SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.35 número3Corrientes diadinámicas y ultrasonido en el tratamiento de las disfunciones temporomandibularesCirugía mayor ambulatoria maxilofacial: Apoyo del médico de familia índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

  • No hay articulos citadosCitado por SciELO

Links relacionados

  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO

Compartir


Revista Cubana de Estomatología

versión impresa ISSN 0034-7507versión On-line ISSN 1561-297X

Resumen

PUENTE BENITEZ, Moraima; RODRIGUEZ LLANES, . Ricardo; FERNANDEZ FREIJO, María Josefa  y  CASTILLO COTO, Armando. Instrumento de medición de los resultados del trabajo en estomatología general integral. Rev Cubana Estomatol [online]. 1998, vol.35, n.3, pp.86-91. ISSN 0034-7507.

Capacity of a work method, devised to evaluate effectiveness of health actions, applied by integral general stomatologist in selected families was proved. Their goals are: to reveal health state of people, to find risk factors effecting on it, to stablish work strategies warranting improvement in health state, to decrease risk factors, to prepare the aims, and to check in a periodical way, effectiveness of such strategies. This proyect is carried out in 200 individual from 2 outpatient department of «Tomás Romay» Polyclinic in Artemisa, taking as sources their family oral health histories. Results show that the lower risk factors are the poor oral health (from 17,3 % to 5 %) and cariogenic diet (from 53,3 % to 38,5 %) in age group under 15 years and increase in a great percentage the healthy gruoup (from 25,2 % to 62,4 %), and decrease the sick person group (from 56,6 % to 19,6 %). We proved that this method is able to assess and to guide the integral general stomatologist work.

Palabras clave : RISK FACTORS;; ORAL HEALTH; ORAL MEDICINE.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons