Throughout its history, this sector has gone through different stages and significant changes in its structure, in correspondence with the development of the country, marked by the civil war and its aftermath, which together with other existing objective conditions, have conditioned low production levels, the diminution of the area of cultivated land, insufficient and little qualified work force, scarce processing of the products and the disarticulation of the system of production and commercialization in general. The above is the result, among other causes, because the cooperatives on which it is hoped to deploy agricultural development, have insufficiencies in their management, fundamentally the absence of a cooperative culture and identity that are sustained in effective training processes. The present work aims to propose a procedure for the management of training, with a learning approach, based on cooperative agricultural and livestock development in Angola. <![CDATA[Local public management as guarantor of efficiency in the Cuban public administration]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2310-340X2019000200212&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN La Administración Pública tiene como máxima aspiración ser cada vez más eficaz y eficiente en las respuestas que ofrecen al Estado, ciudadanos y otros actores de la sociedad. La realización de una amplia gama de acciones, a nivel administrativo, entre las que se encuentran la simplificación de trámites, el uso de las tecnologías para mejorar la provisión de servicios públicos, la gestión de los procesos y el fortalecimiento de capacidades de los funcionarios, exigen un proceso de transformación cultural en los sujetos de dirección de la Administración Pública con el fin de que pueda cumplir con las funciones asignadas. Aun cuando se reconocen los resultados que alcanzan los gobiernos municipales con énfasis en el desarrollo local, el proyecto de cambios que enfrenta el país exige el perfeccionamiento de sus sistemas de gestión y la reformulación de metas y objetivos de trabajo, lo cual constituyen elementos a tener en cuenta a la hora de proponer las directrices generales para orientar la gestión de los gobiernos municipales y algunas alternativas para lograrlo en correspondencia con los documentos rectores aprobados, que sirven de plataforma para el desarrollo del país, lo cual constituye objetivo del presente trabajo.<hr/>ABSTRACT The Public Administration has as maximum aspiration to be increasingly effective and efficient in the responses it offers to the State, citizens and other actors of society, this implies. The implementation of a wide range of actions at the administrative level, including the simplification of procedures, the use of technologies to improve the provision of public services, the management of processes and the strengthening of the capacities of civil servants, require a process of cultural transformation in the management subjects of the Public Administration in order to fulfill the assigned functions. Even when the results achieved by municipal governments, with an emphasis on local development are recognized, the project of changes the country is facing requires the improvement of their management systems and the reformulation of work goals and objectives, which constitute elements of take into account when proposing general guidelines to drive the management of municipal governments and some alternatives to achieve it in correspondence with the approved governing documents, which serve as a platform for the development of the country, that is the objective of this work. <![CDATA[Procedure for managing the process of recruitment and selection of personnel based on local development]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2310-340X2019000200225&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Uno de los procesos clave de la gestión de recursos humanos lo constituye el reclutamiento y selección del personal. Mediante el mismo, toda organización se asegura de contar con personal competente para cada puesto, en función del logro de los objetivos organizacionales. Lo anterior cobra mayor peso si se trata de seleccionar personas con capacidad para llevar a vías de hecho un proyecto de desarrollo local. El presente trabajo fue realizado en la fábrica de conservas "La Época", de la Unidad Básica de Alimentos del municipio Consolación del Sur, perteneciente a la Empresa Provincial de la Industria Alimentaria de Pinar del Río, con el propósito de proponer un procedimiento para la gestión del proceso de reclutamiento y selección del personal en función del desarrollo local. Esta entidad fue aprobada para la ejecución de un proyecto de desarrollo local, dirigido a la producción y comercialización de conservas de frutas y vegetales envasados a granel. Se utilizó el método de nivel teórico-histórico-lógico, con el apoyo de la técnica del análisis documental, fundamentalmente en el estudio de diversas tecnologías de selección del personal que sirvieron como referentes teórico-metodológicos, lo que permitió determinar sus principales aportes y limitaciones, como base para la propuesta realizada. El procedimiento propuesto está conformado por cuatro etapas y nueve pasos, los cuales en su conjunto contribuirán a la selección efectiva de personas con requisitos y potencialidades en función del desarrollo local.<hr/>ABSTRACT One of the key processes of human resources management is the recruitment and selection of personnel. Through it, every organization ensures that it has competent personnel for each position, based on the achievement of organizational objectives. This is even more important when it comes to selecting people with the capacity to carry out a local development project. This work was carried out in the "La Época" canning factory of the Basic Food Unit of the municipality of Consolación del Sur, belonging to the Provincial Food Industry Company of Pinar del Río, with the purpose of proposing a procedure for the management of the process of recruitment and selection of personnel based on local development. This entity was approved for the implementation of a local development project, aimed at the production and marketing of canned fruits and vegetables packed in bulk. The method of theoretical-historical-logical level was used, with the support of the technique of documentary analysis, fundamentally in the study of diverse technologies of selection of the personnel that served as theoretical-methodological referents, which allowed to determine their main contributions and limitations, as base for the carried out proposal. The proposed procedure consists of four stages and nine steps, which together will contribute to the effective selection of people with requirements and potentialities in terms of local development. <![CDATA[Procedure to evaluate the impact of the training of academic programs for social development]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2310-340X2019000200243&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El Diplomado de Dirección y Gestión Empresarial surge ante la necesidad de preparar a los cuadros principales y sus reservas de las entidades del Estado y del Gobierno y su sistema empresarial en aras de facilitar el desempeño eficiente en tareas nuevas a partir de los acuerdos adoptados por el VI y VII Congreso del Partido Comunista de Cuba sobre los Lineamientos de la Política Económica y Social del Partido y la Revolución y la implementación del nuevo modelo económico cubano. Se ha valorado la necesidad de evaluar el impacto de la capacitación recibida por los cuadros a través de este diplomado, elemento necesario e importante al tener en cuenta que nuestro país necesita de personas hábiles, capaces de gestionar el cambio mediante ideas innovadoras ante los escenarios que se visualizan en el horizonte. No obstante, la evaluación del impacto de la capacitación del diplomado y sus resultados en el proceso productivo de las organizaciones ha tenido sus inexactitudes, por no contar con una herramienta que permita realizar este análisis de forma organizada y profunda. Es precisamente el objetivo de este trabajo diseñar un procedimiento que facilite la evaluación del impacto de la capacitación de los cuadros y reservas que han cursado el diplomado y que permita su aplicación en cualquier organización empresarial.<hr/>ABSTRACT The Diploma in Business Direction and Management arises from the need to prepare the main cadres and their substitutes of the State and Government entities and their business system in order to facilitate efficient performance in new tasks based on the agreements adopted by the VI and VII Congresses of the Communist Party of Cuba on the Guidelines of the Economic and Social Policy of the Party and the Revolution and the implementation of the new Cuban economic model. The need to evaluate the impact of the training received by the cadres through this diploma has been assessed, a necessary and important element to take into account that our country needs skilled people capable of managing change through innovative ideas in view of the scenarios that are visualized on the horizon. However, the evaluation of the impact of the diploma course and its results on the productive process of the organizations has had its inaccuracies, due to the lack of a tool that allows this analysis to be carried out in an organized and profound manner. It is precisely the objective of this work to design a procedure that facilitates the evaluation of the impact of the training of the cadres and substitutes that have taken the diploma and that allows its application in any business organization. <![CDATA[Methodology for competitive association and quality management in Ecuadorian pymes]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2310-340X2019000200254&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Las pequeñas y medianas empresas a las que la literatura ha prestado escasa atención hasta la fecha, pero que, sin embargo, suponen un elevado porcentaje del Producto Interno Bruto y acumulan buena parte del empleo generado en las principales economías del mundo, sobre todo en Latinoamérica, presentan dificultades tales como: no poseen una estructura de institución consolidada, debido en gran medida a la falta de normativas específicas que permitan delimitar sus características, condiciones y operacionalidad en el ámbito económico y productivo; necesitan perfeccionar sus mecanismos de gestión de la calidad para poder competir en el mercado, ya que el hecho de estar dispersas y con falta de financiamiento crediticio, hace que no se afiancen en su posición y la mayoría no logra mantenerse. Esta investigación se trazó como objetivo: elaborar una metodología, basada en la cooperación o asociatividad de pequeñas y medianas empresas. La misma cuenta con un conjunto de fases y pasos lógicos y con su aplicación se esperan resultados tales como: una mejor participación en los mercados nacionales e internacionales, la reducción de costos de operación, el desarrollo socioeconómico de las regiones, la disminución del desempleo, un mayor impacto en la política industrial del país, así como una mejora en la gestión de la calidad.<hr/>ABSTRACT Small and medium-sized companies to which the literature has paid scant attention to date, but which nevertheless represent a high percentage of gross domestic product, and accumulate a large part of the employment generated in the main economies of the world, especially in Latin America , show difficulties such as: they do not have a structure of a consolidated institution, due largely to the lack of specific regulations that allow defining their characteristics, conditions and operationality in the economic and productive sphere; they need to perfect their quality management mechanisms in order to compete in the market, since the fact of being dispersed and with lack of credit financing, causes that they do not consolidate in their position and the majority does not manage to maintain itself. This research was aimed at developing a methodology based on the cooperation or associativity of small and medium enterprises. It has a set of phases and logical steps, and with its application it is expected results such as: a better participation in the national and international markets, the reduction of operating costs, the socio-economic development of the regions, the decrease in unemployment, a greater impact on the industrial policy of the country, as well as an improvement in quality management. <![CDATA[Proposal of actions for the agro ecological reconversion of a farm in Las Tunas municipality]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2310-340X2019000200264&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN La investigación se llevó a cabo en el período de enero 2013 a diciembre 2017, en la comunidad agropecuaria «Calera II» la Finca "La Montaña", del municipio Las Tunas, con el objetivo de implementar una propuesta de acciones para la reconversión agroecológica de la finca, con la capacitación a los productores. Se describen las acciones llevadas a cabo por investigadores de la Universidad de Las Tunas y productores. En la finca, se caracterizaron los diferentes subsistemas productivos. Para la captación de la información, se utilizaron diferentes técnicas, entre las que cabe destacar el análisis de los registros de producción de la finca, entrevistas y encuestas a productores, la observación participante, talleres, entre otras. Se identificaron los principales problemas que limitan las producciones agropecuarias, así como las prácticas agroecológicas fundamentales que los productores han introducido durante los últimos años. Como resultado, se elaboraron una serie de propuestas para llevar a cabo acciones y elevar las potencialidades de la finca, respecto a la biodiversidad tanto de cultivos como de animales, así como el reciclaje de nutrientes y otras que contribuyan a garantizar la alimentación animal durante todo el año, de forma tal, que les permita elevar las producciones de manera sustentable y poder lograr la reconversión agroecológica de la finca, con la participación conjunta de investigadores productores a la hora de definir las acciones a desarrollar para implementar las mismas de forma paulatina.<hr/>ABSTRACT The research was carried out in the period from January 2013 to December 2017, in the agricultural community "Calera II" the Farm "La Montaña" of Las Tunas municipality, with the aim of implementing a proposal of actions for the agro ecological reconversion of the farm, with the training to the producers. The actions carried out by researchers and producers are described. On the farm, the different productive subsystems were characterized. In order to collect the information, different techniques were used, including the analysis of farm production records, interviews and surveys with producers, participant observation, workshops, among others. The main problems that limit agricultural and livestock productions were identified, as well as the fundamental agro ecological practices that producers have introduced during the last years. As a result, a series of proposals were designed to carry out actions and raise the potential of the farm with regard to the biodiversity of both crops and animals, as well as the recycling of nutrients and others that contribute to guarantee animal feed throughout the year in a way that allows them to raise production in a sustainable way and be able to achieve agro ecological reconversion of the farm, with joint participation when defining the actions to be developed to implement the actions gradually. <![CDATA[Production chain of common bean in agriculture and livestock cooperative: intervention proposal of the AGROCADENAS project]]> http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2310-340X2019000200275&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El programa de apoyo al fortalecimiento de Cadenas Agroalimentarias (AGROCADENAS) prioriza el estudio en la cadena del frijol común. En el municipio Yaguajay, de la provincia de Sancti Spíritus, se detectó que en la cadena productiva del frijol común existen deficiencias. El trabajo tuvo como objetivo diseñar una propuesta de intervención para contribuir a atenuar los puntos críticos ("cuellos de botella"), identificados en la cadena productiva del frijol común (Phaseolus vulgaris L.), en la Empresa Agroindustrial de Granos "Valle de Caonao", en el municipio Yaguajay. Se realizó un diagnóstico, basado en el enfoque de cadena, de valor agregado y se siguieron las etapas y pasos de la metodología propuesta para el diagnóstico de AGROCADENAS. Para dar respuesta a la problemática, se presentó un plan de negocio para la instalación de una planta industrial para el beneficio de secado, limpieza, clasificación, pulido y empaque del grano. Dentro de los beneficios de la intervención, se destaca la introducción de una tecnología nueva en el país para beneficiar el grano de frijol, adecuadamente, en beneficio de la población y para el consumo social. Se espera estimular la producción de maíz, sorgo y garbanzo, lo que garantizará la sostenibilidad de la planta durante el ciclo no productivo del frijol común. Además, se generan ingresos que ascienden a $ 555 210 601.0 para la entidad, 60 nuevos empleos y se propicia la incorporación de la mujer y los jóvenes al proceso productivo.<hr/>ABSTRACT The support program for the strengthening of Agrifood Chains (AGROCADENAS) prioritizes the study in the common bean chain. In the Yaguajay municipality, in the province of Sancti Spíritus, it was found that there are deficiencies in the common bean production chain. The objective of the work was to design an intervention proposal to help mitigate the critical points ("bottlenecks") identified in the productive chain of common bean (Phaseolus vulgaris L.) in the Agroindustrial Grain Company "Valle de Caonao" in the Yaguajay municipality. A diagnosis was made based on the added value chain approach and the stages and steps of the proposed methodology for the diagnosis of AGROCADENAS were followed. To respond to the problem, a business plan was presented for the installation of an industrial plant for the benefit of drying, cleaning, grading, polishing and packaging of the grain. Among the benefits of the intervention is the introduction of a new technology in the country to benefit the bean grain adequately for the benefit of the population and for social consumption. It is expected to stimulate the production of corn, sorghum and chickpea, which will guarantee the sustainability of the plant during the non-productive cycle of the common bean. In addition, revenues amounting to $ 555 210 601.0 are generated for the entity, 60 new jobs, and the incorporation of women and young people into the productive process.