SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.48 número2Aspectos fundamentales sobre el género Enterococcus como patógeno de elevada importancia en la actualidadInventario del clima organizacional como una herramienta necesaria para evaluar la calidad del trabajo índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

  • No hay articulos citadosCitado por SciELO

Links relacionados

  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO

Compartir


Revista Cubana de Higiene y Epidemiología

versión On-line ISSN 1561-3003

Resumen

ORTEGA GONZALEZ, Meylín; RODRIGUEZ MARTINEZ, Claudio  y  ZHURBENKO, Raisa. Validation of alternative methods for microbiological analysis of foods and water. Qualitative methods. Rev Cubana Hig Epidemiol [online]. 2010, vol.48, n.2, pp.162-176. ISSN 1561-3003.

Internationally the demands for the adoption of new microbiological methods for the analysis of waters and foods have increased. These are adopted when they are high-speed, less laborious, more easy, among other advantages. To achieve this objective, it is necessary to demonstrate their reliability and the equivalence according to the existent traditional methods. In Cuba this topic is relatively incipient, therefore it is appropriate to carry out a review on this matter. The objective of this first revision consists on approaching the more significant parameters related with the validation of alternative qualitative microbiological methods.

Palabras clave : Validation; qualitative methods; alternative methods; microbiology; collaborative studies.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons