SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.45 número3Determinación de la temperatura óptima para la producción de celulasas con aspergillus niger en fermentación sólidaValoración técnica y económica para el incremento de los parámetros del vapor en ingenios azucareros cubanos índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

  • No hay articulos citadosCitado por SciELO

Links relacionados

  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO

Compartir


Centro Azúcar

versión impresa ISSN 0253-5777versión On-line ISSN 2223-4861

Resumen

DIAZ DE LOS RIOS, Manuel  y  LORENZO ACOSTA, Yaniris. Perspectives of distillery and by-products industries waste managment using membranes technologies. cen. az. [online]. 2018, vol.45, n.3, pp.14-23. ISSN 0253-5777.

A review of microfiltration, ultrafiltration and reverse osmosis techniques as alternative for both vinasses and sugar agroindustry wastewater management is showed in this paper. These techniques have been tested satisfactory in vinasse concentration in factories which produce ethanol from grains, in substitution ofconventional evaporators systems. The experiences with vinasses showed values of 75-99% for color retention, 70-99% for organic matter retention and between 60-99% of solid retention, depending of both membranes and membranes combination selected. From the results reported by several authors a two stages system for vinasse treatment is simulated in order to estimate its efficiency in total solids and organic matter retention and its investment and operation cost.

Palabras clave : ethanol; membranes; microfiltration; reverse osmosis; ultrafiltration; vinasse.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons