SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.9 número4Eventos adversos temporalmente asociados a VAMENGOC- BC®. Municipio La Lisa, 1998-1999Validación de un ELISA para la cuantificación de antitoxina tetánica en suero humano índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

  • No hay articulos citadosCitado por SciELO

Links relacionados

  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO

Compartir


Vaccimonitor

versión impresa ISSN 1025-028Xversión On-line ISSN 1025-0298

Vaccimonitor v.9 n.4 Ciudad de la Habana oct.-dic. 2000

 

ARTICULOS ORIGINALES

 

 

Estabilización de la albúmina con caprilato de sodio durante su obtención y pasteurización.

 

 

Sodium Caprylate Stabilization of Albumin.


 

Aniel Moya1, Orfani Paz2, Lázaro Joó1, Elvira Gutiérrez3, Zoraida Rodríguez4, Armando Cádiz1

1.Instituto Finlay, Centro de Investigación-Producción de Vacunas y Sueros. Ciudad de La Habana, Cuba. E-mail: amoya@finlay.edu.cu
2.Universidad de la Habana. Ciudad de La Habana, Cuba.
3.LABIOFAM. Ciudad de La Habana, Cuba.
4.Banco de Sangre de Marianao. Ciudad de La Habana, Cuba.


RESUMEN

A partir de plasma humano se obtuvo albúmina mediante un método de termocoagulación selectiva. Se utilizaron diferentes combinaciones de caprilato de sodio y un tanto por ciento de etanol, lo cual permitió precipitar las globulinas manteniendo la albúmina en solución. En todas las pruebas se fijaron los parámetros siguientes: pH 6,9, temperatura 69 °C y tiempo de calentamiento 30 min. Los mejores resultados de concentración de proteínas y rendimiento proteico se obtuvieron a una concentración de caprilato de 0,004 M, 5% de etanol, pH 6,9 y 30 min de calentamiento. En la pasteurización 10 h a 60 °C los mejores resultados se obtuvieron con caprilato de sodio 0,04 M y la mezcla de caprilato de sodio 0,02 M y acetiltriptofanato de sodio 0,02.

Palabras Claves: Termocoagulación, albúmina, caprilato de sodio.


ABSTRACT

An albumin preparation was obtained from human plasma by a selective thermocoagulation method. We used different combinations of sodium caprylate and ethanol concentrations, which allowed the precipitation of globulins, while the albumin remained in solution. We establish the following parameters as constants: pH 6,9, temperature 69 °C and 30 min as the heating time. The best results of protein concentration and yield, was obtained with 0,004 M sodium caprylate, 5% ethanol, pH 6,9 and 30 min heating time. During the pasteurization for 10 h at 60 °C, the best results were obtained with 0,004 M sodium caprylate and a mixture of 0,02 M sodium caprylate and 0,02 M sodium acetyltryptophanate.

Key words: Thermocoagulation, albumin, sodium caprylate.


texto completo en pdf

REFERENCIAS

1. Evenson MA y Deutsch F. Influence of fatty acids on the isoelectrc point properties of human serum albumin. Clinica Chimica Acta. 1978; 89:341-354.

2. Nakamura K, Era S, Ozaki Y, Sogami M, Hayashi T, Murakami M. Conformational changes in seventeen cystine disulfide bridges of bovine serum albumin proved by Raman spectroscopy. Febs Lett. 1997; 417(3):375-8.

3. Galliano M, Minchiotti L, Laradola P, Stoppini M, Watkins S, Madison J, Putnam FW. Protein and DNA secuence analysis of a private genetic albumin Ortonovo. Biochim Biophys Acta. 1993; 1225(1):27-32.

4. George W. Recovery of native BSA after precipitation with trichloroacetic acid and solution in organic solvents. Journal of the American Chemical Society. 1957; 79:139-141.

5. Edsall-John T. Stabilization of serum albumin to heat and inactivation of the Hepatitis virus. Vox Sang. 1984; 46:338-340.

6. Gallez B, De-Keyser JL, Debuyst R, Dejehet F, Neuvens L, Dumont P. The effects of pasteurization on albumin an EPR binding assay for polimeric albumin. J Pharm Biomed Anal. 1995; 13(12):1449-52.

7. Pico-G. Thermodimmamic aspects of the thermal stability of human serum albumin. Biochem. Mol. Biol. Int. 1995; 36(5):1017-23.

8. Tanaka N, Nishizawa H, Kunugi S. Structure of pressure induced denatured state of human albumin: Comparison with the intermediate in urea-induced denaturation. Biochim. Biophys Acta. 1997; 1338(1):13-20.

9. Chan B, Dodsworth N, Woodrow J, Tucker A, Harris R. Site specific N terminal auto degradation of HSA. Eur. J. Biochem. 1995; 227(1-2):524 -8.

10. Robert A; et al inventors. Process for the preparation of purified albumin by said thermocoagulation and albumin obteined by said process. Patent number 3992367. 1976.

11. Gion Yoshihiko, inventor. Method of production of albumin subtancialy pure. Patent number 873051916. 1986.

12. Yu L Hao y Potomac MD, inventors. Preparation of albumin using ethanol. Patent 4222934. 1980.

13. Schneider Waldermar, et al., inventors. Process for isolating albumin from blood. Patent number 4156681. 1979.

14. Organización Mundial de la Salud. Requeriments for collection, processing and quality control of blood, blood components and plasm derivatives. Serie de Informes Técnicos. (Anexo 2). 1994; (840): 85-91.

15. Gornall AG, Bordwill CJ y David-MM. Determination of serum proteins by the Biuret Reaction. J. Biol. Chem. 1949; 177: 751-766.

16. Grabar P and Willians CA. Immunoelectroforesis, micromodification according to Shedegger. Rudiments of immunochemical test methods. Praha. 1977; (1):34-40.

17. Ruibal IJ, Noa E, Martín RZ. et al. Inactivación de virus ADN envueltos en la producción de hemoderivados (Albúmina e Inmunoglobulina). Rev. Cubana de Farmacia. 1999; 33 (2): 89-97.

18. Volkin DB, Middaugh CR. Stability of Protein Pharmaceuticals. En: Ahern TJ and Manning MC, eds. Stability of Protein Pharmaceuticals. Part. A: Chemical and Physical Pathways of Proteins Degradation. New York: Plenum Press; 1992; 8: 215-247.

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons