SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.49 issue1Nutritive value improvement of seasonal legumes Vigna unguiculata, Canavalia ensiformis, Stizolobium niveum, Lablab purpureus, through processing their grains with Trichoderma viride M5-2Addition of an enzymatic complex to a sorghum mixture with different granulometries and its effect on nitrogen digestibility and metabolizable energy of birds author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Article

Indicators

  • Have no cited articlesCited by SciELO

Related links

  • Have no similar articlesSimilars in SciELO

Share


Cuban Journal of Agricultural Science

On-line version ISSN 2079-3480

Abstract

GARCIA HERNANDEZ, Yaneisy; SOSA, Dailyn; BOUCOURT, R  and  SCULL, Idania. Caracterización química de un alimento ensilado para cerdos. Nota técnica. Cuban J. Agric. Sci. [online]. 2015, vol.49, n.1, pp. 91-92. ISSN 2079-3480.

Para caracterizar químicamente un alimento ensilado, fundamentalmente energético, que resulta de ensilar boniato (Ipomoea batata), crema de Saccharomyces cerevisiae, vinaza concentrada y miel B de caña de azúcar, se le determinó a las muestras del alimento, obtenido a escalada de laboratorio y en una planta industrial, pH y porcentaje de materia seca (MS), cenizas, proteína bruta (PB) y fibra bruta (FB). El ensilado, producido en ambas condiciones, presentó 24.63-33.75 % de MS; 11.27-13.96 % de cenizas; 9.66-11.15 % de PB; 2.21-2.92 % de FB y 3.78-3.61 pH. Según estos resultados, se considera que el ensilado de boniato posee las características químicas adecuadas para su uso en la alimentación alternativa de cerdos

Keywords : ensilaje; alimento para cerdos; composición química; vinaza concentrada; miel B.

        · abstract in English     · text in English     · English ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License